Zwangerschap en je huid (eerste trimester)

Als je zwanger bent dan verandert er al heel vroeg in de zwangerschap van alles aan je lichaam. Een hele vreemde gewaarwording is dat. Één van de dingen die bij de meeste zwangere vrouwen verandert is de huid. Vandaag vertel ik over de zwangerschap en je huid in het eerste trimester.

Photo Credit: phalinn via Compfight cc

Droge huid/vette huid

Een van de eerste dingen die ik merkte aan mijn huid is dat mijn lichaamshuid droger werd en mijn gezichtshuid vetter. Door de zwangerschap verandert de talgproductie van je huid waardoor je huid droger of vetter kan worden.

Mijn benen waren echt zo droog dat er zo’n beetje hele havermoutvlokken van mijn benen waaiden, haha! Ook mijn bovenarmen waren gortdroog en jeukten soms. Douchen met milde producten en smeren met een bodylotion deed wonderen. Mijn gezichtshuid werd dus iets vetter wat ook tijdelijk mijn acne wat erger maakte.

Acne

Veel vrouwen krijgen helaas last van (meer) acne. Dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten en super vervelend! Ga je acne niet bestrijden met uitdrogende facewashes of ‘sticks’ en ga zeker niet scrubben. Behandel je huid heel zacht en gebruik milde (parfumvrije!) producten. Jetske Ultee over middeltjes die je kunt gebruiken tegen acne tijdens je zwangerschap:

“Van vitamine C, zoethoutwortel en niacinamide is bekend dat ze werken tegen acne en ze zijn bovendien veilig tijdens de zwangerschap. Ook exfoliërende producten met een lagere concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%) of een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide helpen vaak. Gebruik tijdens je zwangerschap (en borstvoeding) in ieder geval geen vitamine A zuur!” (Lees hier het hele artikel)

Salicylzuur

Ik gebruik inmiddels al 3 jaar salicylzuur en het is een wondermiddel tegen de acne op mijn kin. Ik ben toen ik zwanger bleek ook niet gestopt met het gebruiken ervan, ik had er helemaal niet bij nagedacht namelijk. Tot een lezeres me er op wees dat als ik nou binnenkort een keertje zwanger zou zijn, moest opletten met het gebruik van salicylzuur. Ik heb me toen direct verdiept in salicylzuur smeren tijden de zwangerschap en ik vond verschillende meningen van specialisten.

In de bijsluiter van salicylzuur van de apotheek staat, zo begreep ik van een lezeres, dat je het tijdens je zwangerschap voor maar gedurende een korte periode op je huid mag gebruiken en het liefst niet aan het einde van je zwangerschap.

Op de website van Paula Begoun lees ik het volgende: “Salicylzuur (BHA) is een fantastisch exfoliёrend product, maar wordt wanneer het in een hoge dosering voor een chemische peeling wordt gebruikt als risicovol beschouwd tijdens de zwangerschap. De kleine concentraties zoals die in de Paula’s Choice exfolianten met BHA zitten (1% of 2%), worden echter veilig geacht. Ook kun je tijdens de zwangerschap overwegen in plaats van salicylzuur een exfoliant met glycolzuur of melkzuur (AHA) te gebruiken.”

Jetske Ultee geeft aan dat het gebruik ervan tot maximaal 2% niet schadelijk is. Dit schrijft ze op haar blog: “Het percentage dat tijdens het gebruik van een salicylzuurproduct 1% op je gezicht in het lichaam zou kunnen komen is zo verschrikkelijk laag dat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Ik heb ook gewoon salicylzuur gesmeerd tijdens mijn zwangerschappen! Als het je toch geen prettig gevoel geeft zou je ipv salicylzuur, ook glycolzuur kunnen gebruiken. Let er dan ook wel op dat je je huid goed beschermt tegen de zon.”

Het is dus een beetje wisselend wat er over gezegd wordt maar het schreeuwt in elk geval niet met grote letters “GEBRUIK HET NIET” (zoals alcohol, drugs en roken). Zelf gebruik ik salicylzuur (2%) nu nog maar zo’n 2 keer in de week en enkel op mijn kin (waar ik last heb van acne) en sinds deze week wil ik het helemaal niet meer gaan gebruiken (alleen wanneer ik een uitbraak heb). Gebruik je dus salicylzuur en ben je zwanger? Raak dan niet in paniek. Maak een afweging (op basis van deze bronnen) waar jij je lekker bij voelt!

Zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap maakt je huid meer pigment aan. Hierdoor kunnen sproetjes en pigmentvlekjes donkerder worden. Sommige cellen kunnen meer pigment produceren waardoor er nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Deze pigmentvlekjes zie je dan vooral op het voorhoofd, onder de ogen, op de wangen en rondom de mond. Het verergeren en/of onstaan van pigmentvlekken wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Het meeste trekt na de zwangerschap weer weg, maar wanneer je te veel en/of onbeschermd in de zon zit kan het zwangerschapsmasker hardnekkig worden en is het mogelijk dat je ook na je zwangerschap met een paar vlekjes blijft zitten. Pas dus op, smeer je goed in en ga niet te veel in de zon zitten zonder hoed of parasol.

Hoewel ik heel braaf smeer heb ik toch al een vlekje gekregen! BOEHOE! Dus sinds dien zorg ik ervoor dat ik helemaal niet meer in de zon zit met mijn gezicht door een hoed te dragen of half in de schaduw te gaan zitten. Het zijn dus geen bakerpraatjes, het is écht waar. Wel is de ene huid er natuurlijk gevoeliger voor dan de ander, dus doe wat jou het beste lijkt voor jouw huid.

Buik insmeren

Je buik insmeren is iets wat iedere zwangere doet. En als je het niet doet drukt je omgeving je op het hart dat je het écht moet doen. Ik vroeg me af of het überhaupt wel zin heeft en sloeg de blog van Jetske Ultee er op na. Jetske over ontstane striae verminderen: “In de winkel vind je talloze crèmes en oliën die striae zouden kunnen voorkomen of verminderen. Gebleken is dat 78% van de zwangere vrouwen producten koopt en smeert om het ontstaan van zwangerschapsstrepen te voorkomen. (…) Wat mij betreft is de enige crème die echt wat kan doen tegen striae vitamine A zuur. Verschillende wetenschappers zijn het met me eens, een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan 800 mensen liet geen enkel resultaat zien.”

Het schijnt dus toch niet echt te helpen. Toch heb ik zelf zoiets van ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ en ik smeer mijn buik trouw iedere avond in met een fijne olie of bodybutter. Naast het idee hebben dat je toch nog ‘iets’ tegen striae doet is het vooral ook een fijn, intiem ritueel en houdt het de steeds strakker wordende huid zacht en soepel.

Merkte jij dat je huid veranderde tijdens het eerste trimester van je zwangerschap? Zo ja, waaraan dan?

Edit: Wat verwarring bij de comments over smeren met Vitamine A Zuur. Hier even wat extra uitleg. Vitamine A zuur mag je inderdaad niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Als je striae hebt opgelopen, dan is Vitamine A Zuur een middel om ontstane striae te verminderen. Dus als behandeling nadat het ontstaan is. Dat is wat Jetske hier schrijft/bedoelt. Je moet het dus niet al op je buik met striae gaan smeren als je nog zwanger bent. Ook kun je vitamine A trouwens alleen verkrijgen op recept. Lees het linkje wat bij het stukje over striae staat, dan wordt het nog duidelijker. :)

55 reacties

Domi -

Ik was aan het zoeken naar informatie over salicylzuur en kwam uit bij dit artikel. Ik gebruik al jaren de Clinique Anti Blemish Solutions foundation. Nu heb ik gisteren ontdekt dat daar salicylzuur in zit :( Ik ben 5 weken zwanger en ben er dan ook onmiddellijk mee gestopt. Ik heb het product tijdens mijn eerste zwangerschap gewoon doorgebruikt (niet wetende dat het schadelijk zou kunnen zijn), en mijn kindje is toen wel geboren met een wijnvlek op zijn lichaam (voor de rest kerngezond). Ik hoop echt dat het er niets mee te maken heeft, voel me wel behoorlijk schuldig nu. Ik heb Clinique gemaild om te vragen in welke concentratie (%) salicylzuur in de foundation zit, maar ze antwoordden enkel met de ingrediëntenlijst. Hopelijk niet meer dan 2%…

