Hoe kies je de juiste foundation?

Als er één onderwerp is, waar we de meeste vragen over krijgen, dan is het wel foundation. Er zijn zo veel verschillende soorten foundation. En al die soorten foundation hebben ook heel veel verschillende kleuren. Ik behandel de vraag: Hoe kies je de juiste foundation?

De goede kleur vinden

De goede kleur foundation dragen is het allerbelangrijkste als je foundation draagt. Zolang je niet de goede kleur draagt zal de foundation namelijk altijd onnatuurlijk ogen en zal het effect nooit mooi zijn. Een goede kleur foundation kiezen, is een hele klus. We hebben allemaal denk ik wel eens iemand gezien die overduidelijk de verkeerde kleur foundation had gebruikt. Dat kan aan twee dingen liggen: de foundation is te licht/donker of de ondertoon is verkeerd gekozen. Beide aspecten behandel ik hieronder.

Er wordt altijd veel gesproken over de ondertoon in een foundation (komt zo ook aan bod), maar de intensiteit (licht/donker) is minstens zo belangrijk. Een te lichte foundation kan je er bleek of ziek uit doen zien. Een te donkere foundation kan een ‘foute look’ veroorzaken, er vies uitzien en vlekken geven. Je foundation moet dus precies dezelfde intensiteit als jouw huid hebben.

Van licht naar donker (intensiteit)

De ondertonen in een foundation bepalen ook mede in hoeverre de foundation met je huid matcht. Een ondertoon is een benaming voor onderliggende kleur van je huid. Een soort ‘tint’ die door de huid heen schijnt. Een negroïde huid is donker (intensiteit), maar kan een groene/roze/gele ondertoon hebben, bijvoorbeeld. Daarom dragen niet alle dames met een even donkere huid dezelfde foundation. Hetzelfde geldt uiteraard voor de blanke huid. Rood, geel en neutraal zijn de meest voorkomende ondertonen.

Er zijn verschillende ‘kleuren’ ondertonen. Vaak zijn er meerdere benamingen voor één kleur zoals geel/goud, rood/roze en groen/olijf. Het kan ook zijn dat je bijna geen ondertoon hebt, bijvoorbeeld als je een heel donkere huid hebt of juist heel licht! Dan ben je meer ‘neutraal’. Vaak (dus dat gaat niet altijd op) hebben de warmere types (donker haar, donkere ogen, getinte huid) een gele ondertoon in tegenstelling tot koele types (licht haar, lichte ogen, lichte huid) die vaak een roze ondertoon hebben. Ik zeg met nadruk vaak, omdat het niet altijd op gaat. Zoals bij mij: ik ben blond, lichte ogen, lichte huid, couperose… You do the math! Maar toch heb ik een gelere ondertoon.

Hier zie je duidelijk het verschil in ondertoon. De linker twee hebben een roze ondertoon, de rechter twee een gele ondertoon.

Het beste is om de kleur van je foundation te testen op je kaaklijn, bovenlip of je hals. Niet op je hand want daar is de kleur van je huid 9 van de 10 keer echt anders. Verder moet je altijd in goed daglicht kijken om echt te kunnen bepalen of de kleur juist is.

Hoe kun je jouw ondertoon vinden?

Stap 1: Ga in goed daglicht staan, zonder make-up. Bekijk je hele gezicht, maar ook je lichaam (keel, borst). Wat zie je bij de huid boven je mond? Je voorhoofd? Keel, hals en borst? Wat zie je aan de huid van je pols? Neigt de huid naar een gele of roze ondertoon? Of toch eerder neutraal?

Pas op: als je rode gebieden op je gezicht hebt, betekent dat niet gelijk dat je een rode/roze ondertoon hebt! Ik heb bijvoorbeeld een erg rode neus en rode wangen/kaken (couperose), maar een gele ondertoon. Dat kan ik zien aan de huid boven mijn lippen, voorhoofd, halsgebied en de binnenkant van mijn arm. Kijk dus naar de meest neutrale huid! Ga opzoek naar een de onderliggende kleur. Er gaan veel zogenaamde trucjes rond (zoals: welke kleur hebben je aderen?) die wat zouden moeten zeggen over je ondertoon, maar eerlijk gezegd vind ik die nooit zo betrouwbaar. Als je er niet uit komt, kun je naar een goede make-up counter gaan (MAC, Bobbi Brown, Make-up Store), waar ze je kunnen helpen.

