Voel jij jezelf mooi?

De meeste vrouwen en meisjes zijn veel bezig met het uiterlijk. We genieten er van om uren voor de spiegel te staan, maar het brengt ook onzekerheden met zich mee. Zijn we wel mooi genoeg?

Tijdens de picknicksessies van ChickStart was het ook een vraag die Nienke en ik stelden aan de dames die daar aanwezig waren. De antwoorden waren wisselend. Sommigen voelden zichzelf mooi en anderen waren daar nog niet over uit.

We vroegen hen: “Vind jij jezelf mooi?” Wat het woord ‘mooi’ dan in hield, moesten ze zelf weten. Mooi is voor iedereen anders. En weet je wat zo mooi was? Dat eigenlijk geen van de dames een antwoord gaf bij de associaties met het woord ‘mooi’ over het uiterlijk. Was dat even verfrissend!

De associaties die zij met het woord ‘mooi’ hadden waren prachtig. Bijvoorbeeld:

  • Iemand met een prachtige, wijze uitstraling
  • Iemand die zelfverzekerd is ongeacht hoe diegene er uit ziet
  • Iemand die lacht en straalt
  • Iemand die lief is voor zichzelf en de buitenwereld
  • Iemand die anderen inspireert
  • Iemand die volledig zichzelf durft te zijn
  • Iemand die geweldige humor heeft

Er kwam eigenlijk niets naar voren over associaties zoals ‘mooie ogen, mooie kleding, mooi haar’, totaal geen uiterlijke kenmerken. Het ging over het innerlijk. Maar waarom focussen we dan zo hard op ons spiegelbeeld als het blijkbaar niet uitmaakt hoe we er uit zien?

In de loop der jaren is er van vrouwen een bepaald beeld ontstaan. Het ideaalbeeld. Het lijkt er op alsof de ultieme vrouw het allemaal heeft: maatje slank, grote borsten, volle billen, weelderig lang haar, lange wimpers, perfecte wenkies, lippen á la Kylie Jenner. Het moet allemaal maar beter, mooier, strakker en het ergste? We houden het zelf allemaal ook nog eens in stand door over elkaars uiterlijk te oordelen. Vooral vrouwen zijn hier goed in. ‘Zo, die mag ook wel eens naar de sportschool. Nou, die had wel een make-uppie op mogen doen. Wat een neus zeg!’ Maar wat mij betreft zijn dit soort oordelen alleen maar een verkapte vorm van onzekerheid. Dat soort opmerkingen voelen nogal krampachtig aan. Het wordt ook wel de kreeftenmand genoemd. Kreeften zwemmen naar boven (voelen zich mooi/sterk) maar worden door andere kreeften naar beneden getrokken. Of zoals mensen doen, elkaar soms naar beneden halen door innerlijke ontevredenheid. Maar eigenlijk doen ze dat omdat die  ‘kreeften’ ook naar boven willen zwemmen.

Daarom vond ik het zo bijzonder om de antwoorden te horen tijdens de picknicksessies want in wezen is uiterlijk eigenlijk helemaal niet belangrijk als ik die antwoorden zo hoorde. Cliché maar waar, het is de binnenkant die telt. En als je gaat leren door uiterlijk heen te kijken, zowel door je eigen spiegelbeeld heen als dat van anderen zul je ervaren hoe prachtig mensen echt zijn en hoe mooi je zelf bent. Wat het allerbelangrijkst is, is of jij van jezelf houdt. Als dat namelijk zo is, dan ben je (in mijn ogen) pas echt mooi en straal je dat uit. En velen waren het met mij eens tijdens de picknick.

Raar wellicht om dat van een beautyblogger te horen, maar ik gebruik make-up niet als masker maar als creatieve uitingsvorm en omdat ik nu eenmaal enorm houd van mooie dingen. Ik zie make-up als een prachtig sieraad maar ik voel me ook prima zonder ‘die glimmende grote ketting’. Maar echt, als mensen me niet debiel aan zouden kijken op straat zou ik het liefst mezelf iedere dag prachtig van top tot teen schminken omdat ik dat zo gaaf vind. Het lijkt me heerlijk om helemaal los te gaan. Ik genoot intens toen een vrouw in Zuid-Afrika mijn gezicht beschilderde bijvoorbeeld, zo mooi…echt kunst!

Make-up wordt pas “een probleem” als je merkt dat je het op moet doen omdat je jezelf anders niet mooi voelt.  En dan heb ik niet. Als ik over straat loop met of zonder make-up, loop ik met opgeheven hoofd omdat ik mezelf mooi vind, van binnen en van buiten. Het feit dat sommige vrouwen als arrogant worden bestempeld als ze dat zeggen, vind ik ook jammer. Hoezo is het een schande als je jezelf mooi vind? Heerlijk toch?! Deden meer mensen en vooral vrouwen dat maar eens.

