Je huid tijdens de zwangerschap

In het begin van mijn zwangerschap heb ik geschreven over de huid in het eerste trimester en mijn huidverzorging in het eerste trimester. Maar ook in het tweede en derde trimester is je huid onderhevig aan veranderingen. Vandaag meer over je huid tijdens de zwangerschap.

Acne

Door hormoonschommelingen kan je huid behoorlijk van slag raken. Één van de bekendste huidkwaaltjes is acne tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen hier tijdelijk of tijdens de gehele zwangerschap last van. Ga je acne niet bestrijden met uitdrogende facewashes of ‘sticks’ en ga zeker niet scrubben. Behandel je huid heel zacht en gebruik milde (parfumvrije!) producten. Jetske Ultee over middeltjes die je kunt gebruiken tegen acne tijdens je zwangerschap:

“Van vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide is bekend dat ze werken tegen acne en ze zijn bovendien veilig tijdens de zwangerschap. Ook exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%) of een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide helpen vaak. Gebruik tijdens je zwangerschap (en borstvoeding) in ieder geval geen vitamine A zuur!” (Lees hier het hele artikel)

Over wel of niet smeren met salicylzuur heb ik in dit artikel eerder geschreven over wat er bekend is over het gebruiken van salicylzuur tijdens de zwangerschap en mijn persoonlijke overweging. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Droger of vetter?

Door de zwangerschap verandert de talgproductie van je huid waardoor je huid droger of vetter kan worden. De huid van het gezicht wordt bij veel vrouwen wat vetter, terwijl de lichaamshuid droger wordt. Ik heb zelf al sinds het begin een enorm droge huid op mijn lichaam. Het enige voordeel hiervan was dat de acne op mijn rug die ik soms had helemaal verdween. Maar daarvoor in de plaats kreeg ik dan wel weer sneeuwvlokjes op mijn bovenarmen en onderbenen, haha! Smeren met een hydraterende crème of een olie kan helpen. Ga niet te veel of te hard scrubben, daar droogt je huid alleen maar verder van uit.

Huidproblemen kunnen verergeren

Naast deze twee bovenstaande  meest voorkomende veranderingen zijn er ook gangbare huidproblemen die kunnen verergeren of op kunnen treden tijdens de zwangerschap als gevolg van schommelingen in je weerstand, hormonen en conditie van je huid. Het kan zijn dat je (meer) last krijgt van:

  • Vaginale schimmelinfecties;
  • Eczeem;
  • Voetschimmel;
  • Koortslip.

Zo had ik nog nooit een koortslip gehad en opeens was ‘ie daar! Ik baalde ontzettend en snapte niet waarom ik dat nu opeens kreeg. Mijn verloskundige vertelde me dat je inderdaad sneller een koortslip kunt krijgen tijdens je zwangerschap, omdat je weerstand verminderd is. Gelukkig is ‘ie de hele zwangerschap niet meer teruggekomen…

Ook zijn er vrouwen die wel eens voetschimmel gehad hadden, waarbij het nu opeens veel erger wordt. Vaginale schimmelinfecties zijn helaas ook geen onbekende kwaal tijdens de zwangerschap. En mensen met eczeem hebben ofwel dikke pech, of veel geluk: eczeem verergert of vermindert vaak tijdens de zwangerschap.

Huidaandoeningen gerelateerd aan de zwangerschap

Er zijn ook een aantal aandoeningen die gerelateerd zijn aan de zwangerschap.

1. PUPPP: Dit is de meest voorkomende vorm van huiduitslag tijdens de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 250 zwangeren krijgt er last van. Het ontstaat in de laatste 3 maanden van de zwangerschap een jeukende. Het is een rode huiduitslag, die zich uit kan breiden over het hele lichaam. De afwijkingen lijken op galbulten (netelroos), en varieren van kleine bultjes tot grote plekken. Als het heel heftig is kunnen in deze plekken zelfs blaartjes ontstaan. De oorzaak van PUPPP is onbekend. Waarschijnlijk is het een auto-immuunproces, waarbij de huid van de moeder reageert op bepaalde eiwitten van de baby of de placenta. PUPPP is niet gevaarlijk voor de baby en vooral heel vervelend voor de moeder omdat het vaak gepaard gaat met enorme jeuk. De huidafwijkingen verdwijnt na de geboorte van het kind spontaan. Bij een volgende zwangerschap kunnen de klachten opnieuw ontstaan maar dat hoeft niet.

