Voor of tegen cosmetische ingrepen?

De afgelopen weken heb ik de Sophie In De Kreukels op de voet gevolgd. Sophie Hilbrand maakte een 7-delige serie over botox, het taboe hierop en de vraag of ze zelf misschien ook wel eens iets zou willen laten doen. Ik vond het reuze interessant en de serie zette mij ook weer eens aan het denken. Ben ik voor of tegen cosmetische ingrepen?

In de serie bekijkt Sophie het hele plaatje. Ze gaat na hoe groot het taboe is dat op botox rust, interviewt mensen die botox/cosmetische ingrepen hebben ondergaan, praat met artsen, psychologen, wetenschappers, vraagt haar eigen man Waldemar naar zijn mening, bekijkt in hoeverre acteurs en presentatrices zich ‘gedwongen’ voelen om er jong uit te blijven zien en onderzoekt de rol van de media.

Het intrigerende aan de serie vind ik de worsteling die je bij Sophie ziet. Ze begrijpt haar collega’s die gebruik maken van de mogelijkheden, ze ziet het mooie resultaat bij haar vriendin en tijdens gesprekken met artsen zie je de ‘verleiding’. ‘Als het zo makkelijk is om te doen en iedereen het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Wie wil er nu niet 10 jaar jonger uit zien?’, zie je haar denken. Maar je hoort ook een diep geworteld standpunt aan de oppervlakte borrelen: ‘We zijn niet minder goed/leuk/waard met rimpels. Waarom vinden we dat dit nodig is?’. Ik herken me heel erg in Sophie’s worsteling.

Ik ben an sich helemaal niet zo tegen cosmetische ingrepen. Vorig jaar augustus was ik met Martine op bezoek bij de Velthuis Kliniek en ik vond het reuze interessant. Een voorhoofdsrimpel of kraaienpootje wegspuiten vind ik helemaal niet zo schokkend (meer). Sterker nog, ik begrijp het best! En het resultaat kan echt best mooi en subtiel zijn. Ik kan me zo voorstellen – heel eelijk – dat ik het misschien ook wel zou overwegen, als straks de eerste rimpeltjes de kop op gaan steken. Maar toch, ergens diep van binnen, roept het toch ook een soort weerstand op. En die weerstand zit hem bij mij in hetzelfde standpunt als dat Sophie heeft. Mogen we niet gewoon oud worden? Waarom moet dat gecamoufleerd worden? Zijn we minder waard als we er misschien iets minder jeugdig uit zien? Waarom leggen we zo ontzettend de focus op het uiterlijk en willen we er allemaal steeds jonger/beter/slanker/mooier uit zien? En waar houdt het uiteindelijk op?

Ik vind het ergens teleurstellend dat de focus zo op het uiterlijk ligt in onze maatschappij. Zéker bij vrouwen. Maar het hypocriete is ondertussen dat ik een blog heb over make-up. Ook een vorm van ‘jezelf mooier maken dan je bent’. Wat is dan het verschil tussen make-up/naar de kapper gaan en botox/plastische chirugrie? Gevoelsmatig zit daar voor mij toch een verschil in… Maar onder woorden brengen vind ik maar moeilijk. Naar de kapper gaan en make-up is iets wat je weer ongedaan kunt maken (je make-up haal je er ‘s avonds af en je haren groeien uit), plastische chirurgie is vaak permanent(er). Maar ik denk dat het nog niet eens dat zo zeer is. Want puur bekeken is een spuitje botox inderdaad misschien niet zo anders dan je grijze haren verven. En als je iets aan je uiterlijk doen afkeurt en puur natuur propageert, dan zouden we ook onze benen en oksels niet meer moeten scheren. Misschien zit het hem meer in het gevoel ‘Moet ik dat óók nog gaan doen?’ en in het feit dat het nog altijd wel een medische ingreep is (immers, het wordt door cosmetische artsen gedaan)… Of misschien is het verschil dat het gewoon nog niet helemaal geaccepteerd is, zoals make-up en kappersbezoekjes dat wel zijn. In elk geval, gevoelsmatig is een cosmetische ingreep toch net een stapje verder. Wie herkent dit?

