Help, ik heb een rode huid!

Een rode huid is iets waar ik al jaren mee kamp. Ik heb het eigenlijk al van jongs af aan. Net als mijn moeder. Vandaag deel ik huidverzorgingstips voor mensen met een rode, gevoelige huid. Ook vertel ik over de oorzaken, oplossingen en hoe je het kunt camoufleren.

Oorzaken

De oorzaken van een rode huid kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zoals:

  • Acne
  • Gevoeligheid (je huid kan rood worden als reactie op irriterende producten, temperatuurverschillen, aanraking, etcetera)
  • Couperose (klik hier voor uitleg)
  • Rosacea (klik hier voor uitleg)
  • Littekenweefsel (bijvoorbeeld littekens van acne, brandwond of operatie)

Oplossingen

De oplossing van een rode huid is net zo uiteenlopend als de mogelijke oorzaken. Vanzelfsprekend hangt de oplossing af van de oorzaak.

Bij acne is het zaak dat je milde producten gebruikt en salicylzuur smeert iedere avond. In deze video geef ik al mijn tips tegen acne.

Ook de gevoelige huid moet heel voorzichtig behandeld worden. Lees mijn artikelen onder de categorie huidverzorging eens. Dan kom je al een heel eind! Het belangrijkste is dat de producten zeer mild zijn (vrij van parfum en alcohol, geen irriterende bestanddelen). Ook de blog van Jetske Ultee kan je helpen. Martine heeft ook goede resultaten geboekt met de Paula’s Choice Calm Redness Relief lijn.

Couperose komt vaak voor op de wangen en de neus. Het zijn heel veel zichtbare rode haarvaatjes. Ik heb het zelf ook, van jongs af aan. Net als mijn moeder. Aan couperose kun je helaas niet veel doen. Er zijn geen cremes of middeltjes die het verminderen. Wel kan het tijdelijk meer zichtbaar worden door kou, irritatie, warmte en heet eten, bijvoorbeeld. Het enige wat couperose (gedeeltelijk) kan verhelpen is een laserbehandeling. De laser verwijdert de zichtbare haarvaatjes. De rode huid zelf zal in een aantal gevallen nooit volledig verdwijnen, heb ik me laten vertellen, maar dat de rode vaatjes weg zijn, zal optisch al een stuk schelen!

Rosecea is een serieus probleem. Mensen met rosecea hebben een vurige, rode, prikkelbare huid met vaak ook couperose en acne/bultjes. Denk je dat je rosecea hebt? Ga naar de huisarts en/of huidtherapeut/dermatoloog. Zij kunnen je verder helpen.

Helaas is aan littekenweefsel niet heel veel te doen. Het enige wat je kunt doen is littekens proberen te voorkomen en nieuwe wondjes en verse littekens goed verzorgen om het litteken zo min mogelijk zichtbaar te maken. Daarnaast kan een laserbehandeling of vitamine A zuur helpen. Vraag een cosmetisch arts of huidtherapeut naar de mogelijkheden.

Camoufleren

Wil je graag je rode huidje een beetje verdoezelen? Dan zijn concealer en foundation je grote vriend. Puur en alleen omdat je huid rood is, wil het niet zeggen dat je ook een roze ondertoon hebt. Ik heb veel roodheid in mijn huid door mijn couperose, maar de huid op mijn hals en op de rest van mijn lichaam, heeft een gelige ondertoon. Om mijn gezicht meer te laten matchen met mijn hals en met de stukken die niet rood zijn (zoals mijn bovenlip en voorhoofd), gebruik ik foundation met een gele ondertoon. Kijk dus goed naar wat voor ondertoon je echt hebt, door niet alleen naar de rode gedeeltes te kijken, maar ook naar je hals en plekken op je gezicht die vrij van roodheid is.

Om roodheid te camoufleren heb je een flink dekkend product nodig. Het is echter vaak niet zo mooi om zo’n dekkend product over je gehele gezicht te gebruiken terwijl je dat waarschijnlijk helemaal niet nodig hebt! Breng een dun laagje foundation aan over je gehele gezicht en een tweede extra laagje (met foundation of concealer) op de plekken waar je wat roder bent. Pukkeltjes en plekjes ‘stip’ je aan met concealer.

Mijn favoriete producten om een rode huid te camoufleren:

  • NARS All Day Luminous Weightless Foundation (link)
  • NARS Radiant Creamy Concealer (link)
  • Bobbi Brown Creamy Concealer
  • Etos Anti Redness Primer (link)

Omgaan met rode huid en onzekerheid

Een rode huid kan – net als acne of een litteken in je gezicht – je flink onzeker maken. Ik weet het maar al te goed! Ik ben niet anders gewend dan dat mensen vragen ‘Ben je ziek?’ of ‘Heb je het warm?’ op momenten dat ik geen foundation draag. Laatst zei iemand zelfs dat ze schrok van de roodheid in mijn gezicht. Ik heb me er in het verleden wel druk over gemaakt of onzeker door gevoeld, maar inmiddels doe ik dat niet meer. Ik ben net zo blij met mezelf zonder make-up, als mét make-up. En als ik dus geen zin heb op make-up op te doen, dan doe ik dat ook gewoon niet (meer).

