Prinses op de erwt

Toen ik nog student was, keerde ik ieder dubbeltje om. Zeker als student heb je het niet altijd breed en een bijbaantje had ik niet. Vanaf mijn 13e tot mijn 19e had ik als bijbaan een ochtend krantenwijk en na al die jaren vroeg opstaan (ook op zaterdag) was ik een beetje klaar met bijbaantjes. In mijn studententijd wilde ik me vooral focussen op mijn studie en ging ik liever niet mijn energie nog steken in een bijbaan. In plaats daarvan leefde ik heerlijk studentikoos en kon ik niet wachten tot de dag waarop ik weer eens een ‘normaal’ loon zou ontvangen. En oh wat was die dag zoet, ein-de-lijk kon ik weer eens meer sparen…niet wetende nog eens een echte prinses op de erwt te worden!

Ik ben maar een apart mens. Je kunt me soms aantreffen in mijn lelijkste kloffie op een Pinkstermarkt, onherkenbaar zonder make-up en met bril en ongekamd haar. Maar je kunt me ook vinden in de PC Hooft met een Vanilia jurk aan en een Mulberry om mijn schouder. Die tegenstrijdigheid, daar hou ik van. Als je die twee tegen elkaar afzet kun je eigenlijk concluderen dat ik een inbetweenie ben!

Eerlijk is eerlijk, sommigen voelen het misschien al als normaal aan om een hele dure designertas of schoenen te kopen, maar de keren dat ik iets duurs kocht in een winkel voelde ik me oprecht een prinses. Bijna beschaamd zelfs dat ik die aankoop ging doen, als een vreemde eend in de bijt. Ik krijg bijna het gevoel alsof mensen dan denken, goh zo’n jong grietje…kan die dat wel betalen?! Of ‘kijk naar die simpele kleren’…dure designer winkels geven me wel altijd dat gevoel als ik ze bekijk van buitenaf. Zeker als er zo’n beer van een beveiliger streng staat te koekeloeren. Maar… tot nu toe bleek ik dat toch wat verkeerd in te schatten.

Tot nu toe vond ik de ervaring in New York bij Bergdorf Goodman aan Madison Avenue echt fantastisch. Ik denk dat die me altijd bij zou blijven. De sfeer, het gevoel, het personeel. Het personeel was uiterst vriendelijk. Ik zat in een gouden barokstoel, kreeg heel netjes een flesje water aangeboden. Het personeel bleef op een hele keurige afstand staan terwijl ik mijn paar Charlotte Olympia’s om mijn voeten schoof. Voorheen had ik nog nooit van Charlotte Olympia gehoord!

Normaal hou ik er van om het zelf uit te zoeken, maar hier had ik de neiging om het personeel te vragen hoe ze het vonden staan. De man in kwestie hielp me heel goed en bleef na zijn advies weer op gepaste afstand staan. Heel netjes vond ik dit, totaal niet opdringerig en dat voelde zo veel fijner.

Nadat ik mijn keuze gemaakt had, legde hij nog allerlei leuke dingen uit over het merk. Ik hoefde niet eens naar de kassa, ze stonden er op dat we bleven zitten en liever nog wat dronken van het water vanwege het warme weer. Ze namen mijn pasje gewoon mee en zeiden dat ze er heel goed op zouden passen. Heel nederig kwam het over, waardoor ik me al snel weer een beetje de vreemde eend in de bijt/prinses op de erwt voelde.

Dankzij die bijzondere koop ervaring kijk ik wel steeds meer naar leuke flatjes van Charlotte Olympia. Niet alleen daarom hoor, ik gebruik mijn Charlotte Olympia’s namelijk ook heel veel. Hoewel ze olijfgroen zijn van kleur, passen ze toch bij heel veel dingen en zijn de schoenen zo bijzonder dat ze een simpele outfit snel omtoveren in iets bijzonders. Ik krijg er ook veel leuke reacties op! Van de week zag ik deze exemplaren voorbij komen, oh my…die nude roze kittens zijn wel erg cute! Toch zou ik ze het liefst in een winkel kopen zoals Bergdorf Goodman want die hele ervaring er om heen vond ik zo leuk! Terug naar NY dan maar weer…

En deze Mulberry tas uit de Cara Delevingne lijn vind ik ook fantastisch. Hier zie je het wellicht niet zo goed, maar de tas heeft een mooie taupe kleur met allemaal gouden leeuwenkopjes er op. Geïnspireerd op de vinger tattoeage van Cara! De tas kun je gebruiken als handtas, kun je om je schouder doen maar ook als rugzak gebruiken. Het is een 3-in-1-tas, die door de taupe kleur meer basic is maar wel met wat meer power door de gouden leeuwenkopjes. Zucht… wat een leukerd!

