Een persoonlijke stijl ontwikkelen

‘Jullie hebben echt een persoonlijke stijl!’ Dat horen we de laatste jaren wel vaker. Een groot compliment vinden we zelf! Want… een persoonlijke stijl, dat heeft niet iedereen. En niet iedereen herkent hem ook van zichzelf. Vandaag delen we tips. Zo kun je een persoonlijke stijl ontwikkelen.

Hoe herken je nou een persoonlijke stijl? Ik denk dat je dat kunt zien aan de hand van hoe comfortabel iemand is in zijn of haar eigen kleding. Je kunt een nog zo goed gestijlde outfit aangemeten krijgen door een stylist, maar als je jezelf niet lekker voelt in die outfit dan staat het je niet. Of in elk geval een stuk minder. Daarnaast is een persoonlijke stijl geen plaatje uit een magazine of lookbook van een merk. Ook is een persoonlijke stijl iets wat iemand anders niet ‘na kan maken’. Martine en ik kopen bijvoorbeeld voor 90% onze kleding bij dezelfde winkels (hoezo twee handen op één buik?), maar onze stijl is wel degelijk verschillend. Dat komt omdat we de kledingstukken net even anders combineren, namelijk naar onze eigen smaak en stijl. En daarnaast hebben we beide een eigen kleurenpalet.

Maar hoe vind je die persoonlijke stijl dan…? Dit zijn een aantal van onze tips!

Maak moodboards (op papier of pinterest)

Wat spreekt jou aan in outfits van anderen? Pin een bord vol op Pinterest of knip foto’s van mooie kledingstukken en outfits uit tijdschriften en plak ze bij elkaar op een moodboard. Of zoek eens plaatjes op Instagram onder de hashtag #outfit #outfitoftheday #ootd. Zie je een patroon? Bijvoorbeeld in kleur? Patronen? Stijl (stoer, strak, fleurig, boho, retro, zakelijk, mannelijk, casual, etc.)? Door veel te kijken naar de kleding van anderen leer je je eigen smaak beter kennen!

Ik heb heel veel geleerd over mijn eigen stijl door moodboards op Pinterest te maken en als ik een dagje inspiratie-loos ben qua outfit neem ik daar een kijkje. Inspiratie gegarandeerd!

Pas eens iets anders!

Als je gaat winkelen, neem je dan eens voor om dingen te gaan passen die je zelf nooit zo snel 1/2/3 uit het schap zou trekken. Soms kan dat verrassend leuk zijn en stap je op die manier uit je comfortzone. Zo hebben wij heel wat ‘maffe’ schoenen gescoord (denk aan de Charlotte Olympia’s en de Pertini loafers) die we nu met heel veel plezier dragen en combineren.

Vraag advies aan de verkoopster

Staat er iemand in de winkel wiens stijl jou wel aanspreekt? Vraag eens advies aan die persoon, daar zijn kledingverkoopsters voor! Vraag haar wat haar stijl is en hoe zij bepaalde items zou combineren. Zo kreeg Martine eens de tip om een furry coat over een leren jasje aan te trekken, superleuke tip voor in het najaar!

Put inspiratie uit trends

Dat wil niet zeggen dat je ze moet navolgen maar je kunt ze wel observeren en daar dingetjes uit halen om je eigen stijl meer trendy te maken. Is jouw stijl bijvoorbeeld een beetje stoer en ‘rocky’? Maak dan je look meer van ‘nu’ door rosé gouden sieraden te dragen bijvoorbeeld. Of houd je van een elegante, zakelijke stijl en wil je een beetje aansluiten bij de boho chic trend? Vlecht je haren dan bijvoorbeeld! Je hoeft niet een complete trend over te nemen om hip te zijn. Juist de kleine accenten maken het eigen, trendy én passend bij jou.

Durf fouten te maken!

