Milde en parfumvrije babyproducten

Toen ik opzoek ging naar verzorgingsproducten voor onze baby heb ik me lopen verbazen over de ingrediëntenlijsten op de producten. Alcohol, parfum, hoge concentraties lavendel en eucalyptus, het was meer de regel dan uitzondering. Ik ging opzoek naar milde en parfumvrije babyproducten. Vandaag leg ik uit waarom en deel ik een paar fijne producten.

Waarom kies ik voor parfumvrije babyproducten?*

Wist je dat parfum nummer één allergeen in huidverzorgingsproducten is? En dat meer dan 67 procent van de kinderen tot 1 jaar en 77% van de kinderen tot en met 5 jaar te maken krijgt met huidproblemen? Bovendien ontwikkelt 20% van de pasgeborenen binnen zes maanden eczeem (Arch Dis Child, 2006 – via deze blog van Jetske Ultee). Toen ik dat las, was ik toch best wel even in shock. Dat zijn enorme aantallen!

De reden dat veel kinderen huidproblemen ontwikkelen is dat de huid 5 keer zo dun is als de volwassen huid. Hierdoor kan de huid veel sneller geïrriteerd raken en kunnen schadelijke stoffen doordringen in het lichaam. Dat de huid zo dun is, is ook de reden dat er aangeraden wordt om de kleertjes en het beddengoed voor je pasgeboren baby te wassen voor het eerste gebruik (bij voorkeur met parfumvrij wasmiddel).

Nu gebruikte ik – zoals jullie waarschijnlijk wel weten – al jaren geen parfum bevattende producten op mijn gezicht. Dit heeft mij voor een groot deel van mijn acne en overgevoelige huid afgelopen.  Tijdens mijn zwangerschap werd mijn huid door de hormoonschommelingen steeds gevoeliger. Ik kreeg steeds sneller uitslag, mijn huid jeukte, werd droog en was snel geïrriteerd. Hierdoor ben ik ook voornamelijk parfumvrije producten op mijn lichaam gaan gebruiken, dit deed ik voorheen namelijk slechts sporadisch. Het hielp direct, mijn huid werd minder gevoelig. Parfum in huidverzorgingsproducten was en is nog steeds (één van) de grootste boosdoener als het om mijn huidproblemen gaat.  Voor mij stond het in elk geval als een paal boven water dat ik voor onze baby minstens zulke milde producten zou gebruiken. Hoe lekker ik Zwitsal en Natusan ook vind ruiken… Ik ga het niet gebruiken. Ik ging op zoek naar parfumvrije producten. Daarnaast vermijd ik ook (natuurlijke) ingrediënten zoals eucalyptus, tijm en lavendel. Hoewel het heerlijk ruikt, zit het vaak in hoge concentraties in (baby)producten en dat kan op zijn beurt ook weer irritaties veroorzaken.

* Ik schrijf expres ‘Waarom kies IK voor parfumvrije babyproducten?’ omdat ik niet wil zeggen dat mijn keuze de enige beste keuze is. Of dat je een schadelijke of slechte keuze maakt als je wel producten gebruikt met parfum erin. Iedereen maakt zijn eigen keuze en dat is goed. De ene huid is daarnaast ook veel gevoeliger dan de ander en als je kindje gewoon tegen die heerlijke Zwitsal producten kan, kan ik me voorstellen dat je hem of haar er lekker mee inzeept. Gewoon doen wat jou het beste lijkt voor jezelf en je kind! Dit zijn mijn beweegreden voor de keuze die ik heb gemaakt voor mijn eigen huid en die van onze baby en daar schrijf ik enkel een artikel over in de hoop dat andere mensen (met een gevoelige huid) er wat aan hebben. That’s it! :)

Op onze commode

Goed, na wat theorie door naar het praktische gedeelte. Wat ga ik dan gebruiken? Ik heb de volgende producten op/in onze commode. Inhoudelijk kan ik nog geen mening geven over de producten, want ik schrijf dit artikel voordat onze baby geboren is.

Voor in bad

  • Neutral Bodywash (kun je ook prima de haartjes mee wassen)
  • Kruidvat Baby Zeepvrije Wasgel 0% Parfum & Kleurstoffen
  • Kruidvat Baby Badolie 0% Parfum & Kleurstoffen

Voor het lichaam

  • Neutral Bodylotion
  • Neutral Olie
  • Kruidvat Baby Verzorgende Creme 0% Parfum & Kleurstoffen

Overig

  • Billendoekjes van Neutral/Etos/Kruidvat (allemaal zonder parfum/voor de gevoelige huid)
  • Kruidvat Baby Zinkzalf 0% Parfum & Kleurstoffen
  • Bepanthen Billenzalf

kruidvat baby

Al deze producten zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Parfum vrije producten vinden voor je baby is gelukkig dus helemaal niet meer zo moeilijk, je moet alleen even goed zoeken tussen de tientallen productsoorten in het babyschap.