Ik vind het moeilijk, deze kwestie. Of ik voor of tegen ben is voor mij dan ook (nog) niet te beantwoorden. Ik zit in het midden, geloof ik. Maar wat ik wel hoop is dat ik – naar mate ik ouder word en zal gaan kreukelen – het zelfvertrouwen blijf houden wat ik nu heb, waarmee ik gerust make-uploos over straat loop en ondertussen met lezers op de foto ga als ik herkend word. Dat ik met rimpels hetzelfde zelfvertrouwen kan behouden waarmee ik zonder gene of angst mijn gezicht make-uploos op YouTube of op selfies laat zien. Niet omdat ik geloof ik per se anti botox ben, maar meer omdat ik zelf hoop niet vatbaar te zijn voor dat schoonheidsideaal wat maar strenger en strenger lijkt te worden (Ik ben namelijk méér dan mijn uiterlijk!). Omdat ik hoop dat ik niet bezwijk onder de druk van ‘mooi’ willen zijn, koste wat het kost en puur omdat een ander het ook doet. Omdat ik de nog enige vorm van natuurlijke schoonheid juist zo kan waarderen En omdat ik zou willen dat ik me goed over mezelf kan voelen inclusief de tekenen van het ouder worden. Want dat je ouder wordt, dat vind ik eigenlijk iets heel moois en niet iets wat we zouden hoeven te camoufleren…

De stelling die ik als titel heb ingezet zal voor velen – inclusief mezelf – te zwart wit zijn. En juist dat vond ik zo mooi belicht in Sophie In De Kreukels. Ik ben super benieuwd wie van jullie de serie ook gevolgd heeft en hoe jullie er over denken! De serie kun je momenteel hier nog terugkijken. Deel jouw persoonlijke mening/visie bij de comments. En wat herken jij wel en wat niet uit de serie of mijn artikel? Ik kijk uit naar inspirerende gedachtewisselingen! 

49 reacties

Jacqueline -

Hmm, zeker een lastige kwestie. Ik ben ook niet helemaal voor of tegen. Aan de ene kant vindt ik zeker dat je soms te ver kan gaan en vooral als je ziet dat sommigen totaal veranderd zijn qua uiterlijk, maar aan de andere kant, als hun dan gelukkig zijn wie ben ik dan om te zeggen dat dat niet mag? Ik snap best waarom sommige mensen voor zoiets kiezen. Zo heb ik bijvoorbeeld best flaporen en ook nog dun haar. Ik durf daardoor mijn haar eigenlijk buet vast te doen, of dan dat er nog haar over mijn oren valt. En vind het super lelijk dat je mijn oren door mijn haar heen ziet soms. Soms als ik hele onzekere momenten heb, lijkt dat de perfecte oplossing. Snap hetdus zeker

Denise Melanie -

Je kunt je niet blijven verstoppen. Ouder wordt je sowieso en het gaat sowieso tonen. Je kunt het gewoon maar beter accepteren. Ik moet zeggen dat ik oudere vrouwen ook nooit lelijk vind. Schoonheid blijft, het is de jeugdigheid die weggaat met de jaren. Vast blijven klampen aan je jeugd (dmv plastische chirurgie) is sneu en onaantrekkelijk.

aboutsbstyle -

ik heb het programma niet gevold, maar als ik het zo lees moet ik het zeker gaan kijken. als ik zo klaar ben met werken ga ik is even ervoor zitten. bedankt voor deze eye-opener. liefs soraya

Amber -

Ik heb zelf mijn bovenlip laten opspuiten omdat ik deze praktisch niet had. Tot op heden heb ik nog nooit de vraag gehad of ik iets gedaan heb aan mijn lip en ben ik er nog steeds super blij mee. Ik voel me sinds ik mijn lippen heb laten doen veel beter en draag ik bijv ook lipstick wat ik voorheen nooit deed omdat ik het niet mooi vond.

