Je Haar Föhnen: waarom & hoe?

Haar Fohnen Remington

Mijn haren föhnen is iets wat ik een paar jaar geleden eigenlijk nooit deed. Ik liet het altijd drogen aan de lucht, haalde er een borstel doorheen en liet het voor wat het is. Maar toen ik er eenmaal mee begon, was ik om! Vandaag wijd ik een artikel aan föhnen. Waarom doe je het? Hoe doe je het? En was zijn mijn favoriete tools om te fohnen?

Waarom föhnen?
Je kunt je haar om 2 redenen föhnen. Nummer 1 is om het snel te laten drogen. Nummer 2 is om het mooi in model te föhnen, bijvoorbeeld met volume, stijl of met wat slag.

Ik föhn mijn haar vooral om het mooi in model te krijgen en niet zo zeer om het droog te maken. Wanneer ik mijn haar föhn ziet het er namelijk veel mooier uit. Ik kan mijn haar stijler maken, er een mooie scheiding in krijgen, volume creëren en de onderkant van de lokken naar binnen laten staan. Op onderstaande foto zie je het verschil tussen ongefohnd en gefohnd haar. Echt stukken beter toch?

Wow, wat een verschil he? (Dit was nog met m’n vorige haarkleur)

Verschillende föhns
Er zijn heel veel verschillende föhns te koop. Van een tientje tot exemplaren die meer dan honderd euro kosten. Ik heb jaren gedaan met een föhn van vijftien eur van de Kruidvat maar onlangs vond ik het toch wel fijn om naar een betere föhn over te stappen. Nu gebruik ik de Remington Shine Silk Dryer (klik hier voor meer info). Deze föhn is een stukje duurder dan mijn oude (€64,99), maar is het wat mij betreft helemaal waard! Ik merk dat ik minder warmte nodig heb voor het resultaat, de blaasmond heeft een betere vorm, hij heeft meer standen, maakt minder lawaai en is lichter. Martine heeft de Pro-Air Shine Dryer (€24,99) en die is daar ontzettend tevreden over trouwens.

Als je net begint met föhnen of je wilt alleen maar je haar er mee drogen, dan hoef je echt niet zo’n dure te hebben. Een simpele föhn volstaat dan prima. Maar wanneer je vaak föhnt met als doel om er model in te krijgen dan is een wat uitgebreide (semi)professionele föhn wel heel fijn.

Hoe moet je föhnen?
Om je haar mooi te fohnen heb je het volgende nodig:

  • Fohn
  • Stylingproduct(en)
  • Haarborstel of kam
  • Ronde borstel (grootte afhankelijk van je haarlengte)

Begin met het handdoekdroog maken van je haar. Kam het met een borstel uit, zodat je geen klitten hebt. Breng daarna je stylingproduct aan in je haar. Dit kan een mousse zijn of een ander product dat textuur aanbrengt. Ik gebruik zelf heel graag de Root Juice van het merk Fudge, die je aanbrengt op de aanzet van je haar. In de lengte van je haar kun je eventueel ook een olie of ander glansproduct aanbrengen om het mooi te laten glanzen.

Nu zijn er twee manieren waarop je je haar kunt fohnen. De ‘vlug-vlug manier’ en de uitgebreide manier.

1. De vlug-vlug manier is simpelweg op de kop hangen, je föhn aanzetten en föhnen maar. Als het bijna droog is ga je weer rechtop staan en fohn je je haar in een scheiding en je lange lokken in model met behulp van de borstel. Dit doe je door strengen haar in de borstel te rollen en de fohn erop te zetten. Bij de vlug-vlug manier doe je dit een beetje hap-snap, zonder dat je het haar echt in delen verdeeld.

2. Bij de uitgebreide manier krijg je het mooiste resultaat heb kun je meer dan alleen het droog en met volume föhnen. Je kunt bijvoorbeeld gekruld haar stijl fohnen of de prachtige ‘Victoria Secret slag’ creëren. Je verveelt je haar dan in secties en föhnt iedere lok apart droog. Dit kost veel meer tijd maar het resultaat is prachtig! Bekijk onderstaande video’s maar eens!

Ik fohn mijn eigen haar meestal op de vlug-vlug manier, maar heb mezelf – nu ik dit artikel schrijf – voorgenomen om vaker manier 2 te gebruiken. Ik vind de tweede video van Luxy Hair zo mooi, dat wil ik ook kunnen! Mijn favoriete ronde borstels zijn trouwens van Chi. Ze zijn van keramiek en metaal waardoor ze de hitte van de föhn goed geleiden. 

