Zelfbruiners: wat is jouw mening?

Je zag waarschijnlijk de titel staan en dacht misschien iets in de trant van dat je een fijne zelfbruiner wel oké vindt en ook zo nu en dan wel gebruikt. Ik schreef laatst over een zelfbruiner van Lancaster waar ik tevreden over was, maar terwijl ik de review schreef bedacht ik me opeens iets. Waarom doen we dit eigenlijk? Waarom smeren wij zelfbruiner op om onze witte huidjes bruiner te laten lijken? Ik citeer de oude slogan van KitteKat: Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Have a break…have a pale skin!?!?

Ik vind het leuk om hier eens met jullie over ‘te praten’, zo ver dat kan aangezien we niet direct op elkaar kunnen reageren. Iedereen heeft hier natuurlijk een eigen mening over en ik ga er vanuit dat jullie ieders mening respecteren hieronder in de reacties. Ik weet ook zeker dat jullie dat doen. Hoe ik het zelf zie:

Ik vind het heerlijk om wat bruiner te zijn, het geeft me wat meer kleur in het gezicht en ik vind vooral MAC MSF’s en glanzende blushes zo mooi uitkomen op de wangen als ik een tintje donkerder ben! Alles lijkt net wat beter te staan. Ik word zelf niet zo heel bruin in de zon, dus een zelfbruiner is daarom wel een mooie oplossing. Maar waarom? Waarom waardeer ik (eigenlijk) mijn bleke huid niet in de zomermaanden? Het antwoord is denk ik simpel, dankzij de media. Een licht tintje wordt beschouwd als sexy, het laat je optisch ook wat slanker lijken. En op een of andere manier komt het ook door anderen die altijd zeggen dat je zo ‘lekker bruin’ bent op een sarcastische manier. Gek toch eigenlijk hoe anderen je soms zo kunnen beïnvloeden.

Nu lijk ik vrij onzeker, maar eerlijk gezegd ben ik dat ook weer niet. Het kan me namelijk aan de andere kant geen bal schelen als ik in mijn witte velletje over het strand paradeer. Dan denk ik er niet eens aan en als mensen kijken, laat ze maar kijken.

Maar weet je waar ik nu zo benieuwd naar ben? Wat vinden vrouwen die zelf licht getint/donker zijn van mensen met een blanke huid die zelfbruiner gebruiken? Daar ben ik zo nieuwsgierig naar! Ik vind het zelf bijvoorbeeld ook maar gek dat ze in Aziatische landen whitening creams verkopen zodat hun huid witter wordt, ergens vind ik dat zo zonde…net als alle andere Westerse invloeden die ze op het gebied van beauty overnemen, zoals de oogvorm.

Dus: gebruik jij zelfbruiner en wat is jouw mening hierover? En heb je zelf een donkere/getinte huid, want vind je er dan van dat mensen met een blanke huid zelfbruiner gebruiken? Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden!

66 reacties

Cato -

Ik word heel erg snel bruin van de zon, maar ik baal er eigenlijk nogal van. Ik heb een spierwitte bikini-afdruk en ik word zo snel bruin dat mensen met niet geloven als ik zeg dat ik Nederlands ben. Het is af en toe oranje (ja echt waar). Het is te veel, veel s te veel. Ik zou dolgraag bleek willen zijn en zou m’n bleke huid ook echt niet in willen smeren met zelfbruiner. Niet doen, wittig is veel mooier.

Meisje met een lang verhaal -

Ik ben een van de gelukkigen die alleen al als ik naar school fiets (17 km) een beetje bruin word. Na 3 dagen word ik echt bruin en na mijn jaarlijkse vakantie in frankrijk van 2 weken, lijk ik niet meer nederland’s. Mijn beste vriendin daarintegen word helemaal niet bruin en is soms ook wel jaloers. Maar ach, iedereen is goed zoals hij of zij is. En het binnenste is veel belanrijker dan een beetje bruin zijn, Toch?!