Ik vind persoonlijk dat je ook tever kunt gaan maar zolang het natuurlijk blijft en jejezelf er beter door voelt vind ik het geen probleem (ik vind het bijvoorbeeld wel heel ver gaan als mensen bijv. Een nep sixpack laten plaatsen).

Priscilla -

Botox en fillers zou ik niet mee zitten. Plastische chirurgie dan weer wel. Ik zou niets durven wat permanent is. Fillers zijn gewoon oplosbaar wanneer er te veel is ingespoten of op de verkeerde plek. Botox verandert wel meer aan de uitstraling. Logisch aangezien het spieren lam legt. Dus ik denk dat ik voor alleen fillers zou gaan als de tijd er is.

Anoniem -

Ik heb al sinds mijn 7de een uitgerekte huid op mijn buik. Alsof ik al drie kinderen heb gehad zeg maar. Ik ben nu 24. Ik zit er erieus over na te denken om dat weg te laten halen. (het extra stuk te ver uitgerekte huid), zal er wel voor moeten sparen, maar zit er wel heel serieus over na te denken.

Mijn moeder (en ik ook, maar ik heb er nog geen last van) heeft hangende oogleden. Zou ze ook best weg willen halen als ze het geld had. Niet om jonger te zijn, want zij heeft niet met make up of er jong uit zien maar omdat ze er echt last van heeft. Zie mezelf dat zeker doen als ze zo gaan hangen dat je er last van krijgt.

Julia -

Bij make-up en cosmetische ingrepen blijf ik me afvragen: doen vrouwen dit voor zichzelf en hun eigen plezier? Doen ze het om zichzelf (creatief) uit te drukken? Of doen vrouwen dit om te conformeren en om aan bepaalde normen en verwachigen te voldoen?

Ik HAAT het idee dat vrouwen iets (permanent) aan hun uiterlijk willen veranderen, omdat ze niet mooi/jong/slank/whatever genoeg denken te zijn. (Let op: ik haat de gedachte, nooit de vrouwen zelf.) Waar haal je je eigenwaarde dan vandaan? Uit mooi(er) zijn, kennelijk? Het probleem is, je kunt geen eigenwaarde halen uit je uiterlijk. Van het nastreven van een mooiere buitenkant word je niet gelukkiger of zelfverzekerder. Wel oppervlakkiger, onzekerder en ijdeler. Niet dat ik vrouwen zelf iets kwalijk kan nemen, want het idee dat vrouwen mooi moeten zijn, is al zó lang aangeleerd, zó hardnekkig en zó doordrongen in onze westerse maatschappij en onze gedachten… (zowel bij vrouwen als bij mannen) Logisch dat vrouwen aan die bizarre verwachtingen denken te moeten voldoen, we weten niet beter dan dat meisjes mooi moeten zijn.

L. Berends -

Ik vond dat Sophie het taboe goed doorbreekt. Er heerst zo’n standaardbeeld dat iedereen zijn of haar mimiek verliest na een ingreep. Ik heb juist ervaring dat ik er weer fris uitzie met behoud van mijn natuurlijke uitstraling. Het kan juist ook gewoon een boost geven aan je huid zonder dat je hele gezicht strak staat.

VanWinkel -

Daar ben ik het ook volledig mee eens! Het taboe moet eens goed door gebroken worden, zoals ook botox bij mannen. Mijn vriend gebruikt wel eens botox in zijn fronsrimpel, maar als hij dit zegt tegen zijn vrienden dan reageren zij echt belachelijk. Ik had het artikel van Frodo Gaymans gelezen op de Linda over dat er nog steeds veel taboe heerst over het gebruik van botox zeker onder mannen. Dus wat mij betreft hoeft het geen taboe meer zijn.