 Hoewel het ook heel fijn is om als een prinses te worden behandeld, vind ik het nog altijd overweldigend en soms lastig. Ik kan het erg moeilijk uitleggen! Ik vind het heel erg leuk en spannend als ik bijvoorbeeld een hele dure aankoop doe, het geeft een intense adrenaline kick en ik geniet enorm van de aankoop. Vooral omdat ik er zelf hard voor gewerkt heb en er trots op ben dat ik het zelf kan betalen. Aan de andere kant voel ik me, doordat ik dan als een prinses wordt behandeld, alsof ik op een voetstuk wordt gezet. Ik kan daar toch niet zo goed tegen, dat komt denk ik omdat ik me graag ‘level’ aan de ander.

Een aantal jaar geleden in Zuid-Afrika had ik hier ook last van. Het was een luxe reis (zo’n luxe reis maak ik misschien nooit meer mee) en we werden overal bediend en heen gereden. Van kleren die gratis gestoomd werden tot heerlijke 10-gangen-diners. Niets was te gek en ik hoefde de hele vakantie niets te dragen. In plaats daarvan droegen een aantal vrouwen bijvoorbeeld mijn koffer en andere spullen, maar daar had ik zo’n moeite mee. Ik bedankte ze vriendelijk en zei dat ik het zelf wel zou dragen maar dat mocht echt niet hoe hard ik ook probeerde! Aaaah, wat vond ik dat lastig en daardoor kon ik er eigenlijk ook niet zo van  genieten…

Toch is ondanks dit gegeven de moraal van dit lange verhaal dat ik wat betreft tassen en schoenen echt een prinses op de erwt ben geworden! What’s next?

Heb jij ook weleens zo’n prinses-op-de-erwt ervaring gehad en hoe stond jij daar in? Vond je het fijn of vond je het ook wel lastig?

45 reacties

marjolein -

Ik had dit met concealer kopen. Zo dom!:p en dat was gewoon bij de douglas. Ik ben spierwit en een goede concealer en foundation is voor mij echt moeilijk. Ik had er een uit een palet en die was op.. maar ik wilde niet weer een heel palet kopen en ik had toch die avond concealer nodig. Dus op naar de douglas. Ik werd daar ook echt behandeld alsof ik de koningin was. Ze drongen me niks op, vertelden van alles en stuurden me zelfs de winkel uit om eerst maar eens te kijken of ik vond of de concealer in daglicht mooi was en of ie lang genoeg hield. Ondanks dat het geen P.C.-winkel is vond ik het toch heel byzonder en sinds dien kom ik echt veeeeeel liever bij de douglas als voorheen.

Demi -

Wauw Martine, wat heb je dit toch weer prachtig geschreven. Ik heb zoiets nog nooit echt meegemaakt, maar ik denk toch dat ik precies begrijp wat je bedoelt. En weet je wat ik het mooie vind? Dat je, ookal heb je 11 (12?) YSL lipsticks, 4 Mulberry items, Charlotte Olympia loafers enzovoort, je bent altijd jezelf gebleven, en je blijft het altijd speciaal vinden als je zo’n prachtig duur item koopt, in plaats van dat het voor je een gewoonte zou worden of als een gewoonte zou aanvoelen. Dat vind ik echt mooi, ik heb echt respect voor je

Demi -

Wauw Martine, wat heb je dit toch weer prachtig geschreven. Ik heb zoiets nog nooit echt meegemaakt, maar ik denk toch dat ik precies begrijp wat je bedoelt. En weet je wat ik het mooie vind? Dat je, ookal heb je 11 (12?) YSL lipsticks, 4 Mulberry items, Charlotte Olympia loafers enzovoort, je bent altijd jezelf gebleven, en je blijft het altijd speciaal vinden als je zo’n prachtig duur item koopt, in plaats van dat het voor je een gewoonte zou worden of als een gewoonte zou aanvoelen. Dat vind ik echt mooi, ik heb echt respect voor je.