Nog wat laatste tips…

  • Föhn niet te grote lokken tegelijk. De hitte kan zo nooit goed doordringen tot alle haren waardoor slechts de bovenkant van de pluk heel heet wordt. Dit brengt schade aan. Föhn liever meerdere kleine plukken.
  • Als je helemaal klaar bent met föhnen gebruik dan het ‘Cool Shot’ (zo wordt het meestal genoemd). Dit is een aparte knop op je föhn die koude lucht blaast. Hierdoor gaat je haar extra glanzen.
  • Het stylingproduct is het halve werk! Zorg voor een product wat bij jou haartype werkt. Zo werken mousse producten voor mij absoluut niet, daar wordt mijn haar zo vet van maar een ‘root lifter’ werkt bij mij perfect. Probeer verschillende producten uit.
  • Na het föhnen pluis gekregen? Dan heb je waarschijnlijk te heet geföhnd!
  • Om de pluis te verhelpen kun je een serum of haarolie aanbrengen.

Föhn jij je haar? Wat voor föhn heb jij? En wat zijn jouw trucjes? 

53 reacties

Eline -

Hoii,
Ik heb heel pluizig haar met een beetje slag en aan de onderkant stijl. En ik heb babykrulletjes aan de voorkant. Ik was laatst bij de kapper en toen föhnde ze het stijl. Dat was echt ontzettend mooi. Drie dagen erna ging het regenen en ging het stijle haar natuurlijk weg. De volgende dag probeerde ik thuis met een föhn en een ronde borstel om hetzelfe te doen als wat de kapper had gedaan: stijl föhnen. Maar dat ging helemaal mis. Mijn haar zat helemaal vast gedraaid in de ronde borstel en ik moest het bijna afknippen. Uiteindelijk heeft mijn vader mijn haar uit de borstel bevrijd. Hebben jullie tips om je haar het best stijl te föhnen en hoe om te gaan en precies te draaien met de ronde borstel?

sandra -

Ik foin mijn haar nu ook veel beter en steviger nu

femke -

Na het wassen doe ik me haar altijd fhonen anders zit het niet en zeker als ik ga slapen dan zit het s, morgens niet gr

Alice -

Ik fohn mijn haar altijd na het wassen, anders is het vet als het opgedroogd is…

elisabeth -

Ik föhnen sinds een half jaar mijn haar, mijn haar word er veel stijler van. Vroeger stijlde ik mijn haar elke dag maar dat hoeft nu niet meer! Ik kan niet meer zonder een föhn!

xx_Patries_xx -

wat een verschil, ik fhon me haar ook eigenlijk nooit maar moet toch eens wat meer aandacht eraan gaan besteden. Ik heb heel pluizig haar met een slag en ik heb al vanalles geprobeerd maar het wordt niet mooi glanzend

Ciola -

Ik föhn maar expres niet want heb van mezelf krullen en dik haar en als ik het dan een soort van stijl probeer te maken ziet het er enorm dood uit en het lijkt dan wel of me haar is ontploft

Marjan -

Hoi! Ik douche liever ‘s avonds, meestal is dat na het sporten en ik sport (en douche) maar 2x per week… Maar dus 95% van de tijd ‘s avonds! Ik heb er geen zin in om stylingproducten te gebruiken als ik daarna ga slapen, dat lijkt me vrij zinloos. Heb je dan nog tips qua föhnen?

Als ik tijd heb wil ik het bovenste deel van mijn haar inrollen en vastzetten zodat ik ‘s ochtend slag heb, maar ik weet niet of föhnen dan nut heeft?

Veel groetjes!
Marjan

Annemijn -

Hey, ik was mijn haar ook bijna altijd ‘s avonds. ‘s morgens maak ik het dan terug een beetje nat met een kam of mijn handen en spray er dan een volumespray in (die van mij is van Elnette, ook warmtebestendig). Ik hang dan ook voorover en blaas er nog even kort in met de fohn. Mijn haar ligt dan toch veel beter.

Hester -

Ik heb een lange bob die ik het mooiste vind als ‘ie naar binnen staat. Mijn moeder is een pro in föhnen met zo’n ronde borstel dus dat doet ze wel eens bij mij, maakt inderdaad een enorm verschil!

Manon -

super fijne tips!

