Smeer jij trouw met SPF?

Je ligt op het strand of aan het zwembad en geniet van de zon. Voor je het weet val je in slaap en word je wakker. Je kijkt in de spiegel en bent knalrood. Herkenbaar?

We hebben het vast allemaal weleens mee gemaakt: verbrand zijn. Ik kan me niet voorstellen dat iemand niet weet hoe het is om verbrand te zijn door de zon. En mocht jij dat niet weten, chapeau! Want hoe snel gebeurt het wel niet?

Ik heb het vaak zat gehad en nu ik er achteraf op terug kijk denk ik: ‘Doe toch eens wat voorzichtiger!’ Vroeger lag ik uren achtereen bij het zwembad van 10:00 tot 20:00. Ik weet nog wel dat onze moeder ons op het hart drukte dat we ons in moesten smeren. Dat deden we op zich nog redelijk braaf maar we deden het maar een keer, terwijl we de hele dag in het zwembad lagen.

Ik ben zo vaak verbrand. Zo was ik een keer met mijn zus naar de sauna ergens in april (jaren geleden). Het voorjaarszonnetje kwam net een beetje door. Dat was heerlijk, want het was verder nog fris buiten. We lagen lekker in ons nakie buiten te relaxen en vielen -dom genoeg- in slaap. We werden wakker en zagen er niet uit: knalrood. In Griekenland idem dito. Er waren geen parasols meer te krijgen op het strand en we waren net afgezet op een baai waar je verder niks had. De hele dag probeerden we ons half bij de rotsen wat te verschuilen en juist veel te zwemmen ter verkoeling maar wat waren wij verbrand ondanks het smeren. Doordat we aan het snorkelen waren hadden onze ruggen het zwaar te verduren gekregen.

In Portugal -weer met mijn zus haha- ben ik ook een keer loeihard verbrand. Ik was schelpen aan het zoeken vanaf een uur of 17:00. Maar de zon was blijkbaar nog zo fel dat ondanks dat ik gesmeerd had de achterkant van mijn benen was verbrand. Ik kon met moeite ‘s avonds zitten in het restaurant.

We weten allemaal dat hoewel de zon heerlijk is, dat je ook enorm moet oppassen en dat verbranden ontzettend slecht is voor je huid. Niet alleen vanwege meer kans op rimpels en snellere huidveroudering, maar ook vanwege huidkanker. Vooral die laatste komt toch vaker voor dan je denkt.

Sinds twee jaar smeer ik daarom heel trouw met SPF en niet een keer per dag maar zeker wel meerdere keren. Ik gebruik een dagcrème met SPF30 en zeker in de zomer let ik er op dat mijn gezicht en borst goed beschermd blijven door zonnebrand met een hoge factor te gebruiken of kleren aan te doen die mijn schouders en borst wat verhullen. Bij mij verbranden mijn gezicht, borst, schouders en rug het snelst. Mijn buik en benen eigenlijk vrijwel nooit – behalve die keer in Portugal wat erg bijzonder was.

Ik doe ook veel vaker een hoedje op en een zonnebril, dat deed ik vroeger bijna nooit maar ik merk echt verschil. Het is veel rustiger voor mijn ogen, mijn haarkleur vervaagt minder snel en mijn gezicht verkleurt nog steeds als ik een hoedje draag. Misschien komt wijsheid met de jaren, maar ik ben heel benieuwd naar jullie eerlijke antwoord over hoe vaak jullie jezelf insmeren? Vind je dat goed of vind je dat het beter kan? Discussieer mee in de reacties hier beneden!

45 reacties

Lisa -

Ik ben echt mega-obsessief met zonnebrand haha, ik sta er al om bekend bij mijn vrienden/collega’s! Ik smeer ‘s ochtends sowieso een factor 50 op mijn gezicht en mijn armen/decolleté ook. Eventueel aanvullend ook m’n benen, maar die zijn niet altijd zichtbaar. Als ik echt ga ‘zonnen’ doe ik dat voornamelijk in de schaduw en smeer ik me om de twee uur helemaal opnieuw in.

