Mijn Dilemma #7: geld

4april2013133 Mijn Dilemma #6: school

We vonden het wel weer eens tijd voor een ‘Mijn Dilemma’ artikel. We vinden het zo mooi om te zien hoe jullie elkaar allemaal helpen en wat een fijne reacties we krijgen als we een aantal vragen van jullie behandelen. Daarom vandaag weer een ‘Mijn Dilemma’ en dit keer gaat het over problemen op het gebied van geld. Het maakt niet uit wat voor probleem je hebt, als je het hebt over geld kan dit over veel dingen gaan. Bijvoorbeeld dat je merkt dat jij altijd alle rondjes moet betalen tijdens het uitgaan, dat je niet veel zakgeld krijgt, dat je het financieel moeilijk hebt, dat je misschien zelfs weleens geld hebt gestolen, dat je niet goed weet hoe je met geld om moet gaan, dat veel mensen teren op jouw zak of dat je graag wil sparen voor die ene designer bag maar je weet niet hoe. Er kunnen op dat gebied heel veel problemen/vragen zijn en je hoeft je nergens voor te schamen. Echt niet!

Bij dit artikel inventariseren we alle problemen, klik verder als je wilt weten hoe het in zijn werk gaat en als je een dilemma over het onderwerp ‘geld’ achter wilt laten of wilt lezen.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Bij ‘Mijn Dilemma’ geven wij een intro en vertellen wij het thema waar het over mag gaan. Dit keer gaat het over geld. 
  • Als je een probleem hebt dat je graag wilt delen over dit onderwerp, beschrijf hieronder in de comments de situatie. Dit mag vanzelfsprekend anoniem.
  • Het is de bedoeling dat niemand nu nog reageert op de beschreven situaties hier beneden, dat doen we namelijk 29 maart! Dit artikel is bedoeld als inventarisatie van de dilemma’s.

En wat doen we 29 maart?

  • Wij kiezen een aantal dilemma’s uit en zullen die bespreken in de video ‘Mijn Dilemma #7: geld.
  • En dat doen jullie precies hetzelfde bij de comments! Geef op 29 maart jouw mening en advies over de uitgekozen situaties. Dat mag op LiveLifeGorgeous.nl maar ook via ons YouTube kanaal.
  • Bekijk zeker dan het artikel nog eens van Mijn Dilemma #7: geld (dit artikel dus) en geef dan ook (als je wilt) adviezen op de situaties die wij niet besproken hebben in de video.
  • Als je helemaal niets weet (oplossing of advies) mag je natuurlijk altijd een reactie plaatsen om iemand bijvoorbeeld een hart onder de riem te steken! Het is niet zo dat je dan helemaal geen reactie achter kan/mag laten, haha! Hoe meer lieve en hulpvaardige reacties, hoe beter!

Op zaterdag 29 maart uploaden we de antwoorden via een Mijn Dilemma video met oplossingen en adviezen over het thema geld. PS: Er is niets waar je je voor hoeft te schamen en je kunt altijd anoniem reageren!

76 reacties

T.Huisman -

Ik heb nooit geldzorgen gehad dus ik weet het niet. Mijn moeder maakte altijd zelf kleding en dit kon ze allemaal zelf maken. Zo hoefde je niet naar kledingzaken toe. Ik ben tevreden, en verder hoef ik niets met dat wat ik krijg. Neem een vast bedrag op en daar doe ik het dan mee. Het vergt wel veel discipline om te sparen. Je ziet zo veel wat je wil hebben en wat leuk is maar daar wil je van afzien omdat je dan wil sparen voor dat ene doel en dat is soms moeilijk. En dat moet je dan altijd voor ogen houden. Ik ga nooit uit eten of zit heel weinig op een terrasje.

Mr kennith -

Ik heb grote waardering voor de heer de heer Robert Williams, (wie is het beste dat een geldschieter kan zijn) voor het krijgen van mij een lening voor mijn flat. De lening proces ging door zonder problemen en was ongelooflijk gemakkelijk. Wanneer terugkijken op het, besef ik hoeveel van een professionele heer Robert Williams, is. Toen ik voor het eerst gesproken met de heer Robert Williams, en gaf hem mijn financiële informatie, in weinig tijd had hij me uitgerust voor lening, net als de beste kleermaker een man voor een fijn stel kleren zou passen. Hij is heel eerlijk, zal hij u laten weten wat het beste voor u werkt en er zal geen afbreuk te doen zijn. Hij leidde me door het proces met precieze details. Hij een hoofd van tijd vertelde me altijd wanneer ik nodig had om documenten of brieven schrijven. Hij is zeer efficiënt met de tijd; hoewel ik nooit gehaast voelde toen zouden praten. Tijdens dit hele proces nooit heeft hij gebeld en zeggen: “Ik was vergeten dat je iets te vertellen of ik vergat je iets te sturen.”
Dit vertelt me ​​dat hij hard werkt en weet zijn bedrijf. Ik heb redenen die me vertellen, die ik wat ik kan er zeker van, de heer Robert Williams, behandelt al zijn klanten de best mogelijke service, ongeacht hun financiële status. Niet alleen is hij de beste geldschieter van woningkredieten, is eveneens een fijne mens. Zoals ik al eerder zei het krijgen van mijn lening was makkelijk; maar het was alleen makkelijk vanwege de kwaliteit van mijn geldschieter, zijn harde werk, ervaring, diepgaande kennis en liefde voor zijn vak. Ik ben zeer gelukkig Mr.Robert Williams te hebben gehad als mijn geldschieter, ik heb een lening die mijn budget past en ik ben erg blij met mijn condo.To Mr.Robert Williams, via e-mail: betterdayloanfunding@gmail.com.The Grootste van Thanks

Kim -

Ik probeer elke maand geld opzij te zetten voor mn vakantie, aankomende studie etc. Maar ik pak het vaak alsnog, het is niet dat ik niet wil sparen. Maar het lukt gewoon nooit heel erg. Ik geef alles veel te snel uit, en zit dan de rest van de maand zonder geld waardoor ik t van mn spaarrekening pak. Hebben jullie tips?

Suzanne -

Hoe kun je nou slim geld apart leggen voor je blog en hoe kan je dit het beste uitgeven vervolgens.

