Je make-up verwijderen met olie

Al zeker 5 jaar verwijder ik mijn make-up met olie. Het is voor mijn gevoelige, gemengde huid de meest fijne manier om mijn make-up te verwijderen en het bespaart me nog een boel wattenschijfjes ook. Vandaag vertel ik meer over je make-up verwijderen met olie.

.

Waarom zou je het doen?

In make-upremovers zit vaak een beetje olie, of een ander vettig ingrediënt. Met olie kun je namelijk heel goed andere vettige, vloeibare en producten op basis van creme verwijderen. Beter dan met water, bijvoorbeeld. Vet lost namelijk vet op. Het is hiermee echt één van de allerbeste make-upremovers die je kunt hebben. Het verwijdert zelfs moeiteloos foundation en waterproof mascara.

.

Waarom ik het zo’n fijne methode vind

Ik vind het prettig om mijn make-up met een olie/vettig product te verwijderen om de volgende redenen:

  • Het werkt super goed!
  • Het is mild voor mijn huid en mijn huid droogt er niet van uit (maar wordt er ook niet te vettig van).
  • Make-up verwijderen gaat veel makkelijker en sneller.
  • Het bespaart een boel wattenschijfjes.
  • Het is zuinig in gebruik want je hebt maar een klein beetje nodig.
  • Vet/olie glijdt makkelijk over je huid. Hierdoor hoef je minder te boenen en  dit is veel zachter voor een gevoelige huid.

.

Voor welke huidtypes?

Make-up verwijderen met olie is voor alle huidtypes geschikt. Wel is het handig om verschillende reinigers te proberen want de één zal geschikter zijn voor de droge/vette/gemengde/gevoelige huid dan de ander.

Voor alle huidtypes is het sowieso belangrijk dat de reiniger geen parfum bevat. Dit is voor geen enkele huid goed. Voor de (zeer) droge huid zijn eigenlijk alle oliereinigers geschikt, ook de pure reinigers met maar één of twee ingrediënten. De normale, gemengde en vette huidtypes kunnen beter een bewerkte oliereiniger gebruiken. Deze reinigers veranderen namelijk in een melkachtige substantie en laten geen vettig laagje achter.

Ook als je acne hebt kun je prima een oliereiniger gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat het de poriën verstopt, daarvoor zijn de moleculen van olie te groot. Vaak is acne een reactie op een geïrriteerde huid en je gezicht reinigen met een olie is dan juist heel mild, omdat je niet met een wattenschijfje over je huid wrijf of agressieve ingrediënten op je huid smeert.

Ik kan het iedereen aanraden om het eens te proberen!

Hoe gebruik je het?

Mijn favoriete manier om het te gebruiken is door een beetje product op mijn handen te doen. Vervolgens smeer ik mijn hele gezicht in met de olie. Eerst mijn wangen, neus, voorhoofd en kin. Daarna door naar mijn ogen. Masseer de olie goed in. Vervolgens spoel ik de olie af. Veel oliereinigers veranderen nu in een melkachtige substantie en daardoor blijft er helemaal geen vet achter op je huid. (De oliereinigers met deze eigenschap vind ik het fijnste. De aanraders in dit artikel doen dit allemaal.) Na het afspoelen was ik mijn gezicht met een milde cleanser (Uncover Cleanser voor de Normale Huid), en klaar is Kees! Het is echt super simpel en ik beloof je, je huid wordt er echt niet vet van!

Je kunt een oliereiniger ook gebruiken in combinatie met een wattenschijfje (of een washandje). Dan breng je de olie aan op je gezicht, maakt een wattenschijfje nat en gaat hiermee over je gezicht. Nadeel van deze manier is dat je erg veel wattenschijfjes nodig hebt en het is minder snel dan afspoelen met water, zoals hierboven beschreven. Deze manier heeft dan ook niet mijn persoonlijke voorkeur, maar misschien vind jij het wel fijn!

Als laatste kun je de olie ook verwijderen met een gezichtsborstel, zoals de Clarisonic of een Visapure. Je masseert de olie dan weer in en in plaats van afspoelen ga je met de vochtige borstel over je gezicht.