Ook kun je het zelf testen door op de ene helft van je gezicht een foundation met roze ondertoon te smeren en op de andere helft eentje met een gele ondertoon (wel beide van hetzelfde merk/soort en dezelfde intensiteit, anders maak je een valse vergelijking). Welke staat je mooier en natuurlijker vind jij?

Stap 2: Ga naar de winkel en ga opzoek naar jouw match. De foundation moet dus sowieso voldoen aan twee eisen: de juiste kleur wat betreft ondertoon en de goede kleur wat betreft licht/donker. Als je deze twee dingen van jezelf weet, kun je al een heleboel foundations schrappen. Daarnaast heb je vast nog andere eisen, zoals: mate van dekking, voorkeur voor verpakking en substantie. Zoek gericht met behulp van je wensenlijstje en probeer vooral ook veel uit om erachter te komen wat jij fijn vindt!

Tip: foundations met een gele ondertoon heten vaak beige, sand, gold of creme. Een foundation waar roze ondertonen in zitten heten vaak porcelain, rose, natural of ivory. Sommige merken hebben ook hun eigen kleurnotering, MAC heeft bijvoorbeeld het NW/NC systeem. NC heeft een gelige ondertoon, NW een roze ondertoon.

Soorten foundation

Foundation is ruwweg verkrijgbaar in verschillende soorten:

 1. Vloeibare foundation
 2. Crème foundation
 3. Poeder foundation

Doorgaans geeft cremefoundation de meeste dekking, medium tot vol. Vloeibare foundations geven een lichte tot medium dekking, heel soms geven ze een volle dekking. Poeder foudations geven de minste dekking, zeer licht tot licht. Hetzelfde geldt eigenlijk voor concealers (ook alle bovenstaande informatie gaat op voor concealers!).

Ook interessant om te lezen: Martine’s favoriete foundation tools.

De tools

Tot slot nog even over de tools. Ook al is het geen antwoord op de vraag die in dit artikel wordt behandeld, het is wel van belang omdat de verschillende soorten foundation op verschillende manieren kunnen worden aangebracht. Er zijn verschillende tools om je foundation mee aan te brengen. Bijvoorbeeld:

 1. Je vingers
  Ideaal voor: vloeibare en creme foundations
  Voordeel: je foundation warmt op, versmelt mooi met je huid
  Nadeel: het wordt een kliederboel en je loopt kans op een onregelmatigere applicatie
 2. Bufferkwast
  Ideaal voor: vloeibare en poeder foundations
  Voordeel: blendt mooi, mooie natuurlijke doch redelijk volle dekking
  Nadeel: komt iets moeilijker in hoekjes en gaatjes zoals je ooghoek en rond je neusvleugels
 3. Foundationkwast
  Ideaal voor: vloeibare en creme foundations
  Voordeel: bereikt alle hoekjes en gaatjes
  Nadeel: blendt minder makkelijk
 4. Spons
  Ideaal voor: vloeibare foundations
  Voordeel: blendt makkelijk, brengt gemakkelijk en gelijkmatig aan
  Nadeel: zuigt veel product op dus verspilling

Tot slot nog even over mijn favoriete foundation, want daar zijn jullie vaak benieuwd naar. Dat is de NARS Sheer Glow Foundation in de kleur Gobi. Ik gebruik deze foundation inmiddels 1,5 jaar.

NARS is trouwens een super fijn merk voor foundation, net als MAC en Bobbi Brown. Deze drie merken hebben een zeer uitgebreid assortiment aan kleuren. De meest lichte en donkere huidjes kunnen terecht bij deze merken. Dat is helaas met drogisterij merken wel anders, want die hebben vaak een heel beperkt aanbod in kleur (in Nederland in elk geval).

De meest recente foundation routine video kun je hier bekijken. Nog meer lezen over foundation? Lees de artikelen onder deze tag.

Heb jij jouw perfecte foundation al gevonden?

36 reacties

Milotte -

Ik bedoelde voor de eerste keer naar MAC gaan en iets te kopen.