Karen -

Leuk idee! Mijn probleem met geld (ik krijg kleedgeld, 50 per maand) is dat ik het altijd veel te snel uitgeef, en dan de rest van de maand blut ben. :(

Era -

Hi,

Ik ben nu ongeveer een jaar werkzoekend. Ik heb genoeg gespaard en woon ook nog bij mijn ouders, vraag daarom geen uitkering aan. Ik vind het leuk om nieuwe kleren ed te kopen, maar probeer me om me in te houden, omdat ik toch zonder werk zit en om voor de tv te zitten heb ik geen nieuwe kleren en make up ed nodig. Maar hoe meer ik me in houd hoe meer ik geld uit geef, lijkt het wel. Waarschijnlijk heeft het ook te maken dat ik vroeger nooit snel wat kreeg en zakgeld was ook ver te zoeken. Mijn vraag is: als je een shop verbod hebt, hoe realiseer je dat?

anoniem -

Hallo Meiden,
Laat dit voor mij nu harstikke goed uitkomen; ik zit namelijk wel met een probleem.
Ik ben 21 jaar en wil graag anoniem blijven.

In september van vorig jaar startte ik met een nieuwe opleiding; Verzorgende IG niveau 3.
Ik ging 1 keer in de week naar school en de rest van de week werkte ik in een kleinschalig wonen complex met dementerende ouderen.
Op school haalde ik hele goede cijfers; zevens, achten en soms ook negens. Dus dat was voor mij geen probleem.
Toch voelde het niet goed; ik had vaak stress als het ging om mijn proeves, toetsen of alle dingen die ik moest regelen voor mijn opleiding.
Thuis merkten mijn ouders het en ik gaf al aan dat ik wou stoppen met school. Mijn ouders waren het hier absoluut niet mee eens, want ik ben altijd een doorzetter geweest.
In januari kreeg ik een gesprek met mijn praktijkbegeleiders. Samen besloten we dat ik ging stoppen met de opleiding; de opleiding was gewoon veels te zwaar voor mij.
Uiteindelijk was dat zowel voor mij, als voor mijn ouders een hele opluchting!

Oké, geen punt zou je denken. Dat is er dus wel; al vanaf het moment dat ik wist dat ik daar weg moest, ben ik al op zoek naar een nieuwe baan en het liefst wil ik verder in het kleinschalig wonen.
Zo simpel is het dus niet; ik heb op dit moment alleen mijn niveau 2 diploma en bijna overal zoeken ze niveau 3 of 4 gediplomeerden.
Ik heb al zoooooveeeeel bedrijven gemaild en brieven gestuurd of ze wat voor mij hebben, maar overal wordt gezegd dat ze geen mensen meer aannemen met een niveau 2 diploma.

Nu heb ik sinds 1 maart een uitkering, *JOEPIE, maar niet heus* en ik kan je zeggen dat dat echt super weinig is. In de tussentijd ben ik echt overal aan het zoeken, maar ik kan gewoon niets vinden!
Eerst zat ik te denken om in de tussentijd ergens anders te gaan werken (bijvoorbeeld de big bazaar), maar met mijn uitkering kan dat niet. Omdat je daar zo weinig verdien, moet ik straks alles weer inlevering aan het UWV en werk je daarom voor niets.

Ik wil super graag werken, en het gaat mij niet alleen om het geld, maar ook dat ik iemand ben die graag bezig is.
Ik zit absoluut niet in de schulden, ik ben een goede spaarder en ik woon nog thuis. Dus hoef ook nog geen huur enzo te betalen.

Kunnen jullie mij helpen?
Heel veel liefs, anoniempje!

Anne -

Bij dit onderwerp heb ik zeker een dilemma. Ik zit dit jaar in m’n examen jaar en heb dus een erg lange vakantie. Hiervoor wil ik graag sparen (om leuke dingen te kunnen doen) maar dat lukt de hele tijd niet want elke maand komt er ineens een onverwachte uitgave wat dus al m’n zakgeld opslokt. Ik ben dus dan ook druk aan het solliciteren maar dat wil nog niet erg lukken ( 2 weken geleden 4 brieven op de bus gedaan en nog niks gehoord!). Weet iemand hoe je het beste kan gaan sparen? xxx

Nua -

Hey!
Wat leuk dat jullie dit doen zeg! Ik heb al vaker naar deze filmpjes gekeken, en ik vind ze super! Ik heb ook een vraag;
Ik ben op dit moment aan het sparen (nou ja, wat je sparen kunt noemen, ik heb gisteren wéér een lipstick gekocht, oeps!) en dat lukt wel aardig. Alleen, vriendinnen om me heen geven best wel veel uit, maar toch houden ze superveel over! Ze krijgen ongeveer hetzelfde aantal zakgeld als ik, maar ze kopen meer. Hoe kan dat dan? Ik verbaas me er elke keer weer om.
Liefs! :dance: :heart:

q -

Hoi,

Ook ik heb een dilemma. Mijn vriend en ik zijn zo’n 2,5 jaar samen en zijn van plan om binnen nu en ongeveer 2 jaar te gaan trouwen (ik ben dan klaar met mijn studie in Amsterdam en kan dan bij hem gaan wonen in Zwolle). Helaas is voor ons het sparen nog absoluut niet gelukt. We zijn beide grote spendeerders; we houden van kleine en functionele dingen kopen. Hij zit helaas al een hele lange tijd in de bijstand omdat er geen werk voor hem is (geen opleiding, wel 27 jaar), maar heeft wel zijn eigen huisje wat betaald moet worden. Ik ben vol aan de studie en heb mijn eigen kamer in Amsterdam. Ik heb op het moment ook geen baan, omdat ik van Zwolle naar Amsterdam ben verhuisd. Ik leen nu bij om mezelf te kunnen bekostigen. Hebben jullie tips voor ons om te sparen? En veel ook, haha!

Miss Happinez -

Wat een leuk concept! Ik heb zelf geen dilemma , maar kom 29 maart zeker even kijken op deze blog :)

anoniem -

Tja ik heb eigenlijk wel een beauty-geld dilemma waar ik het met weinig mensen over kan hebben.