Martine: Maak fouten, loop voor gek. We doen het allemaal en je hoeft je nergens voor te schamen. Zo leer je steeds beter wat je wel/niet moet doen en wat bij jouw lichaam past. Ik heb een goede leerschool, jullie! Haha! Nee-de-witte-legging-heb-ik-echt-nooit-meer-aangedaan en dat huidskleurige panty’s een no-go alias fashion flater waren wist ik ook niet. Ik zie het maar als dat er iemand zegt dat er een snotje in je neus zit. Het is niet leuk om te horen en kan behoorlijk gênant zijn, maar je wilt ook niet voor lul lopen. En bedenk je ook dat je smaak en stijl verandert met de jaren.

Ken je figuur

Heel belangrijk! Mooi zittende kleding oogt namelijk veel netter. Mijn probleemgebied zijn mijn buik en bovenarmen. Daarom koop ik het liefst high waisted broeken en tops of jurkjes met een korte mouw of langere mouw. Dit staat me bijvoorbeeld mooier dan tops met blote schouders/armen of een lage broek. Hoewel off-shoulder juist wel weer heel mooi staat. Het is een kwestie van proberen en leren. Ook weet ik inmiddels dat het bij mij mooi is om de broekspijp iets omhoog te rollen, zodat ik wat langer lijk. Dit soort kleine dingetjes leer je door veel te experimenteren en te proberen.

Weet welke kleuren je mooi staan

Dit is een beetje hetzelfde als het punt hierboven, over je figuur. Als je weet welke kleuren jouw huid en haar complementeren dan kun je hier je outfits op uitzoeken! Zo weet ik dat ik meer van de warme kleuren ben, en Martine is meer van de koele tinten. Ik draag liever zacht, maar Martine komt ook heel goed weg met hardere kleuren. Vind je dit moeilijk om te bepalen? Laat eens een kleuranalyse doen!

En is er een kleur die je prachtig vindt maar die je stiekem niet heel mooi staat? Combineer ‘m dan eens met een kleur die je wel mooi staat of draag bijvoorbeeld de kleur ‘laag’ dus als broek of rok of schoenen zodat het je gezicht niet flets maakt. Stel je voor dat bordeaux je helemaal niet mooi staat, maar zachtroze wel: probeer dan eens een bordeaux broek met een zachtroze top! Die twee kleuren vinden wij altijd heel mooi bij elkaar en zo kun je toch die ene kleur dragen.

Je stijl kan veranderen

Martine: Met verschillende fases in je leven komt er ook een verschillende kledingstijl om de hoek kijken. Superleuk! Zo was ik vroeger veel meer van de gekke printjes, schreeuwende kleuren en behoorlijk veel tierelantijntjes. Dat is zeker wel veranderd. Ik hou nu van gekleed, soms op het tuttige af maar wel zo nu en dan met een stoer, casual randje of juist meer sexy en vrouwelijk. En ik heb een zwak voor ‘gekke’ schoenen. En je stijl verandert soms ook met de komst van bepaalde winkels. Zo zijn wij fan van Vanilia, maar nu sinds kort de Nikkie Store er naast zit bezoeken we die ook en daar hebben we laatst leuke items gescoord!

Het belangrijkste is: draag waar jij je goed bij voelt. Het kan zijn dat jij een stijl ontwikkelt waarvan mensen om een of andere rare reden de neiging hebben je na te staren of iets stoms te zeggen. Maar zolang jij je comfortabel voelt in wat je draagt, blijf dat dan vasthouden. Dat is wat jou jou maakt! En om lekker even tegen bovenstaande alinea’s in te druisen: vind jij witte leggings wel helemaal geweldig? Ah wat, draag het gewoon als jij het mooi vindt. Wie weet is het over tien jaar helemaal geweldig… op een andere planeet! (grapje 😉 )

Heb jij een eigen stijl? Zo ja, hoe zou je die omschrijven? En zo niet, wat maakt dat je het moeilijk vind om deze te vinden?

45 reacties

woodtrend.nl -

Mijn enige tip blijft toch echt, draag waar je je goed in voelt. Het kan prima dat je niet echt 1 bepaalde stijl hebt maar dat je je gewoon goed voelt in een heleboel soorten kleding van heleboel verschillende stijlen.