Evi -

Ik vind het heerlijk om een parasol te hebben! Eigenlijk ‘droog’ ik alleen even op in het zonnetje na het zwemmen en dan duik ik met mijn boek weer lekker onder de parasol!

Diana -

Sorry maar twee artikelen achter elkaar over verbranden en spf? En de een ook nog gekopieerd van vroeger?
Jammer :( Vond jullie blogs echt heel leuk maar het zomerrooster verpest het wel heel erg.. Ook zo’n lang zomerrooster, de meeste mensen hebben maar 2 weken vakantie? Ik kom in september wel terug.

Martine -

Jammer, dan mis je een hoop leuks :)!

Imke -

Ik ben op dit moment zo erg verbrand dat ik blaren heb….

Amber -

Ik smeerde me altijd in tot een bepaalde zomer, pubertijd, geen zin in en ik was gelijk zo rood als een kreeft. Ik kwam er toen ook achter dat ik zonneallergie had en na hooguit 20 minuten in de zon begint het al dus ik moet zeggen dat ik alleen mini’s in huis heb want ik kon iedere keer hele flessen weggooien omdat ze te oud waren.

Pien -

Toen ik een jaar of 15/16 was durfde ik echt niet mijn witte benen te vertonen. Als we op school wat minder lessen hadden door de toetsweek ofzo plande ik alle zonmomenten die ik maar kon hebben. Vervolgens lag ik urenlang met een bleke huid on-ingesmeerd in de zon. Dit ging een keer ook gigantisch mis, mijn gezicht was zo erg verbrand ik zag er niet uit. Een knalrode gloeiende kop. Die avond heb ik de hele avond komkommers op mijn gezicht gehad ter verkoeling, en heel hard gehoopt dat het nog een beetje bruin zou uitslaan. Maar nee hoor, de volgende dag stond ik met mijn tomatenhoofd gewoon te werken bij de Jumbo. Foundation smeltte eraf waar ik bijstond en had dus geen zin. Gelukkig kon ik niet meer roder worden van schaamte die dag.. Maar nu dus áltijd smeren en zéker mijn gezicht. ‘t is wat 😛

Neomi -

Hoe beschermen jullie de huid rond de ogen? Echt alle zonnebrand producten die ik gebruikt heb gaan ontzettend irriteren waardoor m’n ogen heel erg gaan tranen en pijn doen.

Willemijn -

Gebruik je al een milde zonnebrandcreme zonder parfum, alcohol en menthol? Het klinkt alsof je een heel gevoelige huid hebt en dan is het belangrijk milde producten te gebruiken. :)

Ilse -

Sinds ik twee jaar geleden zo erg verbrandde dat ik 2 dagen lang amper kon lopen, smeer ik me op dagen als deze extra goed in! Dit wil ik niet nog een keer meemaken!

Linde -

Ik smeer me altijd in voordat ik naar school ga. Als ik thuiskom en ‘s middags nog naar buiten ga, nog 1 of 2 keer. Op vakantie smeer ik me om de 2 uur ongeveer in. Ik heb me al sinds ik klein was goed ingesmeerd, want ik verband best snel.

febe -

Vroeger wou ik zo graag bruin worden dat ik vaak geen zonnecrème smeerde, wat natuurlijk heel erg dom van me was.. Ik heb namelijk een bleke huid, blond haar, blauwe ogen en sproeten. En dit in combinatie met de felle zomerzon -> geen goeie combo kun je je wel voorstellen haha. Ik ben op die manier echt een paar keer zo hard verbrand geweest dat ik niet meer kon slapen van de pijn. Ondertussen ben ik ietsje ouder (ok, ik ben 18 nu, zo veel ouder nu ook niet haha), en heb ik iets meer verstand. Ik smeer dan ook trouw elke dag. Zelfs in de winter smeer ik mijn gezicht in met factor 30 of 50. En nu het zo mooi weer is smeer ik ook mijn lichaam trouw in met factor 30. En ik moet zeggen, zelfs met zonnecrème (en de hulp van een beetje zelfbruiner…) krijg ik toch ook een kleurtje!