Er zijn verschillende manieren, zoals je leest. Kijk welke jij het prettigst vindt!

Mijn favorieten

In de loop der jaren heb ik diverse make-upremovers op basis van olie geprobeerd. Ik heb twee favorieten, namelijk de MAC Cleanse Off Oil en de Clinique Take The Day Off Balm. Beide vind ik ontzettend fijn. In de MAC Cleanse Off Oil zitten wel wat etherische oliën en hiermee is ‘ie iets minder ‘Jetske-proof’ dan de balsem van Clinique. De hele gevoelige huidjes moeten hier dus een beetje mee oppassen. Clinique bevat helemaal geen etherische oliën en is hierdoor wat milder. Wel voelt ‘ie iets vetter aan dan MAC en is het product naar verhouding een klein  beetje duurder. Dit zijn kleine verschillen, die je wellicht helpen om een keuze te maken uit deze producten. Welke je ook kiest, ze zijn beide ontzettend fijn!

Olijfolie en kokosvet

Als laatste zou je ook op de budgettour kunnen gaan en je make-up verwijderen met een pure, natuurlijke olie. Je kunt namelijk heel goed je make-up verwijderen met bijvoorbeeld olijfolie of kokosvet! Het werkt op precies dezelfde manier als de producten die ik hierboven genoemd heb. Het verschil is echter dat doordat het niet bewerkt is, het niet zal veranderen in een melkachtige substantie zodra het in aanraking komt met water. Je huid zal dus na het afspoelen of afnemen met een watje een beetje vettig blijven. Dit restje kun je echter heel makkelijk verwijderen door een goede cleanser of toner te gebruiken na het afspoelen. Het is alleen niet iets meer werk dan een kant en klaar product.

Make-up verwijderen met olie, heb jij het wel eens geprobeerd? Zo ja, wat is jouw favoriete product en methode hiervoor?

57 reacties

Jolie -

Ik gebruik gewoon doekjes,even uitwrijven met de ogen dicht,en weg is mijn mascara

Nienke -

Ok, ik ga iets raars zeggen misschien, maar voor mij werkt het 😀 Ik doe sinds een paar maanden niets meer aan gezichtsverzorging. Mijn huid is van nature vrij makkelijk, soms wat droog. Ik merkte dat door het gebruik van crèmes en reinigingsproducten ik puistjes of juist extra drogen plekken kreeg. Ik heb hele dure merken gebruikt (Origins, Clinique) en heb ook Kruidvat, Hema en Nivea geprobeerd. En altijd werkte iets even, en daarna was mijn huid weer van streek.

Inmiddels is kokosolie in alle opzichten mijn holy grail. Ik gebruik het als make-upreiniger en bodylotion en als mijn huid droog is smeer ik het onder de douche op mijn gezicht, laat ik het even intrekken en spoel het dan met water af. Daarna droog ik mijn gezicht voorzichtig met een handdoek en mijn huid is daarna helemaal zacht en verzorgd. Works like a charm. Ik denk dat er in veel crèmes toch chemische troep zit die je helemaal niet nodig hebt… De laatste tijd probeer ik zoveel mogelijk dingen natuurlijk te doen (en diervriendelijk). Ook door bijvoorbeeld een merk als Lush te gebruiken. Ik merk dat huid en haar daar goed op reageren :-)

Mieke -

Ik gebruik al jaren Ultrabland van Lush.
Voor mijn vettige t-zone en gevoelige droge wangen echt een holy grail!!
Voorheen gewisseld tussen kokosolie en ultrabland maar van kokosolie kreeg ik opeens heel veel puistjes. Philosophy’s Purity Made Simple heb ik ook een tijdje gebruikt maar dat was ook geen succes dus nu alleen nog maar Lush Ultrabland.

Cynthia -

Ik gebruik de cleansing olie van kruidvat eigen merk, de luxueuzere roze lijn!

Amelie -

Ik gebruik nu LUSH Ultrabland, dat is ook met olie. Voor mij werkt dat echt super!