Marnel -

Handig artikel!!!! Echt een heel mooi verschil!! :yay:

Dunjah -

Haha zoals ik hierboven bij anderen lees: ik ga het ook maar eens vaker proberen om mijn haar droog te föhnen ipv aan de lucht! Heel fijn dit artikel!

Ik had even een vraagje over die root lifter: ik krijg ook snel vet haar van mousse etc. wat voor root lifter gebruik jij en waar koop je dit zoal?? :)

Alvast bedankt!

Willemijn -

Ik gebruik die van Fudge, de Root Juice. Ook fijn is de root lifter van Biosilk (werkt wel iets minder goed maar perfect als je haar super snel vet wordt).

Dunjah -

Dankje!! :)

Ceciel -

Leuk artikel! Ik föhn eigenlijk ook alleen mijn haar als ik snel ergens naartoe moet.

Kiss & Make-up -

Waauw ja, wat een verschil! Zelf doe ik het eigenlijk zelden. Het resultaat is altijd wel mooi hoor, maar mijn haar is zooo delicaat dat de minste hitte al schade berokkent, en dan begin ik haar te verliezen. Da’s natuurlijk ook niet de bedoeling.

Maaike -

Ik doe een beetje vanalles wat. Ik föhn mijn haar vlug-vlug als ik ‘s avonds in de douche ga. Douche ik ‘s ochtends en heb ik tijd dan neem ik de tijd om mijn haren stijl te föhnen. Voor slag heb ik het minste werk omdat mijn haar dat al heeft, maar kost toch iets meer tijd dan de vlug-vlug manier. Maar vaak heb ik geen zin of tijd voor een uitgebreidde föhnsessie en spray ik alleen wat serum in mijn haar, kwam ik het uit en draai ik mijn haar in een knot die ik vervolgens vastzet met een klem.

Carina -

Ik föhn mijn haar nauwelijks, maar was mijn haar ook maar 2x per week. Als ik het föhn is het meer om het droog te maken dan te stijlen. Stijlen heeft toch geen zin, mijn haar wil geen slag of wat dan ook. Dus beetje zonde van de moeite en ik heb er ‘s ochtends toch geen tijd voor.

saarenzo -

Mooi resultaat. Ik föhn mijn haar eigenlijk nooit. Misschien toch maar eens mee beginnen.

Chinouk -

Ik was mijn haar elke avond, dus om het ook elke dag te föhnen gaat me iets te ver. Ook gaat het áltijd pluizen bij mij, meh. En ik gebruik in de ochtend ook altijd de stijltang, dus dan heb je twee hitte producten op je haar, lijkt me niet zo goed. Toch vind ik deze tips erg fijn! Voor als ik het een keertje wil stijl föhnen ofzo! :haha:

Manouk -

Ik heb heel veel krullen dus fohnen is een beetje tijdverspilling.. Het wordt dan juist allemaal heel erg pluizig. Meestal laat ik het gewoon opdrogen en doe ik er wat haarlak in of mouse (meestal allebei en nog duizend andere producten). En als ik haast heb dan pak ik de diffuser. :love:

Beau -

Leuk artikel! Ik ben gewoon weg te lui om mijn haar te föhnen, oeps.. :S

nenacecilia -

Wat legt ze dat goed uit in die video’s :) Leuke post! Deze lees je niet vaak :)

Mandy -

Leuk artikel en fijne tips! Ik fohn mijn haar eigenlijk bijna nooit, maar ik zie nu dat het wel veel verschil kan maken! Ik ben alleen niet zo handig, dus verder dan het simpel droogblazen weet ik niet of me gaat lukken 😛

Jitske -

Fijne tips! Ik föhn mijn haar ook bijna altijd, want dan zitten mijn voorste lokken een stuk mooier!

Ceetje -

Op zijn kop hangen doe ik meestal . Weinig tijd he?!

Priscilla -

Mooi resultaat! Ik fohn mijn haar echt nooit, omdat ik een grote hekel heb aan wind 😉 In de winter was ik mijn haar daarom enkel ‘s avonds zodat ik niet naar buiten hoef met nat haar.

katrien -

Ik heb korter haar dan jij, die flmpjes zijn voor lang haar. Dat is niet geschikt voor mij. Ik hou me aan het ondersteboven fühnen en dan even recht voor de streep en voorste haren. En dat is het.

Monique -

Ik fohn mijn haar ook altijd. Als ik het niet doe, dan kan ik de deur niet uit. Zo raar dat het dan zit.