Angela -

Doordeweekse dagen wanneer ik naar school ben (ook in de zomer) smeer ik mijzelf nauwelijks in mits ik op de fiets ga (40min) dan gebruik ik een dagcreme met SPF. Mijn laatste vakantie naar turkije (3 weken terug) minstens 3 keer gesmeerd de eerste 2 dagen met SPF 50 (flesje zonnenbrand was daarna zo goed als op) en de volgende dagen 1x sochtends en 1x smiddags. Tijdens een fietstocht op Kos wel 2 keer extra de schouders en nek ingesmeerd.
In nederland ben ik iets minder fanatiek met smeren en houdt ik 1x per dag aan, mits ik veel in het water ben geweest (meeste waterproof formules houden het max 80min vol).

1keer erg verbrand geweest 2 jaar geleden dankzij een lekker scrubbeurt een goed boek en vervolgens in slaap te vallen tot een uur of 9 vol in de zon. Ik zal nooit meer vergeten mijn oksels in te smeren, wat heb ik toen een week pijn gehad :(.

geenhippie -

Ik smeer vooral omdat ik geen lelijke rimpelhuid wil later en omdat anders het bruin er toch weer af vervelt

Ina -

Ik smeer mij zelf bijna nooit in, ik ben nog nooit verbrand dus ik vind het meestal niet echt nodig. Ik smeer mij alleen in bij echt hoge temperaturen maar dan wel maar met factortje 6.

sophie -

Ik smeer me eigenlijk nooit in, al weet ik dat dit slecht is. Ik verbrand toch nooit, wat veel mensen wel verbaast aangezien ik blond ben en geen donkere huid heb ofzo. Ik heb geen idee hoe het voelt om verbrand te zijn maar ik kan me voorstellen dat het niet zo prettig is.

Mijn hele familie verbrand overigens wel. Ik zeg ook altijd tegem mijn zusjes dat ze zich in moeten smeren maar zelf doe ik het dus eigenlijk nooit, alleen af en toe mijn schouders voor de zekerheid. Best slecht van me.

Hester -

Ik smeer niet heel erg vaak – uiteraard wel als ik naar het strand ga of in de volle zon buiten loop, maar dan vaak ook maar een keer en niet heel uitgebreid. Klinkt misschien slecht, maar ik kan mezelf dan ook scharen onder de mensen die niet weten hoe het voelt om verbrand te zijn dus het is gewoon niet heel erg nodig tegen het verbranden. Mijn huid kan er gewoon wel goed tegen en bovendien zoek ik vaak zelf al snel de schaduw op; in de zomervakantie zit ik wel veel in de zon, maar dan is het gewoon al een beetje ‘opgebouwd’ en kan mijn huid er beter tegen.

Martine -

Sorry, vanwege de problemen met mijn computer dacht ik dat mijn eerste reactie niet was geplaatst. Vandaar dus nu 2 reactie’s van mij :-)

Martine -

Ook ik smeer mij trouw in, al is dat wel iets van de laatste jaren.
Voorheen smeerde ik ook wel maar dan voornamelijk wanneer ik op vakantie was, thuis niet echt.
Met als gevolg dat ik ook wel in meer of mindere mate ben verbrand.
Maar die “hype” rondom smeren is volgens mij iets van de laatste jaren.
Toen ik klein was (ik ben nu 44) smeerde mijn moeder mij in met Tschamba Fii, een waterachtig goedje wat volgens mij geen echte spf had hahahahaha…. en dat was heel normaal.
Het bewustzijn rondom bescherming in de zon is gelukkig wel verbeterd.
Mijn zomermissie was de afgelopen jaren een fijne, lichte, zo mat mogelijke gezichtscrème te vinden met een spf van minimaal 30. De gebruikelijke crèmes zijn zo vettig en plakkerig, die smeer ik (met mijn vettige zomerhuid) liever niet op mijn gezicht.
Maar sinds 2 weken heb ik een crème van Paula’s Choice en het lijkt erop dat ik niet verder meer hoef te zoeken.
Ik kan echt iedereen aanraden eens bij Paula’s Choice voor een goede spf dagecrème, vooral omdat er geen irriterende stoffen in zitten en de crème voor de vette huid ook echt heel licht en mat is.