Stefanie -

Ik ben net zwanger en heb gehoord dat het enige zalfje dat helpt tegen striemen amandelolie is !
Ik ben ook echt te lui om dit elke morgen en avond te doen, dus ik doe het ook gewoon wanneer ik er zin in heb.
Wel ben ik erg benieuwd of ik een zwangerschapsmasker ga ontwikkelen op vakantie volgende maand… We zullen zijn en anders een sunblockje smeren :)
Sinds ik zwanger ben, ben ik wel van mezelf bruiner in mijn gezicht (maar over heel mijn gezicht), ik weet niet of het hier iets mee te maken zou hebben maar we zullen wel zien.

Liselotte -

Wat een goed informatief artikel! Gek hè wat er allemaal gebeurd met je lichaam!
Maar je krijgt er inderdaad enorm veel geluk voor terug!

Cynthia -

Zelf ben ik moeder van 2, een jongen en een meisje, en had zelf in allebei de 1e trimesters er weinig last van. Ik kreeg een paar puistjes met 32 weken en die waren ook zo weer verdwenen!

Romana -

Inmiddels 34+2 weken zwanger en heb ik mijn huidje weer goed onder controle. In begin fase was mijn huid heel erg onrustig, en vooral mijn haar werd heeel snel vet. Ik moest het elke dag eigenlijk wel wassen (terwijl ik eerst makkelijk 2 (of 3, met droogshampoo) dagen kon overslaan!). Inmiddels is dat ook weer goed gekomen, nu nog even de laatste weekjes uitzitten! Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe, met weinig kwaaltjes zodat je lekker kunt genieten zoals ik!

Mirjen -

Ahhhh gefeliciteerd!!!!!
Mijn zus is zelf zwanger (22 weken) van de 2e en heeft nu ook last van erg veel acne terwijl ze dat vroeger bijna nooit had. Bij haar eerste zwangerschap had ze dr nooit last van, wel van heel veel brandend maagzuur maar deze keer weer helemaal niet. Het verschilt gewoon erg per persoon en per keer dat je zwanger bent 😉
Zelf ben ik nog veel te jong hahaha, maar vind het wel erg interessant om te lezen. :)

Marina -

Hey wat grappig om te zien dat je je zo verdiept hebt in hoe salicylzuur te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ik was de lezeres die je erop wees, inderdaad doen waar je je goed bij voelt. Ik gebruik nu de olaz 7-in-1 in de hoop dat de niacinamide z’n werkt doet tegen de acne. Lijkt wel iets te helpen gelukkig!

Cari -

Tsja, zwangerschapskwaaltjes horen er nu eenmaal bij. Ik heb tijdens mijn zwangerschap helaas zowat het hele zwangerschapskwaaltjes ABC gehad.

Anouk -

Helaas veranderde mn huid enorm.
Ik had al regelmatig last van eczeem.

Nadat ik zwanger werd zijn mijn klachten met 50% verergerd

Miriam -

Handig om allemaal te lezen. Volgens mij ontdek jij echt de wereld aan informatie over zwangerschappen nu :)

laura -

normaal reageer ik niet zo vaak maar van harte gefeliciteerd met je zwangerschap.
xxx laura

Tamara -

Ik kreeg last van acne tijdens mijn hele zwangerschap, terwijl ik altijd een gave huid had. Verder heb ik gelukkig helemaal geen striae gekregen, ik smeerde eigenlijk ook niet met speciale olie, ik bleef gewoon body butters van The Body Shop gebruiken en dat was voor mij voldoende…

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik had in het eerste trimester wat last van acne. Dat ging vanzelf weer weg. Verder heb ik altijd een droge huid, dus tijdens mijn zwangerschap was dat niet anders. Ik smeerde mijn buik in met body butter. Had ook bio-oil, maar dat vond ik niet zo. Ik heb geen striae gekregen, maar ik was ook slechts 9,5 kilo aangekomen. En natuurlijk had ik een donkere streep op mijn buik. En mijn navel werd erg ondiep (plopte er niet uit). Die navel is eigenlijk nooit meer hetzelfde geworden 😉