Ik heb niet eens een mega goed betaalde baan, maar ik hou aan het einde van de maand wat over om aan mijn hobbies te besteden. Waaronder ook make-up. Daarom mag ik van mezelf elke maand iets nieuws kopen. En vaak is dat meer dan 1 ding.

Maar de mensen om me heen die het ook zouden kunnen betalen hebben niets met make-up en snappen niet dat ik daar mijn geld aan wil spenderen.

Aan de andere kant, de mensen die wel van make-up houden, hebben niet zoveel geld en moeten alles op een budget doen. Ik vind dat soms erg lastig omdat ik mezelf dan schuldig voel als ik een wat duurder product heb gekocht. En omdat ik het aan niemand blij kan laten zien.

Hoe zouden jullie daar mee om gaan?

Femke -

Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vriendinnen hebben allemaal kleedgeld van rond de 50 of 80 euro, en ik heb alleen maar 15,- zakgeld. Ik wil heel graag ook Kleedgeld, maar mijn ouders kunnen dat niet betalen :(
De max. is ongeveer 50,- maar dat vind ik te weinig, als ik er alles van moet kopen :S
HELPP?

xxxxxx

Lisa -

Hey,
Op het moment heb ik het als student met bijbaantje (en zonder studiefinanciering) nog best oke voor elkaar.
Echter ben ik heel erg bang voor het moment dat ik afgestudeerd ben (duurt nog wel een paar maanden). Toen ik begon met studeren had ik me er niet in verdiept dat ik een studierichting koos met weinig tot geen baanperspectief.
Ik heb wel wat spaargeld maar vrees dat dat snel verdwijnt zodra ik m’n ‘goedkope’ studentenkamer moet verlaten en in de ‘echte wereld’ terecht kom waarbij mijn ouders niet meer zullen helpen met het betalen van o.a. de zorgverzekering (wat ik dan ook niet meer wil, ik ben al jaren volwassen en ik voel me zo’n faal nu dat ze me nog steeds helpen). Vooral het idee dat ik geen idee heb hoelang het zal duren voordat ik mijn boontjes echt zelfstandig kan doppen beangstigd me.
Ik vraag me af of jullie deze angsten (in mindere vorm) ook gehad hebben en of jullie nog tips hebben om een mogelijk financieel gat op te vangen. Ik ga in ieder geval vrolijk door met sparen :)

Iris -

Ontzettend leuk dilemma!
Ik ben nu 15 jaar en zit op het gymnasium en heb het daarom erg druk met school. Maar toch ga ik elke zaterdagochtend werken. Als het er eenmaal ingesleten is, ben je niet anders gewend. Ik verdien ongeveer een tientje per uur in een kas. Dat is mooi 50 euro op een zaterdagochtendje. Ik adviseer dan ook om op jonge leeftijd al te gaan werken, je leert er onwijs veel van en het is fijn om niet volledig afhankelijk te zijn van je zakgeld. Vooral baantjes in de kas of tuinbouw zijn goed betaald.

Susan -

Fijn dat het thema geld gekozen is. Kan ik eindelijk mijn dilemma aan jullie voorleggen..

Na de Havo ben ik begonnen met een MBO studie, waarvoor ik ook stage moest lopen. Tijdens de stage verdiende ik 800 netto per maand. Geen geld problemen dus. De studie was in Rotterdam, waar ik 8 weken lang les zou hebben. Ik woon veel verder weg en mijn ouders betaalde een hotel in Rotterdam en de boeken. Halverwege het eerste jaar kwam ik er achter dat het toch niet was als dat ik hoopte. Ik stopte met de studie en zocht werk bij mij in het dorp.
Toen ik die 800 per maand verdiende verwende ik mijzelf met een duur mobiel abonnement en andere leuke dingen zoals een paar Lita’s. Ik voelde mij schuldig tegenover mijn ouders die alles betaalde en heb de boeken al terug betaald van die MBO opleiding.

Dit schooljaar ben ik met een HBO opleiding begonnen en zit ik op kamers. Ik kan na inmiddels een half jaar nog steeds geen werk vinden en werk dus nog in het dorp. Daarvoor moet ik nog steeds reizen door de weeks, want in het weekend is dat bedrijf dicht. Ik zit dus op kamers en reis nog steeds veel. Daardoor heb ik ook weinig tijd om te werken, ik moet er namelijk 4 uur voor reizen. Helaas is het gevolg daarvan dat ik nét genoeg uren kan werken om dat belachelijk dure abonnement voor mijn mobiel te betalen.

Mijn studiefinanciering gaat direct terug in de huur van mijn kamer. Mijn ouders moeten al mijn boeken betalen en zelfs mijn eten. Ik kon niet eens een nieuwe bikini betalen, dus ook dat soort dingen kopen ze nu voor mij. Ik voel mij zo schuldig en wil mijn ouders echt graag terug betalen. Daarnaast hebben ze mij de kosten voor mijn rijbewijs cadeau gegeven toen ik 18 werd (ik ben nu 20) en we hadden nooit verwacht dat ik zo ”slecht” zal zijn. Met als gevolg dat we nu 40 lessen en 1 tussentijdse toets verder zijn en ik nog niet op mag.

Voor mijn gevoel ben ik mijn ouders zo veel geld schuldig, maar ze blijven maar zeggen dat ze het niet erg vinden. Ik vind het echt erg en ik wil zo graag werk vinden in de stad waar ik op kamers zit. Dan kan ik meer uren maken en misschien wat dingen terug betalen.

Hebben jullie goed advies voor deze situatie?