Jetske heeft op haar blog ook productadviezen gegeven. Deze lijst kun je hier vinden.

kruidvat billendoekjes

Mochten jullie het interessant vinden, dan kan ik over een aantal maanden een artikel schrijven over hoe de producten die ik hier op heb genoemd bevallen en wat de verzorgingsroutine is voor onze kleine spruit. Laat me weten of jullie hier benieuwd naar zouden zijn!

Wat voor producten gebruik(te) jij voor jullie baby/kinderen? En misschien hebben jullie nog fijne aanraders?

45 reacties

Willemijn -

Hi Willemijn,

Heb je misschien ook een tip voor een parfumvrij alternatief voor baby haarlotion?

Dank!

Gaby -

Wat ik jullie als tip wil meegeven, zoek naar producten waar geen parfum, harde alcoholen, alkalische zepen, kleurstoffen en minerale oliën zoals paraffine/ vaseline maar ook lanoline (wolvet) bevatten. Parabenen zijn niet te mijden mits je gebruik maakt van andere conserveringsmiddelen waar wellicht een baby huid ook op kan reageren en waar nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Overweeg aanschaf van producten in pompjes en tubes en laat de potten lekker in de winkel staan i.v.m houdbaarheid en hygiëne. Zelf vind ik de parfumvrije billendoeken van het kruidvat erg stinken de parfumvrije variant van de Lidl is aan te raden. Producten van Sophie Giraffe zijn top.

Veronique -

Hoi Willemijn, ben erg benieuwd of je nog steeds deze producten gebruikt of in middels misschien bent veranderd.

Willemijn -

Ik gebruik ze nog steeds 😀

Karlijn -

Super leuk artikel, ik heb een tijdje met pasgeboren baby’s gewerkt en als die een heel droog huidje hadden maakte we een badje van rooibos thee. Werkte heel goed 😊

Rianne -

Ik kan je ook de Kruidvat Baby Zemelenbad (uit dezelfde lijn) aanraden.
Mijn oudste zoontje heeft eczeem en met dit product heeft hij er veel minder last van.
Ik gebruik het ook gewoon als wasgel of onder de douche.

Groeten, Rianne

Anna -

Nena heeft op Beautylab ook een heel artikel geschreven over de producten die zij voor haar dochtertje gebruikt. Voor zo ver ik weet ook allemaal milde producten zonder alcohol e.d. Ik weet alleen de naam niet meer, sorry. Wellicht zou je dat artikel nog kunnen lezen (als je dat nog niet gedaan had natuurlijk). :p

Anna -

Heb het even weer opgezocht. Het heet NAÏF. Als je het interessant vindt, kun je op haar site zoeken op NAÏF care review. Dan vind je hem wel. :)

Danielle -

Ik gebruikte voor mijn kindjes altijd de baby calendula-lijn van weleda. zooo lekker en zooo fijn! ♡ best duur, maar ach, ze zijn maar zo kort klein 😉

Jet -

Hoi Willemijn,

Geen baby gerelateerde vraag, maar mag ik vragen waar het mandje van is :)?

Gefeliciteerd trouwens met Jelle!

Liefs Jet

Willemijn -

Gekocht bij de Baby Planet! :)

naturialis -

Ik maak ze zelf, net om de redenen die jullie aanhalen. babyproducten zijn vaak een bron van chemische troep, en dat vind ik erg jammer.

Al mijn producten zijn parabenen, alcohol en andere rommel vrij, en worden gemaakt met enkel natuurlijke ingrediënten. Ik kan ook op bestelling maken of aanpassen al naargelang er vb allergieën zijn.

Mo -

Ik heb me ook verbaasd over alle rommel in babyproducten. En zelfs als je dan iets vindt waarvan de ingrediënten oké lijken, kan het zo gebeuren dat de billen van je baby knalrood worden, grrr. Zelf gebruik ik nu eigenlijk amper verzorgingsproducten voor mijn dochter: wassen doe ik haar zonder zeep, in plaats van billendoekjes gebruik ik water en een washandje en als ze een droge huid heeft smeer ik er wat kokosolie op. Werkt perfect, is goedkoop en ze heeft geen last meer van huidirritarie.