Noortje Wijckmans -

Ik gebruik zelf ook olie om mijn mascara en eyeliner te verwijderen. Het haalt het er veel makkelijker en fijner af dan producten die niet met olie zijn. Het ”weekt” het er zowat af. Voor mijn huid gebruik ik geen olie, dat vind ik niet prettig aanvoelen.
http://www.project-nw.com/

Suzanne -

Ik vind het een hele fijne manier van reinigen van mijn huid. Leuk om te zien ook hoe je het in beeld hebt gebracht.

Inkie -

Ik gebruik al tijden kokosolie en een washandje om alle makeup inclusief waterproof mascara te verwijderen. Goedkoop, effectief en absoluut gezond voor mn huid. En nee, zeker niet vettig.

Fiona -

Ik had de laatste tijd het idee dat ik een vette huid had. Aan het einde van de dag begon mn Tzone enorm te glimmen en ik had best wat last van puistjes af en toe. De laatste tijd gebruik ik nu kokosolie om mn make up te verwijderen. Wauw! Mn huid is totaal niet vet meer en de puistjes worden steeds minder. Het lijkt er eindelijk op dat mn huid rustiger is geworden, het ziet er veel mooier uit. Daarna gebruik ik nog een micelair water om de laatste restjes te verwijderen. Waarschijnlijk mn huid nooit op de goede manier gereinigd, ik wist nooit dat dat zo’n verschil zou maken.

Patricia -

ik ben ook fan van olie voor makeup verwijderen. Had eerst een fles MAC, en nu van Clinique, de Take the Day off cleansing oil, deze doet zijn werk echt goed! Nu was ik onlangs in Seoul, het walhalla voor mooie gezichtsproducten en eindeloos veel maskers! Daar kocht ik een fles olie met kamille maar weet nog niet hoe goed die werkt.

Ellen -

Ik gebruik al jaren olijfolie om mijn oogmakeup eraf te halen. Gaat moeiteloos en ik gebruik waterproof mascara. Heeft me in al die jaren veel geld bespaard. Doe het altijd tijdens het douchen en gebruik naderhand een facewash. Zo blijft er geen vettig laagje achter. Zeker eens proberen!

Laura -

Ik gebruik nu sinds een paar maanden de Clean Energy Cleansing Oil van Origins. Daarvoor altijd het gezicht gereinigd met een face wash en lotion. Hier had ik het probleem dat mijn make-up, zelfs na de fase wash en lotion nog steeds niet schoon was, ik bleef maar poetsen met wettenschijfjes.

Toen besloten om iets anders te proberen en naar de Douglas gegaan voor advies en deze olie meegenomen om te testen. Ik moet zeggen dat het best prettig werkt, maar ook deze haalt niet alle make-up eraf, het gaat dan vooral om de waterproof mascara. De mascara blijft, ondanks het inmasseren, nog steeds voor een deel op de wimpers zitten, waardoor ik toch weer aan de gang moet met een aparte reiniger. Ik doe dan een beetje Nivea waterproof mascara remover op het wettenschijfje met een beetje babyolie. Vaak gaat er dan goed af :-)

Wat ik ook goed vond helpen om waterproof mascara eraf te halen is de Camomile Sumptuous Cleansing Butter! Werkt prettig, maar een beetje van nodig en lekker zacht voor de tere huid rondom de ogen. Het is officieel geen oogmake-up reinigingsproduct, maar voor mij werkte het prima! Helaas is deze op, maar vond dat ik eerst de olie moest proberen voordat ik weer wat anders aanschafte 😉
Als de olie op is, ga ik de cleansing oil halen bij the body shop, eens zien wat deze doet
😉

Lilian -

Ik gebruik micellair water, maar olie klinkt toch ook wel fijn! Ik heb alleen geen grote wasbak (‘t is echt zo’n mini wc wasbak) om lekker boven te gaan hangen en met water aan de gang te gaan dus ik heb de wattenschijfjes alsnog wel nodig.

Laura -

Toch niet als enige om ook bijvoorbeeld founfation eraf te halen? Want daarvoor is micellair water echt niet voldoende.

Evita / Fashion meets Beauty -

Volgens mij kan ik nog een paar filmpjes herinneren waarin je je enthousiasme hierover deelt. De Clinique Take The Day Off Balm gebruik ik op dit moment en ik vind het een fijn product die snel maar ook erg makkelijk is in gebruik. De Cleanse off oil van MAC zou ik ook wel eens willen testen om te vergelijken met Clinique.