2. Prurigo Gestationes: Deze huidaandoening komt veel minder voor dan PUPPP en ontstaat meestal tijdens de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. Het jeukt net als PUPPP, maar bestaat uit vele kleine rode pukkeltjes. Ook deze aandoening verdwijnt na de bevalling en is ongevaarlijk voor de baby.  Wanneer je eenmaal Prurigo Gestationes  hebt gehad is de kans groot dat je dit bij een volgende zwangerschap ook krijgt, vaak al dan niet erger.

De bron van deze informatie en extra informatie over deze twee aandoeningen lees je hier.

Zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap maakt je huid meer pigment aan. Hierdoor kunnen sproetjes en pigmentvlekjes donkerder worden. Sommige cellen kunnen meer pigment produceren waardoor er nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Deze pigmentvlekjes zie je dan vooral op het voorhoofd, onder de ogen, op de wangen en rondom de mond. Het verergeren en/of onstaan van pigmentvlekken wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Het meeste trekt na de zwangerschap weer weg, maar wanneer je te veel en/of onbeschermd in de zon zit kan het zwangerschapsmasker hardnekkig worden en is het mogelijk dat je ook na je zwangerschap met een paar vlekjes blijft zitten. Pas dus op, smeer je goed in en ga niet te veel in de zon zitten zonder hoed of parasol.

In het begin van mijn zwangerschap heb ik ondanks goede bescherming wel wat vlekjes gekregen. Daarna ben ik nog braver gaan smeren en hoeden gaan dragen. Het zijn dus geen bakerpraatjes, het is écht waar. Wel is de ene huid er natuurlijk gevoeliger voor dan de ander, dus doe wat jou het beste lijkt voor jouw huid.

Striae

Je buik insmeren is iets wat iedere zwangere doet. En als je het niet doet drukt je omgeving je op het hart dat je het écht moet doen. Ik vroeg me af of het überhaupt wel zin heeft en sloeg de blog van Jetske Ultee er op na. Jetske over striae voorkomen en verminderen: “In de winkel vind je talloze crèmes en oliën die striae zouden kunnen voorkomen of verminderen. Gebleken is dat 78% van de zwangere vrouwen producten koopt en smeert om het ontstaan van zwangerschapsstrepen te voorkomen. (…) Wat mij betreft is de enige crème die echt wat kan doen tegen striae vitamine A zuur. Verschillende wetenschappers zijn het met me eens, een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan 800 mensen liet geen enkel resultaat zien.”

Het schijnt dus toch niet echt te helpen. Toch heb ik trouw de hele zwangerschap gesmeerd, onder het mom van: ‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Naast het idee hebben dat je toch nog ‘iets’ tegen striae doet is het vooral ook een fijn, intiem ritueel.

En weetje, als je ze uiteindelijk krijgt… So what? Je hebt een kind gedragen voor 9 maanden! Dat is een enorme prestatie van je lichaam. Als je ze krijgt, ‘draag’ ze dan met trots, want daar heb je alle reden toe!

Linea Nigra

Ook wel een ‘zwangerschapsstreep’ genoemd. Dit is een donkere lijn die loopt van de navel tot aan het schaambeen. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin en ongeveer een centimeter breed. Zo’n driekwart van alle zwangeren krijgt deze streep. Ieder lichaam heeft zo’n streep maar doordat je huid een verhoogde pigmentproductie krijgt wordt de lijn bruin waardoor hij zichtbaar wordt. Hoe meer je met je buik in de zon wordt, hoe donkerder de streep doorgaans wordt trouwens.

Na je bevalling zal de streep geleidelijk lichter worden en uiteindelijk (zo goed als) helemaal verdwijnen. Dit kan tot ongeveer één jaar na de bevalling duren en borstvoeding kan er voor zorgen dat dit nog wat langzamer gaat.

Trekkende/jeukende/rode huid

Vanaf een week of 23 begon mijn buik met een groeispurt en sinds doen voelde de huid op mijn buik heel strak aan. Hij werd dunner, gevoeliger en soms had ik enorme jeuk aan de huid. Af en toe kreeg ik ook rode vlekjes doordat de huid heel gevoelig werd. Dit zijn veelvoorkomende verschijnselen in het tweede en derde trimester en komt omdat je huid in een rap tempo zich aan het oprekken is door de groeiende baarmoeder. Dit is niets om je zorgen over te maken. Een fijne bodybutter, lotion of olie kan het gevoel iets verlichten. Verderop geef ik wat ‘leefregels’ die deze ongemakken (gedeeltelijk) kunnen voorkomen dan wel verlichten.