Romina -

Leuk te lezen dat we dezelfde dingen gebruiken voor onze kleine ventjes. Ik gebruik de wasgel van kruidvat ook voor mezelf sinds de zwangerschap. Van die hypergevoelige huid kom in blijkbaar niet meer af. Enkel de zinkzalf van kruidvat ken ik nog niet. Laat zeker weten wat jij ervan vindt. Van de rest ben ik al fan.

Aida -

ik gebruik voor mezelf ( en mijn ouders gebruikte het voor mij toen ik baby was) balneum. Dat is zulk fijn spul. Heel voedend. Ik kan het iedereen aanraden.

Chantal -

Ik heb de onrustwekkende reportage over parabenen in babyproducten ook gezien. Ik zou nu vooral deze vermijden! Google maar eens de reportage Hormoonverstoorders: een tikkende tijdbom van Panorama op Canvas (BE)

Julie -

Mijn dochter kreeg luieruitslag van vochtige doekjes. Wij gebruiken nu gewone kleenex papieren doekjes met Galenco toiletmelk. Cheeky wipes zijn ook goed, dit zijn gewone katoenen lapjes die worden gebruikt met water en een beetje etherische olie.

Lindsey Beljaars -

Ah, ziet er allemaal mega cute uit. Denk dat je heel veel mama’s hier mee helpt. Ik ben nog geen mama en dat gaat denk ik ook voorlopig niet gebeuren, maar zelfs ik vond het leuk om te lezen, whaha!

Lou -

Fijn artikel, goed om over na te denken. Voor iedereen die zelf of een kindje met een pijnlijke en schrale huid heeft & niks helpt: Kamillosan was en is voor mij echt de oplossing!

Carola -

Fijn dat je hier een artikel over schrijft. Ik ben benieuwd naar je ervaringen :)
Afgelopen zomer was ik op vakantie in Denemarken (heeeel kindvriendelijk land!) en daar vindt je in de schappen bijna alleen maar alcohol en parfumvrije baby verzorgingsproducten. En nog redelijk geprijsd ook! Nog een tip voor een gevoelig babyhuidje. Baby hoeft echt niet elke dag/ om de dag in bad. Water droogt de huid sowiso uit.

roxanne -

bij mij zelf gebruik ik natusan first touch baby olie, hier zit ook geen parfum in.

Amelie -

Heel verstandig Willemijn om producten zonder parfum te kiezen!
Ons zoontje heeft eczeem sinds dat hij 6 mnd is (nu 5) en ben toen overgestapt op shampoo en douchegel van Neutral en andere producten zonder parfum/irriterende ingrediënten. Zwitsal producten ruiken heerlijk maar er zit veel te veel parfum in zei onze kraamhulp ook gelijk en niet alle kindjes kunnen daar tegen.

Voor een droge/eczeemhuid is de badolie van het Kruidvat die jij hebt heerlijk, legt na het badderen gelijk een vettig laagje om de huid. Ik heb ook duurdere gehad van Balneum maar deze is net zo goed! Zarqa is ook een fijn merk voor zeep/douchegel. Voor het gezichtje in de winter helpt vaseline (lanette of cetomacrogol) ook, zeker bij eczeem en droge plekken!

helen -

alles ongeparfumeerd maar wel….nenuco eau de cologne….een beetje op je handen en dan even over de babykleertjes……zaaaaaaaaalig……..

Ook neutral wasmiddelen gebruiken he…..en als wasverzachter een scheutje witte azijn…

Jolien -

Goed dat hier eindelijk iemand iets over schrijft. Ik ben geen mama, maar ik heb een hekel aan zwitsal! Zelfs de geur wil ik niet ruiken. Mijn moeder heeft ook altijd kruidvat merk gebruikt en nu nog altijd voor haarzelf haha. Bij zwitsal werd mijn huid vuurrood en schreeuwen dat ik dan deed.

Nu ben ik 20 en blijf nog altijd ver uit de buurt vam zwitsal. Tijd terug nog eens geprobeerd op mijn hand en nog altijd vuurrood en verschrikkelijk branden. Dat ze zoiets op baby’s smeren…

Malou -

Mijn dochter heeft luieruitslag, volgens mij gekregen van billendoekjes. Sinds ik gewoon een nat washandje gebruik om de billen schoon te poetsen (en daarna goed droogföhn voor de luier eromheen gaat), gaat het veel beter.

En ik gebruikte echt altijd parfumvrije billendoekjes! Zit kennelijk alsnog veel troep in.

Marloes -

Bizar hoeveel rommel er in babyproducten zit he? Mijn tweeling las op een couveuse afdeling en ik blijf het maf vinden dat daar gewoon liters zwitsal gebruikt werd. Onbegrijpelijk. Ik gebruik thuis eigenlijk nooit wat, gewoon lekker water en soms een lekkeren olie voor de droge huid.