Tessa -

Die-hard zelfbruiner hier! Ik ben best anti zonnebank enzo en smeer me ook goed in als ik in de zon ben dus als ik dan een kleurtje wil moet ik wel :) Ben na jaren nu wel ervarings deskundige en heb haast nooit meer vlekken, mensen zien ook niet dat mijn kleurtje ‘fake’ is dus, I don’t care, I love it! x

Anja -

Ik heb denk ik ooit één keer zelfbruinende bodylotion gebruikt, het werkte wel maar ik ben gewoon te lui om zoiets regelmatig te doen.
Van mezelf ben ik spierwit, word absoluut niet bruin en een aantal jaar terug had ik er moeite mee om in de zomer iets korts te dragen.
Nu boeit het me echt niet meer en loop ik gewoon in een short waar mijn melkflessen onderuit komen. :p
Een tintje zou ik wel fijn vinden, maar meer moeite dan in de zon gaan liggen heb ik er niet voor over.

Valentina -

Ik ben zelf iets minder dan licht getint maar word wel snel bruin. Het nadeel is dat het bruinere er ook weer snel af is.. :( ik ga dit jaar pas echt beginnen (eb al gedaan

Sandra -

Ik heb het nog nooit gebruikt. Maar dat is vooral omdat ik mijzelf niet handig genoeg vindt om dat te gaan proberen. Maar ik vindt bijvoorbeeld het een best goed alterntief voor het verrimpelen van je huid in de zon. misschien moet ik het toch maar een keer gaan proberen.. :)

Daniëlle -

Ik gebruik nooit zelfbruiner eigenlijk. Ik wordt van mezelf gewoon mooi bruin in de zon, dus ik vind het niet echt nodig!

bumblebee -

Ik gebruik gezichtsbruiner omdat mijn lichaam wel redelijk bruin wordt maar mijn gezicht blijft altijd wit en kleurt niet mee. En dan zie ik er heel ziek uit, een gebruind lichaam en zo’n wit koppie 😉
Daarom is gezichtsbruiner voor mij dé oplossing!! En dan gebruik ik er eentje van clarins, perfect!

Cindy -

Ik gebruik wel whitening creme omdat ik dat fijn vind. In de winter zie ik er geweldig uit en ik hoef niet bruiner te worden. Dat word ik wel dus daar doe ik dan iets aan. Ik gebruik ook whitening tandpasta en make up om er uit te zien als een betere versie van mij. Waarom zou ik dat met mijn huidskleur niet doen?

jill -

Ik heb rood haar,lichte huid dus dat Is Bingo! Nu vind ik het helemaal niet erg dat ik bruin word want het staat inmiddels ogen gewoon niet.
Ik heb wel 1x zelfbruiner gebruikt Was toen 16 nou ik zat helemaal onder de vlekken :p
Ik heb vroeger wel reacties op vakantie gehad van wild vreemde in de trant van ” als ik zo wit ben zou ik niet eens op vakantie gaan” en dat een 40+ die dat zei tegen zijn gezelschap toen heb ik er wat van gezegd zoiets zeg je gewoon niet ik was nog geen 1 uurtje in het hotel aangekomen triest geval. (altijd bij me gebleven)
Maar ik draag gewoon rokjes/jurkjes/korte broeken en ga lekker naar het strand /recreatiegebieden/varen/zwembaden, moet me alleen vaker insmeren ach er zijn ergere dingen in de wereld 😉

Carina -

Ik word nooit bruin, ik word gelig. En zelfbruiner vind ik teveel gedoe, heb er de zin niet voor. Dus dat doe ik nooit. Bruin moeten zijn is zo’n onzin. In plaats van zinloos te liggen bakken in de zon ga ik liever mijn tijd steken in leukere dingen. Daarnaast ist het gewoon slecht voor je lichaam om bruin te worden. Ik blijf liever wit dan gelig en draag sowieso nauwelijks korte broeken en jurken dus dat mis ik niet. En als ik wel iets korts draag, dan boeien mijn witte benen me ook niet.