Liefs, Susan 😡

Linda B -

Een vriendin van mij heeft het niet zo breed, daar is opzich niks mis mee want hierdoor word je niet meer of minder aardig gevonden.
Elke keer als ik bij haar thuis kom word ik eraan herinnerd hoe slecht ze het wel niet hebben, niet veel te besteden hebben etc.
Een andere vriendin had het idee om gezellig ergens wat te gaan eten met de hele klas natuurlijk.
Dat klinkt leuk en gezellig maar mevrouw zonder geld kwam in opstand dat het allemaal te duur is, dat ze het niet kan betalen enz.
Wij als klas hebben haar deel voorgeschoten zodat ze het op een later tijdstip kan terugbetalen(vond ze zelf ook)
Een week later komt ze met een gloednieuwe Iphone op school aan JAA HEB IK VOOR MOETEN SPAREN…..maar daar bleef het niet bij.
De week daarop kwam ze met een gloednieuwe (dure!) laptop op school HET WAS DE INVESTERING WAART zegt ze. Als klas konden we haar nek wel omdraaien en we vroegen naar het geld van het etentje.
Ja dat had ze natuurlijk niet meer nu was ze blut. Echt heel ziek dat iemand zo een instelling kan hebben.
Het feit dat als we iets van haar leende bleef ze erop hameren dat ze het zo snel mogelijk terug wilde.
En als zij iets van iemand anders leende bleef ze er zo lang mogelijk omheendraaien totdat ze dacht dat we het vergeten waren pfff

Rosanne -

Probleem, probleem tsjaaa is een groot woord, maar sparen is zeker niet mijn sterkste punt!

Fleur -

Niet echt een geldvraag, maar heeft er wel een beetje mee te maken. Hebben jullie nog tips om goedkoop boodschappen te doen / te koken? Ik vind dit altijd nog wel lastig voor m’n eentje, en gezonde dingen zijn vaak zo duur. Ik blijf toch een beetje hangen in de pasta en rijst, haha! Ik zou het best leuk vinden als jullie eens favoriete budgetrecepten (als jullie die hebben) zouden willen delen!

Jaimy-Lee -

Heii lieve Willemijn en Martine,

Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het goed vind dat jullie dit onderwerp ter sprake hebben gebracht. Geld is natuurlijk niet ‘zomaar’ iets.
Dan nu mijn vraag:
Ik krijg 90 euro kleedgeld per maand, wat gewoon de kinderbijslag is van 3 maanden gedeeld door 3. Dit is ooit perongeluk ter sprake gekomen tijdens het omkleden voor gym in de kleedkamers en mijn vriendin die floepte er perongeluk uit dat ik 90 euro kleedgeld per maand krijg. Nu is het zo dat daar ook mijn abonnement van mijn mobiel af gaat iedere maand, wat 30 euro is. Maar nu denken alle meiden in mijn klas dat ik superveel geld heb en rijk ben enzo. Maar dat is alles behalve waar. Nu gingen we laatst met de klas naar de MCDonalds en toen hadden er een stuk of 5 van de 7 kinderen die mee gingen, geen geld mee. Lekker handig by the way. Toen kwam iemand ermee: Oh, Jaimy-Lee kan wel voorschieten, die krijgt toch 90 euro per maand. Nou vind ik het nogal lastig om nee te zeggen, dus ja; ik heb het voorgeschoten. Ik heb het geld nooit meer teruggezien, maar dat vind ik het ergste nog niet eens.
Omdat ik kleedgeld krijg heb ik me gerealiseerd dat kleding echt niet zo goedkoop is als iedereen denkt en dat het geld zo op is. Nu hou ik er nogal van om te shoppen, en naar concerten te gaan (wat ik ook van mijn kleedgeld moet betalen). Dus gaat mijn geld zo de deur uit als je begrijpt wat ik bedoel. Nu lijkt het misschien alsof ik een gat in m’n hand heb, maar dat valt wel mee. Ik ben best zuinig. Maar nu denkt mijn hele klas dus dat ik altijd heel veel geld heb en dat ik best iets kwijt kan. Maar hun hebben niet door dat het zo snel op gaat. Hoe kan ik ze duidelijk maken dat ik echt niet zo heel veel te besteden heb en dat ze niet de hele tijd bij mij aan kunnen komen om iets voor te schieten? Want als ik het tegen ze zeg, krijg ik zo’n ach-stel-je-niet-aan-joh gezicht als reactie…
Alvast bedankt voor jullie antwoord
Liefs,
Jaimy-Lee :heart:

Leonie -

Wat een super artikel!
Ik heb ook een dilemma met geld. Ik ben nu vierdejaars HBO en krijg nog stufi. Maar ik wil heel graag door studeren (1 jaar schakeljaar, 1 jaar master en een half jaar lerarenopleiding) alleen daarvoor moet ik dus volledig lenen. Ik woon ook niet meer thuis dus ik heb behoorlijk hoge vaste lasten. Ik werk er nog wel naast, maar eigenlijk alleen op koopavond en zaterdag, dus dat levert niet zoveel op. Nu sta ik voor het dilemma om door te studeren op volledige basis, maar dus met de kans dat ik een enorme studieschuld krijg (naar mijn berekeningen zo’n 20.000, terwijl in nu ook al een studieschuld heb van ong. 5000) of eerst een paar jaar moet gaan werken. De studie die ik wil gaan doen kan helaas niet in deeltijd… Anders had ik dat wel gedaan. Wat zijn jullie tips?

belinda -

Heey ik had een vraagje
Ik ben 16bijna 17 en zit in mijn eind jaar van het vmbo. Nu heb ik een bijbaantje en wil ik graag dat geld spaaren voor later. Ik heb heel erg veel moeite om het geld oook echr op die rekening te laten en niet op re maken hebben jullie mischien tips om goed te kunnen spaare hoe kunnen jullie dat zo goed?

liefs belinda

xxx -

zoals ik al bij meer reacties heb gelezen heb ik een vraag over samenwonen.

ik werk sinds mn 16e en werk veel en spaar veel (dit kan makkelijk omdat ik nog bij mn ouders woon en dus weinig vaste lasten heb). mn ouders hebben ook geld voor mij gespaard met als resultaat dat er een mooi bedrag op mn spaarrekening staat. hier ben ik heel blij mee en ik weet ook dat niet iedereen dat geluk heeft.

mijn vriend heeft dit dus niet maar hij werkt ook bijna niet dus er komt ook bijna geen geld binnen. maar zelfs als hij wel zou werken heeft ie natuurlijk niet dat spaargeld. en ik snap echt dat niet iedereen geld krijgt van zn ouders, maar de helft van mijn spaargeld heb ik dus wel zelf gespaard, door veel te werken en niet alles uit te geven.

wat is nou een goede manier om dit op te lossen als je gaat samenwonen? ik zit er niet op te wachten om t geld dat mn ouders en ik hebben gespaard zomaar in te zetten terwijl hij lekker alle dagen op de bank heeft gezeten

Lotte -

ik kan niet met geld omgaan zodra ik het heb is zo weer weg en dat vind ik lastig omdat ik vaak wat koop en dat uiteindelijk niet nodig heb en wat ik wel nodig heb niet kan kopen dan. hebben jullie tips???