Angelique -

Ik gebruik de Amandel olie van Weleda,voor verwijderen van makeup en oog makeup.Maar ook als nachtserum werkt super.

Hester -

Ik gebruik volgens mij een vrij normale/standaard make-upremover, maar dan wel op oliebasis inderdaad en dat werkt heel fijn!

Emily -

ik verwijder mijn oogmakeup altijd met kokosvet :) echt ideaal. en daarna gebruik ik nog wel een watje met micellair water om alle laatste restjes er af te halen. voor mijn gezicht gebruik ik dan een andere reiniger, alleen die gebruik ik dan erna pas onder de douche :).

Jolien | Meiden Vol Passie -

Mijn voorkeur gaat ook uit naar het reinigen met olie. Kokosolie is echt ideaal hiervoor! M’n huid wordt er ook een stuk minder rood van dan wanneer ik gebruik maak van een reinigingsmelk. :)

Amelie -

Ik vroeg me af, krijg je ook je mascara (niet waterproof) er af door alleen olie te gebruiken zonder wattenschijfjes? Smeer je dan die olie als het ware in/over je wimpers?

Laura -

Ik krijg waterproof mascara er inderdaad af met de cleansing balm van clinique. Die masseer je een tijdje goed over je wimpers, daarna nog even verder masseren met een beetje water erbij (dan wordt het melkachtig) en dan afspoelen.

Laura -

Oh sorry, niet waterproof zei je. Maar die gaat er op deze manier ook af natuurlijk.

Evelien -

Ik gebruik sinds dat ik make-up gebruik de babyolie van Zwitsal! Werkt heerlijk! Ik splash daarna nog wel lauw tot warm water in mijn gezicht om het wazige ‘velletje’ weg te halen. Goedkoop en het werkt bij mij beter als andere reiniging producten! XX

Nienke -

Ik vind amandelolie heerlijk om te gebruiken!

Ju -

Goed artikel :)
Klein puntje van kritiek…. een molecuul past wel degelijk in een porie 😉 zelfs een ´groot´ molecuul zoals olie. Moleculen zijn zo ontzettend minuscuul dat ze wel met heel veel meer dan miljarden tegelijk in zoiets groots als een porie passen.

Laura -

Haha, ja ik zie het al voor me, moleculen zo groot als poriën! (of zelfs nog groter!)

Maar verder wel een fijn en goed artikel.

Floortje -

Ik gebruik al ruim een jaar olie als make-up verwijderaar! Kokosolie werkt fantastisch. Gaat snel, het verwijdert álles en is enorm goedkoop (ik doe al tijden met een pot van 5 euro). Het laagje olie wat achterblijft stoort me niet, ik gebruik kokosolie tevens als nachtmoisturizer (zonder de makeupresten erin, natuurlijk!). Yep, ik kan het zeker aanraden! :)

Mariska -

Ik gebruikte vroeger altijd het dubbele reinigingssysteem van Babor, een cleansing oil en kruiden? Zo noemden ze dat altijd, de olie en de kruiden. Geen idee hoe het officieel heet. Heel fijn spul! Nu gebruik ik wegens allergieën andere producten, maar ik mis Babor nog steeds. Mijn gecombineerde huid werd echt gortdroog van de Clinique Take The Day Off Balm, met name de droge wangen. En kreeg bultjes. Zo jammer! Gebruik nu de reinigingsmelk variant van Clinique in die paarse fles. Die is milder. Maar het gevoel van olie op de huid, ik houd ervan! Mijn huid helaas niet altijd dus, haha.

lot -

DUPE alert: The Bodyshop Silky Cleansing Oil is de vervanger van mac cleanse off oil. Niet alleen goedkoper, maar ook beter (geen etherische oliën, maar sojaolie, amandelolie en zonnebloemolie).

Echt een aanrader!

Emily -

ja deze is ook fijn idd!