Just laura -

Ik vind het af en toe best raar… ik ben zelf getint (waar ik wel blij mee ben) ik ben wel gepest met mijn huidskleur ik ze al onder de zonnebank Zie liggen haha. Van mij mogen ze whitner en zelf bruiner gebruiken zoveel ze willen zolang ne je we zelf blij mee bent 😉

Esmée -

Ik vind mijn bleke huid juist wel mooi, maar jammergenoeg word ik heel onregelmatig bruin; mijn gezicht blijft vaak wittig, mijn bovenlichaam en onderbenen bruin en mijn bovenbenen weer bleek… Zelf als ik een dag in een bikini in de zon lig :p dus misschien zou ik voor mijn benen wel wat zelfbruiner gebruiken, al heb ik het nog nooit geprobeerd omdat ik bang ben voor een fake oranje kleur of gekke vegen of vlekken.. X

Jill -

Als ik bruin wil worden, ga ik wel in de zon zitten 😉

Sharona -

Ik ben zelf doorschijnend wit en heb in mn puberteit wel eens een zelfbruiner overwogen maar nooit geprobeerd. Ik heb een ernstige zonneallergie dus ik kan sowieso niet in de zon.
Ik ben die vrouw die in de zomer met een lange legging loopt en in de schaduw blijft. Waarom zou ik zelfbruiner gebruiken als ik mn benen toch niet kan ‘showen’? Als puber trok ik me de opmerkingen van anderen wel aan (spook, melkfles, ga eens in de zon joh, als je meer in de zon zit heb je ook geen allergie, vampier, etc etc) en daar werd ik dan ook wel onzeker van. Nu kan het me weinig meer interesseren wat anderen ervan vinden. De zon en bruin worden, die dingen zijn gewoon niet voor mij weggelegd. En dat vind ik prima.

Shayen -

Zelf ben ik getint! Ik vind mezelf ook mooier als ik even in de zon heb gelegen. In de winter word mijn gezichtje altijd bleek. Ik vind dit niet prettig maar zou geen bruinings creme of dergelijke gebruiken. Ik snap van de ene kant wel dat witte vrouwen dat wel doen. (Bijna iedereen shined meer met een kleurtje) maar eigenlijk vind ik het zonde.Genoeg dames zien er mooi uit met hun blanke huidjes. Accepteer jezelf hoe je bent :) uiteindelijk zit mooi zijn van binnen!!

Sofie -

Op het strand stoort het me ook niet echt, maar onder een jurkje vind ik het soms echt wel zonde. Ik druf dan ook wel eens een getinte droge olie gebruiken, ipv een zelfbruiner. Dat breng je sneller aan en je wast het ook snel weer weg als het niet mooi is.

Sophie -

Ik gebruik het niet want ja ik ben nog wel zo’n persoon die een plek vergeet of dat ik eruit zie als een wortel,en tja dan maar even wachten op het zonnetje

Hannah -

Ik vergelijk het met wanneer een bepaald kledingstuk in de mode is. Bijvoorbeeld de skinny jeans. Op gegeven moment zag je steeds meer meiden met een skinny jeans lopen. Mensen beginnen het leuk te vinden mede omdat je het vaker ziet en er zijn er steeds meer van verkrijgbaar in de winkels. Neemt niet weg dat de skinny jeans misschien niet bij iedereen even flatterend staat en dat niet iedereen hem lekker vindt zitten en zich er prettig in voelt. Maakt dit dat iemand die een bootcut broek aan heeft er niet goed uit ziet?

Misschien gaat dit ook wel op voor het krijgen van een bruin kleurtje in de zomer. Op een of andere manier is het in de mode om een bruin kleurtje te hebben in de zomer, echter betekent dit niet dat iedereen zich hier prettig bij voelt en dat iedereen meteen aan dit modebeeld moet voldoen. Ziet iemand met een wit kleurtje in de zomer er dan niet goed uit (net zoals iemand met een bootcut broek)?