Het mooi vinden van jezelf is ook iets wat met de jaren komt. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een off-day en zijn we niet zo lief voor onszelf maar het proces van jezelf mooi leren vinden kan een lange weg zijn. Als puber was ik altijd onzeker over de wijnvlek boven mijn lip, die dikke puist tijdens de ongesteldheid maar nu boeit het me totaal niet meer. Hoe meer ik mezelf steeds mooier begon te vinden, hoe meer ik het effect van de kreeftenmand ging merken. Anderen proberen vaak je schoonheid te verdoezelen maar een wijze les is om jezelf er van bewust te zijn dat jij er mag wezen en prachtig bent. Geloof in jezelf, je bent mooi!

Wat vind jij mooi? Wat is jouw associatie met mooi? Kan een compliment er voor zorgen dat jij jezelf mooi vindt of komt het niet binnen? Als jij jezelf niet mooi vindt, kun jij anderen ook niet geloven als ze tegen je zeggen dat je mooi bent. Hoe jammer is dat en dat verdien je niet. Je bent het waard om jezelf mooi te vinden. We zijn allemaal stuk voor stuk prachtig met ons unieke uiterlijk. Hoe gaaf is het dat we er allemaal anders uit zien? Kijk in de spiegel naar je gezicht en staar eens een tijdje. Staar net zolang tot je aan bijna niets meer denkt en kijk door jezelf heen. Ben jij even prachtig!

21 reacties

Janneke -

Ik durf makkelijk zonder foundation mascara etc naar buiten. Maar mijn wenkbrauwen MOET ik doen. Ik vind dat met wenkbrauwpoeder mijn gezicht veel beter uitkomt en zonder dat ben ik een stuk minder zelfverzekerd, dus dat gebeurd eigenlijk nooit dat ik zonder mijn wenkbrauwen heb gedaan naar buiten ga.. Iig, dat Kylie jenner verhaal is echt zo. Ik ben 17 en ik heb het gevoel dat mijn reet groter moet en dit en dat. Maar eigenlijk, hoeft dat helemaal niet. Dat is gewoon het idee dat de maatschappij vormt maar we zijn mooi zoals we zijn!

Kim -

Mooi stuk en helemaal waar! Vanmiddag hoorde ik het liedje van India Arie in de supermarkt en dacht: ja! Dat is precies de boodschap die jullie overbrengen! Weet niet of jullie het kennen maar ik vind t echt mooi. Check Youtube India Arie met “video”

Ivy -

Tis dubbel; ik voel mezelf veel mooier dan wat ik zie als ik in de spiegel kijk! Ik voel me prima, ik lijd er niet onder, maar ik ben toch altijd weer een beetje verbaasd als ik in de spiegel kijk.

Ik gebruik doordeweeks make up om wat meer uitstraling te krijgen (brildragend). Ik hou mezelf graag op de achtergrond, maar om niet helemaal over het hoofd gezien te worden draag ik graag mooie, stijlvolle kleding en een flinke laag mascara, eyeliner en werk ik mijn wenkbrauwen bij.

Kiss & Make-up -

Dit is zo moeilijk eh. Wat is nu mooi? Zoals je zegt betekent mooi zijn verschillende dingen en iedereen heeft een persoonlijk beeld van wat mooi nu precies is. Zelf kan ik me op momenten mooi voelen om me de dag nadien weer slecht te voelen over mijn looks.

Kimmetje -

Mooi inspirerend artikel! Ik moet zeggen dat al die onzekerheden over mijn uiterlijk steeds meer verdwijnen hoe ouder ik wordt. Een ware bevrijding! Ook ben ik na 20 jaar van minn zware acne af. Nu hoef ik dat niet meer te verdoezelen.
Ik vind mooi zijn niet iets met uiterlijk te maken. Als je gelukkig bent of tevreden dat straal je dat uit. Ook ben je dan minder onzeker en trek je het minder aan als anderen hatelijke dingen zeggen over je uiterlijk.
Hoop dat je vaker dit soort dingen op livelifegorgeous plaatst

Yvonne -

Dit artikel is mooi. 😉 Heb het altijd zo raar gevonden als mensen zeggen dat je makeup gebruikt als een soort masker, uit onzekerheid. Ik zou het eerder omdraaien: juist uit onzekerheid durven sommige vrouwen géén (opvallende) makeup te dragen…Ik voel me mooi als ik me helemaal heb opgetut voor een feestje of andere speciale gelegenheid. Ik kan me echter, achteraf gezien, dan ook wel eens vergissen. Bijv. als ik mezelf naderhand op een foto zie en denk: huh, ben ik dat? Ik dacht dat ik slank was! XD

Aboutsbstyle -

Wat een mooie artikel weer zeg. Heb met veel aandacht liggen lezen in mijn bedje. Liefs soraya

Miriam -

Wat een mooi artikel. Je mooi vinden is nogal een ‘dingetje’ vind ik… Maar ik vind mijzelf steeds mooier, zowel van binnen als van buiten :)

Milotte -

Ik vind het heerlijk om me op te maken, maar ik kan ook wel een dagje zonder. Eerlijk gezegd deel ik jouw visie volledig.