Milotte -

Daarom ben ik bij de Douglas in Groningen naar binnen gegaan voor foundation. Ik vind dat toch wat fijner. Oogschaduw en dat soort dingen wil ik nog wel kopen bij een drogist, maar geen foundation. Ik vond het heel spannend om voor de eerste keer naar MAC te gaan zonder iets te kopen. Het heeft toch iets specialers dan Bobbi Brown naar mijn idee. MAC heeft de eigen mensen bij de counter staan en dat maakt een shop ervaring bij de MAC counter voor mij iets bijzonderder. En ik vond het heel spannend en een beetje eng, maar het is me ontzettend meegevallen.

Britt -

Hey Willemijn,

waar kun je Nars kopen?

Fanny -

Ah wat ben ik blij om dit nog eens te lezen Nars mijn favoriete merk. Maar jammer nog altijd geen foundation on huis! Nc 20 heb je een idee wat ik moet nemen bij Nars. Alvast bedankt xxx

T.Huisman -

Ze hebben tegenwoordig geavanceerde technieken in een zaak zoals Douglas om de juiste kleur foundation te vinden die exact bij je past. Met een foto en een tablet registreren ze de kleur. Je hoeft de foundation niet eens meer op de pols te doen om te zien of die wel bij je past. Ze zeiden vroeger dat een te donkere foundation je ouder zou maken dan dat je in werkelijkheid bent. Als de foundation te donker is of niet bij je past lijkt het wel alsof je vegen op je gezicht hebt. Helemaal niet gelijkmatig maar meer poepachtig. Bij sommigen zag je dan echt de halslijn wel zitten waar ze met het smeren begonnen waren en zo over het hele gezicht heen tot aan de hals en daarna niets meer. dan zag je weer gewoon huid waar niet met foundation was gewerkt. het was dan niet gelijkmatig opgebracht. Dit kon je soms duidelijk zien. Dit zag ik vroeger wel eens maar nu niet zo vaak meer. Tegenwoordig hebben ze ook van die beautyblenders die het gemakkelijker maken om de foundation gelijkmatig aan te brengen. Vroeger hadden ze bij het merk Chanel ook een sponsje en dat kreeg je er gratis bij met een applicator.

Marleen -

Handig artikel! Ik wilde toevallig straks naar de stad gaan om een keer iets van bb-cream te kopen, dus deze tips komen heel goed van pas!

Annemieke -

Super handig artikel! Hier heb ik echt wat aan, ik heb er altijd zo’n moeite mee om een goede foundation uit te zoeken. Ik heb een hele lichte huid met een roze ondertoon.

anna -

Wat een handig artikel! Ik denk dat ik een gele ondertoon heb, maar dat weet ik niet helemaal zeker… Misschien moet ik het toch eens vragen in een winkel als MAC.

jacoline -

Heey meiden,
Ik heb even een vraag over het gaan naar een MAC-counter (of Bobbi Brown). Eerlijk gezegd ben ik nog nooit naar zoiets gegaan (iets met arme student enzo :p). Maar stel dat ik zou willen gaan voor een foundation. Moet ik dan volledig onopgemaakt gaan? Zonder foundation? Want ik maak me eigenlijk dagelijks full face op dus ik zou me heeel kaal en naakt voelen als ik daar make-uploos naartoe zou gaan…
Alvast bedankt!
Ik vind jullie echt geweldig <3

Martine -

Hi Jacoline, Ze kunnen het er ook daar voor je af halen als je dat liever hebt. Maar dat is ook zo zonde van je foundation dus het is praktisch gezien wel handiger om zonder te gaan. En je hoeft (als arme student zijnde) niet gelijk wat te kopen hoor. Je kunt bij MAC ook vragen of je deze eerst even mag testen en of je een klein beetje mee naar huis mag. Ik vind vaak na een keer of 2/3 proberen dat je dan goed weet of het ook echt iets voor je is. Veel succes en voel je niet bezwaard om naar een counter te gaan, daar zijn de MUA’s immers voor om jou te helpen!

aboutsbstyle -

wat een mooi en handig artikel, heerlijk uitgebreid. Ik zelf ben nog steeds zoekende naar een goede foundation al is mijn Chanel aqua een topper maar het net niet helemaal. Liefs Soraya

Yvonne -

Wat een goed artikel! Lekker uitgebreid. Zelf ben ik er nog altijd niet uit welke ondertoon ik heb. Ik heb vaak foundation met namen als porcelain en ivory of neutral, maar als ze te roze zijn vind ik het ook niet fraai. En te geel ook niet. Ik heb warmte in mijn haarkleur, dat is 100%. En ik heb bruin/groene ogen. Iemand in de mac-store zei dat ik een warme ondertoon zou hebben maar er zat op dat moment dan ook wel een laagje make-up op mijn huid met bronzer etc. Zou het dan toch neutraal zijn? Grrr.