Natuurlijk is het niet precies hetzelfde. Een kledingstuk doe je aan en een huidskleur heb je al van nature (kan hoogstens tot op zekere hoogte wat veranderlijk zijn door het weer). Dit maakt dat het mensen volgens mij onzeker kan maken, omdat ze van nature niet aan een modebeeld voldoen of omdat ze hier heel erg veel moeite voor moeten doen. Vind ik zonde, het is toch juist leuk dat mensen verschillend zijn? Zou toch saai zijn als iedereen blond haar zou hebben, omdat blond in de mode is, of dat iedereen opeens bruine ogen heeft enz.? Trends vind ik leuk, want het brengt je op ideeën en haalt je uit je comfortzone. Maar het moet ook bij je passen, je hoeft niet elke trend op te volgen, en diversiteit maakt het naar mijn mening uiteindelijk allemaal toch een stuk kleurrijker en mooier.

N -

Ik ben van mezelf licht getint en zou nooit zelfbruiner gebruiken maar ik lig wel flink te bakken en ga soms onder de zonnebank. Met een kleurtje vind ik mezelf instant 2 x zo mooi. En mijn vriend mij ook, en ik hem ook! Als ik blank was en hele witte benen had (wat mijn zus heeft) zou ik misschien wel zelfbruiner gebruiken. Ik wil er graag op m’n best uitzien, daarom draag ik ook make-up, verf ik mijn haar etc

Bianca -

Ik ben zelf erg bleek en heel eerlijk: ik vind dat mooi. Een paar jaar geleden was ik in kruidvat en zei een gemene verkoopster dat ik er zo ziek uitzag, dat ik de zon echt wel kon gebruiken. Toen ik zei dat ik gewoon nooit bruin word begon ze me zelfbruiners aan te smeren. Ik ben weggegaan maar werd er wel heel onzeker over. Heb toen een tijdje zelfbruiner gesmeerd maar ik vind net niet dat make-up me dan beter staat of dat een bruine huid me beter staat. Ik ben een koel type (wintertype) en mijn bleke huid staat gewoon echt beter en nu ben ik er wel blij mee :)

Fleur -

Ik gebruik geen zelfbruiner en zal het denk ik ook nooit gebruiken. Met mijn blonde haar vind ik een gebruinde kleurtje eigenlijk totaal niet mooi bij mezelf! Ik ben liever blank, dan komen mijn (vaak donkere) lipsticks ook beter uit (of klinkt dat nu heel gothic :) ). Ik vind dat contrast eigenlijk gewoon prachtig. Ik heb er verder absoluut niets op tegen als mensen die ook blank en blond zijn het doen, ieder het zijne!

Jelka -

Ik gebruik af en toe wel een bruin tintje op m’n benen. Mijn armen bruinen ontzettend snel maar die melkflessen,.. Ergens heb je gelijk: waarom doen we dit eigenlijk? Nou ja, dezelfde reden waarom ik make-up draag. Dan vind ik van mezelf dat ik er iets beter uit zie en zo voel ik me goed.

Plus, als het erg warm is dan worden mijn voeten altijd knalrood van de warmte. Dat heeft iets met een slechte doorbloeding van de onderbenen te maken. En als ik in mijn melkflessen loop te paraderen, dan valt dat net harder op. Mooi hoor, vrolijk gekleurde sandalen, knalrode voeten, witte benen en een blauw jurkje ofzo :)

MySimplySpecial -

Ik gebruik wel af en toe een zelfbruiner voor mijn gezicht, aangezien mijn gezicht vak een stuk lichter is dan de rest van mijn lichaam.

Marit -

Hey
Zouden jullie alsjeblieft een video willen maken over hoe je het het beste kunt aan brengen enzo xxxx
:heart:

Ilona -

Het liefst gebruik ik geen zelfbruiner. Helaas blijven mijn benen in de zomer spierwit. Ik krijg vaak opmerkingen wanneer ga je nou in de zon etc. Soms gebruik ik dan wel zelfbruiner als ik bijv. een feestje heb ofzo gewoon zodat het er iets “beter” uit ziet. Het word tijd dat wit het nieuwe bruin word.

Natasja -

Ik gebruik geen zelfbruiner, al zou ik dat voor mijn benen misschien wel willen. Ik ben altijd veel te bang dat ik een zelfbruiner verkeerd uitsmeer, waardoor je aan de ene kant wel bruin bent en aan de andere kant niet, of juist dat je vlekken krijgt. Ik zou graag iets bruiner willen zijn (in ieder geval in de zomer) omdat het je ook een gezondere uitstraling geeft. Niet te donker, maar een mooi tintje.

