Mijn Dilemma #6: school

4april2013133 Mijn Dilemma #5: puberteit

We hebben weer een Mijn Dilemma artikel voor jullie klaar staan, de zesde alweer. Op Twitter vroeg ik waar jullie behoefte aan hadden en een aantal keer werd het onderwerp ‘school’ genoemd. Vandaar dat dit speciaal een Mijn Dilemma artikel is voor jonge meiden die op de basisschool of middelbare school zitten. Je kunt op allerlei gebieden problemen hebben: vriendinnen, de school zelf, huiswerk, klassenfeesten, noem maar op. Bij dit artikel inventariseren we alle problemen, klik verder als je wilt weten hoe het in zijn werk gaat en als je een dilemma over het onderwerp ‘school’ achter wilt laten of wilt lezen.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Bij ‘Mijn Dilemma’ geven wij een intro en vertellen wij het thema waar het over mag gaan. Dit keer gaat het over school. 
  • Als je een probleem hebt dat je graag wilt delen over dit onderwerp, beschrijf hieronder in de comments de situatie. Dit mag vanzelfsprekend anoniem.
  • Het is de bedoeling dat niemand nu nog reageert op de beschreven situaties hier beneden, dat doen we namelijk 5 februari! Dit artikel is bedoeld als inventarisatie van de dilemma’s.

En wat doen we 5 februari?

  • Wij kiezen een aantal dilemma’s uit en zullen die bespreken in de video ‘Mijn Dilemma #6: school.
  • Willemijn en ik gaan ons advies verwerken in een video. We kiezen per keer een vorm: artikelvorm of videovorm. Volgende keer dus een (‘psychologische’) video!
  • En dat doen jullie precies hetzelfde bij de comments! Geef op 5 februari jouw mening en advies over de uitgekozen situaties.
  • Bekijk zeker dan het artikel nog eens van Mijn Dilemma #6 (dit artikel dus) en geef dan ook (als je wilt) adviezen op de situaties die wij niet besproken hebben in de video.
  • Als je helemaal niets weet (oplossing of advies) mag je natuurlijk altijd een reactie plaatsen om iemand bijvoorbeeld een hart onder de riem te steken! Het is niet zo dat je dan helemaal geen reactie achter kan/mag laten, haha! Hoe meer lieve en hulpvaardige reacties, hoe beter!

Op woensdag 5 februari uploaden we de antwoorden via een Mijn Dilemma video met oplossingen en adviezen over het thema school.
PS: Er is niets waar je je voor hoeft te schamen en je kunt altijd anoniem reageren!

96 reacties

Isabelle -

Over vriendinnen die jou buitensluiten en afspreken zonder jou. En over gebrek aan motivatie. Mijn vriendinnen voeren een soort wedstrijd onderling wie de hoogste cijfers heeft en spreken dingen af zonder mij.

jordy -

hahahahaha kkr loner xDDDDDDDDDD
eh bezem

Marjolein -

hoi
ik heb een leraar voor bio die echt iets tegen mij heeft ofzo.
vorige repetitie moesten we het aantal punten tellen en controleren. ik heb samen met het meisje naast mij wel 3 keer gecheckt, maar ik zou een voldoende moeten hebben inplaats van een onvoldoende. maar hij had het nog nageteld en volgens hem niet. nouja, dat kan een keer gebeuren. een beetje gek maar ach. deze repetitie had ik een 7.3 gehaald, en ik had maar een punt meer dan het meisje naast mij. dus wij gingen naar hem toe om te vragen hoe dat zot. we waren allebei in de veronderstelling dat hij bij haar verkeerd had gerekend. (de cijfers stonden al op mijn magister) maar het bleek dat hij bij mij verkeerd had gerekend. dus inplaats van die 7,3 had ik een 6,1. ook voldoende, maar wel veel lager. en normaal gesproken word dat bij ons op school niet teruggedraaid maar hij heeft dat dus wel gedaan. ik ben dus zo verschrikkelijk boos op die kerel, want nu sta ik voor bio voor deze periode net niet voldoende.

