Q&A Bloggen #1

Een tijdje geleden gaven we jullie de gelegenheid om vragen te stellen over alles wat te maken heeft met bloggen. Van hoe-krijg-ik-bezoekers tot omgaan met kritiek. Wij vertellen het!Omdat veel vragen van dezelfde strekking zijn, hebben we ze gebundeld.

1) Hoe krijg ik bezoekers?

Dat is een veelgestelde vraag! En gelijk ook een moeilijke vraag. Wij vragen onszelf ook soms nog af hoe we nog meer bezoekers kunnen krijgen. Toen bloggen nog een hobby was -rond 2009- hadden we het geluk dat het nog uniek was. Een paar basic tips:

  • Zorg voor een goede SEO. Klik hier om er iets meer over te lezen.
  • Verzin een leuke blognaam die blijft hangen en niet te moeilijk is. (Daar hadden we zelf destijds als we dit hadden geweten iets van kunnen leren haha!)
  • Blijf uniek, zoek naar jouw ‘USP’ (Unique Selling Point). In ons geval is het onze vriendschap, de gezelligheid en het vriendinnengevoel. Voor Temptalia.com is het bijvoorbeeld haar manier van reviewen en haar informatie over de MAC collecties. Zo heeft iedere grote blogger zijn eigen ‘sausje’.
  • Promoot je blog via social media: Twitter, Facebook, Instagram. Wees actief op deze kanalen.
  • Link vanuit je YouTubekanaal naar je blog en andersom.
  • Ga samenwerkingen aan met andere bloggers/YouTubers.

2) Hoe ga je om met negatieve reacties?

Kritiek krijgen is nooit leuk, behalve het op een goede manier wordt gebracht. In het laatste geval heb je er wat aan en nemen we het graag ter harte. Gemene, haatdragende reacties zijn iets heel anders. En de eerste keer dat je een negatieve (haat)reactie leest -hetzij op een artikel of persoonlijk/uiterlijk- is behoorlijk k-met-peren. Je leert steeds een dikkere huid te krijgen, waardoor je er steeds makkelijker mee om kunt gaan.

Er zijn 2 dingen die vrij goed helpen. Of negeren of een bijdehante/gevatte reactie terug geven. Anderen moeten dan vaak lachen als ze die reactie lezen en zo snoer je ‘de hater’ de mond.

3) Welk programma’s gebruiken jullie om video’s en foto’s te editen?

Voor foto’s gebruiken we Picasa. Dit is makkelijk in gebruik. De belichting en het contrast passen we iets aan. Ook snijden we de foto uit. We fotoshoppen nooit, tenzij we een ENORME puist hebben die de lipswatch verziekt. Dat doen we absoluut niet uit onzekerheid, maar meer uit professionaliteit. Zo’n geconcealde puist van heel dichtbij is niet smakelijk en leidt de aandacht af van hetgeen waar het om draait.
Heel af en toe gebruiken we ook GIMP, dit is een soort van Photoshop. Hiermee maken we logo’s, afbeeldingen en ingewikkelde dingen die je niet met Picasa kunt. GIMP is gratis te downloaden voor Windows en Apple.

Voor video’s gebruiken we iMovie op de MacBook. Hiervoor gebruikten we Magix Video Deluxe. Dit was een betaald programma (€50) en gebruikten we op een Windows pc. En daarvoor gebruikten we Windows Moviemaker. Dit was lange tijd voldoende. Als je net begint is Windows Moviemaker een goede. Het is gratis en gebruiksvriendelijk.

4) Hoe maak je een leuke lay-out?

Leuke vraag! Hoewel jullie denken dat wij dat zelf doen, moeten we jullie teleurstellen. Dat is niet aan ons besteed. De allereerste LLG layout is wel door Willemijn gemaakt in Artisteer (destijds ongeveer €50). Dit is een betaald programma waarmee je makkelijk lay-outs kunt maken. Een aanrader als je een kleine investering wilt doen voor een simpele lay-out.