Kelly -

HEEEY, ik ben twaalf en mijn ouders willen mij kleding geld gaan geven , maar hoeveel geld is normaal? XXX kelly :heart:

Sanne -

Ja ik zit eigenlijk met een probleem. Hoe kun je het beste het vele uitgeven in bedwang houden? Ik ben echt zo iemand die totaal NIET kan sparen en gelijk geld uitgeeft zodra ik het heb, en dit wil ik echt verminderen.

Manon -

Ik wil alleen even zeggen dat je haar echt superleuk is zo Willemijn!

caroline -

Oaah dit onderwerp kompt als geroepen.
Ik en mijn vriend hebben net een huis gekocht, zijn nu volop bezig met verbouwen (aanbouw, muren eruit breken, nieuwe wc, douche enzo voort) en gisteren kregen we tehoren dat de baas van mijn vriend geen werk meer heeft (hij werkt bij een klein bouwbedrijf) en nu krijgt hij maar 70% van zijn netto loon en moeten we veel besparen hoop dat jullie tips hebben waar wij op kunnen besparen alvast hartelijk bedankt xx

Merel -

Zoals iedereen hier al zegt, goed dat jullie dit onderdeel op jullie site hebben. Ik vind de filmpjes ook leuk om te bekijken altijd. Mm, ik heb (nog) geen echte geldproblemen, maar ben momenteel wel student en ik leen en ik maak me hier wel eens zorgen om.

In 2012-2013 begon ik met mijn studie Psychologie, ik had een kamer gefikst en daar was ik helemaal verliefd op, de huurprijs was wel aan de hoge kant maar mijn vader zou de huur betalen plus het collegegeld, plus de boeken dus het kwam allemaal wel goed. Maar wegens de crisis kon hij het niet meer betalen(eigen zaak in de bouw), dus moest ik gaan lenen. Ik heb dus laten we zeggen 8 maanden 500e per maand geleend omdat dat de asociaal dure huurprijs van mijn kamer is. Inmiddels heb ik het voor elkaar gekregen dat mijn vader 100e per maand inlegd en ik zelf 125, zodat ik nu nog ‘maar 275e’ per maand hoef te lenen. Daarnaast spaar ik 100/200e per maand. Als ik dit allemaal van tevoren had geweten had ik nooit ‘ja’ gezegd tegen deze kamer. Ik baal hier best wel erg van.

Ik ben wel op zoek naar iets anders, maar het is heel lastig hier in Utrecht.. Na ja dit is dus mijn verhaal wat ik een beetje kwijt moet, de kernvraag is misschien: ‘is lenen per definitie slecht?’ en of je beter geld kan sparen en wat meer lenen dan andersom. En hoe moeilijk het afbetalen van een studieschuld is, of mensen hier ervaringen mee hebben. Mijn ouders zeggen wel, als het zo ver is, dat ze me altijd bij zouden schieten als het echt nodig is. Verder heb ik dus nog redelijk wat spaargeld..

Na ja wel frustrerend allemaal. Ik ga binnenkort naar een makelaar om te kijken of ik een goedkopere kamer kan vinden en weer 100e minder kan gaan lenen per maand.

xAmber -

Ik vind het hartstikke gezellig om met vriendinnen iets gezelligs te doen, maar er is altijd 1 vriendin die nooit geld er voor heeft. Ik vind dit erg vervelend om steeds te moeten horen, omdat ik weet dat zij meer verdiend dan ik doe. Nu zou ik wel wat tips kunnen gebruiken met hoe ik hier het beste mee om kan gaan en wat voor andere leuke dingen we kunnen doen wat niet veel geld kost.

Madebyuna -

Ik vind het zo fijn dat jullie dit soort onderwerpen behandelen!

Ik heb wel een probleem waar ik nu mee zit. Ik ben al een tijdje opzoek naar een kamer in Haarlem, maar alles in ongelofelijk duur. Mijn ouders betalen helaas niet maandelijks mee, gelukkig krijg ik wel een deel aanvullende beurs. Ik zou heel graag willen weten hoe jullie je geld zaken bij houden en of hoe je dat deed toen je student was. Ik heb wel een spaarrekening, maar vaak kom ik maandelijks iets tekort waardoor ik maar blijf overmaken als is het maar om boodschappen te kunnen betalen. Daardoor is mijn spaarrekening best wel gekrompen!

Ik hoor graag jullie tips! :yay:

Marit -

Ik wil heel graag een baantje krijgen maar door de weeks lukt het niet omdat ik met school zit en weekends op zaterdag sporten en zondag zijn meeste winkels dicht en serveren is niks voor mij (heb ik gedaan als zomerbaantje )en kranten lopen mag niet van me ouders. Wat nu ???

Kusjes

Marnel -

Ik heb wel twee vraagjes: Hoe kun je jezelf stimuleren om te sparen?? en Weten jullie nog goede bijbaantjes tips??
Heb weer zin in alle antwoorden die we gaan krijgen!! :yay: Dit onderwerp wordt namelijk niet zo vaak besproken, maar het is wel van belang!

Zara -

Hallo Willemijn en Martine

Ik ontvang de laatste tijd rekeningen van dingen die ik niet heb besteld of gekocht.
Maar als ik dan zelf iets bestel word het niet van mijn rekening geschreven.
Ik heb het met de bank overlegt maar die denkt dag het gewoon misverstand is.
Het rare is dat het steeds wel mijn rekening nummer is.

Zara Putri

Francine -

Ik heb wel een vraag.. Ik woon sinds kort samen. Sinds ik samenwoon ben ik er eigenlijk achter dan mijn vriend een enorme vrek is. Probleem is, hij vindt dat ik ook zo met mn geld om moet gaan (niks kopen en alleen sparen). Ik was sinds deze maand aan het kijken voor een nieuwe camera en hij ging helemaal door t lint toen hij zag dat zo’n ding minimaal 500 euro kost. T geld is er wel. Alleen als ik iets leuks voor mezelf koop heb ik ruzie.. Lastig..

