Uit de oude doos: Verbrande huid

Het overkomt de beste, je bent verbrand! Auw! Toch net iets te lang in het zonnetje gezeten en niet goed genoeg beschermd. Een verbrande huid heeft een specifieke verzorging nodig om te zorgen dat ‘ie er weer zo snel mogelijk boven op komt! Ik geef je vandaag tips over hoe de verzorging van de verbrande huid.

Verbranding ontwikkelt zich in de eerste 12 tot 24 uur na blootstelling aan de zon. In deze uren kun je nog maatregelen treffen om de schade te beperken.

Koelen en kalmeren
Een koud kompres gedrenkt in melk verdund met water (50/50) schijnt goed te helpen! De proteïnen in de melk helpen de huid te herstellen. Ook kompressen van afgekoelde verse groene thee kan de huid tot rust brengen. Heb je aloë vera extract  in huis (let op dat het ‘puur’  is en geen parfum bevat)? Mooi zo, ook dit helpt de huid te kalmeren!

Non-steroidal anti-inflammatory drugs
Slik een Ibuprofen, diclofenac, naproxen of aspirine. Deze middelen hebben een ontstekingsremmende werking en zouden de roodheid en warmte kunnen laten verdwijnen. (Geleerd van Jetske Ultee!)

Blijf binnen en bedek
Stel je huid niet meer bloot aan de zon, voor op zijn minst de komende 48 uur! Je wilt je reeds beschadigde huid, die nu op haar gevoelligst is, niet nog verder beschadigen. Als je naar buiten moet, draag dan bedekkende kleding en/of een hoed. Draag natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde en linnen. Deze stoffen ademen goed.

Komkommer
Schijfjes komkommer kunnen verkoelend werken. Je benen verbrand? Snij geen ronde plakjes maar lange slierten met een kaassschaaf. Dit past beter op je been!

Yoghurt
Pak het pak yoghurt uit de koelkast en smeer je verbrandde huid er mee in. Het heeft dezelfde werking als melk, zoals hierboven beschreven.

Milde, parfumvrije verzorging
Wil je graag je huid verzorgen? Gebruik dan een milde, niet-vette en parfumvrij bodylotion. Het is belangrijk dat het product niet te vet is, want dit kan een laagje op de huid leggen waardoor de huid de warmte niet kwijt kan. Kies lotions op basis van niacinamide, hyaluronzuur of glycerine.

Als je heftige blaren, erge pijn en/of hoofdpijn krijgt, bel dan even de dokter. Het kan zijn dat je dan ook een zonnesteek opgelopen hebt. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over wat je kunt doen als je verbrand bent. Tot de volgende keer!

12 reacties

Miriam -

Ik wéét dat ik supersnel verbrand door de zon en toch gebeurt het me nog regelmatig! Dan is de zon sneaky af en toe aanwezig en dan heb ik mij toevallig net niet ingesmeerd en hoppa: rood! Tegenwoordig heb ik liever een wit huidje dan een verbrande (poging tot bruin worden) huid

Jessy -

Nog een tip die ik kreeg van een vriend omdat ik al het bovenstaande niet in huis had: Tandpasta.
Ik dacht dat hij me voor de gek hield, maar ik heb het gegoogled en het klopt inderdaad. Ik heb het op m’n schouders gesmeerd omdat die knalrood waren, en ik moet zeggen: het werkt serieus!
Normaal blijf ik een week zo rood als een kreeft, maar nu was het de volgende dag al stukken minder. Gewoon dik opsmeren en een paar uur later in de douche afspoelen. Werkt echt!

Yuri -

Bij die achterlijke temperaturen probeer ik de zon zoveel mogelijk te vermijden. Maar als ik toch even moet dan is het daarna komkommertijd. :-)

manon -

Handig lijstje! Aloe vera is echt heerlijkna het zonnen. Wanneer de zon schijnt loop ik continue te smeren dus verbrand gelukkig ook bijna nooit.

Maaike -

Vandaag mijn huid een klein beetje verbrand, dus deze tips komen zeker van toepassing! Ik pak de yoghurt en komkommer even uit de koelkast haha!

Cheyenne -

Ik verbrand zo vreselijk snel, zelfs met een hoge zonnefactor!

Nicky -

Gelukkig niet nodig gehad, niet verbrand wel een zonnesteek opgelopen. Dus vandaag binnen zitten en dadelijk naar buiten als de zon onder is! Maar ik zal de tips zeker onthouden als het toch per ongeluk een keer gebeurd.

Femke -

Ik verbrand eigenlijk nooit… het enige waar ik dus mee smeer is zonnebrand en after sun en bodylotion.. Vriendinnen van mij gebruiken melk, yoghurt en aloë vera, dit vinden zij super fijn!

Deborah -

Melk is een wondermiddel! Zelf gebruik ik ga after sun crème met aloë vera, heerlijk verkoelend en meteen wat minder pijn!

Iris | Todayslipstick -

Ik smeer altijd Aloë vera op mijn verbrande huid en natuurlijk aftersun!
Liefs, Iris

Naomi -

Als kind verbrande ik best vaak en ik deed altijd komkommer erop en volgens mij ook een keer yoghurt. Het helpt wel!

x

Syl -

Lavendelolie schijnt ook te helpen bij verbranding, alleen heb ik het nog niet zelf getest.

Reageer ook