Daarna schakelden we hulp van blogvriendinnetje Emma. Hier waren we helemaal mee in ons nopjes, want Emma deed het geweldig. Totdat we steeds groter werden en onze lay-out erg verouderd was. Onze tip is daarom ook: zoek hulp voor je lay-out in je omgeving of via internet. Er zijn ook studenten grafische vormgeving die zoiets leuk vinden als project.

We hebben toen professionele hulp ingeschakeld. De lay-out die je nu ziet is gemaakt door Onstuimig. Dit was voor ons een flinke investering, maar het enorm waard want we zijn er erg blij mee!

5) Hoe kan ik bloggen combineren met mijn school/studie/werk?

Bloggen lijkt makkelijk maar neemt veel tijd in beslag. Zeker als je daarnaast ook nog naar school gaat, een opleiding volgt of fulltime moet werken. Wij hebben het zelf ook gedaan, maar al onze vrije tijd ging wel in LLG zitten. Omdat we zo gek zijn op onze blog, maakte ons dat niet uit. We leken wel een stel kluizenaars zo nu en dan.

In onze studietijd deden we alles op zaterdag, lange gezellige dagen! Zeker 9 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds. In de zomertijd werkten we ‘s avonds vaak nog veel langer door. Check deze vlog!

Wij dachten altijd: ‘Waar een wil is, is een weg!’ Dat geldt ook als je heel graag een blog bij wilt houden. Spreek vaste dagen/tijden af met jezelf dat je aan je blog werkt. Zorg ervoor dat je met regelmaat je blog update. Je hoeft echt niet in het begin 2 artikelen per dag klaar te zetten als je daar geen tijd voor hebt.

Begin met 1 artikel per dag, of om de dag en wellicht 1 video per week als je dat durft of wilt? Zo heb je een goede basis en kun je als je meer tijd hebt verder bouwen. Discipline en doorzettingsvermogen zijn twee eigenschappen die hierbij komen kijken, je leert hierdoor veel over bloggen maar ook over jezelf!

Er waren zoveel leuke vragen, dat we de rest nog verdelen over twee andere artikelen! Mocht je nog een brandende vraag hebben, stel het hieronder!

63 reacties

Simple Thoughts -

Gelijk deze tips ook gelezen, bedankt!

Lucy -

Super goede tips! Ik ben net begonnen en ben me nu aan het verdiepen in SEO, best ingewikkeld allemaal..

xx_Patries_xx -

handig artikel ook, vooral wat jullie zoal aan programma`s gebrukken!

Natasja -

ps. Samenwerken met andere bloggers… Hebben jullie interesse 😉 haha!

Natasja -

Handige tips! Ik hoor veel mensen over Picasa. Misschien zelf hier ook even naar kijken, haha!
Ik blog nu zelf ruimt een jaar. Ik blijf een aantal dingen lastig vinden omtrent het krijgen van meer bezoekers en vooral het houden van die bezoekers. Misschien ben ik gewoon al te oud en wil het gros van de bezoekers een jonger persoon zien, haha. Ik heb geen idee, maar tips zijn altijd welkom
En inderdaad: waar een wil is, is een weg. En ik vind het vooral gewoon leuk om te bloggen en ik word er blij van als ik een ander blij kan maken.

Danielle -

Handig :) Ik ben net twee weken bezig met bloggen dus deze tips komen als geroepen!

Anna -

Geweldige tips! Ik ben nu bezig met een nieuwe lay-out!

Merve -

Fijne tips, bedankt :)

Verder heeft Willemijn echt een suuuuuuuuper leuke blazer aan. Mag ik weten waar hij van is?

Miriam -

Hoi Meiden,

Ik zou graag wat meer weten over het maken van video`s, de muziek en het gebruik van youtube.
Ik youtube zelf ook maar ik zie soms dingen zoals: een logo inbeeld, ik zou niet weten hoe ik het voor elkaar moet krijgen.