Lotte -

Heey!
Ik heb eigenlijk het volgende dillema:
Aan het begin van het schooljaar ging het niet zo goed op school, maar ik trek het nu steeds meer op.
Van de andere leraren krijg ik daar complimentjes over, maar mijn mentor blijft mij maar de grond in stampen. Dat maakt me heel onzeker! Ook omdat het nu beter gaat!
xxx Lotte.

Rosalie -

Waarom doet je mentor dit?

Hij/zij moet je toch steunen en juist complimenten geven dat het nu zo goed gaat?

xx

Rosalie -

Heey,
Even een klein probleempje waar ik me aan erger:

Dat andere mensen zo jaloers zijn over dat jij een hoger cijfer hebt en dat ze je dan gaan kleineren omdat zij een lager cijfer hebben …. zooooo vervelend :S

Hoe kan je daarmee omgaan?

Groetjes,

Rosalie

marit -

heeyy
ik heb niet een super groot probleemm maar toch is het erg vervelend;
Ik besteed echt heel veel tijd aan school. mn vriendinnen en ouders zeggen ook dat ik me niet zo druk moet maken enzo en dat ik sneller moet leren. maar ik vond het zo lastig! ik heb ook al een planning enzo gebruikt maar dat werkt ook niet echt.. ik hoop dat iemand mij kan helpen! xx

Sel -

Hi!

Ik heb eigenlijk twee gebieden over school”..

Ten eerste, ik zit in 4 Havo en ik heb nooit echt last gehad van zenuwachtigheid voor prenstaties of dergelijke. Maar sinds een paar maanden ben ik zó zenuwachtig voor een presentatie, ik tril helemaal, kan mijn ademhaling niet onder controle houden echt erg voor mijn gevoel. Het ligt niet aan mijn klas zeg maar dat ik niet voor hun ofzo wil staan maar ik weet het niet ik begrijp mezelf ook niet en daarom word ik zelfs ook wel is kwaad op mezelf van; doe normaal je hoeft alleen wat voor te lezen. Maar het lukt me gewoon niet en ik zit hier best een tijdje mee in de stress.. Ik hou denk ik niet van om in de middelpunt van mensen te staan maar ik ben nou ook niet zo verlegen en ik had dit eigenlijk ook nooit. Het is echt sinds een paar maanden dat ik hier last van heb. Bv tijdens een presentatie dat ze ik een zin (met trillende handenen en benen) en raak ik helemaal buiten adem en moet ik best een diepe adem nemen weer.. Heel rot.

Rosalie -

Heey Sel,

Dat probleem had ik ook altijd. Bij een grote presentatie, zoals een boekbespreking of een presentatie waar je heel lang aan het woord bent.
Wat ik dan altijd doe is ik haal diep adem en zeg tegen mezelf dat ik het kan (in mijn gedachten) en dan ga ik daar zelfverzekerd staan en doe het gewoon.
Een beetje spanning is natuurlijk vanzelfsprekend, dat heeft iedereen.
In jouw geval zou ik gewoon proberen wat water drinken, diep ademhalen en zeggen dat je het kan. Als je merkt dat het fout gaat dan pak je één punt in de kamer en focus je dan daarop, dan is het net alsof niemand erbij is en gaat het hopelijk een stuk makkelijker.

Maar die spanning zal natuurlijk altijd een beetje blijven, want je doet het niet dagelijks zo’n presentatie.

Ik hoop dat je wat van mijn hulp hebt gehad en wens je veel succes toe!

xxx
Rosalie

Miranda -

Sinds dit jaar zit ik op een andere locatie van mijn scholengemeenschap,
Ik koos toen op het eerste gezicht voor een sector die me achteraf niks boeide.
Na een paar weken school veranderde ik dus van sector en dus ook van klas.
Het was dus best akward toen de eerste weken. Ik hield me nogal op de achtergrond en nu
Halverwege het schooljaar nog steeds.
Ik volgens mij nog steeds als ‘die nieuwe’ beschouwd. En ik zeg ook niet heel erg veel ofzo.
Hoe kan ik een betere indruk maken? Want na school word ik door mijn vrienden als een
Veel drukker en socialer iemand beschouwd terwijl ik in de klas dit niet laat zien.