Nathalie | Insideandout.nl -

Ha dat verbrande kuiten verhaal heb ik ook eens meegemaakt! Mijn benen verbranden ook nooit, maar ik had overdag op het strand in Venezuela gelopen met een blouseje en een kuitbroek en de zon in mijn rug. Overdag geen last, s’avonds was ik meer afgeleid door de voor de hand liggende aandachtsgebieden (schouders, gezicht, borst) maar toen moest ik s’nachts naar de WC… Ik stapte uit bed en klapte zo op de grond; mijn kuiten waren zo verbrand dat nu ze weer gespannen stonden ik er niet meer op kon lopen! Vreemd genoeg (en gelukkig) deed het niet eens zo veel zeer…

B -

Ik denk dat ik na het zomerrooster weer terugkom.

larissa -

Ik ga nooit echt bewust zonnen omdat ik dat niet leuk vind maar 1 keer ben ik in slaap gevallen in de zon op een strand in Spanje, mijn bovenlichaam lag onder de schaduw onder de parasol maar de helft van mijn buik en benen lagen in de zon en er lag een handdoek op mijn schoot, gevolg: een witte rechthoek en rode benen haha. De laatste jaren verbrand ik niet meer, ik smeer me in maar niet vaak genoeg denk ik. Als ik vroeger dan verbrandde waren het enkel mijn schouders en nek, wat altijd wel vrij pijnlijk was. Tijdens deze warme dagen probeer ik zo lang mogelijk binnen op een koele plek te blijven en vanaf een uur of 4 kruip ik in mijn zwembad, tegenwoordig draag ik altijd een pet en zonnebril omdat ik bang ben om een zonneslag te krijgen.

Mo -

Normaal gesproken smeer ik me inderdaad maar één keer in: ‘s ochtends. Als ik weet dat ik veel in de zon ga zitten (als ik naar het strand ga of een terrasje pak ofzo) gaat er altijd een tube crème mee en smeer ik me trouw meerdere keren op een dag in.

Nicole -

Als ik naar buiten ga probeer ik me altijd in te smeren, maar met dit overdreven warme weer probeer ik eigenlijk gewoon binnen te blijven.

Danielle -

Ik smeer mij ook erg goed in. ik ben super bleek en heb het dus echt nodig!

Willemijn -

Ach ja verbranden.. Praat me er niet van. Ik heb een rossige haarkleur dus dat moet al genoeg zeggen.. Met dit weer vliegen de bussen met factor 50 er weer flink doorheen! Ik smeer daarom ook wel elke dag! Ik gebruik een zonnebrandcreme van rituals (factor 50 ofcourse) ipv dagcreme en gedurende de dag smeer ik die nog flink bij (en dan s avonds wel regelmatiger masker en een goed voedende nachtcrème) en voor m’n lichaam ook factor 50. Vorig jaar waren we naar Griekeland (Zakynthos) geweest en hadden we een middag op t strand gelegen en ik lag daar met een maxi rok en shirtje aan over m’n badpak.. Zonnebril en hoed op en elk half uur smeren (ook onder m’n kleding) oh en ik lag ook nog onder een parasol en toch een flinke 2e graads verbranding opgelopen :( je leert er mee leven.. Heb er genoeg middeltjes voor (echt ik zweer bij een dikke laag calendulan van vsm!) het is alleen zo jammer dat zonnebrand altijd zo prijzig is vooral als je net zoals mij een grootgebruiker bent!

Martine -

Zo’n 10 jaar geleden was ik niet zo bezig met insmeren. Ik smeerde mij wel in wanneer wij op vakantie waren maar zeker niet iedere 2 uur.
Het kwam dus nog wel eens voor dat ik meer of minder verbrandde.
Ik heb ook de indruk dat het hele smeren-verhaal iets is van de laatste jaren.
Ik ben al wat ouder (44) en toen ik klein was smeerde mijn moeder ons niet echt in, alleen met Tschamba Fii, een waterachtige substantie zonder noemenswaardige beschermingsfactor hahahaha…. Dat was toen heel normaal. De laatste jaren ben ik juist heel bewust bezig met smeren en ik zit ook veel minder in de zon. Mijn missie was een prettige spf crème te vinden voor mijn vettige zomerhuid. Over het algemeen zijn de spf crèmes vet en laten een laagje achter op je huid, vreselijk. Maar het lijkt erop dat de missie is geslaagd. Ik heb sinds kort een hele fijne crème met spf 30 van Paula’s Choice. De beste aankoop van deze zomer :-)

Lindsey Beljaars -

Ik smeer altijd met SPF30! Daarnaast gebruik ik ook extra een BB-cream met SPF20 erin.