Margriet -

Interessant artikel en goed om over na te denken!
Ik denk dat het heel erg twee kanten heeft en dat je jezelf de vraag goed moet stellen: waarom doe ik het?
Ik denk dat ik niet snel zou besluiten om een cosmetische ingreep te laten doen, want (en ik heb ook dingen aan mezelf die niet mooi zijn) ik vind dat God mij mooi heeft gemaakt en dat ik daar niet zomaar aan mag laten rommelen. En natuurlijk: er zijn uitzonderingen of dingen die misschien wel noodzakelijk (voor jou) zijn om te laten doen. Daarom ook de vraag: waarom doe ik het?

Margriet -

voor jou = voor mensen

Kris -

Ik heb in principe niks tegen cosmetische veranderingen, mits je het om de “goede” redenen doet. Ik snap bijv niks van die mensen die op barbie of een celebrity willen lijken. Maar doe je het omdat je je niet goed voelt over een bepaald onderdeel van je lichaam en het je echt in de weg staat dan vind ik dat men het moet doen als ze willen.

Ik heb een behoorlijk negatief zelfbeeld en zou 2 dingen aan mezelf graag willen veranderen (helaas zijn de kosten te hoog) en “gelukkig” zijn het nog maar 2 dingen want 5 jaar terug was dat veel meer. Ik zou graag wat aan mijn lippen willen laten doen (niet vanwege Kylie) omdat als ik lach mijn bovenlip niet zichtbaar is en ik vind dat heel storend en lach daarom bijna niet, het staat me in de weg.

Ik ben dus voor cosmetische ingrepen mits het gaat om de juiste redenen

Martine -

Kijk naar wat er met Rene Zellweger is gebeurd en je kent het resultaat van uit de hand gelopen plastische chirurgie……triest om te zien.
Ik begrijp het helemaal wanneer iemand iets laat doen aan zichzelf om z’n flaporen te verwijderen, een neus recht te laten etc etc.
Maar wanneer je iets aan jezelf laat doen omdat je ouder wordt…..tja, dan snap ik het niet meer.
Ouder worden is iets natuurlijks, dat kun je niet tegen houden en hoort bij het leven.
Iedereen wordt (als het goed is) ouder en je mag blij zijn dat je ouder wordt.
Echter, door alle gefotoshopte plaatjes die wij voorgeschoteld krijgen, krijg je vanzelf het idee dat je er niet uit ziet en dat je van alles moet gaan doen om er maar zo perfect mogelijk uit te zien.
Je moet dus voldoen aan een beeld wat niet eens bestaat want gefotoshopt.
Wanneer je make-up gebruikt doe je dat aan het eind van de dag verwijderen of je kunt er ook nog voor kiezen een dag geen make-up te gebruiken.
Echter, zo’n ingreep is permanent waardoor als er iets fout gaat, je daar ook permanent mee rond blijft lopen…..

Dominique -

Ik ben 25 en denk nu ook erover na. Niet omdat ik al rimpels heb maar als je dit wil doen moet je ook niet wachten tot ze er zijn want dan valt t op. Kan beter preventief . Moeilijk moeilijk. Daarbij is zon meer dan 50% van je rimpels en roken helpt ook mee. Dus zolang ik beide vermijd blijf ik misschien wel sowieso langer zonder rimpels. Daarbij moet ik nog steeds overal legatimeren dus zolang dat zo is. Haha

Kiss & Make-up -

Hoe je het ook draait of keert, feit is dat de focus tegenwoordig echt belachelijk hard op schoonheid en jeugdigheid ligt, zeker bijvrouwen. Like it or not, maar oud = afgeschreven. Heel erg natuurlijk dat dat de consensus tegenwoordig is, maar er is geen ontsnappen aan. In dat opzicht begrijp ik dus heel goed dat meer en meer vrouwen ‘bezwijken’ en onder ‘t mes gaan. Zelf ben ik niet echt voor of tegen. Tegen een rimpeltje opvullen heb ik niks. Maar alles met mate natuurlijk. Te extreem gaan is nooit goed.