marit -

Leuk geschreven! Ik heb laatst voor mijn eerst verdiende geld de parfum Prada Candy gekocht, en ook al was het al mijn geld voor de maand, ik ben echt trots dat ik het zelf kan betalen haha! :happy: xxx

Nicole - Lipstickzone -

Heel mooi geschreven meid :)

Sandy -

je tas is echt schitterend zeg, wow! Zelf heb ik geen designer spullen en ik ga ook nooit op vakantie, maar ik herken het ongemakkelijke gevoel wel. Ik ben slecht ter been en moet soms noodgedwongen op (huishoudelijke) hulp vragen, omdat ik het dan zelf niet kan. En dan lig ik op de bank en is mijn moeder aan het poetsen en mijn man zorgt dan voor kind en hond, en dan voel ik me ook wel een beetje strontverwend, ook zo ongemakkelijk. Ik wil het liefst gewoon alles zelf kunnen doen, grmbl :haha:

Vera -

<3 voor je tas! Hij is echt heel erg mooooooiii!

Manon -

Of ik ervan zou genieten nee denk het niet vind het een beetje raar..

Marnel -

Wat mooi beschreven! Het is niet zo dat ik een dure aankoop ooit heb gehad, maar dat dragen van je spullen of iets anders wat er op lijkt…ik herken het gevoel! Het is goed dat we ons dan een prinsesje voelen, als je er niets bij voelt, dan is het pas raar! :handkiss: 😉

Suzanne -

Af en toe kan ik me ook een prinsesje voelen. Dan wordt ik zo goed behandelend en ondanks dat je op dat moment niet je duurste kleding aan hebt, schoenen van een HET topmerk of je haar gewoon op een staart. En als je ooit wat duurders wilt kopen, dan moet je dat gewoon doen. Jij weet of je het waard bent en of je het kunt betalen, als dat zo is dan mag je je natuurlijk ook zeker een prinsesje voelen

Esther -

Ik weet nog toen jullie de Mulberry stash online plaatste en het over dure tassen hadden ik dacht pfff dat ze dat kunnen betalen die 200 euro voor een tas. Bleek later dat ze nog 1500 euro duurder waren. Mensen kinderen. Wat een aankopen, inderdaad echt een prinsesje op de erwt. Bij menig mens zou ik denken jongens.. Schep niet zo op, maar bij jou (jullie) heb ik dit totaal niet. Ik gun het jullie van harte :)

Jasmijn -

Wat een leuk artikel! Ik herken me heel goed in het gedeelte waarin je vertelde over dat je wordt aangekeken en het idee krijgt dat mensen denken dat je niet serieus bent of dat je het waarschijnlijk niet zal kunnen betalen. Vorige zomer had ik lang gespaard voor mijn eerste designer tas en ik was samen met mijn vriend in London en was vastberaden om hem te kopen.. Toch hebben de bewakers, en in dit geval, de arrogante medewerkers mij tegen gehouden :( Maar ach, een positief aan deze ervaring is.. Nu spaar ik door voor een nog mooiere! Namelijk jou roze small Willow, Martine (a) Ik kan niet wachten!

Shaz -

Ja ik heb dat gevoel altijd als ik op vakantie ben. Om een of andere reden vind ik het sneu dat andere mensen mijn spullen dragen.

Trouwens, mooie foto’s hebben jullie gemaakt (vooral eerste en tweede foto).

Margriet -

Heel leuk en goed artikel Ik ben nog steeds student (ook logopedie trouwens ;)), maar vind het ook superleuk om mooie dingen te kopen als ik ervoor gespaard heb. Herken je gevoel volkomen. Mijn moeder zegt ook altijd: met mooie dingen kun je langer doen en meestal waardeer je ze ook meer! En daar ben ik het mee eens!

Amelie -

Je werkt er hard voor, dus die mooie items verdien je! Ik vind het altijd vervelend als mensen me in winkels verkeerd inschatten, dat je te jong zou zijn voor dure spullen, terwijl je gewoon goed gespaard hebt.

saarenzo -

Wat een leuk artikel. Ik vind het leuk om te lezen dat je zo blij bent met je duurdere aankopen en het iets heel bijzonders blijft. Voor sommige mensen is het zo normaal om zulke dure producten te kopen. Het is voor hun heel gewoontjes om even een tas van 1200 euro te kopen. Daarom heeft het iets liefs dat je er nu zo gelukkig over aan het praten bent en je er bijna voor schaamt dat je zulke duren aankopen hebt gedaan. Geniet er lekker van, je hebt het verdient!