Margot -

Ik ben er steeds beter in geworden en probeer er echt voor te zorgen dat ik niet meer verbrand. Vroeger ging dat vaak mis (ik vond zonnebrand vreselijk spul), maar ik ben me er steeds bewuster van geworden dat het belangrijk is om op te letten.

Aida -

Ik smeerde mij altijd al goed in. Mijn moeder heeft dat er in gestampt. Maar ondanks dat ben ik als kind vaak behoorlijk verbrand. Raar eigenlijk want m’n moeder smeerde mij met factor 30 in en elke 2uur. Of zodra ik het water uit kwam. Afdrogen en insmeren.

Ik ben een keer op m’n voet verbrand en de brandplek had de vorm van een eend haha. Gek dat ik mij dat altijd nog herinner.

Nu werk ik met kinderen en wij smeren ze elke 2uur in ongeacht hoeveel kids er zijn. Wij vragen ouders altijd ze ingesmeerd te brengen en de rest doen wij.

Zo had ik een keer een kind die echt heel wit was en heel blond. Maar haar moeder zei smeer haar niet in hoor want anders wordt ze niet bruin???? Nou bozer kan je mij niet krijgen. Ik heb heel ‘keurig’ gezegd dat het ons beleid is en dat wij haar wel insmeren, dat ze thuis maar moet doen wat ze wil, maar dat ik het raar vond dat ze ondanks de risico’s voor haar kind ze lekker haar kind liet verbranden.. Dat snap ik echt niet. De ouder gaf toe dat ik gelijk had. Ben benieuwd of ze smeert..

suus -

Gisteren een dagje naar het strand geweest en niet verbrand, yes! Nou hebben we ook niet echt liggen bakken maar ik smwer altijd royaal. Op mijn bovenarmen heb ik snel last van zonneallergie dus probeer dat echt te voorkomen. Ook mijn gezicht verbrand snel dus ok smeer.spf 50, die gel creme van eucerin is echt mijn beste maarje geworden :).

Simone -

Goed dat jullie hier aandacht aan besteden, ik smeer heel trouw sinds een aantal jaar. Verbranden wil ik écht niet, mooi bruin worden wel.

Femke -

Hoewel mijn moeder er vroeger echt op aandrong om mezelf goed in te smeren als ik met vriendinnen naar het zwembad ging..deed ik dit eigenlijk amper. Ik smeerde me in voordat ik wegging, en verder niet mee. HOE SLECHT. Tegenwoordig smeer ik me goed in en sinds een tijdje mijn gezicht met factor 50 :-)!

Syl -

Mijn gezicht smeer ik dagelijks minimaal 1x braaf met factor 50.
Als ik veel buiten ben dan smeer ik ieder uur.
Hetzelfde geldt voor mijn lichaam als ik aan het strand lig of veel buiten loop.
Sinds een jaar of 5 heb ik spontaan zonne allergie/warmte contact allergie op mijn benen gekregen. Oftewel ik kan niet met mijn benen op plastic stoeltjes zitten als ik een korte broek draag. Dus ik neem altijd een luchtige lange broek mee als ik naar een pretpark ga en in de achtbaan ga. Verder werkt antihistamine ook goed tegen de allergische reactie.

Om terug te komen op de verbrand vraag. De laatste jaren verbrand ik bijna niet, vroeger wel.