Kelly -

Ieder jaar opnieuw zit ik ook te twijfelen. Zou ik een zelfbruiner gaan halen of niet… maar iedere keer ik besluit dat te doen betreur ik het toch, want je ziet het gewoon. Het is bijna altijd een vuile bedoening, je moet je in bochten wringen om te sprayen of je loopt dagen met zwarte handen. Nee, het is het mij niet meer waard. Toen ik gisteren een wit kleedje aanhad met het mooie weer dacht ik wel van: ohnee, mijn benen zijn net melkflessen. Maar na twee dagen fietsen heb je eigenlijk al een mooi tintje…

pamela -

ik gebruik zelf af en toe zelfbruiner. ik kan prima zonder maar ik vind het gewoon wel leuk om mezelf af en toe een kleurtje te geven omdat ik in Nederland gewoon best wel moeilijk bruin word. het duurde bij mij wel heel erg lang voor ik de perfecte zelfbruiner had gevonden, maar eenmaal een goeie en fijne zelfbruiner gevonden dan werk het makkelijk en zonder vlekken!

amber -

je zou eens St. Tropez moeten proberen! Is een mousse waarvan je ook niet oranje wordt, maar een heel mooi zomers bruin huidje van krijgt :) Echt een topper

Hi -

Zelfbruiner begin ik als melkfles zijnde gewoon niet aan. In het zonnetje, en geduld hebben…

Isabella -

Leuk artikel ! Ik ben van mezelf echt sneeuwwitje wit en heb donker haar, dus ik ben niet vies van af en toe een zonnebankje of zelfbruiner. Zelfbruiner vind ik af en toe wel vervelend, vanwege de vlekken. Maar nu de zomer eraan komt en de korte broeken weer uit de kast mogen gebruik ik het toch weleens :)

X

Lisanneleeft -

Hmmm, ik denk niet dat het (bij mezelf) enkel door de media komt. Als ik kijk naar mezelf zie ik er gewoon beter uit wanneer ik een mini beetje een kleurtje heb (of meer, maar dat gebeurt niet zo gauw). Kleding staat leuker, make-up staat beter, ik kan weer gewoon foundation dragen zonder dat het er oranje uitziet, zelfde met concealers. Ik zie alleen maar voordelen.

Natuurlijk: ik vind mijn witte huid ook wel mooi, maar ondanks dat het soms ‘hip’ wordt genoemd voel ik me net iets beter met een beetje bruin op mijn huid. Helpt ook geweldig goed om het zieke/bleke uit mijn gezicht te halen. Als ik wakker word, in de spiegel kijk, en er meteen aan herinnerd word dat ik niet alleen ziek ben, maar er ook zo uitzie, dan word ik daar niet vrolijker van.

Ik gebruik geen zelfbruiner meer (kost veel te veel energie om te smeren), maar een beetje bruin door de zon vind ik heerlijk. Denk ook niet dat bruin door de zon veel ongezonder is dan bruin uit een potje. (ze hebben het altijd over huidaandoeningen door de zon, maar wat zal er in al die potjes zitten? Ook niet volledig onschuldig, als is dat misschien nog niet volledig bewezen).

Denk dat we allemaal ook gewoon positieve associaties hebben met ons bruine velletje: vakantie, in de zon kunnen zitten, fijne herinneringen van momenten dat we er bruin uitzagen :)

saarenzo -

Ik gebruik af en toe zelfbruiner. Ik vind het resultaat vaak wel mooi, maar het is zo’n gedoe. Ik ben bleek en mijn benen zijn echt spierwit. Daarnaast word ik niet echt bruiner in de zomer. Ga meer van wit naar gebroken wit en tja.. daar krijg ik soms best veel commentaar op. Plus ik vind een bruin kleurtje gewoon mooier staan. Het is wat je zelf zegt: alles staat net wat mooier op een zongebruinde huid. Maar ik heb niet zo’n probleem met mijn spierwitte benen dat ik nooit rokjes draag of zo. Die draag ik juist dagelijks. Alleen als mijn benen iets bruiner van kleur waren geweest had ik het wat fijner gevonden.