Toch kan ik me voorstellen dat je er niet zo schouderophalend mee om kunt gaan. Iets ‘geks’ in je gezicht hebben valt jezelf en andere mensen nou eenmaal snel op. Probeer je te bedenken dat iedereen wel wat heeft. De een heeft weinig haar, de ander vind haar onderlip te dun, weer een ander heeft een flapoor en jij hebt toevallig couperose. Niet zo leuk, maar het hoort nu eenmaal bij jou. Niemand is perfect en iedereen heeft ‘flaws’. That’s life! Jij bent meer dan je uiterlijk. Je innerlijk, daar draait het om!

Ben je echt heel onzeker over je huid en/of is de roodheid zeer extreem? Ga dan echt naar de huisarts. Wie weet kan een dermatoloog of een huidtherapeut er wat aan doen!

23 reacties

Carli -

Ik gebruik sinds twee weken de couperose crème van Biodermal.
Het vermindert roodheid, droogheid en de zichtbaarheid van kleine adertjes. Ik wilde eigenlijk naar de dermatoloog maar dat is niet meer nodig! Het is bijna helemaal weg. Een echte aanrader!!

Megan -

Mooi artikel! Ik heb ook jaren last gehad van een rode brandende huid. Was echt verschrikkelijk! Vorig jaar heb ik (na alles geprobeerd te hebben) daarom besloten om een laserbehandeling te laten doen. In de eerste instantie vond ik het wel een enge keuze, maar het is mij reuze meegevallen. Ik heb het wel bij een goede kliniek laten doen, Dokter Frodo in Amsterdam. Zij werken daar met een huidtherapeut die een hele analyse van je huid maakt om zo de beste behandeling te bepalen. Ik heb nu 4 laserbehandelingen achter de rug en het verschil is echt groot. De roodheid is een stuk minder en het zal zelfs nog verder verbeteren. Super blij! Ik kan het echt iedereen aanraden. De kosten waren het zeker waard. Mocht je het overwegen, schroom dan niet om genoeg informatie op te zoeken over de kliniek waar je het zou willen uitvoeren. Het is wel je gezicht!

Stephanie -

Dankjewel voor dit artikel!
Ik erger me echt sinds een tijdje echt heel erg aan de roodheid in mijn gezicht. Mijn neus en kin zijn namelijk altijd heel rood en mijn wangen worden ook snel licht rood.
Ik heb al heel veel cleansers en cremes geprobeerd, maar niets schijnt echt te helpen.
Dankzij je artikel heb ik nu een afspraak bij de dermatoloog gemaakt. Qua symptomen zou ik namelijk best rosacea kunnen hebben, maar daar had ik voor jouw artikel nog niet echt over nagedacht.

Ik heb nog een tip voor het camoufleren van de roodheid, dat heb ik namelijk tot nu toe moeten doen! Ik heb veel groene primers getest, waaronder trouwens ook de Etos anti redness primer, maar die maakte mijn gezicht helaas best grijs.
Ik heb wel eentje gevonden die ik echt kan aanraden en dat is de groene Skin Tone Corrector Primer van Kiko! Die maakt me niet grijs in het gezicht en ik kan hem gewoon aanbrengen zonder daarna nog foundation te gebruiken. Afhankelijk van hoe rood je bent kun je meerdere laagjes aanbrengen. Zelfs heel roede huid kan de primer aan als je hem dik aanbrengt en dan gewoon even een minuutje laat intrekken :) Is echt een aanrader!

Miriam -

Goed om te lezen zo en fijne tips! Ook wel herkenbaar hoor, ik gebruik foundation om mijn gezicht net even wat meer effen te krijgen, gebruik ik het niet dat lijkt het alsof ik heb gesport ;p

EliseDingen -

Volgens de huisarts en dermatoloog heb ik (met m’n 23 jaar) ook rosacea, maar echt helpen konden ze mij niet. Ik heb een tijdje een crème ervoor gekregen maar dat hielp voor mij niet echt. Mijn huid is daarnaast ook vrij gevoelig dus ik probeer gewoon zoveel mogelijk gezond eten en drinken. Veel groente, fruit, noten en bonen en veel water. En zéér milde en natuurlijke gezichtsverzorging en dat helpt toch een beetje :)