Zelf koop ik nooit echt dure dingen, maar heb van mijn stagebedrijf vorig jaar wel toen ik weg ging een tas gekregen van Smaak Amsterdam die ik heel graag wilde. Niet zo duur als jouw Mulberry, maar alsnog 239 euro. Toen voelde ik me heel schuldig en verwend, maar o wat ben ik er blij mee!

Manouk -

Ik snap wel een beetje wat je bedoelt hoor. Ik ben nog student maar ik werk daarnaast echt heel veel. Dus ik heb redelijk wat te besteden. En als ik het op school dan heb over m’n nieuwe Dior palette of wat dan ook dan heb ik soms het idee dat ze vinden dat ik verwend ben, terwijl ik overal zelf voor heb betaald? En het is niet dat ik er zo maar over begin natuurlijk, als iemand ernaar vraagt dan zeg ik het gewoon. Maar, ja, voelt dubbel ofzo. :no:

nenacecilia -

Ik wil de tas inclusief konijn haha 😉 Leuke post! :)

Kiss & Make-up -

Ik ben nog steeds vrij spaarzaam en ik vind ‘t lastig om echt veel geld uit te geven aan designer spullen. Bij cosmetica doe ik het, maar bij fashion vind ik het moeilijker en voel ik me snel schuldig.

Michelle Kaiser -

Eigenlijk voelde ik mij al een prinses op de erwt toen ik voor het eerst DIOR palet kocht. En toen ik hem kreeg met Kerstmis was ik zo blij. En nu… gebruik ik hem niet eens 0_0
Maar die kick inderdaad, zoals jij het omschrijft, wauw!

Evelien -

Ik werk (nog) niet, maar ik kan me met mijn studentenbaantje hier echt wel volledig in vinden!

Barbara -

Prachtige kleur hebben je flatjes!

Mirne -

Ik vrees dat ik nog in de fase zit dat ik me luxe niet echt kan veroorloven. Ik verlang er ook niet zo naar, om eerlijk te zijn. Ik heb niets met een extreem dure tas of een heel erg duur paar schoenen. Ik wil niet als een prinses behandeld worden.

iiiThinkPink -

Leuk artikel!

Kim -

Mooi artikel! Goed geschreven :).

Saartje -

Wat een leuk en orgineel artikel! Ik zou me waarschijnlijk ook heel opgelaten voelen. Ik ben heel nuchter en hou totaal niet van die poppenkast en luxe. Iedereen is gelijk en zo wil ik ook behandeld worden en andere behandelen.

Black Sheep -

Ik heb het zelf nog niet meegemaakt. Blijkbaar kom ik alleen het onbeschofte personeel tegen. Mensen die op je neer kijken omdat je een keer geen makeup op hebt.
Het ergste wat ik heb meegemaakt was bij de MAC counter in Amstelveen. Ze liepen me achterna alsof ik een winkeldief was.

pamela -

die tas is echt geweldig!!!

Eline -

Heel leuk geschreven, dit soort ervaringen zijn altijd een beetje awkward, ervan genieten vind ik lastig…

stephanie -

Zelf heb ik wel geregeld dure tassen en schoenen over de jaren gekregen van mijn ouders, maar nu ik bijna klaar ben met studeren en ga werken vind ik het wel fijn dat ik het dan binnenkort zelf kan betalen! Voelt toch dubbel zo goed als je er hard voor gewerkt hebt!

MySimplySpecial -

Wat een leuk stuk! En er zitten zeker herkenbare dingen in, vooral wat betreft vakanties.

saskia -

Ik vind het soms heerlijk om designer spullen te kopen, de luxe te voelen, te paraderen op de boulevard in Cannes in je mooiste jurkje… maar ik ga ook net zo graag naar action of primark! het is heerlijk om je soms een prinses te voelen met mooie spullen en soms hoort daar een service bij van het personeel van de winkel! maar in het buitenland voel ik me daar heel ongemakkelijk bij! ik begin meestal een praatje met de mensen en doe gewoon tegen ze! in mijn studenten tijd werkte ik in het dolden tullip hotel in den bosch en heb ervaren hoe mensen neerbuigend tegen je kunnen doen omdat jij het kamermeisje ben! dat gevoel wil ik een ander niet bezorgen! met mijn ouders een keer bij een restaurant gegeten in Frankrijk waar ze met twee man je stoel aanschoven en met zn drieën bij je tafel bleven staan als een soort lakeien… dan eet ik gewoon niet lekker! ik kan me ook niet voorstellen dat er mensen zijn die dat wel prettig vinden! een andere ervaring daarentegen is weer dat we gisteren met de kinderen naar het sprookjes concert zijn geweest en voor een paar uur werden de kinderen door het personeel als prinsjes en prinsesjes behandeld! waren er lakeien etc… dat is dan wel weer leuk!

