Parfum review: Escentric Molecules – Molecule 01

Ken je dat? Dat je iets zo vaak tegenkomt en over iets hoort, dat je enorm nieuwsgierig wordt en het ook wilt? En dat je hoopt dat het dan nét zo goed/leuk/bijzonder/lekker/mooi is? Ik had dat met de geur Molecule 01 van Escentric Molecules.

Opeens had iedereen het erover. En opeens droegen heel veel mensen om me heen hem ook. Zoals Sue, onze kapper, en Carlijn, mijn personal trainer. Online las ik er lovende reviews over.  En toen ik op de website van Skins aan het neuzen was, belandde ik per toeval op de productpagina. Ik moest hem dus wel proberen!

Als iemand het over Escentric Molecules heeft, dan hebben ze het waarschijnlijk over Escentric Molecules 01. Dit is de originele geur van Escentric Molecules en het meest bekend. De geur wordt door mensen omschreven als bijzonder, sexy, fris, mannelijk, vrouwelijk en ‘ruikt bij iedereen anders’.  Het zou zo’n feromoon-achtige aantrekkingskracht hebben op mensen als je deze geur draagt. Tevens is de geur unisex. Niets voor niets zou het een van de meest beroemde niche parfums zijn wereldwijd.

Niet alleen de geur maakt Molecule 01 zo beroemd. Ook het feit dat dit parfum slechts uit één (synthetisch) ingrediënt bestaat. Iso E Super. Dit is een verdunning van de stof Iso E Super in alcohol. Geen top-, hart- en basisnoten dus. Gewoon één ingrediënt. En dat is inderdaad wel behoorlijk uniek voor een parfum.

Daarnaast is Iso E Super een synthetisch ingrediënt, in plaats van een natuurlijk ingrediënt zoals veel parfums bevatten. Wat ook heel typisch is, is dat Iso E Super helemaal niet zo’n uniek ingrediënt is! Het wordt in heel veel parfums gebruikt, maar nooit op zichzelf. Geniaal bedacht toch eigenlijk?

Naast Molecule 01 heeft Escentric Molecules nog twee geuren: 02 en 03. Op de website van Skins wordt het volgende over het merk en de verschillen tussen de drie parfums gezegd:

“Een parfum is doorgaans opgebouwd uit top, hart en basis. De verschillende geurnoten ontwikkelen zich geleidelijk en zo geeft het parfum stap voor stap z’n geheimen prijs. Het revolutionaire Escentric Molecule van de rebelse “neus” Geza Schoen breekt met deze regels. Voor zijn minimalistische meesterwerken Escentric 01 en Molecule 01 gebruikte hij slechts één basisingrediënt: Iso E Super, een zoete, fluweelzachte synthetische houtnoot. Series 02 en 03 werken volgens dezelfde principe, maar dan met het ingrediënt ambroxan (een extract van ambergris) en vetiveryle acetate (een synthetische variant van vetiver). Toch zijn deze geuren allesbehalve saai en voorspelbaar. Ze ruiken bij iedereen anders en hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Fascinerend is ook het samenspel met andere parfums. Mix en match Escentric Molecule met je favoriete parfum en creëer zo je persoonlijke lijfgeur.”

Je kunt de drie geuren apart dragen, maar ook layeren (over elkaar heen gebruiken). Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd overigens.

Voor zo ver de theoretische achtergrond van deze geur. Ben je er nog? Haha! Door naar mijn ervaring.

Ik kocht de reisflacon met een inhoud van 30ml. Omdat ik de geur voor het eerst ging proberen wilde ik niet gelijk een volle fles kopen. De reisverpakking vind ik eerlijk gezegd nog al crap. Het metalen doosje sluit namelijk voor geen meter! De deksel moet er precies recht op zitten en vervolgens geef ik met mijn handpalm er een ram op en dan is ‘ie dicht. Why?! Het concept is leuk bedacht (breekt niet in je toilettas of handtas), maar de uitvoering is wat minder….