Caro -

Ik laat het heel vaak aan de lucht drogen omdat ik het altijd zo lang vind duren om te fohnen hihi! Maar als ik zin heb in volume fohn ik het wel, en daar gebruik ik dan ook een volume mousse bij! :-)

Rosa -

Leuk en handig artikel! Ik krijg het alleen altijd zo heet van fohnen haha

Fenna -

hm. “Stijl” haar ???? Steil haar is haar zonder krullen/slagen…..

Heleen -

Inderdaad! Dit gaat heel vaak fout op beautyblogs en is een doorn in het oog

Manon -

Ik moet mijn haar ook echt vaker fohnen, het ziet er dan gelijk een stuk beter uit!

Marike -

Gebruik je geen heat protector voor het föhnen? En dit raad je ook niet aan in je artikel?

Willemijn -

Nee. Heat protectors zijn (bijna altijd) een marketingtrucs. Hitte is nou eenmaal niet goed voor je haar en een heat protector kan hier niets echt iets aan veranderen. In heat protectors zit vaak zelfs alocohol. Wat ik wel aanraad is een serum of haarolie om je haar te verzorgen.

Lucinda -

Ik fohn mijn haar bijna elke dag, met mijn Babyliss. Meestal is het puur om mijn haar te drogen, ik heb erg lang haar dus als ik dat aan de lucht moet laten drogen ben ik een halve dag bezig en bijvoorbeeld in de winter wil ik niet naar buiten me nat haar.

Michelle -

Fijn artikel! Ik ga vanmiddag even de filmpjes kijken van Luxury Hair!
Echt een kanaal met top tutorials!

Anniek -

Heel handig artikel! Ik heb heel stijl haar, en het zou echt perfect zijn om er door te föhnen wat slag in te kunnen krijgen. Ik föhn mijn haar eigenlijk bijna nooit, maar oké, ik ben overtuigd, ik ga het toch eens proberen 😉

pamela -

super handig! op zo een artikel zat ik al te wachten 😛

Shoppingsarah -

Ik vind het zo mooi wanneer mijn haar in model is gebracht met de föhn, alleen heb ik veel en dik haar en dus echt geen pretje. Het duurt zolang voordat ik mijn haar heb gestyled met de föhn, dat ik het alleen doe wanneer ik er tijd voor heb, bijv de zondag. Maar het resultaat is dan zeker verbluffend!

Dita -

Fijne tips, ik fohn zelf eigenlijk nooit

Svenja -

Ik föhn mijn haar eigenlijk nooit. Sommige kijken me echt verbaasd aan als ik dat vertel. Ik was mijn haar meestal in de avond en doe het dan in een knotje. Krijg je ook mooie slag van :) Maar aan de andere kant kan je veel mooie kapsels met föhnen creëren dus misschien ga ik het toch wat vaker doen.

kim -

Ik fohn het soms, alleen als ik nog weg moet. En ik douche heel vaak in de avond en dan droogt het die avond en in mijn slaap. :)

MySimplySpecial -

Wat een fijn artikel, ik ga vanavond die twee filmpjes even rustig kijken!

Laura -

Wat een handig artikel en groot verschil tussen wel en niet! Zelf föhn ik mijn haar heel onregelmatig, maar na het wassen wil ik het echt gewoon mooi in model gaan föhnen! 😉

Lotte -

Ik föhn eigenlijk nooit mijn haar, het wordt er áltijd pluizig van! Zelfs als ik de koele stand gebruik wordt het pluizig, haha. Heeft natuurlijk ook gewoon te maken met de structuur van je haar. Het lijkt me wel heel tof om zo handig te zijn in het föhnen zoals je op YT inderdaad veel ziet.

Budgetproof.nl -

Ik moet echt vaker m’n haar in model gaan föhnen weer. Nu ik het verschil bij jou zie denk ik jaaa daarom deed ik het. Leuk artikel!

Kelly Caresse -

Wat een goed informatief artikel, dat in model fohnen geeft zo’n verzorgd en mooi effect maar ik krijg dat zelf niet voor elkaar met zo’n ronde borstel , heb het al vaak geprobeerd

Carola -

Koop dan een fohnborstel, de borstel zit ín de fohn, de borstel ís de fohn. Heel handig.

Sofie -

Wat een fijne tips! Ik föhn mijn haar eigenlijk nooit, ik heb er geen geduld voor haha. Maar nu ik het zo lees zou ik het eigenlijk wel vaker moeten doen :)

Todayslife -

Ik neem vaak niet de tijd om even mijn haar te föhnen, terwijl het dan inderdaad wel veel beter zit….

Reageer ook