marit -

Ik vind inderdaad dat het niet iets is dat zou ”moeten”, maar aan de andere kant vind ik het ook mooi dat de mogelijkheid bestaat om dingen te veranderen waar je niet tevreden mee bent. Het belangrijkste voor mij is dat je het voor jezelf doet, niet voor een ander of omdat het ”moet”.

Margot -

Ik heb de serie niet gekeken, maar ook ik ben niet voor of tegen. Sommige dingen gaan me echt te ver, maar bij andere dingen kan ik best begrijpen dat mensen het doen. Of ik zelf iets zou laten doen? Nu niet en ik hoop dat ik tevreden blijf over mijn lichaam, maar wie weet.

Lindsey Beljaars -

Ik vond het programma van Sophie zo leuk om te zien! Wat mij vooral opviel is dat de dokters zo praten dat je uiteindelijk lichtelijk onzeker over jezelf naar buiten loopt. Vooral dus gewoon niet naar de dokter gaan, haha! Verder heb ik niet zo’n moeite met botox, iedereen moet het zelf weten. Maar ik vind het bij 9 van de 10 gevallen gewoon echt niet nodig!

Willemijn -

Jaaa maf was dat om te zien he! Sophie was eigenlijk heel tevreden over zichzelf maar werd in die eerste paar afleveringen onzeker door wat anderen zeiden/lieten zien/vertelden. Daarin kon je heel duidelijk zien dat we wel degelijk onder invloed van de media, onze omgeving en ‘de maatstaaf’ staan. :)

Jolien -

Tja.. Wat mensen met hun eigen lijf doen is niet mijn probleem. Ik vind een cosmetische ingreep niet perse slecht, heb je verschrikkelijke flaporen en voel je je daar onzeker over waarom zou je die dan niet corrigeren. Of een neus die schots en scheef staat, waarom niet? Ik heb er zelf ook aan gedacht om als 17 jarige mijn volle E-cup te laten verkleinen omdat het onpraktisch was met paardrijden, voor mijn rug en het mega vervelend vond. Ben blij dat ik het niet gedaan heb! Wat betreft botox en fillers en lippen die absurt worden opgespoten, dat vind ik dan minder.. Ouder worden hoort er nu eenmaal bij dus ook je rimpels!

De kunst is denk ik om niet te overdrijven. Net zoals ik heel veel make-up overdreven vind. Ik hou van makeup maar mensen zoals een Nikkie tutorials bijvoorbeeld die hun hele gezicht veranderen en hun hele gezicht vol “plamuren” vind ik ook niet mooi. Dan liever wat mooie plastische chirurgie en geen geplamuurd gezicht…

Dominique -

Ja maar nikkie doen dat ook niet in haar dagelijks leven al heeft ze wel haar lippen opgespoten

Jolien -

Ik weet niet hoe nikkie in haar dagelijks leven rondloopt natuurlijk. Ik zie enkel wat ze op youtube allemaal op haar gezicht smeert. En ik persoonlijk vind dat erg veel! Je ziet nog maar zo weinig natuurlijke makeup wat ik veeel mooier vind dan de drag makeup die menig meisje iedere dag op hun gezicht verft.

Dan zie ik liever natuurlijke fillers of botox of weet ik veel wat en een mooi normaal makeupje, dan meisjes/vrouwen die dag in dag uit met een masker van makeup rondlopen.

Syl -

Wie ben ik om te oordelen?
Sommige dingen vind ik aanstellerij, terwijl ik ook best een ooglidcorrectie of iets aan mijn wallen zou willen laten doen.
Op dit moment wil ik graag mijn coupe rose laten weglaseren… maar ik wil het wel goed laten doen.