Miranda -

Leuk geschreven. Ik heb nog nooit een designer aankopen gedaan en eerlijk gezegd heb ik daar ook niet mee. Ik geef liever meer geld uit aan make-up van MAC, YSL, Benefit of Too Faced. Wel erg leuk om dit te lezen.

Dita -

Leuk geschreven Martine. Ik heb dit wel eens als ik in India ben en alles wordt idd voor je gedragen. Ik voel me daar niet heel prettig bij maar bij hun is het kennelijk heel normaal.

Miranda -

Wat leuk geschreven! Echt een interessant artikeltje:)
Ik herken het gevoel wel, vooral van op vakantie idd.

Mooie foto’s, ik vind de dingen die je laat zien altijd een beetje… Moeilijk. Ik moet er aan wennen, maar als je ze dan eenmaal aan hebt op foto’s vind ik ze ineens toch erg mooi.
Zo ook met die kittens flatjes:) als ik ze nu op de foto zie denk ik…. Mwoh. Maar ik weet zeker dat wanneer jij ze in een OOTD zou laten zien…..:)

Denise -

Je tas is echt prachtig! Ik hoop er snel ook zo eentje aan te schaffen <3

Nena -

Mooi geschreven! Ik heb ook weleens zo’n ervaring gehad, toen ik 17 was en net geslaagd op het VWO, deed ik vakantiewerk op kantoor bij een groot bedrijf. Ik had een kantoor van 20m2 voor mezelf, omdat het toch leeg stond. 3x per week kwam een Turkse vrouw van rond de 45 dat kantoor voor me dweilen… Zat ik daar, 17 jaar, net een middelbare school diploma en een vrouw van 45 kwam mijn kantoor voor me dweilen, héél ongemakkelijk vond ik dat!

Jessica -

Mag ik vragen wat het uitmaakt, dat ze Turks is? ;’)

Nicole - Lipstickzone -

Zegt ze dat dan ? :”)

Kelly Caresse -

Wat een leuk geschreven artikel zeg, ik heb et met veel plezier van begin tot einde gelezen. Ik herken dit zeker wel, vooral met vakanties kan ik me echt opgelaten voelen in zoveel luxe

Anniek -

Mooi artikel Martine! Ik ben zelf nu 15, en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt als dat jij beschrijft, ik ben nog nooit echt op een voetstuk gezet door een winkel. Maar daar heb ik ook helemaal geen problemen mee, het lijkt mij ook heel ‘vervelend’ om boven de rest uit te staan, ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen. En wie weet dat ik later ook zoveel kan sparen dat ik zo’n luxe designertas kan kopen 😉

Lotte -

Leuk artikel! Ik heb dan zelf geen designer items (op die ene Chanel lipstick na dan, haha), maar dat stuk over vakanties herken ik wel. Ik had dat in Turkije al, een oud mannetje dat niet eens rechtop kon lopen droeg mijn koffers helemaal tot aan de vierde verdieping. Terwijl er gewoon een lift was, maar die was alleen voor de gasten! Vond dat echt zo naar, ik voelde me daardoor heel ongemakkelijk en echt een prinses op de erwt.

Laura -

Heel mooi geschreven! Zelf vind ik het ook altijd tof om wat duurdere dingen te kopen, geen designerstuff maar make-up van Benefit, MAC enz. Het blijft dan bijzonder en dat is zo leuk! :happy:

Kimberley -

Ik heb nog nooit designer spullen gekocht, maar droom er wel van om een mooie designertas te kopen als ik ben afgestudeerd… Lijkt me inderdaad een gekke ervaring, maar ik vind dat je er gewoon van mag genieten!

Martina -

Ik vind dat met vakanties ook erg moeilijk. Het voelt dan niet goed om iemand anders je spullen te laten dragen en al dat soort dingen…

Reageer ook