Het flesje zelf is van doorzichtig glas met zilveren en paarse details. Vrij minimalistisch en wat anders dan anders. Op zich vind ik het wel passen bij het merk – eenvoudig en zonder poespas. Desalniettemin niet het mooiste flesje in m’n parfumstash, als je het mij vraagt.

Veel mensen zeggen de geur in het flesje of op een stukje papier nauwelijks te ruiken, maar ik ruik hem juist heel goed. Ik ruik direct de cederhoud-achtige geur en doet vrij mannelijk aan. Hij ruikt inderdaad wel sterker op de huid dan in het flesje, dat klopt. Dat cederhout-achtige blijf ik ook op mijn huid ruiken. Dat is toch wel de meest overheersende geur. Verder vind ik hem fris, kruidig, niet te zwaar, absoluut niet zoet en, nou ja… Bijzonder. Ik weet na ruim 2 maanden proberen nog stééds niet wat ik er van vind. ‘Bijzonder’ is het woord dat in me op blijft komen. Het is zo’n andere geur dan anders.

Als ik hem draag, dan voelt het een beetje voor me alsof ik een parfum voor mannen draag. Het lijkt ook wel alsof de combinatie met mijn huid de mannelijke geur nog meer naar boven haalt. Het grappige is namelijk dat ik de geur bij Martine onweerstaanbaar lekker vind en ook veel vrouwelijker vind ruiken… Ook bij Sue vond ik hem heel goed passen. Maar bij mezelf… Ik weet het niet. Hij ruikt zo mannelijk en scherp bij mij. Terwijl hij bij Martine wat zoeter en zachter is. Weird!

molecule 01

Ik baal wel een beetje, als ik eerlijk ben. Ik vind het altijd zo leuk als zo’n hype z’n verwachtingen waar maakt! Maar in dit geval denk ik echt: ‘Wat is nu precies de hype?’ Zó lekker is de geur nu ook weer niet. Bijzonder, dat wel. Nu wil ik overigens niet zeggen dat het product zelf teleurstellend is, maar ik ben er gewoon niet zo weg van. Het is gewoon niet een geur die ik bij mezelf vind passen en waar ik aan kan wennen.

De Escentric Molecule geuren kosten €75 voor een 30 milliliter reisverpakking, €50 voor een navulling (voor de reisverpakking) en €110 voor 100 milliliter. In Nederland het het merk onder andere te koop bij Skins en de webshop Babassu.

Hebben jullie de geuren van Escentric Molecules al eens geprobeerd? Wat vond jij ervan? Snap jij de hype helemaal of niet? Ik ben super benieuwd!

37 reacties

Robert -

Ik vind deze geur ook geweldig! De namaak versie van de hekserij lijkt er precies op alleen blijft niet hangen helaas!

Debby -

Kan iemand mij vertellen wat t verschil is tussen esentric molecules 04 en esentric molecules 04 esentric. Dus het woord erachter?

Richard -

Geniale geur !!

Ik herken het bij elke vrouw die het opheeft …. en ja ze reageren met ;

Huh hoe weet je dat !?

Heerlijk

Lettie -

Ik vind het super .. ik krijg altijd zoveel complimenten. Het is natuurlijk wel zo dat geuren niet bij iedereen hetzelfde ruiken. Ik heb al een paar flessen versleten .. ik vind het niet erg dat ik hrm soms zelf niet ruik. Anderen ruiken hem wel. Soms wordt ik misselijk als ik een ander geurtje op doe .. te overheersend .. mijn mening op molecule 01 is een echte aanrader

Lotte -

Wat het bijzondere van Molecules is (en ook een beetje het nadeel), is dat je het zelf niet ruikt. Veel mensen weten dit niet.. Maar in feite is het een geur die je juist voor andere mensen draagt.. erg jammer, want de geur is zo ongelooflijk bijzonder! Alsnog zou ik het parfum kopen en het gewoon meerdere malen per dag op sprayen, als je hem net opdoet ruik je hem namelijk wel. :-)

mara -

Nou ja, over molecule 01 is al veel gezegd. Heb de geur gisteren gemaakt met een nep setje van “de hekserij”. Was super benieuwd wat het op mijn huid zou doen. Heel veel dus,ik ruik de geur onmiddelijk maar het vreemde is dat het komt en gaat. Ik ben er blij mee want de geur is houtachtig en dat is en blijft mijn geur. Vreemde sensatie geeft de Molecule 01 je. En blijft een geheim op de huid. Een intrigerende geur!!!