Mharin -

Ik kreeg striae aan het eind van de zwangerschap, maar uiteindelijk is het het allemaal waard je krijgt er het allermooiste geschenk voor terug :)

bo -

Ben nu bijjjnaa 33 weken en dit is mn 2de. Godzijdank nog geen striae, zowel bij de eerste als huidige zwangerschap nog niks, maar schijnt altijd nog op t laatste moment te kunnen, dus you never know. Maar elke dag insmeren daar ben ik dan ook te lui voor, af en toe als ik er aan denk en pot pure cocosvet staat in de buurt, dan doe ik het wel anders denk ik pffff ja daaag, komt wel. Helpt het trouwens niet voorkomen hoor, daar kan je voor smeren totdat je een ons weegt, als je huid gewoon teveel moet rekken, dan scheurt het gewoon, pech hebben dus.

Maar 2 van de vele voordelen bij mijn zwangerschappen, waren en zijn, zowat geen haargroei meer, op benen, oksels enz heeeeerlijk joh. Nou is mijn haargroei zo wie zo nooit veel geweest, maar nu lijkt het wel 2 weken te duren voordat ik stoppels voel of zie. Hoop dat dit zo blijft na mijn zwangerschap hihi!

Tamara -

Ik vind je zwangerschapsartikel echt leuk en interessant om te lezen! Ook al ben ik nog vrij jong haha!

xx nina -

Ja inderdaad ik ben ook nog heel jong

Manon -

ik heb juist normaal een vette huid die nu tijdens mijn zwangerschap erg mooi en stuk minder vet is! Joehoe! Hopelijk blijft het straks zo. Wat betreft het smeren op de buik: ken zat vrouwen die zich een ongeluk smeerden en toch scheurtjes kregen en vrouwen die nooit smeerden en nooit scheurtjes kregen. Iedereen is weer anders!

Helena -

Huh is Willemijn zwanger?? Heb ik wat gemist? 😀 als t zo is gefeliciteerd! Aan t begin van mijn zwangerschap waren me onderbenen inderdaad net zo droog als de woestijn en ik kreeg inene puistjes maar nu ik 13 weken ben is het gelukkig al weggetrokken. Van straie (nog) geen last!

Willemijn -

Jep, je hebt wat gemist haha! Ik schrijf er ook vooral over op http://www.2wmn.nl. Onze lifestyle blog. Jij ook gefelciteerd. :)

Kiss & Make-up -

Ik heb sowieso al last van hyperpigmentatie, dus ik zou waarschijnlijk wel meteen zo’n zwangerschapsmasker hebben :-(

Nicole -

Wat een fijn en duidelijk artikel. Erg leuk om dit soort dingen te weten te komen en om jouw bevindingen te lezen!

Danielle -

Striae heeft mijn deurtje helaas niet overgeslagen :-(
Vanaf het moment van het eerste “scheurtje” duurde het nog geen twee weken voordat ik van links naar rechts helemaal vol zat, alleen bij mijn eerste zwangerschap. Bij de tweede zijn er geen nieuwe meer bij gekomen, niet dat daar nog ruimte voor was… maar goed, always look on the bright side of life 😛
Ik kan er eerlijk gezegt niet mee zitten, je mag wel aan me zien dat ik een moeder ben.
Laatst kwam ik op Pinterest nog een mooie quote tegen:
‘You’re body is not ruined, you’re a goddamn tiger who earned her stripes!’
Zwanger zijn op jonge leeftijd, als iets ouder heeft elk zijn eigen voor- en nadelen:
Jonge mama’s hebben een strakke en nog elastische huid, dus meer kans op striae, maar je buik trekt na de zwangerschap weer gemakkelijker strak dan wanneer je al wat ouder bent.
Bij de wat oudere mama’s is het precies andersom, als je na je 30e zwanger raakt dan is je huid al wat minder elastisch en geeft daardoor beter mee met het buikje, maar je moet vaak daarna weer wat meer moeite doen om weer strak in je vel te komen.
Al heb je er natuurlijk altijd pech en geluksvogels tussen zitten 😉

Brigitte -

Mijn huid heeft het prima volgehouden bij alle drie mijn zwangerschappen. En nu waren mijn kinderen niet klein 8 en 9 pond en de striae heeft mijn gelukkig overgeslagen. Maar helaas het zwangerschapsmasker heb ik wel. Dit blijft toch wel voor een deel zichtbaar, dus probeer goed te smeren met een hoge factor. Verder moet je vooral genieten van dat kleine wezentje in je buik, het mooiste wat ik heb mogen meemaken ( en dan nog wel 3 keer ).