Heel goed overigens dat jullie dit doen, dit gaan echt veel mensen helpen!

Liefs
Miranda

Anoniem -

Hoi,

Ik zit nu ongeveer een halfjaar in de brugklas en heb veel leuke, lieve vriendinnen, maar met jongens kan ik ook goed opschieten. Mensen uit mijn klas “pesten” me hier altijd mee.. Ik weet dat ik me er niets van aan moet trekken maar ik doe het toch. Hoe kan ik dit het beste negeren? Want het is echt heel irritant.

Liefs

Luce -

Ik zit in de 2e en ben vorig jaar een niveau terug gegaan.Zelf ben ik best wel verlegen in de klas, dus durfde In het begin niet echt contact te maken met meiden uit mijn klas en daardoor Henin nu eigenlijk maar een goede vriendin gemaakt. Alleen we hebben echt totaal niet de zelfde interesses, en zij is echt heel druk en ik totaal niet, niet dat daar wat mis mee is,alleencandere meisjes vinden haar raar en stom (ze is ook gepest) en nu vind ze het niet leuk dat ik met andere meiden uit mijn klas om wil gaan,dus telkens als ik meter praat gaat zij nogal raar doen .en nu wil ik graag gewoon ook met de ander omgaan maar ze loopt nooit meer danveen meter bij me vandaan, en nu weet ik niet hoe ik moet zeggen datiefconstructie graag met anderen om wil gaan dan alleen haar.(sorry voor da lange bericht)

Luce

Iris -

Ik studeer dit jaar af in de journalistiek, en met die opleiding kun je niet heel veel als je afgestudeerd bent. Toch heb ik al wel twee vaste freelance-klussen binnengesleept. Ik kan een master (of een andere studie erbij) niet betalen, want mijn ouders betalen het voor vier jaar. Is het verstandig om verder te studeren of moet ik maar gewoon hopen dat ik fatsoenlijk aan ‘t werk kom?

Ruth -

Interessant onderwerp, ben benieuwd naar de video! :)

Romy -

Ik vind het kiezen van de juiste opleiding echt een dilemma…

Ik zit in mijn examenjaar van de opleiding MBO medisch secretaresse, ik ga nog 4 maanden op stage en dan ben ik klaar.. Dit is op mbo niveau 3, terwijl ik een mbo niveau 4 kandidaat ben. Wegens een nieuwe regeling van het ministerie van onderwijs moeten we verplicht een rekentoets halen, en laat ik nou net een sukkel zijn in rekenen en deze niet hebben gehaald! Conclusie: verder dan niveau 3 ga ik nooit komen, niet zolang die rekentoets nog zo’n strenge norm blijft.
Ik vraag me af of er nog meer meiden zijn die hier tegen aan lopen? Wat zouden jullie doen? Ik heb de mogelijkheid om nog een jaar school eraan vast te plakken en dan m’n rekendiploma te halen, maar dan ga ik een jaar naar school voor alleen het vak rekenen.. Zal ik met dit diploma de banenmarkt op kunnen?

x -

Als je de mogelijkheid hebt, qua geld ed, zou ik het zeker proberen.N Eem desnoods bijlessen en ook kan je ernaast gaan werken zodat je wat geld opspaart voor later. In deze tijd is en diploma echt belangrijk, dus ik zou het zeker proberen!

Emma -

Hoi!
Ik heb wel een vraagje. Het klinkt misschien raar maar ik vind gymmen echt heel eng…
Ik ben helemaal niet sportief, of lenig of kan hard rennen. Ik ben gewoon slecht in gym. De ochtend voordat ik moet gymmen doe ik alsof ik ziek ben, maar dat werkt dus niet echt.
Ik ben bang dat ik iets fout doe en dat het er dan lelijk uitziet en dat mijn klas me dan uitlacht. Ik heb sowieso niet echt een leuke klas en daar word ik best onzeker van :(
Hebben jullie tips please?