Fragrancy -

Ik moet zeggen dat ik als parfum gek en blogger ook niet gek ben op deze geur, bij een ander is het fantastisch maar bij mezelf … ik ruik dus helemaal niks ?!
Daarnaast is het zeer prijzig ….

Rosalie -

Ik heb de geur in de winkel geprobeerd, maar ik werd er kotsmisselijk van. Alsof mijn baarmoeder zich omdraaide. Heel bizar. Heb hem dus niet gekocht.

beautifulday4makeup -

Wauw, ik weet niet wrm, maar ik vind de verpakking er super uit zien

Joëlla -

Wauw, ik ben er verbaasd over dat veel mensen er ook niét enthousiast over zijn! Ik vind het geurtje echt zo enorm lekker, ik rook ‘m vaak bij een collega en nadat ik ‘m op m’n eigen huid had geprobeerd, heb ik ‘m ook gekocht. Maar toen bleek dat hij het op mijn huid gewoon ‘niet doet’. Ik heb meerdere mensen laten ruiken vlak nadat ik het geurtje op spoot, maar bij mij was hij gewoon niet te ruiken. Zo jammer, want hij is zo lekker! Ik heb ook nog de 02 (iets mannelijker) geprobeerd, maar ook deze deed echt helemaal niks op mijn huid. Zo jammer :(

Patrica -

Gek misschien maar naar dit soort dingen ben ik nooit nieuwsgierig, voelt voor mij als ‘we verzinnen weer wat nieuws en hopelijk verdienen we er wat mee’. Na deze review weet ik zeker dat ik het niet koop.
Is het geen leuk kadootje voor Djurre dan?

Annemarie -

Probeer ‘m eens over een andere geur te dragen :) Ik vind het luchtje op zich ook niet fantastisch, maar de combinatie met mijn eigen parfum (Givenchy Ange ou Demon le Secret Elixir) is wel erg lekker.

Maartje -

Nou ben ik wel erg benieuwd naar deze geur. Ik ben zo’n typisch persoon waar ‘hype geuren’ maar zelden lekker op ruiken. Denk aan Daisy Dream van Marc Jacobs (de gewone Daisy ruikt wel heerlijk), Light Blue van Dolce & Gabbana of Chloé geuren.

Zo is de Chloé by Chloé geur ook een ‘hype’, maar op mij ruikt die naar toiletwater. Echt heel vies, zuur en penetrant. Kan me daarom ook echt niet indenken dat zo ontzettend veel vrouwen er lyrisch over zijn.

Kiss & Make-up -

Dat is het ding met een hype eh… hoe kan nu IEDEREEN net dat ene ding geweldig vinden? Smaken verschillen toch? You win some you lose some :-)

Noor -

Bij mij precies hetzelfde verhaal. Hij ruikt bij mij zo houterig, wat ik opzich wel lekker vind, maar het is zo erg dat ik gewoon naar man ruik. Ik ruik mijn vader als ik hem op heb. Lekker bij een man, maar ik ruik toch liever vrouwelijker en wat sensueler. Helaas voor mij ook geen succes :(

Manuela -

Bij mij precies hetzelfde, ruikt gewoon naar een mannelijke geur. Zoals iemand hierboven al zei: een soort van mannelijke dennegeur. En dat vind ik nou absoluut niet lekker. Gelukkig was het een testertje. Maarja bijzonder is het wel dat de geur bij iedereen zo anders ruikt.

Nathalie -

Ik heb ook de beautylab DIY versie in de badkamer staan 😀
Ik vind het wel wat hebben, al houd ik meer van “fellere” geuren. Deze ruik ik maar af en toe, als ik toevallig met mijn arm zwaai of zo. En op de een of andere manier op de ene pols harder dan op de ander. Ik weet nooit hoeveel ik er precies van moet gebruiken omdat iedereen hem anders ruikt. 3 spraytjes is mssn voor mij ok, maar wat ruikt mijn omgeving dan?
Ik ga hem morgen nog eens opdoen!