Aylin -

heb een dagcreme voor het hele jaar met factor 15 en als ik echt buiten kom dan smeer ik factor 50+ op mijn gezicht, hals en lijf. ik las laatst dat er op je gezicht een halve theelepel moet, best veel! Ik pas dat nu wel toe maar heb wel een plamuurgevoel erbij. Ach ja, alles voor een gezonde huid!

manon -

Paar jaar terug vergat ik het regelmatig, of net als jou smeerde ik 1 x en niet weer. 3 jaar nu ongeveer smeer ik mij ongeveer elk uur in, en sinds die tijd ben ik ook niet meer verbrand! Op vakantie in het buitenland draag ik altijd een hoedje want ik haat het als het boven op mn hoofd is verbrand, dat doet zo pijn haha!

Svenja -

Ik smeer ook altijd heel erg trouw met factor 50. Het liefst smeer ik mij om het uur in, ik ben wat dat betreft echt heel erg bang om te verbranden. Ik heb een hele lichte huid met sproetjes (en mijn moeder heeft rood haar) waardoor ik gewoon heel kwetsbaar ben voor de zon. Het nadeel van het vele smeren is wel dat mijn huid en haar er zo vet van worden, maar dat neem ik dan toch echt voor lief. Alles voor een gezonde en beschermde huid!

Carina -

Ik smeer alleen als ik voor langere tijd buiten in de zon ben. Voor de 10 min die ik naar mijn werk fiets doe ik dat niet. Zonder spf kun je ook nog ruim 20 min buiten zijn (hangt wel af van je huidtype) en dat is voor mij fijner dan spf. Mijn huid wordt heel plakkerig van producten met spf en beloont me met irritaties, heb nog geen spf product gevonden die dat niet doet..

Iris | Todayslipstick -

Een zonnebril draag ik bijna altijd. Ook smeer ik zeker een paar keer als ik echt in de zon ga liggen, maar vandaag smeer ik alleen mijn gezicht in. Ik zit heel de dag binnen dus dan smeer ik mijn lichaam niet in.
Liefs, Iris

Anniek -

Gelukkig verbrand ik zelf niet zo snel, waar ik onwijs blij mee ben! Als ik in de zon ga zitten probeer ik wel altijd om me eerst in te smeren, maar als er geen zonnebrand is for some reason dan wordt niet meteen knalrood :) En qua haar: dat laat ik het liefst júist lekker in de zon hangen, wordt het wat blonder!

Maaike -

Ik ben echt paranoïde wat dat betreft….factor 50+ overal en het liefst kom ik dan nog helemaal niet in de zon. Op een terras moet ik ook altijd in de schaduw, zodra een stukje lijf in de zon komt wil ik verplaatsen 😛
En toch verbrand ik ook nog, op plekken waar ik niet kan ‘ontsnappen’, zoals tijdens een wandeling. Ondanks al dat smeren…zucht :/

Suzanne -

Elke ochtend gaat er al een laagje over mijn gezicht en schouders als die bloot zijn. Door de dag heen wordt er ook gesmeerd!

Natasja -

Ik smeer best vaak. Als ik een keer goed verbrand, verbrand ik daarna niet meer. Ik moet dan wel gewoon blijven smeren, maak ik smerr niet vaker dan anders.

Silkeblogs -

Ik smeer mezelf dagelijks in met SPF, zeker als het warm weer is of ik weet dat ik veel buiten ga zijn. Ik merk dat ik beter smeer sinds ik wat heb geëxperimenteerd met verschillende zonnecrèmes: hoe lichter de textuur, hoe aangenamer het is om hem aan te brengen. Vanaf ik kan, draag ik ook een hoedje, want anders krijg ik meteen hoofdpijn van de zon!

Maaike -

Op een gewone doordeweekse dag smeer ik me alleen in met een dagcreme met SPF. Dat doe ik sowieso al elke dag. Als ik echt naar buiten ga (park, strand, stad) en helemaal op vakantie dan smeer ik me elke 2 uur helemaal in, draag ik een hoed en bedek ik mijn rug, schouders en nek het liefst zo veel mogelijk. Sowieso vermijd ik dan de zon het liefst. Als ik in Nederland naar het strand ga is dat maar voor ongeveer 2 a 3 uurtjes en dan altijd op het eind van de dag. Dat werkt toch wel het beste.

Reageer ook