Yves Saint Laurent Couture Palette #3 Afrique

Als ik langs het Yves Saint Laurent schap loop, is hetgeen wat vooral mijn aandacht trekt de YSL Rouge Volupte Lipsticks. Verder kijk ik weinig naar andere producten van dit merk. Stom, want ik ontdekte een heel mooi paletje dat in het vaste assortiment zit!

Wauw, wat weet YSL toch prachtige verpakkingen te maken. Niet alleen de lipsticks zien er piekfijn uit maar de paletjes ook. Prachtig, wie kan er zo’n mooi glanzend goud doosje weerstaan?! Ik niet.

YSL verkoopt 8 Couture Palettes:

 • #1 Tuxedo
 • #2 Fauve
 • #3 Afrique
 • #4 Saharienne
 • #5 Surréaliste
 • #6 Parisienne
 • #7 Love
 • #8 Jardin Majorelle

Op de website van ICI Paris XL kun je alle paletten bekijken. Ik vond het eerst jammer dat mijn palet geen naam had, ik kon niks vinden op de verpakking of op het product. Dankzij de website van ICI Paris XL kwam ik er achter dat ze wel degelijk namen hebben. Ik heb palet nummer 3: Afrique. Nummer 6 Parisienne en 7 Love lijken me ook heel mooi trouwens.

YSL staat met hun Couture Palettes voor langhoudende en stralende make-up op basis van vijf makkelijk draagbare kleuren. Of zoals ze zelf zo mooi in het Frans beschrijven ‘prêt-à-porter couleur’.

Naast de vijf kleuren zit er een spiegel in het palet. Het is dat ik niet van stickers hou, maar zelfs de sticker op de spiegel ziet er fancy uit. Het palet bevat ook nog twee sponsapplicators die echt niet werken. Waarom? Ik zou het zoveel mooier vinden als er in dat vakje een mooie gel-eyeliner zat of een goede oogschaduwbasis. Iets anders in elk geval!

Hier zie je de swatches van YSL #3 Afrique: linksboven, rechtsboven, midden, linksonder en rechtsonder.

 • Linksboven: een lichte rosé/perzik kleur.
 • Rechtsboven: een neutrale gouden highlighter.
 • Midden: een zachte bruin/paarse kleur.
 • Linksonder: een medium bruine koper kleur.
 • Rechtsonder: een warme roze highlighter met zilveren shimmers.

Dit boekje zit er ook bij. Het geeft een aantal opties hoe je de kleuren aan kunt brengen. Het valt me op dat ze een bepaalde kleur gebruiken als overgangskleur voor in de arcadeboog. Het is de kleur die linksboven in het palet zit, de rosé/perzik kleur. Leuk dat ze dat doen en op die manier heel simpel uitleggen hoe je de ooglook intenser en mooier kunt maken. Als je hier meer over wilt lezen, bekijk dan eens dit artikel. 

Ik maakte de look na die beschreven staat bij stap 3 van het boekje. Ik hou hiervoor de YSL termen aan:

 • Base (B) = linksboven
 • Highlighter (H) = rechtsboven
 • 1 = midden
 • 2 = linksonder
 • 3 = rechtsonder

 • Ooglid + arcadeboog = (B)
 • Wenkbrauwbot = (H)
 • Binnenste ooghoek = 3
 • Ooglid = 2
 • Ogen rondom omlijnd met = 1

Voor extra intensiteit had ik de donkere kleur waarschijnlijk nat aan moeten brengen. Je ziet hem nu vooral onder het oog. Dat komt ook omdat het ooglid al twee kleuren bevat: (B) en nummer 2. Als je daar nog een oogschaduw over heen doet zie je het vaak niet meer door de opeenstapeling van kleuren.

Hier heb ik een andere ooglook gemaakt met YSL #3 Afrique in combinatie met The Balm Meet Matt(e) Nude Palette. Hier zit de highlighter (H) in de binnenste ooghoek en op het wenkbrauwbot. Nummer 2 zie je op het ooglid en nummer 1 in de buitenste ooghoek.

Zo kwam ik tot de conclusie dat ik voor mezelf de basiskleur (die YSL adviseert) te warm vind om over het hele oog te gebruiken. Die gebruik ik liever alleen in de arcadeboog als overgangskleur.

Zo ziet mijn eerste ooglook er uit op de fullface foto’s.