Esther -

Ik ben gek op zelfbruiners. Ik ben altijd erg bleek en door middel van een zelfbruiner word het geheel gewoon wat mooier vind ik. Zeker met dit weer dan kunnen de korte broeken en de jurkjes weer aan. Nu zien mijn benen er nog uit als een rauwe kalkoen haha en zo’n zelfbruiner is echt mijn tijdelijke oplossing. Ik heb die van lancaster en dan nummer 02 a week in ibiza en die bevalt erg goed xx

Kim -

Ik heb van mezelf al een licht tintje. Na 1 dag ben ik al hartstikke bruin, dus een beetje zon is voor mij al genoeg :)

Linda / Oh My Beauty -

Ik ben van mezelf erg licht qua huidskleur en dat vind ik niet mooi. Ik ga daarom regelmatig onder de zonnebank. Zo om de week. Dan heb ik een licht kleurtje. Daarnaast vind ik zonnebanken erg lekker, even een moment van ontspanning. Zelfbruiner gebruik ik niet. Daar krijg ik vaak vlekken van en mijn kleding en witte handdoeken komen ook onder te zitten. En de geur van zelfbruiner vind ik afschuwelijk.

Marnel -

Ik ben zelf ook harstikke wit en ik krijg een beetje kleur, maar bruin worden kun je het niet noemen! Zelfbruiner heb ik nog nooit geprobeerd, zo het wel eens willen uittesten, maar dan meer met het idee dat rokjes en jurkjes wat leuker zouden staan. Dat ik zo bleek ben, maakt me niet zo veel uit, maar ik ben wel jaloers op de mensen die normaal ook blank zijn en in de zomer zo mooi bruin worden! (en dat je dat ook nog even blijft zien) 😉 :happy:

me -

Ik sla over, veel te veel gedoe en ik heb geen moeite met mijn witte huidje (en als anderen er wel moeite mee hebben is dat jammer voor ze). Ik, ben ook geen “ik ga in de zon liggen” type, want dan zit ik allemaal te bedenken wat ik ook nog kan doen i.p.v. een beetje in de zon rondhangen en het veel te warm krijgen en bruin worden doe ik toch niet hahaha

Hester -

Een tintje straalt misschien ook luxe uit, dat je het je kan veroorloven om in de zon te relaxen of op vakantie te gaan naar een ver oord? En het wordt inderdaad ook wel mooi gevonden. Is het ook wel, moet ik zeggen, maar ik ga nooit aan de slag met zelfbruiners alleen maar omdat iedereen dat nou eenmaal mooier vindt. Ik vind een blanke huid ook prima moet ik zeggen.

Suzanne -

Ik gebruik nooit zelfbruiners. Gewoon natuurlijk bruin worden is het mooist vind ik.

Sandra -

Ik vind het zelf heerlijk om een bruin kleurtje te hebben, voor mij is het echt een teken dat het heerlijk lente/zomer is en de zon schijnt. Het doet me denken aan vakantie, bossen, strand en lekker buiten zijn. En met een zelfbruiner krijg je dat effect nou eenmaal sneller dan door uren in de zon te zitten. Zelf gebruik ik overigens een zonnebrandcrème met licht bruinende werking, anders ben ik bang dat het vlekkerig of te donker word.
In de winter vind ik m’n lichte huid juist mooi, dan past het vind ik bij het jaargetijde van gezellig warm binnen zitten.

Isa -

Ik ben zelf heel wit, ik word echt bijna niet bruin (ook niet na 2weken vakantie in Spanje..helaas) maar zelfbruiner gebruik ik niet. Ik ben best onzeker over mijn witte huid, ook omdat vriendinnen wel allemaal een mooi bruin huidje hebben. Maar bij zelfbruiner ben ik toch bang dat het te nep is ofzo..