‘Leefregels’ (mijn 7 geboden)

In het eerste trimester was het vooral mijn gezichtshuid die veranderde. Ik paste dan ook mijn huidverzorgingsroutine aan. Hoe die was, en gebleven is tijdens mijn hele zwangerschap, lees je hier. In het tweede trimester veranderde ook mijn lichaamshuid en kreeg ik last van een gevoelige huid (met name op mijn buik). Ik ging me aan de volgende regels houden:

1. Parfum en andere irriterende ingrediënten vermijden – niet alleen op het gezicht – wat ik altijd al deed – , maar ook op het lichaam. (Heel af en toe gebruikte ik nog wel een lekkere geurende bodybutter op mijn armen en benen.)
2. Niet te vaak en te heet douchen – Heet water kan de huid uitdrogen of irriteren.
3. Huid hydrateren en buik insmeren – Omdat de huid droger kan worden en daarnaast oprekt, heeft de huid het te verduren. Verzorg hem daarom goed met een bodybutter, -lotion of huidolie (uiteraard vrij van irriterende stoffen).
4. Denk ook om je wasmiddel – de extreem gevoelige huid kan zelfs van slag raken van (te sterk) geparfumeerd wasmiddel en/of wasverzachter. Indien dit het geval is, schakel dan over naar een parfumvrij wasmiddel van bijvoorbeeld Neutral en gebruik azijn in plaats van wasverzachter.
5. Voldoende water drinken – Dit is heel belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder ook tijdens je zwangerschap. Je hebt namelijk wat meer vocht nodig voor de aanmaak van het vruchtwater. Als je een vochttekort hebt, zal de baby dit niet merken, maar jijzelf wel. Je kunt hoofdpijn en… huidproblemen krijgen!
6. Iedere dag SPF smeren – Ook in de winter! Voor meer info, lees het kopje ‘Zwangerschapsmasker’ hier boven.
7. Multivitamine slikken – Als je gezond eet, dan is dit in principe niet nodig, maar ik vond het zelf wel een prettig idee om tijdens mijn zwangerschap een aanvullende multivitamine te slikken. Hier zitten extra vitaminen en mineralen in waar je huid, haar en nagels ook baat bij hebben.

Zo, dit was me wel weer een lap tekst zeg! Zelf had ik van te voren niet gedacht dat je huid zo onder invloed zou staan van de zwangerschap, maar hier kwam ik dus al gauw genoeg achter tijdens mijn zwangerschap. De ene huid is de andere huid niet, trouwens. Het kan zijn dat jij helemaal niets merkt aan je huid. Hoe dan ook, ik hoop jullie met dit artikel meer informatie gegeven te hebben over de huid tijdens de zwangerschap.

Wat merkte jij aan je huid tijdens je zwangerschap?

21 reacties

Marjolein -

Ik ben benieuwd of er ook een artikel komt over alle veranderingen na de bevalling. Je weet niet wat je mee maakt. Hier hoort hier nooit iemand over tot je zelf bevallen bent 😉 De extreme haaruitval, het enorme zweten in de nacht, (lekkende) borsten die je hele bed nat maken. Maar het is het allemaal waard :)

Marjolein -

Ik ben benieuwd of je ook een artikel gaat schrijven over wat je lichaam allemaal doormaakt na de bevalling. Denk aan extreme haaruitval, zwetend wakker worden midden in de nacht, de verandering van je lichaam, (lekkende) borsten etc. Dit zijn dingen waar je nooit iemand over hoort tot je zelf bevallen bent 😉 wat een gedoe allemaal :) maar het is het wel waard natuurlijk.

Lisette -

Ik heb tijdens en na mijn zwangerschap flink veel meer hormonale acne. Van die nare onderhuidse die alleen maar pijn doen en nooit uit te knijpen zijn. Ze worden ook veel sneller een pigmentvlek. Verder had ik inderdaad zo’n streep en striae. Och, de beloning is er naar. Ze is nu al 5 en zo’n ontzettend leuk mensje aan het worden!

Dvv -

En nu je bent bevallen krijg je ook vet haar. Wassen wat je wilt t blijft vet. Om gek van te worden

Kimberly -

Best gek eigenlijk dat zwanger zijn zoveel effect kan hebben op je huid. Eczeem lijkt me wel heel vervelend.. Maar als ik de mensen om mij heen mag geloven is het het allemaal waard haha. :)
Nou vraag ik me wel of waarom ik al jaren een linea nigra lijn heb terwijl ik nog nooit zwanger ben geweest, vreemd!