Esther -

Ik wilde deze geur ook al langer aanschaffen maar de prijs houdt me tegen. Ik las laatst een artikel van Serena op beautylab.nl waarbij zij deze parfum heel simpel namaakte. Ik heb dit ook gedaan, vervolgens vervolgens vergeleken bij Skins (namaak op de ene pols, de echte op de andere pols) en ik kon werkelijk geen verschil in geur ontdekken. Nu heb ik 50 ml voor 12 euro! Check het artikel maar eens, voor degenen die interesse hebben!

Syl -

Die DIY wil ik ook nog eens testen.

femketje -

bummers :( vind er alsnog een aardig prijskaartje aan hangen! >.<

Meike -

Je kunt ook testers kopen via bijv Nederveen Cosmetics! Goed spul!:p

Claudia -

Hey da’s een fijne tip, meteen voor €10 aan samples gekocht waaronder deze! Die site ga ik maar ‘s even bookmarken.

Sofie -

Hele fijne tip inderdaad! Ik heb meteen een sample van deze geur online gekocht. Kan ik hem inderdaad eerst proberen, voor ik 75 euro uitgeef.

Ik ken ook helaas niemand met deze ‘geur’. Ben wel onwijs nieuwsgierig hoe hij bij mij ruikt.

Aboutsbstyle -

Wat een jammer bericht zeg dat dit het toch niet is voor jou. Zeker omdat je er zo naar uit keek ook. Liefs soraya

Margot -

Jammer dat je de geur niet zo fijn vindt, ik ben benieuwd hoe hij op mijn huid uit zou pakken.

Silkeblogs -

Ik wil hem zo graag eens op mezelf ruiken!

Eva -

Ohhh ik ben hier zo benieuwd naar. Jammer dat hij een beetje tegenviel. Ik ken iemand die hem ook heeft en hij ruikt dan super lekker. Toch maar eens kijken. Alhoewel de prijs mij een beetje tegenhoudt…

Lenneke -

Wat cool dat je het over elkaar heen kan gebruiken!

Ingrid -

Bij mij ruikt het als een simpele dennengeur… niet mijn ding helaas

Momo -

Grappig! Las laatst op beautylab hoe je dit parfum zelf kan maken voor een fractie van de prijs! Jammer dat hij tegenvalt bij jou, ik ben wel heel nieuwsgierig hoe de geur ruikt nu. http://www.beautylab.nl/molecule-01-parfum-van-escentric-molecules-zo-maak-je-hem-zelf/

Renate -

Hi, ja ik moest ook gelijk aan dat stuk op Beautylab denken! Ik heb de geur n.a.v dat stuk toen zelf gemaakt met dat setje wat je kon bestellen. Ik vind het echt een heerlijke geur! 👍

Kelsey -

Ja! Dit heb ik ook gedaan. Ik ga de volgende keer wel kijken of ik aan perfumer’s alcohol kan komen in plaats van dat ik dat cosmetisch haarwater gebruik. Want bij de eerste spray ruikt het naar een soort van wc verfrisser ?? (Gaat gelukkig wel weg). Eerst vond ik de parfum niet zo boeiend maar nu vind ik hem verslavend lekker.

Marijke -

Heb je een adres gevonden waar je “perfumers alcohol” kunt kopen??

Willemijn -

Ha, weer een geniaal artikel van Serena! 😀

marrie -

Ik heb naar aanleiding van het artikel van Serena dit ook zelf gemaakt. Zonde van mijn geld, vind het niet lekker. Staat nu op mijn wc als toiletverfrisser😕

IM -

Komen jullie nog een keer terug op het artikel over de pil?

Femke -

Ik heb inmiddels al zo veel gehoord en gelezen over deze parfum, dat ik erg nieuwsgierig ben geworden hoe deze nou precies zal ruiken bij mij. In mijn omgeving heeft trouwens niemand deze parfum, dus wat dat betreft kan ik niet vergelijken hoe deze bij anderen ruikt.

Reageer ook