Savitri -

Ik haal mijn oogmake-up er altijd met olijfolie af :) Ik gebruik dan eerst reinigingsmelk voor mijn gezicht + ogen, olijfolie op een vochtig wattenschijfje voor mijn ogen en dan tonic voor de rest van m’n gezicht. Werkt zo fijn! Ik kreeg een tijd geleden ineens last van eczeem op mijn ogen – niks hielp, ook geen make-up meer dragen niet. Ik werd gek! Toen was m’n remover op en ben ik olijfolie gaan gebruiken. En ging m’n eczeem ineens weg. Ik was (ben!) zo blij!

Margot -

Interessante post! Ik vind olie zelf juist niet fijn, maar misschien heb ik niet de juiste producten geprobeerd.

Nicole -

Ik zweer zelf bij de reinigings olie van de Body Shop. Ondanks mijn super vette huid vind ik het echt een geweldige techniek. Het maakt mijn gezicht beter schoon dan alle andere reinigingsproducten en het werkt ook nog eens snel en droogt de huid niet uit. Ik houd ervan!

Carina -

Ik gebruik een willekeurige olie (jojoba, amandel, druivenpit, avocado..) naar wat ik bij de hand heb een masseer die goed in, dan veeg ik het meeste weg met een wc-papiertje en dan was ik mijn gezicht met een hele milde facewash. Werkt super :) alleen eyeliner is soms wat hardnekkig maar dat haal ik dan nog een keer weg met wat olie en een wc-papiertje zonder dan weer een face wash te gebruiken. :)

Shaunie -

Het gebruik van kokosolie is niet aan te raden. Ik heb het een tijdje zelf gedaan en hoewel het goed werkte en ik er een tijd echt blij mee was merkte ik na een tijdje dat het voor meer puistjes zorgde. En niet alleen kleine maar ook echt degene onder de huid. Dit omdat kokosolie comedogeen is. Het is misschien niet bij iedereen het geval, maar pas er dus mee op.

Shaz -

Ik heb de MAC Cleanse Off Oil gebruikt om mijn make-up te verwijderen, maar voor mij werkt het gewoon niet. Als ik dit product afspoel dan voel ik een vettig laagje op mijn gezicht. Wanneer ik daarna mijn huid nog was met een andere reiniger en toner, dan zie ik nog steeds restjes make-up op mijn wattenschijfje. Sinds ik de doekjes van Garnier gebruik heb ik hier geen last meer van.

Laura -

Ik gebruik ook die van clinique. Ik baal er eigenlijk een beetje van dat ik ‘m zo fijn vind, want duur is ie wel! Maar mijn huid voelt zo prettig aan na gebruik en is echt ideaal ook voor gecombineerde/vette huid. M’n huid is veel rustiger geworden.

Kiss & Make-up -

Om echt van nul met olie te beginnen draag ik denk te veel oogmake-up. Gets messy. Dus wat ik doe is eerst oogmake-up remover gebruiken voor mij ogen, dan pre-cleansen met een creme of melk en DAN cleansen met olie. Op z’n Aziatisch 😉

Sonja -

Ook een fijne is die van Origins…

Diana -

Ik heb een heel goede huid gekregen door de philosophy producten, en nu durf ik niet over te stappen van de Purity.. Maar ja het werkt goed voor mij dus misschien moet ik het gewoon gebruiken en niet zo nieuwsgierig zijn naar andere spulletjes.

Syl -

Ik gebruik zelf om de dag een cleansing oil van Shu Uemura. Die vind ik zelf erg fijn. Die andere dag gebruik ik miccelair water van Bioderma en daarna een milde facewash of reinigingsmelk van La Roche Posay.

Ceetje -

Ik gebruik sinds kort de make up eraser om mijn make up eraf te halen. Scheelt ook wattenschijfjes en reinigingsproduct, want hiervoor heb je alleen het doekje nodig. Ben stiekem wel benieuwd wat jullie ervan vinden omdat je dus helemaal geen vloeibaar product gebruikt om te reinigen.