Fashioninspiratie -

Als je je goed voelt in wat je draagt is het goed! En, een tip, trek je niks aan van wat anderen zeggen. Het is alleen maar supercool als je je eigen stijl hebt!! X Anna

Barbara -

Wat een leuk artikel!
Ik zou mijn stijl omschrijven als chique en kleurrijk.
Altijd rokjes en jurkjes, het liefst met een hoge (maar stevige) hak.
Maar soms ook een sneaker om het meer casual te maken.
En kleurrijk is het zeker! Het liefst erg fel en heel veel kleuren met elkaar.
Soms flaters en soms verassende combi’s inderdaad! 😉

Marielle -

Voor mij zijn trek eens wat anders aan en durf fouten te maken goede tips. Ik moet heel eerlijk zijn dat ik jaren lang alleen maar zwarte kleding droeg, omdat ik mollig was. Ik vond gekleurde kleding niet staan, maar dat had simpel weg met het model van de kleding te maken. Leuk artikel ladies. denk dat de dames hier wel wat aan hebben!

Tilly -

Sommige kledingstukken leg je al gauw in de kast en doe je niet vaak meer aan. Dan maar klassieke kleuren. felle kleuren halen de kleur ook op. Ik heb nogal een bleke teint van me zelf en dan haalt die fellere kleur je weer wat op. Ik droeg ook wel eens uitgesproken kleding zoals vintage in heldere kleren. Alleen daar heb ik niet zo veel kleding van. Mijn zus heeft ooit eens een t shirt weggegeven die ontworpen was door een bekende ontwerper en die heeft ze in de zak van max gedaan. Ik had “m nog wel willen hebben.

Kimberly -

Leuk om te lezen! Ik merk dat ik de ene dag redelijk ‘netjes’ en girly gekleed ga en de andere dag juist best wel stoer. Maar dat vind ik ook wel leuk, die afwisseling.

Mandy -

Dit komt goed van pas laatste tijd veranderd mijn stijl ik weet daarom niet echt goed wat ik aanmoet doen!

Ivon -

Ik draag en combineer wat ik leuk vind, en vind van mezelf niet dat ik een heel uitgesproken stijl heb.
Toch zeggen vriendinnen vaak als ze iets in de winkel zien hangen ” oh dit is echt een Ivon jurkje!”
Misschien heb ik gelukkig toch meer een eigen stijl dan ik denk 😉

Tali -

Mijn stijl is echt de jaren 50. Soms het lieve gebloemde met petticoat. En soms een high-waisted jeans met stoere blouse en all-stars. En mensen herkennen me aan hoe ik m’n haar altijd draag.
Lastig is dat in deze kant van het land dit soort kleding niet in de winkels ligt. Maar online is er wel veel te vinden gelukkig. Al zou ik liever de kleding eerst passen.

Ik heb door de jaren heen van alles gehad. Gabber, net gekleed, skater, gothic. Maar de jaren 50 is echt helemaal ik!

Francisca -

Ik draag veelal zwart. En hoedjes. Ik heb inmiddels een verzameling hoedjes en sommige vrienden komen dan met hoedjes aanzetten voor mij, als cadeau. Wat betreft de zwarte kleding; ik draag veel broeken met wijde pijpen, maar ik had een paar legerkasten in de kast staan en die wilde ik weer eens dragen. Maar ik vond dat niet staan met wijde pijpen, dus heb ik voor het eerst in jaren twee zwarte (jaja!) broeken gekocht met rechte pijpen. (die kunnen dan makkelijk in mijn kisten cq andere laarzen) En uiteindelijk draag ik die tegenwoordig nog meer dan de broeken met wijde pijpen. Waar ik nog wel moeite mee heb is de juiste kleding voor mijn figuur vinden. Daar maak ik nog weleens fouten mee, maar daar kan ik van leren! 😉