Carina -

Ik voel me vaak wel mooier als ik make up op heb, maar ik ga ook gerust zonder de deur uit. Ook naar werk, of vrienden, dan maar geen make up, helemaal prima. Maar ook al voel ik me vaak wel mooi, wil dat niet zeggen dat ik me zelfverzekerd voel. Dat zijn voor mij echt nog twee verschillende dingen.

Renske -

“…maar ik gebruik make-up niet als masker maar als creatieve uitingsvorm en omdat ik nu eenmaal enorm houd van mooie dingen..”
Haleluja, dit mag zó op een tegeltje

Lisa -

Mooi artikel Martine! 👌
Ikzelf ben 23 jaar, en opzich (vanbinnen) vind ik mezelf wel mooi. Ik heb dingen bereikt waar ik 2jaar geleden niet eens aan dacht, ik heb samen een huis gekocht en dit vergt uiteraard veel verantwoordelijkheid. Hierdoor voel ik mezelf steeds mooier omdat ik dit gewoon kan! Maar misschien komt dit ook doordat ik een geweldige man aan mijn zijde heb!
Over mijn uiterijk heb ik enorme twijfels, ik voel mezelf te dik (en op dat vlak vind ik mezelf vanbinnen ook niet mooi, waar is dat karakter!!) Maar langs de andere kant (op dagen dat ik opeens mezelf niet meer modder vet vind) voel ik mezelf heel mooi vanbinnen en vanbuiten! Leuk outfitje aan, fel lipstickje op en shine maar 😁 ach het zullen de vrouwelijke hormonen zijn?

femketje -

ik vind iemand sneller mooi om een positieve persoonlijkheid dan echt om uiterlijke kenmerken :) van mezelf, tsja.. ik denk dat ik mezelf wel mooi vind, maar meer omdat ik probeer het beste uit mezelf en anderen om me heen te halen <3

amber -

Ik vind het altijd jammer dat mensen bij mij denken dat ik makeup op doe om mezelf mooi ten voelen. Ik vind het sochtends opmaken gewoon een lekker rustig momentje voor mezelf waar ik echt van kan genieten. Als ik me niet heb opgemaakt voel ik me vaak erg gehaast.

Ik vind mezelf mooi zonder makeup maar ik vind mezelf vooral mooi omdat ik een persoon ben geworden waar ik trots op ben. En dat ik mezelf niet beter hoef voor te doen dan dat ik ben omdat ik goed genoeg ben als mezelf!

Liselot -

Wat een mooi en goed stuk! Ik vind mezelf helemaal niet mooi en ben over van alles onzeker. Ik merk inderdaad dat ik probeer anderen naar beneden te halen, wat een slechte eigenschap is, maar ik weet waar het vandaan komt.

B -

Mooi stuk, helemaal waar; mooi is vanalles, niet alleen het oppervlakkige uiterlijk. Ik ben 39 jaar en “gemiddeld onzeker” denk ik. Ook ik loop best eens zonder make-up rond maar ik voel me toch mooier (en daardoor wat zekerder) als ik van er buiten wat fraaier uitzie met een (beetje) make-up en leuke outfit. Erg maar waar

Suzanne -

Heel erg mooi geschreven. Ik heb van die momenten dat ik denk, ahh nee, waarom die puist weer, nu ben ik lelijk. Maar het gaat inderdaad veel verder dan dat.

Ilona Wielinga -

Wauw wat een mooi en inspirerend artikel!
Ik ben 17 en ik draag eigenlijk altijd make-up, niet alleen omdat ik het leuk vind maar ook omdat ik me dan eigenlijk pas mooi voel.
Soms heb ik een periode dat ik denk, fout foundation is nu niet nodig, ik ben mooi genoeg zonder. Maar na een aantal weken val ik dan toch weer terug naar mijn oude routine.
En in plaats van dat er make-up af gaat gebruik ik steeds meer producten.
Want mezelf echt mooi vinden doe ik niet. Ondanks dat voel ik mezelf wel minder lelijk dat een aantal jaar geleden.

Shirley -

Ik vind mezelf mooi. Ik geloof wel dat dat met de jaren is gekomen. Ik zag er vroeger misschien beter uit, maar toen ik jong was, was ik toch een stuk onzekerder en had ik meer struggles, ook op het gebied van wie/hoe ik eigenlijk was. Nu ben ik 27 en heb ik sommige dingen toch íets meer op een rijtje.

Shirley -

Oke, ik ben 26. Ik heb duidelijk niet alles op een rijtje dus 😉

Eva -

Toen ik nog puber was kon ik vreselijk onzeker zijn. Maar die onzekerheid is met de jaren steeds minder geworden. Ook ik zie make-up iets als lekker creatief bezig zijn. Niet om iets te veranderen. Mooi zijn betekent voor mij een krachtige uitstraling!

Reageer ook