Dita -

Zo leuk en goed dat jullie dit doen! Ik ben wel benieuwd hoe jullie samen met je man/vriend de financiën hebben geregeld. Betaal je elk evenveel, de een meer of minder en heb je nog een eigen rekening? Ik woon nu 4 jaar samen en wij zitten er aan te denken om samen een rekening te openen. Ik ben wel benieuwd hoe andere stellen dat doen als ze samenwonen. Mijn vriend verdiend wel veel meer dan ik namelijk en ik wil niet op zijn geld teren.

Maartje -

Oeps, dit was bedoeld als reactie op Anoniem, die ook een vraag had over studeren!

Maartje -

Hier zit ik inderdaad ook mee! Ik ga alleen volgend jaar al studeren. Heb nu twee jaar op een vavo gezeten, wordt dit jaar 20 dus krijg al 2 jaar een scholierentegemoetkoming. Nu is dat ongeveer 106 euro per maand. Hier kan ik de reiskosten uithalen, de overige 20 euro bewaar ik voor overig schoolgeld, maar daar moet ik dus bijleggen.

Helaas is er voor mij de laatste twee jaar geen baantje geweest, heb wel veel gesolliciteerd. Ik heb dus niet echt kunnen sparen. Helaas kan mijn vader door ziekte niet meer werken, en heb ik een broertje die volgend jaar ook gaat studeren. Mijn ouders willen wel bijleggen, maar dit zal niet heel veel zijn. Nu is het ook zo dat ik voor de studies die mij aanspreken op kamers moet, ze zijn allemaal erg ver weg.

Ik weet al dat ik recht heb op een aanvullende beurs, dat scheelt. Echter ben ik bang dat ik door geldnood op een gegeven moment zal moeten stoppen met studeren. Daar zit ik echt niet op te wachten. Sinds kort heb ik gelukkig weer werk, bij langena geen vetpot maar toch.

Tips over geld en studie zouden wel welkom zijn. Hoe betaal je je studie, combineer je het met baantjes (hopelijk naast mijn studie een bijbaantje, maar dit kunnen natuurlijk nooit veel uren zijn), leningen, spaargeld etc. Ook ik zie het niet zitten om heel veel te moeten lenen.

Anouk -

Ik probeer te sparen, maar vind het vaak wel heel erg moeilijk om dat ene leuke shirtje niet te kopen en toch maar niet de zoveelste lipstick te kopen. Kortom, hebben jullie spaartips?
X
Anouk

Nem -

Goed artikel / plan!
Mochten jullie vragen hebben over schulden of de wsnp – daar ben ik helaas ervaringsdeskundige in. Ik heb het artikel onder “website” gezet :) + mailen is geen probleem!

Madebyuna -

Knap dat je hier zo open over bent! Succes & sterkte

Nem -

Dankjewel! Ik sta uiteraard open voor vragen.

Anoniemmie -

Heet ik heb een klas overgeslagen en daardoor zit ik nu op de middelbare school
Opzich is dit geen probleem maar ja iedereen is of word 13 behalve ik ook dit is geen probleem
Maar hun kunnen een baantje ik nog niet en ik word pas over een heel jaar 13 dus ik wil graag geld verdienen,
Oppassen is wel een optie maar meestal vinden ze mij te jong

Hebben jullie een idee

Groetjes lotte

Debora -

Ik leer bij, ik wist niet dat je in Nederland al vanaf je 13de mocht werken.

Pascalle -

Bij de Jumbo mag je dan vakken vullen 😉

Heleen -

Ik kan eigenlijk niet zo goed omgaan met geld, haha. Ik geef te veel uit, en spaar te weinig, terwijl ik wel altijd heel veel dingen graag wil. Tips om geld te sparen en niet veel uit te geven?

anoniem -

Mijn ouders betalen veel voor me en ik ben hier super dankbaar voor. Maar nu ik een eigen baantje heb en zelf voor dingen kan betalen, wil ik dat ook. Tips?

Maaike -

Ik zet elke maand wel wat opzij en heb een shopbudget. Ik ga alleen nog wel eens over dat budget heen, maar dat maakt op zich niet zoveel uit, dan spaar ik gewoon wat minder. Ik heb gewoon een lijstje in Excel waar ik mijn inkomsten en uitgaven in bijhoud (vaste lasten). Zo weet ik hoeveel ik per maand overheb en dat verdeel ik dan over spaarrekening en shopbudget. Waar ik iig voor zorg is dat ik een buffer heb op mijn spaarrekening. Als er dan onverwachte grote uitgaven komen, dan doe ik die daarvan. Voor degenen met vaste lasten zoals huur en verzekeringen heb ik 1 gouden tip: kijk je maandelijkse uitgaven goed na en zeg alles af wat maandelijks geld kost en waar je niks aan hebt, of wat echt extra is. Zeker als je samenwoont, heb je niet alle verzekeringen dubbel nodig en ook bijvoorbeeld een verzekering voor nieuwe apparaten (computer/ telefoon/ Ipad etc.) zijn echt geldklopperij. De eigen bijdrage van de zorgverzekering kun je in maandelijkse termijnen betalen (dan hoef je die 360 euro niet in 1x op te hoesten) en zorg dat je zo min mogelijk in de supermarkt/ winkelstraat bent. En ALS je dan gaat, maak dan een lijstje met wat je nodig hebt, en hou je daaraan.

Laura -

Hoe doen jullie het als je iets leuks ziet op internet bijvoorbeeld: een paar nice shoes, Maar je hebt zelf beloofd dat je niks gaat kopen deze maand.?

anoniem -

Hoi :)

Ik heb niet echt een probleem, maar ik maak me meer een beetje zorgen. Ik zit nu op het 5 vwo en ga als het goed is dus over 1,5 jaar studeren. Het maakt me een beetje bang, omdat studeren nogal duur is.. Mijn ouders leveren wel een bijdrage maar kunnen echt niet mijn hele studie betalen aangezien mijn broer en zus ook studeren! Ik ben een beetje bang dat ik het allemaal niet kan gaan betalen en heel veel moet gaan lenen om mijn studie te betalen. Hebben jullie misschien tips hoe ik hiermee het beste om kan gaan?