Mariska -

Ik heb last van rosacea sinds twee jaar. Ik ben erg overgevoelig geworden voor veel producten. Mijn holy grail is de toner voor de droge huid van Jetske Ultee. Die kalmeert mijn huid echt! Ik probeer nu ook de nieuwe lijn van Paula. Vervelend vind ik dat ik bijna geen foundation kan verdragen. Ik wil graag de roodheid camoufleren, maar foundation doet mijn huid geen goed. De L’Oréal Cushion foundation is tot nu toe de enige foundation waar ik niet allergisch voor ben, die niet te mat is en die de goede kleur heeft. Helaas doe ik daar net 2 weken mee. Best duur dan, 17,99 per 2 weken. Man man wat is het toch altijd een hel om de goede foundation te vinden, laat staan als je huid ook nog overgevoelig is. :-(

lisa -

Ik heb ook heel erg last van die roodheid, vooral op mijn wangen en mijn kin. Dit artikel helpt me echt verder! Dankjewel Willemijn!

Ilse -

Fijn en goed artikel! Salicylzuur wil ik ook nog eens gaan proberen voor mijn acne huid.

Quinty -

Ik heb zelf niet zo’n hele erge rode huid. Als ik er weer een tijdje last van heb gebruik ik een masker van uriage tegen rode huid. Voor mij werkt die heel goed!

Mariëlle -

Ik heb lichte acne als ik niet oppas, ik gebruik nu Paula’s Choice producten en het gaat goed met mijn huid!

Annet -

Hallo,

Ik ben ook blij dat je open bent over je niet ‘perfecte’ huid. Ik denk dat steeds meer vrouwen behoefte hebben aan dit soort verhalen, ipv. de perfecte instagram foto. Niemand is perfect, maar we doen graag alsof! Jammer eigenlijk, want het lucht vaak op als we durven toegeven dat niets perfect is.. en dan heb ik het niet alleen over het uiterlijk natuurlijk!

Bedankt voor je openheid iig.

Annet bauhaus

Denise -

Fijn artikel! Ik heb best last van roodheid op mijn gezicht, vooral rond mijn linkerkaak. Foundation helpt vaak niet om het helemaal te verdoezelen, tenzij ik er echt een plamuurlaag op smeer wat eigenlijk heel lelijk is. Thanks voor je openheid!

Geanne | It's About Beauty -

Ik heb helaas ook een heel rode en gevoelige huid. De acne is gelukkig voorbij (dankzij Roaccutane) maar die roodheid is dus gebleven. Zelfs mijn gezicht wassen of een crème aanbrengen doet alles rood uitslaan. Ik probeer het inderdaad te minimaliseren met een goede foundation (ook met gele ondertoon) en ik probeer veel hitte te vermijden. En milde producten zijn inderdaad erg belangrijk!

Silkeblogs -

Wat een leuk artikel! Mijn zus heeft ook heel veel last van een rode huid. Ik kreeg de Paula’s Choice Calm Redness Relief opgestuurd, en de resultaten waren echt indrukwekkend, vond ik! =D

Margot -

Wat een mooie afsluiter heb je geschreven!

Lindsey Beljaars -

Wat een super fijn artikel zeg!! Heel duidelijk geschreven!

Anita -

Ik heb ook couperose en rode wangen, maar eigenlijk ben ik met die laatste best blij! Het geeft je altijd een gezonde blos en daar krijg ik toch best vaak complimentjes over :-)

Suzanne -

Heel erg handig op te lezen. Bij mij komt het doordat mijn huid heel gevoelig is en een slechte vochtbalans heeft. Hiervoor gebruik ik inderdaad verschillende producten om het te verminderen.

Kiss & Make-up -

Mijn huid durft ook wel eens rood uitslaan, vooral door temperatuursverschillen (warm, kou) en wanneer ik stress heb.

Aboutsbstyle -

Wat een prachtig review, en wat mooi dat je wat verteld over jou zelf aan het einde hiervan. Zelf heb ik ook roodheid in mijn gezicht maar kan mij soms zeker onzeker maken. Liefs soraya

Eva -

Een heel duidelijk artikel, fijn! Ik heb geen last van roodheid maar wel van littekens en pigmentatie door onzuiverheden. Gelukkig helpt een salicylzuur goed!

Femke -

Wat een fijn artikel. Goed dat je aangeeft dat je met en zonder make-up net zo blij bent met jezelf. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Hopelijk help je met dit artikel andere meiden die ‘last’ hebben van o.a. roodheid in hun gezicht.

Anniek -

Wat een tof en goed artikel Willemijn, ik denk dat je hier een heleboel mensen mee kunt helpen! Ook gaaf dat je aan het eind wat over blij zijn met jezelf verteld, en hoe jij dat ervaart. Topper :)

Reageer ook