Floor Daasvand -

Ik heb jarenlang gezocht naar een eigen stijl al vanaf mijn 14e/15e.. Uiteindelijk begon ik steeds alternatiever te worden en ik sta er eigenlijk een beetje om bekend dat mensen gewoon niet weten in welk hokje ze moeten plaatsen. Eerst was de hoofdmoot emo met invloeden van andere stijlen, maar nu ik wat ouder ben, ben ik van emo afgestapt en heb ik metalgirl als basis maar maak nog steeds gebruik van invloeden uit gothic en punk :)

Neeltsje -

Willemijn, ik vind je hoeden altijd zo mooi! Waar heb je die weg? Het enige wat ik kan vinden zijn meer cowboy-hoeden 😉

Irina -

Heel erg goed artikel! Ik krijg zelf ook vaak te horen dat ik een eigen stijl heb; omdat ik niet zo snel mee loop met alle hypes van het moment. Ik voel me nu eenmaal niet prettig in een girly blouse; blazer of bloemetjesjurkje. Doe mij maar studs en stoere bikerjacks. Ieder zo zijn ding toch?

Ara -

Willemijn, volgens mij heb jij toch echt een rode ondertoon hoor.

Curly Creative -

Ik heb net een nieuwe blogpost geschreven naar de aanleiding van dit artikel. Hierin ook de link naar jullie blog vermeld. Thanks voor de inspiratie!!

x

jennifer -

Mijn eigen stijl; ik hou van simpel en chique gecombineerd.

Fleur -

Goed artikel! Ik maak zelf ook vooral veel moodboards op pinterest bijvoorbeeld! Hoe heet jij op pinterest Willemijn, of houd je dit liever voor jezelf? Dat zou ik ook goed kunnen begrijpen hoor! Liefs!

Soof -

Leuk artikel! En ik vind dat jullie een hele leuke stijl hebben. Mede dankzij jullie outfitposts en shoplogs heb ik ook mijn eigen stijl weten te vinden; door jullie heb ik namelijk Vanilia ontdekt! :-) Hoewel ik doordeweeks altijd werkkleding draag (waar ik soms flink van baal), kan ik in het weekend helemaal losgaan met mijn eigen stijl en dat vind ik leuk. Hoewel anderen mijn kleding soms tuttig vinden, voel ik me er goed bij. Mijn stijl valt denk ik een beetje tussen die van jullie in.

Annelies -

Leuk artikel! Heb ik veel aan. Hoewel ik best wel weet wat ‘in de mode’ is en wat mij wel of niet goed staat, vind ik het toch moeilijk om mijn eigen stijl te vinden. Ik vind namelijk zoveel stijlen leuk. Maar daardoor weet ik vaak niet wat ik nou aan moet trekken. Dat idee van een pinterest bord/moodboard vind ik een goed idee van je. Ik ga daar vandaag maar eens mee aan de slag :).

Aboutsbstyle -

Wat een leuk en toch ook leerzaam artikel. Ik heb weer genoten met het doorlezen. Liefs soraya

Annabel -

Ik was zo toe aan een artikel als deze! Zit net in zo’n ik-weet-het-niet-meer-fase. Mijn stijl is stoer met een hintje rock ‘n’ roll, maar ik wil me juist wat vrouwelijker kleden, wat ik heel moeilijk vind. Ik ben een winter type en ik vind dat kleurenpalet fantastisch, maar ze maken ook dat ik er ‘stoerder’ uitzie. Ik ben een broeken mens en draag er graag een mooie blouse op maar nog ziet het er niet heel vrouwelijk uit. Tips, anyone..?

Daniëlle -

Mijn stijl is zeker veranderd met de jaren mee. Vroeger deed ik altijd mee met de trends, maar tegenwoordig kijk ik voornamelijk welke kleuren mij goed staan, wat comfortabel zit en waar ik me mooi in voel. Ik houd van natuurlijke tinten, zoals groen en bruin. Die staan mij het best!

Laura -

Wat staan hoeden jullie beide mooi zeg, wauw! Ik draag ze eigenlijk nooit, terwijl ik het bij anderen altijd zo leuk vind!

Anne -

Oh dit is ook echt iets wat met de jaren meer groeit. Ik ben nu 24 en mijn kledingkast gaat steeds meer bestaan uit kledingstukken die mijn figuur flatteren en waar ik mij lekker in voel. Sommige dingen vind ik heel gaaf maar staan mij gewoon niet, hoe vaak ik het ook probeer..