Het is een vrij warme look geworden met perziktinten. Ik draag de look ook in deze video waar ik de look wat meer tot zijn recht vind komen. Op de foto is het niet zo intens, maar dat zijn de oogschaduws zeker wel.

De oogschaduws zijn gepigmenteerd, ze blenden heel makkelijk. Wat betreft de houdbaarheid denk ik dat iedereen ondertussen altijd oogschaduwbasis gebruikt om de looks op hun plek te houden. Ik ook en de kleuren bleven de hele dag verder mooi en intens.

Lippen: Catrice That’s What Rose Wood Do Lippotlood + YSL Rouge Volupte #3 Ultimate Beige

Mijn favoriete kleuren zijn de prachtige highlighters en de mooie zachte bruin/paarse kleur. De gouden highlighter gebruik ik ook erg graag voor de rest van het gezicht. Is het een musthave? Nee, de kleuren zijn niet heel bijzonder maar ik zie het meer als een leuk cadeautje voor jezelf of voor iemand anders die gek is op dit soort kleuren.

YSL verkoopt 8 Couture Palettes in het vaste assortiment maar ze maken ook op geregelde basis limited Couture Palettes die tijdelijk verkrijgbaar zijn zoals deze van Willemijn uit de zomercollectie van 2015.

Een Yves Saint Laurent Couture Palette kost €52,65 en is te koop bij de Douglas of ICI Paris XL.

21 reacties

beautifulday4makeup -

Wat zit er een mooie glans op deze oogschaduws

suus -

Deze warme kleuren staan je ook heel goed hoor Martine!

Kyra -

Wauw!

Lotje -

Wat een prachtig palette! De swatches zien er echt geweldig uit. Mooie look heb je gemaakt! x

Yvonne -

Aan de warme kleuren te zien dacht ik even dat Willemijn dit heeft geschreven. 😉 Maar ze staan je mooi; de kleur van je ogen komt zo meer naar voren.

Mieke -

Wat een prachtige palettes maakt YSL toch! Ik heb Saharienne, ben er nog steeds super blij mee! Je hebt mooie looks gemaakt!

suus -

Heel mooi palet, maar ligt het nou aan mij of is ie bijna hetzelfde als die van Willemijn?

Maxie -

Ik dacht even dat ik een déjà vu momentje had aan het begin van het artikel. Maar ik zat met Willemijns artikel in m’n hoofd ;). Dat brengt me meteen bij de vraag, lijken jullie palletjes niet heel erg op elkaar? En welken raden jullie (stiekum) het meeste aan?

Mieke | Mieksmind -

Het palette ziet er mooi uit maar het grootste vakje zou ik al niet gebruiken omdat ik die kleur te oranje vind. Jammer, verder wel een leuk palette.

Shaz -

Mooie kleuren en wat een pigmentatie zeg!

Beautyjuf -

Wow, ik ben onder de indruk! Wat een prachtig palette! De tinten vind ik je heel mooi staan, Martine!

Iris | Todayslipstick -

Wauw pretty, maar zo duur!
Liefs,m Iris

Margot -

Ik vind de kleuren wel erg mooi, maar ik denk dat ik al wet dat soort kleuren heb.

Danielleeee -

Wat een prachtig palette !

Natascha -

Nu ik er zo over na denk, ik loop ook meestal het eerste naar de lipsticks en kijk niet eens naar dit soort palettes. Ik vind ook deze er weer heerlijk luxe uitzien, mooi!

Silkeblogs -

De kleuren zijn inderdaad niet heel speciaal, maar het palette ziet er echt superluxueus uit! Prachtige foto’s!

Nicole -

Wauwie, hij is echt ontzettend mooi! Prachtig palette.

Marijke - de beste versie van jezelf -

Ik vind het palette prachtig! Ik kan geen warme kleuren hebben dus ik zou graag een ander YSL palette met koelere kleurtjes cadeau doen aan mezelf..

Sandra -

Het palette ziet er weer prachtig uit! Ik vind de kleurtjes alleen iets te neutraal :)

Femke -

Ik ben echt dol op YSL! Ook al zijn de kleuren niet zo bijzonder..het palette is zo mooi en de look is ook mooi.;.Prachtig palette :-)!

Jenny -

Fijne review! Mooie foto’s vooral die eerste 4 tussen de kaarsjes, echt leuk gedaan! De blouse die je aanhebt staat ook heel mooi bij je!

Reageer ook