Dvv -

Juist logisch niet gek. Je hormonen veranderen en dat is zichtbaar op je huid

Joyce -

Leuk artikel! Ik ben alleen een beetje in verwarring door de tegenstelling in het gebruik van vitamine A zuur. Aan het begin quote je: Gebruik tijdens je zwangerschap (en borstvoeding) in ieder geval geen vitamine A zuur!” en later bij het tegengaan van strakke: “Wat mij betreft is de enige crème die echt wat kan doen tegen striae vitamine A zuur.”

Lees ik het nu verkeerd, of?

Martine -

Ik denk dat Willemijn bedoelt dat je na je zwangerschap de striae kunt behandelen met vitamine A zuur en niet tijdens je zwangerschap.

Margot -

Wat een leerzame post! Ik ben heel benieuwd wat er bij mij gaat veranderen als ik over een paar jaar aan kids begin.

Liset - Beautydagboek -

Heel herkenbaar artikel! Ik heb gesmeerd wat ik kon tijdens mijn twee zwangerschappen, maar de striae is er niet minder op geworden ;). Ook werd mijn eczeem veel erger, dat was echt balen, maar gelukkig werd het in de borstvoedingstijd weer veel beter. Je beseft dan pas hoeveel invloed hormonen op de conditie van je huid hebben, echt veel!

Lindsey Beljaars -

Jeeeetje, wat gek dat je huid zo veranderd. Nooit geweten!

Shaz -

Oei ik wist niet dat er zoveel veranderingen plaatsvonden op de straie en zwangerschapsmasker na.

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Waarom klik ik hierop, haha ik wil helemaal niet zwanger worden en van die huidaandoeningen word je ook niet vrolijk ;). Wel wil ik even zeggen dat die foto met de turquoise rok echt fantastisch is <3.

Syl -

Ik kan het niet beter verwoorden hihi.
Ja die rok staat echt heel mooi

Annemieke -

Oooh inderdaad, dat had ik ook. Ik wil voorlopig niet zwanger worden en deze artikelen maken mij alleen maar banger voor de zwangerschap. Eigen schuld, had ik er maar niet op moeten klikken, brr.
De outfit foto vind ik inderdaad leuk!

Dita -

Ik slik al vanaf het begin van mn zwangerschap mama compleet tabletten. Verder heb ik nergens last vast qua huid. Heel soms is die iets gevoeliger dan normaal.

Marlotte -

Poeh, ik wist helemaal niet dat je huid zo veranderd tijdens de zwangerschap. Dat acne vaak terugkomt wist ik, maar dat andere allemaal niet. Leuk en duidelijk artikel!

PinkFairy -

Fijn zo’n informatief artikel! Ik ben blij dat ik tot nu toe weinig ergens last van gehad heb. Wel van puistjes, vooral aan het begin en dan ook opeens op mijn nek. Mijn huid is al onzuiver geweest, maar dit was nieuw. Ik gebruik trouwens nog steeds gewoon die lekker geurende bodylotions. Daar zit volgend mij zo weinig parfum in dat het echt geen schade kan veroorzaken. Een vriendin van me heeft ook haar hele zwangerschap Victoria’s Secret bodylotions gesmeerd en het is ook allemaal goed gekomen. Zolang je huid niet overgevoelig is, kan het allemaal wel.

Kelly -

Ik wist niet dat er zoveel veranderingen waren van de huid tijdens de zwangerschap

Paola -

Mijn gezicht is nu beter dan ooit! Geen onzuiverheden en niet droog. Mijn buik is daarin tegen wel heel trekkerig en droog. Ook heb ik wel wat last van striae. 3 lijntjes aan beide kanten in mijn zij en sinds een weekje 1 lijn bij mijn navel.. Hopen dat het niet veel meer gaat worden! Nog 7 weken te gaan 😉

Femke -

Ik weet van vriendinnen en schoonzussen dat hun huid (op een aantal na) ook best wat veranderde tijdens de zwangerschap. Voor één vriendin van mij best een lastig iets, zij heeft een ‘lastige’ huid en had na jaren eindelijk een hele fijne verzorgingsroutine gevonden, die toen niet meer werkte. Gelukkig is alles na de zwangerschap weer goed gekomen. Voor zwangere meiden (en diegene die graag zwanger willen worden), fijn artikel!

Reageer ook