Evelien -

Goed dat je er zo voorzichtig mee bent. Van veel ingrediënten is inderdaad al geweten dat het veel huidirritatie kan opleveren. Laatst zag ik ook een rapportage dat het ook vooral parabenen zijn die problemen kunnen opleveren bij kindjes en dat zat ook o.a in babydoekjes van Zwitsal. In de rapportage ging het vooral over baby’s en vrouwen die zwanger zijn maar ik let sindsdien toch zelf ook op parabenen in huidverzorging!

Chantal -

Haha ik ben geen moeder maar ik gebruik de baby olie van Zwitsal altijd voor mijn benen! Ik weet niet of die parfum vrij etc is maar ik vind ‘m heerlijk, en het doet meer voor m’n huid dan bodylotion/ bodybutter. En het is nog goedkoper ook!

Kiss & Make-up -

Verrassend erg hoeveel rommel er soms in babyproducten zit, schandelig eigenlijk. Goed dat je hier zo mee oplet!

Nynke -

Hier ook producten zonder parfum.
Qua billendoekjes waren die van Neutral prima, die van de Hema vinden we ook erg fijn! Niet te nat, gewoon prima. Die van Pampers vonden wij helemaal niks..
Zeep ed hebben we van het merk Naïf, zo fijn! Er zit een heerlijke geur aan en ze reageert er goed op, geen uitslag, droge plekjes of wat dan ook :)

Silkeblogs -

Wat goed dat je dit soort producten ook gewoon bij de drogist kunt vinden!

Aboutsbstyle -

Wat mooi om een mening van anderen te lezen hoe zij over producten denken en zorgvuldig kiezen hiervoor. Ik hoop dat de producten je allemaal gaan bevallen. Liefs soraya

Margot -

Wat goed dat kruidvat die producten heeft! En als jij al zo reageert op parfum snap ik je keuze helemaal!

Carina -

Eucalyptus mag zover ik weet niet in producten voor kinderen onder de 2 jaar. Maar ja, ook babyspullen ‘moeten lekker ruiken’… het is absurd. Grappig is wel dat de zinkzalf van Zwitsal dan wel weer parfumvrij is. Persoonlijk ben ik erg blij met kruidvat eigen merk en dermolin omdat die beide parfumvrij zijn en nog relatief goede ingredienten hebben.

Carina -

Oh en ik gebruik de producten voor mijn eigen huid. Ben geen moeder :)

suzan -

Wat leuk dat je nu dit soort artikelen ook schrijft! Ik heb er zelf niet veel aan haha maar zeker leuke tips voor moeders!

Ingrid -

Nooit geweten (ook geen baby) dat Ktuidvat zo met tijd mee is en zo’n grote collectie heeft!

Sharon -

Check ook zeker even de producten van Naïf. Super fijn merk, ook zonder ‘troep’!

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik schrik best wel van die cijfers. Wouw. Waarom is dan niet het merendeel van de babyproducten zonder alle onnodige toevoegingen vraag ik me dan af. Vriendinnetje van mij zweert bij de babyproducten van Kruidvat. Dus goede keuze wat haar betreft ;). Oh en dus voor haar baby. Niet haarzelf, haha.

Patricia -

Ik zou graag als tip willen toevoegen dat, als je kindje last heeft van een droge, gevoelige huid of eczeem, je ook prima met alleen water kunt wassen, ook de haartjes.

Mama93 -

Kruidvat 0% parfum werkt voor mij het beste! Gebruik het al 3 jaar voor mijn kinderen.
Zwitsal krijgen ze uitslag van.

Marlotte -

Goed dat je hier een artikel over schrijft. Een tijdje geleden kreeg ik te horen wat er allemaal in die babyproducten zit van tegenwoordig.. Echt schrikken! Weet verder geen goede merken o.i.d!

Anniek -

Wat fijn voor anderen om zo te horen wat wél zachte en milde producten zijn voor je kindje! Supergaaf dat je hier nu over ‘kan’ schrijven, nog een keer heeeel erg gefeliciteerd! :)

Suzanne -

Neutral wordt erg veel gebruikt. Zo is beamed blijkbaar ook erg goed.

Femke -

Een vriendin van mij heeft sinds een tijdje ook een kleintje, zij vertelde al dat ze veel ‘standaard’ babyproducten niet wil gebruiken omdat daar zoveel ‘slechte’ bestanddelen inzitten. Wist ik helemaal niet joh, er ging een wereld voor me open.

Reageer ook