Alvast bedankt :yay:

anoniem -

Nog even een kleine toevoeging: ik heb al een bijbaantje en een groot deel van het salaris hiervan spaar ik. In de zomervakantie heb ik dan ook nog een zomerbaantje waarvan ik het geld ook spaar!

Merel -

Haha, oja en mocht iemand nog een kamer weten in Utrecht. Let me know :yay:

Diana -

Een lening is geen ramp!
Ik leen nu ook bij, anders kon ik niet studeren.
Je hebt dan als je klaar bent nog 15 jaar om het terug te betalen. En als je al die tijd werkloos blijft wordt het kwijtgescholden.

Mijn dillemma; Ik studeer en moet veel zelf betalen (en lening dus) en ik werk heel hard zodat het allemaal net net lukt. Maar mijn vrienden zijn allemaal van rijke komaf en krijgen veel van hun ouders, waardoor onze stapavonden echt duur worden. Hierdoor kan ik steeds minder met hun afspreken, omdat er nooit gewoon thuis gechilld kan worden maar per se naar een dure club.. en ik kan echt niet 100+ euro op een avond opmaken. Als ik zeg dat ik dan niet mee kan doordat ik krap bij kas zit zeggen ze wel altijd van ja we betalen wel voor jou blabla, maar dat kan ik niet maken toch.. Dan blijf ik maar thuis en voel me echt eenzaam. Maar het zijn wel mijn beste vrienden. Echt rotte situatie en andere mensen vinden dat ik me aanstel maar voor mij is het wel echt rot.

Jesse -

Leg het alsjeblieft uit aan je vrienden dat je het niet kunt. Ik zou het echt niet accepteren als ze geen rekening met je houden.

Mayta -

hoi!

Issue geld: 2 jaar geleden zou ik op reis gaan naar ierland met een vriendin. omdat zij het niet breed heeft had ik het geld voor de reis voorgeschoten (400 pp). ze zou het zo snel mogelijk terugbetalen, zodra ze genoeg van haar weekendwerk had gespaart. toen het eindelijk tijd was om op reis te vertrekken, kon ze niet meegaan omdat ze “niet genoeg geld had om ginder eten te kopen”. en ze veronderstelde dat ik dat ook wel zou voorschieten.

ik heb de reis geanulleerd, en de helft teruggekregen; maar de rest is dus weg. ik heb vaak mails gekregen dat ze het echt wel ging terugbetalen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd, de vrienschap (al van sinds de kleuterklas!!) is er behoorlijk door verzuurd, en dat vind ik spijtig. nu negeert ze me volledig, ze is zelfs van adres veranderd, maar ik zie ze zo vaak met een nieuwe outfit, de laatste nieuwe games, of andere dingen die ik zelf niet kan betalen, en ik heb geen idee wat te doen…

grtz

Daphne -

Hi,

Het is denk ik belangrijk om inzichtelijk te hebben waar je geld aan uitgeeft.
Als je 2 weken (of beter: een maand) alles opschijft wat je uitgeeft (dus incl. telefoon, kleine aankopen etc.) heb je
a) overzicht voor je zelf waar het geld naar toe gaat
b) argumenten om je ouders ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt 😉

Evelien -

Hoi! :heart:
Geld. Ja ik heb daar problemen mee.
Mijn probleem is;
Ik ga vaak naar het dorp/ de stad om dingen te kopen. Ik maak dan een lijstje wat ik moet kopen en dat koop ik dan. En dan ga ik altijd nog naar andere winkels en dan zie ik wat leuks en koop ik het. Ik pin altijd dus dan heb je niet snel door hoeveel je uitgeeft. Als ik dan thuiskom, kijk ik op de Rabobank app en dan zie ik dat ik veel heb uitgegeven. Hier baal ik dan van. Maar terugbrengen doe ik ook niet.
Hebben jullie misschien tips voor mijn “koopverslaving”?

Anoniempje92 -

Hmm, zeer lastig onderwerp! Zeker nu ik van dichtbij heb meegemaakt hoe het is om geldproblemen te hebben.,,

Ik zal er niet te diep op ingaan, maar ik heb de ene na de andere negatieve gebeurtenis meegemaakt en daar zit ik emotioneel nogal mee.. Het heeft met het verlies van mijn moeder te maken, maar ook financieel hebben wij het thuis nooit makkelijk gehad.

Je zou denken dat ik daardoor ”het voorbeeld heb gehad om te zien hoe het niet moet, of hoe het beter kan”.. maar op de een of andere manier voelt het alsof ik mijn emoties verzacht door te kopen, ik denk sinds kort dat ik hier last van heb aangezien het niet allemaal van zijn lije dakje gaat.

Ik probeer te stad te vermijden, maar shoplogs kijken vind ik leuk! en vaak dan moet je wel geld uitgeven, wanneer je schoenen aan vervanging toe zijn, maar diezelfde maand krijg je ook nog leuk van je zorgverzekeraar een rekening dat je medicijnen niet vergoed worden… kortom ik denk dat ik er een potje van heb gemaakt, maar de schaamte is zo groot!

aniek -

Leuk! Zelf heb ik het probleem dat ik teveel uitgeef. Ik ben erg impulsief. Als ik iets zie wat ik mooi vind, moet ik het hebben. Het komt vaak voor dat ik de rest van de maand op noedels moet leven (student), omdat ik teveel uitgeef aan andere zaken.

Marloes -

Ik woon sinds 2 jaar samen en heb ondertussen wel door hoe ik het financieel in moet vullen allemaal. Ik werk 24u per week en wil graag meer werken (om meer te verdienen uiteraard) maar dit is pas een optie voor over een half jaar. Ik moet me namelijk eerst bewijzen bij mijn nieuwe werk. Logisch. Maar hiervoor werkte ik 50u per week en ook toen had ik moeite met rondkomen. Elke keer als ik een fijn salaris had en dacht ‘Hey, deze maand ga ik rondkomen of uitkomen’, had ik wel weer een financiële tegenvaller. Zo ook deze maand weer een dikke rekening van 250 euro van de zorgverzekering. Nu blijkt het ook nog dat mijn auto mankementen begint te vertonen. Het blijft dus maar komen. Mijn vraag is dus: waar kan ik goed en effectief op besparen om een reserve op te bouwen voor dit soort onverwachte en hoge kosten? Ik ga niet uit, koop af en toe kleding bij budget vriendelijke winkels en ik geef mijn geld niet uit aan overbodige of luxe dingen. Ik koop wat ik nodig heb en spring zelden tot nooit uit de band door een parfum of luxe lipstick te kopen. Liefs!