Janne -

ik ben weet gewoon van mezelf dat ik een witte huid heb en dat ik me met factor 50+ moet insmeren, maar ik ga geen zelfbruiner smeren. vooral omdat ik bang ben dat het verkeerd uitpakt en dat ik oranje word, dan loop je alleen maar nog erger voor schut dan met een witte huid!

Amelie -

ookal is het slecht, ik zit liever in de zon te bruinen, wordt veel natuurlijker!

madebyna -

Ik ben al licht getint van mezelf, maar vind dat ik nooit bruin genoeg ben. Eigenlijk wil ook graag eens zelfbruiner gebruiken, maar ik ben er een beetje bang voor haha. Is het een idee om een video te maken over hoe je zelfbruiner met name op het gezicht het beste kan gebruiken? I need tips!!

tessa -

Zou je niet gewoon je lichaam met zelfbruiner kunnen doen en dan een kleur foundation die bij die zelf gebruinde huid past kopen? Dan voorkom je in elk geval vlekken in je gezicht!

femketje -

ik zie er eigenlijk altijd als een vers geperste oempa loempa uit met zelfbruiners >.<

Manon -

Ik gebruik lieverd geen zelfbruiner

Elsbet | La Vie Pure -

Ik zou het niet gebruiken

Ceetje -

In Indonesië heb ik regelmatig mensen zien lopen die doorgeschoten waren met het gebruik van whitener. Michael Jackson was er niets bij! Ze doen dat omdat als je een lichtere huid hebt je vaak een betere baan (geen baan op het land maar binnen) hebt en is dus een teken van welvarendheid. Bij ons heeft een kleurtje juist weer een positieve associatie ivm vakantie etc. Ik gebruik geen zelfbruiner maar lig nu (goed ingesmeerd) in het zonnetje :)

Emily -

Ik gebruik zelf wel zelfbruiner, namelijk de St. Tropez mousse. Ik gebruik het omdat het me iets meer zelfvertrouwen geeft en ik trek eerder iets met blote benen aan in de zomer. Ik vind mezelf ook prima zonder maar als ik toch ietsje bruiner ben voel ik me toch wat beter!

Anniek -

Ik heb heel toevallig de laatste dagen zelfbruiner gebruikt, gewoon omdat ik het wel eens wilde proberen en ik nog een fles ervan had staan. Degene die ik gebruik is van de Kruidvat en die geeft een heel lichtbruin tintje en is heel opbouwend, helemaal niet overdreven bruin dus. Zelf vind ik het nooit zo heel erg mooi als je bij mensen heel duidelijk ziet dat ze zelfbruiner hebben gebruikt, maar gewoon een licht tintje vind ik wel mooi. Als het er maar natuurlijk uit blijft zien.

Mel x -

Ik ben zelf getint, en soms gebruik ik ook wel zelfbruiner op mijn benen om ze net wat sunkissed te lijken haha.
Ik vind het niet raar als hele lichte vrouwen zelfbruiner gebruiken om er wat gebruinder uit te zien, maar ik vind het wel veel te ver gaan als je echt oranje bent !

Evy -

Ik heb nogal slechte ervaringen met zelfbruiner ala rare vlekken en vegen. Ik ben een van de weinige mensen op de wereld die na 30 minuten in de zon eruit ziet als een kreeft en ook nooit de kans krijgt om bruin te worden omdat ik z’on hoge zonnefactor moet smeren.
Ik schaam me ook altijd zo erg als ik een jurkje tot boven mijn knieen aan doe omdat mijn benen zo bleek zijn. :(

me -

Je moet je nergens voor schamen maar wellicht komt dat vanzelf wel als je wat ouder gaat worden en het je minder interesseert wat andere mensen van je denken. 😉

Lisanneleeft -

Precies wat me zegt, helemaal niets mis met witte benen! :) Wat daarboven te zien is, en nog belangrijker: hoe je er van binnen uitziet is veel belangrijker!