Thanks,
Leuk en handig artikel

Liefs,
Miriam

Marloes -

Wat een leuke Q&A meiden. Handige tips allemaal!

Melissa -

Leuk gedaan meiden deze Q&A ik heb nu Magix Video Deluxe gekocht om mijn video’s te bewerken inderdaad windows live movie maker is ook wel goed. Alleen ik wil mijn video’s nog mooier bewerkt hebben en meer mogelijkheden hebben en dan loop ik bij movie maker vast. Dus naar lang twijfelen toch maar een bewerk programma gekocht. Ik ben benieuwd.

Kim / Vintage & Beauty -

Leuk geschreven! Ik kwam jullie artikel vandaag tegen in de lokale krant. Zo leuk om te zien ^^. Ik vroeg me af of jullie zelf ook nog wel eens naar workshops gaan voor jullie blog? En zo ja welke.

Martine -

Bedoel je workshops voor visagie?

Jasmine -

Echt zo leuk dat jullie deze vragen willen beantwoorden voor medebloggers en beginnelingen!! In het begin is het echt zoeken met de wat en waar (nog steeds eigenlijk :) ). Dat jullie samen bloggen is inderdaad een opvallend handelskenmerk, sommige blogs beginnen ook zo maar verwateren vaan dan door problemen, dus speciaal.

Stephanie -

Wat een handige tips 😀 thanks!
En jaa, jullie lay-out is zo mooi :3

saarenzo -

Leuk zo’n artikel! Handige tips ook 😀

Fleur -

Super handige tips! Ik wil ook heel graag een blog beginnen. Maar ik weet echt niet hoe ik moet beginnen. Moet ik gewoon google? Ik ga namelijk een jaar naar Amerika toe, New York om precies te zijn en ik wil graag mijn familie en vrienden op te hoogte houden. Ik heb al super leuke ideeën om te schrijven etc. Ook heb ik dyslexie en zie ik vaak mijn eigen fouten niet, gebruiken jullie een spellingsprogramma? Hopelijk kunnen jullie me een beetje helpen, en misschien wel langs komen in New York! :) xxx

lilly -

HEJJ IEDEREEN IK HEB EEN VRAAG VOOR JULLIE (sorry voor de capslock maar ik wil gwn jullie mening weten etc.. etc..) WAT VINDEN JULLIE ALS EEN BLOGSTER/YOUTUBER EINDELIJK EEN BEETJE GROOT IS GEWORDEN(paar duizend subs) EN DAN POST ZE IN EEN KEER 3 DAGEN NIKS (terwijl ze zelfs een zomerrooster heeft) EN EERDER AL HAAR EXCUSES HEEFT AANGEBODEN OMDAT DIT NIET HAAR EERSTE KEER “sorry ik heb het druk met andere dingen” is. Sorry maar het was een van mijn lievelings bloggs/YTkanaal… beetje flauwtjes. Ze kwam pas in actie met een excuus oo haar blog toen IK het zei van: doe ff een update want ik snap het niet meer.

Audrey -

Ik snap dat je het jammer vindt en dat je er naar gevraagd heb. Maar ik vind wel dat je niet moet vergeten dat de bloggers/youtubers ook gewoon mensen zijn. Uit eindelijk zijn ze niks verplicht en wie weet heeft ze wel een goede reden waarom ze wat afwezig is. Het is netjes dat ze haar excuus aangeboden heeft! Ik zou gewoon rustig wachten tot een nieuwe update en ondertussen lekker andere blogs/youtube kanalen bezoeken! X

Isabel -

Super leuk! Ik vind het altijd heel interessant om te lezen :)

Celia -

Handig artikel. Goede tip van het programma GIMP! Die kende ik nog niet.