Kiss & Make-up -

Eens iets nieuws proberen kan echt verhelderend zijn inderdaad! En je figuur kennen is echt belangrijk.

Jessica -

Leuk artikel! Ik merk zelf dat ik meer let op mijn eigen stijl naar mate ik ouder wordt. Vroeger ging ik mee in wat ‘hip’ was, nu veel minder. Wat dat betreft sluit ik me helemaal bij jullie tip; trends vertalen naar je eigen stijl. Ik ben een lente type en draag nu ook veel meer kleuren uit dat spectrum. Grappig, krijg hierdoor veel complimenten dat ik er zo fris en stralend uit zie haha! Verder vrouwelijk, maar basic met goede pasvormen. Geen prints, maar effen shirts die soms net wat ‘aparter’ zijn afgewerkt (bijv. door het materiaal of de halsvorm). En aparte schoenen! Liefst met hak, al zoek ik het nu steeds meer in vrouwelijke, platte schoenen! Ga lekker met jullie mee dus, haha.

anna -

Wat een leuk artikel! Ik heb denk ik heel veel verschillende stijlen, haha. In mijn kast hangt van alles wat. Wel valt me op dat het vooral donkere tinten zijn, omdat pastel mij niet zo mooi staat. En oh ja, na een aantal jaren weet ik ook hoe ik de beste punten van mijn figuur kan accentueren en de minder leuke kanten verdoezelen. Dat is wel fijn 😀

Mariëlle -

Super handig artikel, ik heb heel wat fouten gemaakt haha, ik hoop me dit jaar nog verder te ontwikkelen!

Kelly -

Leuke tips! Ik begin steeds meer mijn eigen stijl te vindrn

Caitlyn -

Sinds ik meer nadenk over wat in mijn kast hangt (ik probeer een Capsule Wardrobe samen te stellen) merk ik meer en meer wat bij me past. Alle printjes en gekke kleuren draag ik niet meer, terwijl de basics die ik niet eens had nu elke dag uit de kast komen. Echt een heel goed artikel!
xx

suus -

Leuk artikel dit! Persoonlijk hou ik van vrouwelijke kleding die lekker zit, jurkjes van rekbare stof met een vest erover bijv. Of een broek met mooie top. Daarnaast zijn kant en bloemetjesprints favoriet bij mij :).
Je figuur kennen is belangrijk ja. Toch vind ik ook dat je in principe alles kunt dragen en je niet moet laten beperken, bijv. Dat je geen horizontale streepjes zou mogen dragen als je wat voller bent. Kan juist heel leuk zijn!

Mar -

Ik weet wat mijn persoonlijke stijl is, ik durf er alleen nog niet goed naar te handelen. Ik hou namelijk heel erg van basic. Als ik op Pinterest bijvoorbeeld kijkt, vind ik de simpele outfits het leukste. Mooie jeans, liefst met van die ‘slijtage plekken’ (kom eventjes niet op het juiste woord), basic shirtje, eventueel vest of jasje en mooie sieraden. In zulke outfits voel ik me ook gewoon het fijnst. Een tekst erop kan ik ook nog wel waarderen, maar meer niet. Ook gewoon in neutrale kleuren. Maar ik ben al snel bang dat ik zo’n saaie muts ben als ik zulke kleding draag haha. Maar voel me er absoluut het prettigst in.

Dita -

Ik heb vorig jaar in het najaar heel wat kleding weggedaan en zo echt mijn stijl gevonden. Waar ik eerst veel meer voor felle kleuren ging is het de laatste tijd vooral basics, zwart, grijs, naturel tinten en zo nu en dan wat kleur. Dit komt ook omdat ik ouder word denk ik.

Marijke I easydailyfood -

Wat een leuke en origineel artikel lady’s! Vind het inderdaad belangrijk dat je draagt wat bij je past. Zie zo vaak iemand lopen met zo’n hippe grote zwarte hoed en dan zie je dat het gewoon niet klopt bij die persoon. Veel mooier is om je eigen stijl aan te trekken. Goede tips om mood boards te maken!