Mariska -

Kokosvet is zo multifunctioneel! En met een beetje droge huid zoals ik is met olie reinigen ook heel fijn. Van sommige producten droogt je huid toch uit en met oliën vaak niet.

suus -

Ik gebruik de sebuprep pre-cleansing oil van environ. Topspul! Juist als je een vette huid hebt. Olie maakt je poriën veel beter schoon van vettigheid maar op een milde manier. Ik merk het direct als ik het een paar dagen niet gebruik, dan heb ik veel meer mee-eters op mijn neus.

marrie -

Ik gebruik ook die van Clinique naar aanleiding van een artikel van jullie. Het is wel duur, maar je doet er heel lang mee. Alleen waterproof mascara gaat er niet goed mee af. Hiervoor gebruik ik van Kruidvat de eyeremover makeup pads.

Aboutsbstyle -

Mijn oog makeup reinig ik ook met olie mijn huid niet altijd. Liefs soraya

Akosua -

Ik vind mijn make-up verwijderen met olie ook het fijnst. Ik gebruik daarvoor ook MAC Cleanse off oil. Erg fijn product en ik heb mijn gevoelige huid geen lat van de etherische olien, waarschijnlijk ook omdat je het er weer afspoelt.

Lou -

Sinds een dag of 4 gebruik ik ook weer olie (arganolie) en het bevalt me zo goed! Haha ik loop bijna synchroom met jullie artikelen :’)

Svenja -

Ik reinig mijn ogen ook graag met olie. Het fijnst hiervoor vind ik kokosolie, heel simpel eigenlijk. Maar het werkt echt het beste voor de gevoelige huid rondom mijn ogen, wat dat betreft kan ik echt weinig removers verdragen. Vooral over de Clinique Take The Day Off Balm heb ik ontzettend veel positieve verhalen gehoord, die wil ik ook graag nog eens aanschaffen!

Liset - Beautydagboek -

Ik ben ooit begonnen met de Clinique balm om te reinigen, maar volgens mij kreeg ik daar een geïrriteerd huid van en ben ik er mee gestopt. Misschien lag het in die tijd ook aan iets anders hoor, maar toen wilde ik even stoppen met alles wat ik gebruikte om mijn huid weer te laten rusten :). Olie klinkt wel enorm fijn omdat het je huid wat minder uitdroogt en dat is zeker fijn als je van jezelf een droge huid hebt. Ik ga het gewoon weer eens opnieuw proberen als ik je artikel nu zo lees, kijken wat het met mijn huid doet!

Mariska -

Ik kreeg dat ook van de Clinique Balm. Super droge huid en bultjes. Van de reinigingsmelk van diezelfde lijn heb ik geen last (paarse fles) Op droge huid inmasseren en afspoelen met water, daarna laatste restjes met een toner verwijderen. Werkt bij mij goed. Maar het is dus geen olie, maar meer melkachtig. Misschien is het iets voor je?

beautifulday4makeup -

Ik gebruik zelf die van DHC: deze is ook erg fijn

Lindsey Beljaars -

Fijn artikel! Ik vind mijn make-up met olie verwijderen ook heel erg fijn. Clinique Take The Day Off Balm gebruik ik al een tijdje, zo fijn!

Mjay -

Jaa ik vind de balm van Clinique zo ontzettend fijn! Ik wou dat ik die eerder had ontdekt! Ik merk ook dat mijn huid er van opknapt :-) Fijn artikel!

brenda -

Hier nog een liefhebber van de mac cleanse off oil, maar ik gebruik de tranquil versie (de blauwe, doe kan je helaas alleen in de pro store en online vinden geloof ik) die is prettiger voor mijn huid dan de ‘normale’, heb je die wel eens geprobeerd?

Anniek -

Ik heb nog twee olie make-upremovers in mijn kast staan om uit te testen, maar tot nu toe ben ik er nog niet aan toegekomen! Of eerlijker: ik ben eigenlijk gewoon teveel gehecht aan de remover die ik nu gebruik, haha :) Na dit artikel ga ik ze er toch maar eens bijpakken, wat je verteld klinkt erg positief. Handig artikel!

Femke -

Ik vind mijn huid reinigen met olie ook erg fijn. Ik gebruik o.a. Clinique (Take The Day Off), die je hierboven laat zien én kokosolie. Erg fijn! Ik gebruik dit op dezelfde manier, wangen – neus, voorhoofd – kin – ogen en inmasseren maar.

Reageer ook