Sanne -

Fijn artikel dit! Ookal heb ik al eventjes een blog, toch is het altijd fijn om nog wat tips te krijgen.

xx

Janniek -

Wat een handig en leerzaam artikel!

Femke Steketee -

Leuk dat je door dit soort bloposts andere beginnende bloggers tegenkomt, ipv altijd maar de ‘harde kern.’

Suzanne -

Super leuk om te lezen! Erg handig

Saartje -

Wat een goede en fijne tips! Met name de laatste zin slaat erg aan, waar een wil is is een weg. Jullie hebben er hard voor geknokt en het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen! Leuk om te lezen meiden! Liefs, x

Kiss & Make-up -

Echt heel interessant, meiden. Echt hele goeie tips en slim advies. Jullie blognaam is trouwens toch catchy? :-)

Manon -

wat fijn zo’n Q&A Ik doe ook veel in mijn vrije tijd bloggen, want ja ik vind het gewoon leuk om te doen het is een hobby dus dan is het niet erg :)

Mariska -

Inderdaad.. waar een wil is is een weg! En zo blijft het ook! :)

Janice -

Wat een goede tips! Ik ben ook net begonnen met bloggen en krijg steeds meer bezoekers, waar ik erg blij mee ben! Wat ik zeker nog beter kan doen is meer doen met twitter en instagram.

Amelie -

Leuk artikel! Handig voor alle beginners!

Suzanne -

Handig artikel, ga de links zo even bekijken. Ben al even niet hier geweest, maar wat ziet het er mooi uit!

Denise -

Dit soort artikelen zijn heerlijk! Ik moet me toch maar eens wat meer bezig gaan houden met SEO!

Julie -

Erg leuk om te lezen! Ik denkd at veel mensen hier echt iets aan hebben! :-)

Syl -

Ik vind dit soort dingen altijd leuk om te lezen.

pamela -

super leuk om te lezen! De foto’s zijn echt prachtig.

Miranda -

Wat leuk om te lezen. Superhandige tips voor een beginnende blogger zoals ik.

Ik heb me net een beetje verdiept in YouTube en het maken van filmpjes, mijn eerste heb ik net online gezet. Maar ik merk dat er heel veel tijd zit in editen van het filmpje ed hoeveel tijd kost jullie dat gemiddeld? Dan weet ik een beetje of ik er nog aan moet werken of dat het er nou eenmaal bijhoort haha;)

Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla -

Jullie twee blondies stralen, heel leuk om te zien!
Leuke en handige post! Thanks for sharing.

Vera -

Goede tips! Ik ben zelf nog niet zo lang bezig met bloggen, dus ik heb hier zeker wat aan! :)

Akosua -

Heel interessant artikel meiden. Als beginnende blogger vind ik deze tips erg handig. Ik ben benieuwd naar deel 2 en 3.

Marnel -

Tof artikel!

Anna -

Wat een fijne post! ik gebruik ook graag picasa voor foto’s en sinds kort heb ik een mac, nu kan ik eindelijk filmpjes maken en bewerken in imovie!

Geertje -

Wat een leuke Q&A en fijne tips. En inderdaad, discipline en doorzettingsvermogen heb je echt nodig (soms best lastig) 😉

Iris Visser -

Goede tips! De manier om meer lezers te krijgen blijft denk ik altijd gewoon: geluk! Ach ja, en heel veel doorzettingsvermogen… Liefs’ Iris

Martina -

Het hele stuk seo is voor mij echt abra cadabra…… Tijd om me eens in te verdiepen!

Eline -

Duidelijke antwoorden! Ik heb voor mijn huidige site ook een beautyblog gehad en merkte toen ook dat hoe actiever ik bij andere beautybloggers reageerde, hoe meer bezoekers ik kreeg :) Misschien ook nog een handige tip voor beginnende beautybloggers? :)

Joyce -

Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden! En ook fijn geschreven :)

Idhuna -

Echt superhandige tips! Ik heb deze pagina opgeslagen in mijn bladwijzers haha :)

Dita -

Handige tips! Ik ga mijn binnenkort zeker eens goed verdiepen in SEO. Mijn vriend weet er ook wel het een en ander van mja ik ga toch zelf eens kijken.