Kirsty -

Interessant voor de dames die zwanger zijn of zwanger willen worden nu of later, omdat je toch punten noemt waar je wel echt rekening mee moet houden! Zelf heb ik die plannen niet, mede ook doordat ik het toch wel eng vind lichamelijk gezien en gelukkig heb ik daarnaast (nog) niet echt een kinderwens. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk, wie weet heb ik hier over zoveel jaar nog wat aan, mocht ik mij bedenken 😉

Anna -

Super handig artikel voor later!

Mo -

Leuk artikel! Zelf heb ik (nu 31 weken) vrij weinig gemerkt van veranderingen van mijn huid. Ja, ik heb een mooi zwangerschapsstreepje onder mijn navel, maar daar houdt het ook mee op! Ik ben verder te lui om me vaak in te smeren met olie of crème, maar gelukkig heb ik ook nog niks van striae of iets dergelijks.

Daniëlle -

Wat een handig artikel, het meeste ervan wist ik nog niet. Als ik in de toekomst zwanger mag worden, dan smeer ik mijn buik sowieso in. Of het helpt of niet, ik ben wel gevoelig voor striae, baat het niet dan schaadt het niet! Ik gebruik ook salicylzuur, dus daar ga ik dan ook op letten.

Amelie -

Jammer dat je niet gewoon lekker zwanger kan zijn zonder de kwaaltjes! Hopelijk valt het voor de rest mee en krijg je niet te veel problemen met je huid

Willemijn -

Het is tot nu toe allemaal prima te doen hoor haha! Zo opgesomd klinkt het allemaal net wat dramatischer. 😉

Lindsey Beljaars -

Wie weet heb ik er oooit iets aan, maar nu nog even niet haha! 😀

Camilla || tintedlips -

Wow, het lijkt me best even schrikken als je van tevoren deze kwaaltjes niet weet en je er opeens last van krijgt tijdens je zwangersschap!

Tina -

Wat bij mij helpt tegen striemen is gewone amandelolie! Ben momenteel 35 weken zwanger van een tweeling en nog geen striemen. Mijn vriend smeert wel elke avond uitgebreid met amandelolie en s’ochtends smeer ik zelf met een gewone bodylotion.

Anieke -

‘baadt het niet, dan schaadt het niet’? Nu heb je het over baden in plaats van baten! ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ moet het zijn 😉

Willemijn -

Hahahah zo inderdaad, goedemorgen! 😉 Dank je! 😉

Yvonne -

De laatste keer dat ik zwanger was is 11 jaar geleden, maar ik weet nog goed dat ik bij die laatste (tweede) zwangerschap in het begin onder de pukkels zat! Terwijl ik normaal nooit last heb van acne. Mijn lijf veranderde overigens ook; van slank naar type olifant. Bij de eerste zwangerschap had ik nergens last van. Geen pukkels en alleen aan de zijkant kon je zien dat ik zwanger was. :-)

Dilara -

Je hebt ook van Weleda zwangerschapsolie, schijnt ook erg fijn te zijn. Ik werk in de Etos en deze word best veel verkocht!

Margot -

Wat een interessant en leerzaam artikel! Ik begin het idee te krijgen dat er veel meer dingen zijn die je tijdens je zwangerschap niet mag eten/gebruiken dan ik zou verwachten.

Heleen Schrijvershof -

Wat grappig, je hormonen doen echt super veel. Zelf heb ik nog nooit zo’n goede huid gehad als tijdens m’n zwangerschap. Was echt een verrassing.

Joyce -

Interessant om te lezen! Merk je ook verschil in je haar? Ik hoorde van familie en vriendinnen dat zij een enorme volle bos haar hadden tijdens de zwangerschap (en helaas ook veel haaruitval na de zwangerschap 😉

Willemijn -

(Nog) Niet gemerkt! 😀

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik had niet per se een volle bos. Maar ik merk nu na mijn zwangerschap dat ik meer haaruitval heb. Eigenlijk kan ik me niet herinneren dat ik haaruitval heb gehad tijdens mijn zwangerschap.