Ashley -

Ik heb een gele ondertoon maar gebruik alleen poeder foundations, minerale van bare minerals en de msf van mac. Geven voor mij prima dekking en geven geen vies gevoel. Zeker die van bare minerals niet mijn huid wordt er echt niet slechter door! Heb nog wel een vloeibare foundation van mac maar die gebruik ik eigenlijk nooit, hmm vraag me af waarom ik het gekocht had misschien voor de winter? Is namelijk een hydraterende

Kiss & Make-up -

Qua formula heb ik het liefst vloeibare foundation en ik hou tegenwoordig van lichte luchtige formules die niet te dik of dekkend zijn. De juiste kleur vinden blijft altijd een uitdaging, want elk merk en elke formule heeft een ander systeem, dus ‘t is altijd een beetje trial en error wat dat betreft. Maar sowieso heb ik een gele ondertoon, zoveel is wel duidelijk.

femketje -

handige post 😀 zelf probeer ik foundation te vermijden omdat ik er vaak op de langere termijn bad skin van krijg >.<

Irina -

Handig artikel! Ik vind foundation altijd een van de lastigste producten om uit te kiezen. Zeker omdat ik een hele droge huid heb rondom mijn neus, waar je dus alsmaar velletjes gaat zien. Toch durf ik niet zo goed voor een glanzende foundation te gaan waarbij je daar minder last van krijgt omdat ik op mijn kin een hele vette huid heb die weer snel pukkeltjes krijgt. Lastig dus, haha.

Floortje -

Handig artikel! Mijn puberale ik had er veel aan gehad, ik heb toen maar op de gok een foundation van Catrice gekocht (wat overigens wel toevallig de goede kleur was – pfoe!). Mijn huidige favoriete foundation is van Lucy Minerals! Vrij onbekend merk, maar het is een fantastische poederfoundation met veel dekking en hij ziet er supernatuurlijk uit. Bovendien matcht hij me perféct! ^.^ Ik ben vrij geel met een olijf ondertoon (yep, dat bestaat ook nog, haha).

Lilian -

Ik vind dit dus zo moeilijk! Ik dénk dat ik de goeie foundation heb gevonden, maar omdat de dekking heel licht is, twijfel ik toch nog.. Kan niet wachten tot ik ein-de-lijk ‘mijn’ foundation heb gevonden zoals jij jouw Nars!

Akosua -

Handig overzichtsartikel! Bedoelen jullie nou met een foundationkwast zo’n platte foundationkwast zoals die jaren terug helemaal in waren?

manon -

Handig artikel! Ik heb laatst de kleur ivory van de Dior starskin foundation gekregen en die staat me wel goed. Ook gebruik ik regelmatig de Bourjours health skin foundation in vanilla en die lijkt ook goed. Maar beide foundations geven ook een medium dekking bij mij. Ik geloof dat ik een neutrale ondertoon heb :p

Syl -

Ik heb een neutrale ondertoon. Soms is dat best lastig, aangezien foundations meestal een gele of roze ondertoon hebben. Ik weiger twee te kopen en zelf te moeten mengen. Een foundation hoort gewoon meteen goed te zijn. Ik heb een foundation van Dior die heel goed matcht en een van L’Oréal.
Daarnaast heeft mijn nek een hele andere kleur dan mijn gezicht.

Nadia | Lacqr.nl -

Wat een mooie, uitgebreide post zeg. Heel duidelijk, en fijn voor iedereen die er mee worstelt.