Sofie -

GIMP lijkt me een hele goede tip! Ik probeer het vanavond zeker een keertje!

Floor -

Ik heb nog een vraag. Ik weet niet zo goed wanneer je om gratis producten mag vragen. Ik bedoel hiermee wanneer mag je merken mailen van, ik heb een blog, en ik zou graag een samenwerking met uw bedrijf aangaan. Dus, vanaf wanneer vinden jullie dat je bedrijven mag gaan mailen?( hoeveel bezoekers per dag )

Benay Vaneese -

Handige tips. Ben zelf bijna een jaar bezig en er gaat inderdaad veel tijd in zitten, maar doe het nog altijd met heel veel plezier. Naast een 32-urige werkweek en een HBO deeltijd studie is het flink plannen. Ik ben ook van mening dat in het bloggerswereldje een USP heel belangrijk is. Met al die blogs zie je door de bomen het bos niet meer, dus ik ben blij dat ik één van de weinige beautybloggers ben met een donkere huid.

lucindainwonderland -

Vooral de laatste vraag was echt iets voor mij, ik heb namelijk een fulltime baan naast mijn blog en tjah, dat is best pittig. Zeker als je in de winter thuis komt en het is al weer donker, hoe ga je dan foto’s maken? Tjah het is doorpakken, maar ik lijk nu de draai gevonden te hebben. Ook de layout, ik ben totaal niet blij met die van mij nu, maar er in investeren, daar heb ik nog net het geld niet voor, dus ik ga er zelf binnenkort weer even mee klieren. xxx Lucinda

Beautydagboek -

Ik vind het erg leuk om te lezen! Gimp had ik al van gehoord, maar vind ik zelf nog best lastig om mee te werken. Over het SEO vriendelijk zijn, ga ik ook meer over lezen :).

MySimplySpecial -

Leuk om te lezen! Bloggen kost inderdaad veel tijd, maar is heel leuk om te doen.

Ceetje -

Leuke tips ladies! Ik herken wel dat het heel druk is om bloggen te combineren met werk. Ik werk 35 uur en blog nog 24 daarnaast. Pretty busy, maar zooo leuk :)

Anniek -

Wat een leuk artikel zeg, ik denk dat veel beginnende bloggers hier wat aan hebben! Zelf blog ik nu zo’n 2 jaar, maar ook ik heb nog veel te leren. Al merk ik wel dat ik mezelf heel erg heb ontwikkeld de laatste tijd, qua foto’s en schrijfstijl. Ik weet ook nog dat ik jullie blog heb ontdekt! Ik was op youtube aan het surfen, en opeens kwam ik op jullie filmpjes. Ik heb toen de hele middag jullie filmpjes zitten te bekijken, omdat ik ze zo leuk en gezellig vond! Ik ken die hele tune ook nog uit mijn hoof 😉

Desmain -

Handige tips, bedankt!

Kelly caresse -

Zo handig en leuk om tips van jullie te lezen, jullie zijn wat mij betreft een voorbeeld door dat jullie gewoon jezelf gebleven zijn en die gezellige persoonlijke sfeer hebben gehouden.

Maaike -

Leuke tips en idd het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met tijd en moeite kom je er ook en bloggen moet je vooral plezier opleveren. Ik blog al 4 jaar naast mijn baan in het onderwijs en heb heel lang geen idee gehad wat ik nou wilde. Dat heb ik nu eindelijk helder en ga binnenkort (volgende week bestaat mijn bescheiden blogje officieel 4 jaar) beginnen met filmpjes. Heel spannend.

Eline -

Leuk om dit te lezen, ik heb gelijk GIMP gedownload :)

Reageer ook