Nina -

Lastig, ik ben het met je eens wat betreft make-up versus ingrepen. Je make-up maakt ook mooier, maar je kan het ‘s avonds weer verwijderen. Ik denk dat je voor jezelf een grens moet bewaken: wanneer sla je door? En het is zeker jammer dat mensen er over liegen, want zo blijft het taboe juist in stand.

Nel -

Als iemand vraagt wat ik later wil dan zeg ik steeds lachrimpeltjes. Ik vind dat mooi en het lijken me trofeeën van leuke momenten. Ik ben an sich niet tegen plastische chirurgie. Het valt me echter wel op dat het bij veel mensen ( in de media) heel verslavend kan werken. Denk dan aan de zogenaamde botox leeuwenkop. Eeuwig zonde en ik blijf me afvragen hoe mooi dat er natuurlijk had uitgezien…

Kirsty -

Ik ben persoonlijk vrij angstig voor de ingrepen zelf, zo houd ik bijvoorbeeld totaal niet van spuiten 😛 Maar ik vind het verder helemaal niet gek dat je tegenwoordig wat kunt doen om er jonger uit te zien en ik zou het zelf misschien ook wel overwegen later. Toch vind ik sommige rimpels, zoals lachrimpels juist ook wel weer wat moois hebben, dus in dat opzicht zit er ook wel weer wat moois aan ouder worden.

Joséphine -

Tja, net wat je zegt het is een lastige kwestie. Zelf zou ik niet zo snel wat aan mijzelf laten veranderen en ik weet ook niet hoe ik daar tegenover sta als de rimpels echt komen. Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo mee bezig, zelfs nu ik ‘al’ 31 ben.
Iedereen mag natuurlijk doen wat ze willen, maar ik vind het in veel gevallen ook niet mooi. Je ziet de ingrepen, en alle behandelde gezichten beginnen op elkaar te lijken.. Waar blijven je persoonlijke trekjes dan? Vooral dat vind ik jammer.

Marloes ★ Budgetproof.nl -

Haha in het midden zijn bij een stelling kan natuurlijk niet 😉 grapje, maar inderdaad snap dat het een lastige keuze is. Ik ben voor denk ik. Als je daar zelf gelukkig van wordt en niet beïnvloed wordt doordat iemand dat voor jou wil of je aan een ideaalbeeld moet voldoen: waarom niet?

Femke -

Ik ben niet voor, maar ook niet tegen. Ik zie het mezelf (nog) niet doen, maar zeg nooit nooit! Ik vind dat iedereen moet doen waar hij/ zij zich goed bij voelt, ongeacht wat een ander hier voor een mening over heeft!

Silkeblogs -

Ik vind dit ook echt een moeilijk onderwerp. Op zich ben ik ook pro cosmetische ingrepen. Als iemand meer zelfvertrouwen krijgt, dan is dat toch super? Maar ergens vind ik ook wel dat de druk er niet mag zijn. Hoe meer mensen het laten doen, hoe ‘normaler’ het wordt, en hoe moeilijker het wordt om het zelf niet te doen. Ik vind het zelf heel belangrijk om ‘mooi’ te zijn, ook voor mijn werk als hostess, maar ik zou ook graag méér zijn dan mijn uiterlijk. Ik hoop dus dat ik – wanneer ik vind dat ik rimpels heb – zélf en onafhankelijk de keuze kan maken.

manon -

Ik heb er geen moeite mee. Ik zie me zelf misschien ooit het wel doen als ik bijv. Erge rimpels ofzo heb. Ik weet het niet zeker hoor. Maar het is wel mooi dat je er voor kan kiezen! Wat ik wel minder vind zijn die vrouwen wel eens die je ziet op tv, die duidelijk van alles hebben laten doen!