Marloes -

Ohja, wat goed trouwens, dit artikel! En fijn om te lezen dat er mensen zijn die geen geld problemen hebben. Scheelt een hoop stress en frustratie. Ik kijk uit naar het vervolg!!

Willemijn -

Super herkenbare situatie voor mij van in de tijd toen ik nog studeerde en Djurre al werkte en daarna toen ik ook mijn eerste (parttime) baan had. De rekeningen bleven maar komen en iedere keer dacht ik ‘Wanneer wordt het nou eens beter’.

Daphne -

Hi Marloes,

Zijn jullie vaste lasten (relatief) te hoog voor wat er aan inkomsten binnenkomt?
Wat misschien een goede tip is: betaal alles per maand (dus ook je autoverzekering, afvalstoffenheffing, gemeentebelasting…) zo voorkom je dat alle rekeningen tegelijk komen en hou je overzicht.

Als je weet wat je inkomsten zijn en wat er maandelijks afgeschreven wordt aan rekeningen, weet je ook wat er over blijft om op te maken en dan is een tegenslag (bv. reparatie auto) makkelijker op te vangen.

Marloes -

Hi Daphne, bedankt voor je reactie. Ja, ik betaal alles per maand en heb bij alle instanties dingen geregeld zodat ik het meeste voordeel heb. Bijv collectieve zorgverzekering, goedkope en zuinige auto die op naam staat van mijn vriend ipv mij (hij is ouder dus das goedkoper) etc. Ik betaal altijd alles op een vaste dag per maand. Verder valt het wel mee qua vaste lasten. Onze huur is hoog omdat mijn vriend teveel verdient. Maar die betaalt hij, ik betaal wat ik kan. Maar ja, het is 2014 en ik wil ook niet financieel afhankelijk zijn. 😉

Daphne -

Hi,

Ik zie dat ik voor mijn beurt gepraat heb :no:
Excuus voor het reageren, zie nu pas dat het de bedoeling is dat we pas na 29 maart met tips, reacties etc. komen maar het thema spreekt me zo aan, vandaar 😉

Lisanneleeft -

Ik heb denk ik wel een leuke vraag: hoe vind je balans tussen geld sparen en geld uitgeven?
Ik snap dat je er elke maand voor kan kiezen op bijv een deel opzij te zetten en de rest uit te geven. Maar aan de hand waarvan bepaal je hoeveel dat is? Dus die balans tussen plezier en verstandig zijn.
Je weet van tevoren nooit wat er gaat komen, en ik snap dat iedereen dit anders doet (de een geeft al zijn geld het liefst meteen uit wanneer het binnen is, de ander leeft juist heel zuinig en spaart veel). Hoe vinden jullie daar een balans in, nog tips?
Wel leuk om jullie beide meningen hierover te horen! (de een huurt, de ander heeft een koophuis, en jullie hebben natuurlijk ook gewoon bij jullie ouders gewoond vroeger)

Pascalle -

Wat een handige vraag! Lijkt me voor mij ook wel handig, aangezien ik het heel erg leuk vindt om make-up en sieraden te kopen. Maar ik wil graag ook wat sparen. xx

Just laura -

Hier zou ik wel iest aan kunnen hebben. En heel veel andere xx

anoniempjee -

hey, superfijn dat jullie hiermee helpen! ik kan spaar opzich bestwel veel en dat kan ik bestwel goed (al vanaf dat ik klein ben) alleen ik geef ook best veel geld uit. ik weet nietecht hoe ik dit doe want ik krijg maar 4 euro zakgeld per week en verdien heel af en toe wat geld met opassen, maargoed. ik geef dus af en toe best wat geld uit aan (budget)makeup en andere leuke dingetjes, maar als maar als ik dan iets wil kopen wat duurder is (ik wil heel graag een gitaar (ong. 80 euro) dan mag dat niet van mijn ouders omdat ze vinden dat ik heel veel geld uitgeef aan makeup enzo (wat heus wel meevalt, ik geef echt niet meer uit dan 5 euro per maand aan makeup) en ze dat zonde vinden. ook zeggen ze best vaak dat ik op moet houden met zoveel geld uitgeven, terwijl ik helemaal niet heel veel geld uitgeef! ik heb genoeg geld om die gitaar te kopen ( met alle accecoires) alleen toch vinden ze het niet goed, ook al zeg ik van ja het is mijn geld en ik mag zelf weten waaraan ik dat uitgeef. eigenlijk is dat altijd zo als ik iets online wil bestellen… zelfs een sleek palet (van maar 10 euro (verjaardagsgeld!)) deden ze al supermoeilijk. ik heb er heel veel ruzie om gehad.. ik hoop dat jullie me helpen want ik zit hier bestwel mee.

XX livelifegorgeous-lovertje

MySimplySpecial -

Ik heb niet echt een dilemma maar het is wel een goed onderwerp!

Joli -

Goed initiatief.
Er zijn genoeg mensen die daar problemen mee hebben.

Mariska -

Wat goed dit zeg! Je ziet vaak genoeg dat mensen problemen hebben met geld!

saarenzo -

Ik heb geen vraag of problemen, maar ik vind het wel super dat jullie dit soort dingen doen! :)

Svenja -

Wat een leuk initiatief! Zelf heb ik hier niet echt vragen over, of problemen mee. Ben wel benieuwd wat voor dilemma’s er nu naar voren gaan komen 😉

Kimberly -

Super goed dat jullie dit doen! Ik heb momenteel niet echt een vraag… Ik spaar gewoon goed 😀

Kimberley -

Ik vind het echt goed dat jullie dit doen! Ik heb nu zelf geen vraag, maar dat wilde ik toch even zeggen :)

Reageer ook