Jelka -

Je bent echt niet een van de weinigen die zo snel rood worden hoor. Ik ken heel wat mensen. Zij nemen er voorzorgen voor (langere mouwtjes, hoge zonnefactor, meer schaduw opzoeken etc)

Jouw huid trekt gewoon sneller aan de alarmbel dan anderen die niet zo snel verbranden. Want eigenlijk is bruin worden een beschermingsreactie van de huid tegen nog meer zon. En wanneer de huid zich niet meer genoeg kan beschermen, dan word het rood.

Je hoeft je nergens voor te schamen. Ik heb vooral de ervaring met zelfbruiner dat ik maar een dun laagje moet aanbrengen (vanaf dat ik teveel neem dat gaat het volledig mis: vlekken, vegen etc) Het vergt wat oefening :)

Lotte -

ik krijg van mezelf al best snel een kleurtje. ik vind het persoonlijk helemaal nier erg als vrouwen (en meisjes) zelfbruiner smeren, ik vind het wel mooi als je een kleurtje hebt, maar een wittere huid vind ik ook mooi. Alleen als je zelfbruiner smeert moet je er niet uit gaan zien als een oempaloempa. :no:

xxx

Margot -

Ik bruin helemaal niet van mezelf, mijn decolleté een klein beetje misschien, en na jaren me te schamen over mijn melkflesbenen, trek ik me er niets meer van aan. Zelfbruiner is zo een troep en helemaal niet handig om aan te brengen. De zonnebrand is veel te schadelijk en zelfs die liet mijn benen wit! Ik begrijp niet waarom we zoveel moeite doen aangezien het bruine er binnen de twee weken weer af is… Ik doe het niet meer en ik lach gezellig mee met mijn vrienden als ik weer kortgerokt buitenkom :)
Dus, nee, ik doe het niet en begrijp het ook niet!

Naomi -

Ik gebruik regelmatig zelfbruiner, omdat alles net wat leuker staat en zeker in de warmere maanden zijn vaak kleurtjes in de mode die volgens mij lastiger combineren met een (heel) bleke huid zoals pastels en neon.
Invloed van de media? Waarschijnlijk, maar dat is toch alles wat we doen van kledij en make-up en zelfs interieur toch een beetje? Zolang je niet denkt van “ik HAAT mijn bleke huid en ik kan echt niet buiten zonder dat ik bruin ben” is er volgens mij niets mis :-)
En iedereen doet toch wat hij zelf mooi vindt, ik draag bijvoorbeeld zelf wel zelfbruiner maar ik denk nooit “ew, die had wel wat mogen smeren” als ik iemand heel bleek zie in een rokje of bikini.

Kimberly -

Ik vind bruiner zijn wel fijn, ik voel me dan wat meer zeker over mezelf. Al vind ik het ook mooi als ik heel wit ben in de winter.. Sinds ik gek ben op Twilight (ahum) vind ik dat dat ook mooi kan staan.. haha :D.

Kim -

Ik gebruik amper zelfbruiner maar dat is meer uit praktische overwegingen. Ik vind het een vreselijk goedje, het plakt, het stinkt. Maar zodra de zon begint te stralen, trek ik een bikini aan en ga op mijn terras in de zon liggen. Ik word gelukkig van de zon op mijn gezicht en ik vind mezelf er gezonder uitzien met een kleurtje. Ik ben dan ook altijd teleurgesteld als mijn zomerkleur verdwijnt maar nu om te zeggen dat ik er depressief van word in de winter, nee, daar spelen andere factoren in mee :p

Marjolein - Beautylein.nl -

Ik gebruik geen zelfbruiner uit een flesje/potje, puur omdat ik bang ben voor rare vlekken en vegen. Af en toe een zonnebankje wil ik nog wel eens doen, maar dat is echt heel af en toe.

Denise -

Ik gebruik eigenlijk geen zelfbruiner omdat ik van natura heel snel bruin wordt. Ik ben gelukkig gezegend met een huidje dat na een half uurtje in de zon al een flinke tint krijgt. Liefs

todayslovely -

Eigenlijk gebruik ik niet echt zelfbruiner, ik vind het wel een nuttig product maar ga liever in de zon zitten om natuurlijk te bruinen. Ik vind het dan ook niet erg als ik een blanke huidje heb in de winter of dergelijke seizoenen.

Reageer ook