Mo -

Ik denk dat het taboe vooral ligt op het feit dat het een medische ingreep is (met bijbehorende risico’s) en mensen die plastische chirurgie ondergaan in die zin hun uiterlijk boven hun gezondheid stellen. Want ja, is het hebben van een perfect uiterlijk zo belangrijk dat je met een gezond lichaam moet rommelen? Voor de meeste mensen niet, denk ik.

Gelukkig mag iedereen het zelf weten, maar ik vind het vrij bizar hoe maakbaar het leven eigenlijk is geworden.

Marlotte -

Interessant onderwerp! Ik ben niet per se tegen of voor. Als iemand er gelukkig van wordt, dan moet hij/zij het vooral doen. Wie ben ik om er over te oordelen? Wel vind ik het jammer dat we allemaal zo erg opkijken tegen het ouder worden. Ja, en daar hoort nou eenmaal een rimpeltje hier en daar bij. Dat hoort toch gewoon bij het leven? Maar als iemand er echt meezit, waarom niet?

Sandra -

Wat een leuk en interessant artikel!

Brechtje -

Een paar jaar geleden heb ik een ooglidcorrectie laten doen bij de bekende kliniek ………en het ging dus goed mis. Een aantal dagen ziekenhuis en in eerste instantie kosten voor mij. Toen heb ik tijd genoeg gehad om te bedenken: waar ben ik in godsnaam mee bezig. Het resultaat is nu een aantal jaren later ook al weer weg. Eens en nooit weer.

marrie -

Ben wel benieuwd welke kliniek dat was. Heb je nog schadevergoeding gekregen?

Anniek -

Goed stuk Martine! Ik ben 17 jaar, dus voor mij zal het als het goed is nog wel even duren voordat ik na zou gaan denken over cosmetische ingrepen. Maar hoe ik er nu over denk? Helemaal zwart-wit ben ook ik niet, maar in principe ben ik wel best wel tegen. Precies om dat standpunt dat jij noemt: mogen we soms niet meer oud worden, mag je geen tekenen van ouderdom (en levenswijsheid ;)) zien?

Anouk -

Ik vond het echt een super goed programma. Ik heb het met veel plezier gekeken. Artsen en vrouwen die gebruik maken van cosmetische ingrepen laten het inderdaad klinken alsof het niks is maar je veranderd toch iets definitief aan je uiterlijk. Ik vind dat nogal wat. Maar ik vind ook dat iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Dat je lekker in je vel zit is voor mij het belangrijkste, met of onder cosmetische ingreep.

Akosua -

Ik heb er geen moeite mee, als iemand zich totaal wil laten verbouwen, moeten ze dat vooral doen. Betekent overigens niet dat ik het dan mooi ga vinden, maar dat houd ik lekker voor mezelf. Op dit moment vind ik het voor mijzelf niet nodig, maar als ik er in de toekomt behoefte aan zou hebben zou ik toch met name botox of fillers niet schuwen. Een echte ingreep gaat mij voorlopig nog te ver.

Kelly -

Je moet doen wat het beste voelt voor jezelf! Ik word gewoon liever rimpelig, iedere leeftijd heeft zijn charmes

Elles [3lles] -

Ik snap eigenlijk niet waarom mensem tegen cosmerische ingrepen zijn. Als je je ergens onzeker over voelt en je wilt het veranderen moet je dat gewoon doen, anders loop je je hele leven in die onzekerheid. En je leeft maar 1x dus gewoon doen!
Xoxo

Denise -

Een hele kinderlijke reactie. Zo simpel is het niet natuurlijk.