Sophie -

Misschien een tip, maar wat ik wel eens doe (ondanks dat ik het zelf ook lastig vind!) is als ik in de winkel sta even de tester van mijn standaard foundation erbij pakken en op m’n hand aanbrengen en daarnaast andere foundations swatchen om te kijken welke daar het dichtste bij in de buurt komt. :)

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik ben al meer dan een jaar heel tevreden met de Mac Mineralize NW25. Ik had eerst de NS versie maar die zag je enorm goed in mijn poriën. Overigens is het misschien wel interessant om te vermelden dat Bobbi Brown alleen foundations heeft met gele ondertoon. Ik sla die dus ook over. De Mac foundation met roze ondertoon staan veel natuurlijker bij mij.

Berdiene -

Ik ben daar echt altijd mee aan het worstelen. Was het op een gegeven moment zat en ben toen naar de Douglas gegaan voor advies. Kreeg een foundation aangesmeerd van Chanel, in de winkel leek het een goede match maar eenmaal thuis was ie echt veel te oranje! Zo’n domper… Nu heb ik nog steeds niet de perfecte match gevonden. Ik denk dat ik een gele ondertoon heb maar na die aanfluiting ben ik nergens meer zeker van haha.

Carina -

Afgezien van het feit dat ik een kameleon ben qua ondertoon (denk wel dat ik naar geel neig maar het is lastig te zien met foundation), is ook mijn huid zelf een struikelblok. Ik heb nog geen foundation gevonden die mijn droge huid genoeg voedt en geen velletjes etc benadrukt. Of dan mijn huid niet irriteert.

Margot -

Jullie maken me wel nieuwsgierig nar die foundation van Nars, al ben ik wel tevreden over mijn huidige foundation.

Lindsey Beljaars -

Het blijft lastig, zeker omdat de kleur van je gezicht in een jaar ook verschilt.. Ik probeer als ik nieuwe foundation koop goed te kijken naar de kleur en de kleur vooral aan te brengen op mijn kaken. Soms loop ik ook even de winkel uit, want in daglicht zie je het toch beter!

Caro ~ My Beautycase -

Ik ben zelf ook nog steeds op zoek naar een goede foundation. Ik vind het vrij lastig omdat de foundation ten eerste dierproefvrij moet zijn, geschikt zijn voor de droge huid dus niet mijn velletjes accentueert en een goede dekking hebben. Het is mij nog niet gelukt om een fijne foundation te vinden maar ik blijf het proberen en het gaat vast goedkomen. :-)

Marlotte -

Ah, wat een handig en fijn artikel is dit Willemijn! Lange tijd was ik aan het worstelen met de juiste kleur, maar die heb ik nu gelukkig gevonden, gewoon bij Sleek! :)

Liset - Beautydagboek -

Een fijn artikel voor als je het echt niet weet, dit kan zeker helpen! Ik vind vooral zelf belangrijk dat het me niet te bleek of donker maakt, het moet natuurlijk matchen. Wat best lastig is omdat er soms geen één foundation echt blijkt te passen bij mijn huid. Soms is mengen met twee kleuren ook fijn :).

Anniek -

Heel fijn artikel dit Willemijn! Ik heb nu zelf een BB cream van L’occitane die ik ontzettend fijn vind, en die ik zo af en toe gebruik. Maar als die op is, wat waarschijnlijk nog wel even duurt gelukkig, wil ik toch wel gaan kijken naar een wat goedkopere variant. Deze tips zijn top!

Jana -

Ik denk zelf de perfecte kleur bb-cream voor mij gevonden, toch nu in deze periode, de winter. Hij is van NYC de bb-creme skin perfector in de kleur 001 light. In de zomer is ie zeker te licht, maar voor nu in de winter is ie perfect! En hij heeft ook een redelijke neutrale ondertoon en ik ook, ik kan roze en geel allebei hebben en kan koele en warme kleuren hebben dus, match made in heaven😍 En hij kost maar 3,99. Wat wil je nog meer?

Suzanne -

Ik vind het heel moeilijk om de juiste foundation te vinden. Ik heb op dit moment een foundation die me erg goed bevalt en qua kleur ligt hij ook erg dicht bij mijn huid.

Femke -

Ik heb mijn perfecte foundation een tijdje terug gevonden. Hij is van Yves Saint Laurent, uit de Touché Eclat collectie. Prijzig, maar erg fijn en geeft me een natural look. Ik vind het wel lastig om te zeggen of ik nou echt een gele ondertoon heb, maar het zal wel zo zijn want mijn beige foundation staat me goed haha!

Reageer ook