Cari -

Ja, ik kreeg ook mooi, vol en glanzend haar. En inderdaad na de zwangerschap viel mijn haar verschrikkelijk uit en nu 2 jaar later ziet mijn haar er nog niet uit. Ik heb er super dun haar aan overgehouden.

Liset - Beautydagboek -

Ik heb van mezelf een hele droge huid met eczeem en dat werd tijden de zwangerschap gelukkig een stuk beter! Mijn huid werd vetter en dus iets fijner voor mij :). Ook smeren met crème op je lichaam heeft niks bij mij geholpen. Nu heb ik weliswaar geen striae op mijn buik, maar wel rondom mijn heupen en benen (ik groeide nogal snel, haha). Ach, ik kan er mee leven, want ik heb twee prachtige, gezonde kindjes :).

Denise -

Verwarrend: eerst zeg je dat vitamine A-zuur echt niet mag tijdens de zwangerschap. Daarna zeg je (of Jetske eigenlijk) dat het het enige middel is wat goed helpt tegen striae.

Willemijn -

Als je het hele blogje leest wat ik gelinkt heb vind je wat meer uitleg. Vitamine A zuur mag je inderdaad niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Als je striae hebt opgelopen, dan is vitamine A zuur een middel om ontstane striae te verminderen. Dus als behandeling nadat het ontstaan is. Dat is wat Jetske hier schrijft/bedoelt. Je moet het dus niet al op je buik met striae gaan smeren als je nog zwanger bent. Daarnaast kun je vitamine A alleen verkrijgen op recept. :)

Madebyuna -

Ik begreep hem ook zoals Denise het zegt, maar met je uitleg erbij is het begrijpelijk. (Misschien een kleine sidenote in het artikel zetten?)

Anniek -

Dit lijkt me zo bijzonder als je voor de eerste keer zwanger bent, opeens ga je merken wat het eigenlijk allemaal met je lijf doet! Zelf heb ik geen ervaring, want hé, ik ben 16 en heb nog geen plannen :) Wel tof om dit soort artikeltjes te lezen, al is het natuurlijk niet altijd fijn om dit soort ‘bijverschijnselen’ te krijgen.

lucindainwonderland -

Er gebeurd tijdens een zwangerschap zoveel met je lijf, dat ik dit ook allemaal wel verwacht. Het insmeren van de buik, daar hoor ik ook echt iedereen over inderdaad en zal dat zelf (als ik ooit zelf ook zwanger mag worden) het ook wel doen, inderdaad zoals je al zegt onder het motto: Baadt het niet dan schaadt het niet. xxx Lucinda

Brenda (kookt) -

wat een toepasselijk artikel, ik ben nu meteen benieuwd naar de volgende trimesters en gevolgen op de huid.

Ik ben nu bijna 15 weken zwanger. De acne heeft me tot nu toe overgeslagen. Wel merkte ik ook heel snel dat de huid op mijn lichaam droger is. Ook ik smeer me lekker in. De buik ook, baadt het niet dan schaadt het niet denk ik maar 😉

Ook ik lijk op mijn voorhoofd al wat donkere vlekjes te zien. Vanaf vorige week smeer ik met factor 50 op mijn gezicht en probeer ik minder bewust in de zon te zitten. Lastig, want ik vind het soms zo ontzettend lekker om even te niksen in het zonnetje.

Brenda -

Sorry voor de typo’s.. ik sliep nog denk ik ; )

Iris | Todayslipstick -

Goede tips! Wat jammer dat je last hebt van hele droge benen en acne!
Liefs, Iris

Maaike -

Wat hormonen allemaal niet met je lijft doen zeg. Emily van Beauty Broadcast kreeg ook melasma tijdens haar zwangerschap en heeft toen vanalles getest en gereviewd om te kijken wat het kon bedekken. Ze heeft daar uiteindelijk ook een uitgebreide video over gemaakt. Interessant!

Natasja -

Niet helemaal mijn artikel, maar opzich best interessant om te lezen. Vervelend dat je meer last krijgt van acne en wat goor om te lezen dat de schilfers van je benen af vliegen…. Hahaha!

Suzanne -

Wie weet hebben we er nog ooit iets aan!

Reageer ook