Anne -

Ik vind het helemaal niet zo kinderlijk. Ik vind ook dat als je echt ergens mee zit je kunt blijven treuren en zeuren of kunt proberen het te fixen. Dat is zo voor meerdere aspecten in je leven, niet alleen je uiteelijk. De vraag is voor mij alleen hoe erg vind je het om rimpels te krijgen en een deel van je schoonheid te verliezen. Voorlopig kan ik best leven met mijn rimpels en zou ik er niet snel iets aan laten doen. Ik koop liever af en toe een leuke jurk voor dat geld. Maar als er iets was aan mij was wat me vreselijk stoorde dan zou ik niet aarzelen om er iets aan te laten doen.

suus -

Maar nu klinkt het alsof een cosmetische ingreep de enige manier is om iets aan onzekerheid te doen. Daar ben ik het niet mee eens. Je kunt ook leren iets wat jeminder mooi vindt aan jezelf te accepteren en waarderen. Waarom is iemand onzeker over iets? Bang dat men het niet mooi vindt? Dat je zo niet voldoet aan de maatstaven van perfectie van tegenwoordig? Of niet aan je eigen ideaalbeeld? Maar ons beeld is tegenwoordig best vertekend doordat er overal om ons heen foto’s van dat ideaalbeeld zijn te vinden. Terwijl er zoveel verschillende vormen van schoonheid zijn en mooi zijn niet je enige doel op aarde is (voor de meeste mensen neem ik aan tenminste). Ik zou willen dat we allemaal wat liever voor onszelf en ons uiterlijk zouden zijn. We zijn meer dan lichamen die verouderen. Tegelijkertijd ben ik niet perse tegen cosmetische chirurgie maar wat is de reden dat iemand het wil?

Willemijn -

Je beschrijft inderdaad wat ik ook een beetje bedoel Suus! Aan de ene kant: Mooi dat het er is. Als het kan, waarom niet? Heerlijk toch! Aan de andere kant: Is iets laten doen inderdaad de enige manier om onzekerheid weg te nemen? Als je mij op mijn 18e een borstvergroting had aangeboden had ik het gedaan. Maar nu, heel wat jaren later, ben ik m’n erwtjes gaan waarderen en zou ik het niet meer willen. Met onzekerheid dealen is ook onderdeel van het leven en dat kan heel leerzaam zijn. Bedankt voor jullie comments! :)

Marjan -

Dat is natuurlijk één opvatting. Maar je kunt dat aan twee kanten “fixen”: je gedachten over je zelfbeeld (heb je de rest van je leven wat aan) of aan je lichaam (dat is maar voor even). Het laatste lijkt wel de gemakkelijkste oplossing, maar is dat echt zo?!

brenda -

Ik denk dat het grootste punt tussen makeup/haar is dat er daadwerkelijk in je gesneden/geprikt wordt en dat er zoveel mis kan gaan. En de permanente consequenties ervan. Denk dat iedereen de foto’s wel eens gezien heeft. Of van mensen die niet normaal kunnen lachen omdat hun gezicht zo strak staat. Zou ik het laterdoen? Misschien. Ik heb mijn schoonmoeder gezien die haar kaaklijn strak heeft laten trekken, en het resultaat vond ik goed gelukt, al zag ze er de eerste weken uit alsof ze in elkaar was geslagen. Het keyword is niet doorslaan. En het natuurlijk houden. Rimpels verminderen maar geen gladgestreken gezicht. Zoiets.

PinkFairy -

Persoonlijk vind ik het maar raar dat er op dit soort dingen nog steeds taboe zit… We leven in 2015, kom op nou. En tuurlijk, het is wat anders dan toegeven dat je een liftende foundation draagt, maar toch. Ook dit soort dingen worden volgens mij steeds meer vanzelfsprekend. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Zelf zou ik er later misschien ook voor kiezen, ligt er ook net asn hoe ik dan in me vel zit.

Grim&Glam -

Ik heb laatst aflevering 1 terug gekeken en vond het erg interessant. Vond het jammer dat zoveel mensen er over logen. Ik heb zelf niet echt moeite met het gebruik van botox, wel moet je ergens een grens trekken. Genoeg mensen raken er verslaafd aan en laten hun hele gezicht glad strijken. Botox is mooi, mits het niet enorm opvalt.

Reageer ook