Lindsey Beljaars -

Fijne tips! Ik doe echt iedere dag waar ik op dat moment zin in heb. De ene keer is het een vrouwelijk jurkje maar de andere keer kan het ook echt een stoere outfit zijn. Ik vind het wel heel leuk om telkens wat nieuws te proberen en durf daarin dan ook best fouten te maken. Ik zou wel graag een keer wat kleuradvies krijgen, dat lijkt me wel handig!

Svenja -

Wat een fijne tips! Ik heb gelukkig door de jaren heen echt geleerd wat mij wel en niet staat. Voor mijn opleiding heb ik kleurenanalyses gegeven, en toen ben ik er achter gekomen dat pastel kleuren het beste bij mij staan, sindsdien draag ik die dan ook voor 80%. Ook draag ik steeds meer tijdloze en klassieke kleding stukken, daar voel ik mij toch het prettigst bij. Vind het af en toe nog wel lastig om te beoordelen welke kleding stukken en modellen het beste bij mijn figuur staan!

Margot -

Leuk om te lezen! Ik ben de laatste jaren zoekende en probeer regelmatig nieuwe dingen te proberen.

Curly Creative -

Leuk artikel meiden, goeie tips ook!
Zo wisselt mijn kledingstijl per seizoen een beetje; zomers ben ik echt van de boho en ‘s winters ga ik meer voor warm, comfortabel en wat sportiever.
Ik ga eens met mijn pinterest aan de gang want die lag stiekem in een hoekje een beetje te verstoffen..

xx

Sandra -

Wat een leuk en uitgebreid artikel om te lezen! Die outfit met dat gele jurkje vind ik echt geweldig!

Marlotte -

Wat een origineel en leuk artikel is dit! Zelf heb ik nu, op mijn 20e, wel aardig mijn persoonlijke stijl ontwikkeld, gok ik. Het probleem is alleen dat de kleding in mijn kledingkast voor een groot deel bestaat uit kleding van mijn vorige stijl haha.

Anniek -

Wat tof om te lezen, goede tips! Ik ben nu 17 jaar, en kan toch wel zeggen dat ik aardig een eigen stijl heb ontwikkelt. De afgelopen jaren ben ik best vaak geswitched tussen verschillende stijlen, maar nu zit ik al een poosje heel erg rond het vintage/nonchalante stijltje. Niet over the top vintage, maar meer á la ‘one-piece-of-vintage’, als je snapt wat ik bedoel :)

Syl -

Ik vind het vooral belangrijk om je kleuren en figuur te kennen. Ik hoef bijvoorbeeld niet te proberen om pasteltinten te dragen, want die staat te flets bij mij.

Maaike -

Ik heb niet 1 stijl. Ik merk dat ik om de paar jaar als vanzelf mijn kleding anders ga dragen en dat komt vooral door het aanbod in de winkels. Uiteraard blijven dan mijn favoriete items altijd wel in de kast hangen, maar door die subtiele shifts heb ik outfits in de kast hangen die ik al jaren draag en met veel plezier. Zo ben ik jaren door het leven gegaan in skater jurkjes. Die heb ik nog steeds een boel, maar er hangen momenteel zo weinig mooie jurkjes in de winkels dat ik echt bijna niks kan vinden wat mijn mooi staat. Toen ik laatst ging winkelen in Amsterdam vond ik de oplossing: een a-lijn rokje met een wat dunnere trui erop, staat mij net zo goed als een skater dress omdat dat hetzelfde effect geeft. Dus ik ben nu helemaal into the ‘separates’. Ach, zo kan het leven gaan.

Suzanne -

Leuk om te lezen. Ik ben hier de laatste maanden ook heel veel mee bezig. Handige tips ook.

Femke -

Durf fouten te maken en ken je figuur zijn voor mij de twee meest belangrijke tips om een eigen stijl te creëren. Leuk artikel :-)!

Reageer ook