Sterre -

Hoi! Het klinkt heel stom, maar probeer je over de angst heen te zetten. Kijk naar dingen die je wel goed kunt! Heel veel mensen kunnen niet hard rennen, en zijn niet lenig. Dat is heel normaal. Ik, als sportfanaat, kan dit eigenlijk moeilijk zeggen, maar echt, het valt best mee. Het is vooral een kwestie van positief denken. En op een gegeven moment, zul je zien dat sommigen uit je klas ook best mee zullen vallen. 😉

Succes!

Liefs,
Sterre

Larissa -

Heey
Ik probeer altijd goed te plannen. Zeker voor een toetsweek. Dan heb ik zo’n 11 toetsen en dan wil ik wel overal even goed voor leren. Het lukt wel om een planning te maken. Maar ze zijn altijd zo oneindig lang en ik moet altijd zo ontzettend veel doen op een dag. Waardoor het mij gewoon niet lukt om iedere dag alles te doen. En ik hou het ook niet vol. Na 2 of 3 dagen hou ik me niet meer aan mijn planning met als gevolg niet zulke hele goede cijfers. Hoe kan ik goed plannen (dat ik dus niet zoveel op 1 dag hoef te doen) en dat ik me er ook aan kan houden. Help me ik vind dit echt heel vervelend.
Al vast bedank

xx

Larissa -

Dit moet er nog bij. Ik zit in havo 3 en heb nog geen herkansingen helaas. Dus ik kan niet zomaar niet leren voor een toets.

lily -

Ik ben verslaafd aan muziek, ik moet huiswerk maken met muziek, ik luister muziek als ik wakker word, ik luister muziek als ik ga slapen, ik kan echt NIET meer zonder muziek, (Met muziek bedoel ik liedjes van One Direction :P). Ik fiets naar school met muziek aan (mijn vriendin die met me meefietst vind dat niet heel leuk haha). Mijn ouders worden ook helemaal gek van mijn One Direction verslaving, is het erg dat ik zoveel 1D luister of niet eens?

x Lily

Everdiena -

ons vriendinnen clubje bestaat uit ongeveer 8 mensen. op 1 na zitten we allemaal bij elkaar in de klas.
maar we hebben er een bij en die heeft ADHA (lichte vorm) en autisme (als ik het zo goed schrijf) en daar heb ik echt totaal niks op tegen! maar het is wel irritant, zeker in de les.
zij gaat dan lachen en ze stopt dan niet. wat ik en de anderen dan ook zeggen.
tegen wording merk ik het wel minder omdat ik er gewend aan geraakt maar dan word persoon naast me gek van haar, of de 2 mensen achter me. en zij met de ADHA zit voor ons (samen met nog iemand).

wij zitten dan zo:
tafel 1 tafel 2
tafel 1 tafel 2
tafel1 tafel 2
(ziet er misschien heel raar zo uit maar dan heb je een beeld van waar ik het over heb.)

dus, wat kan ik nog meer doen dan vragen of zo stil wil zijn? want ik blijf maar vragen. en ik hoor dit al ongeveer 3 jaar aan.
weet jullie wat ik nog meer kan doen??? ik weet het niet meer

nonae -

Wat moet je doen als je je leraar iets té leuk vindt? Ik weet nooit hoe ik me moet gedragen, want ik word altijd zo rood en praat heel raar (soms zelfs gestotter). Ik weet écht niet hoe ik hiermee moet omgaan!

Inge -

Ik heb heel erg het probleem dat ik te weinig tijd heb. Mijn cijfers zijn goed maar ik moet er zo ontzettend hard voor werken. Soms leer ik 7 dagen achter elkaar, van 4 uur tot 9 uur ‘s avonds, en dan haal ik uiteindelijk een 7. En natuurlijk is dat niet slecht, maar als ik me bedenk dat ik er zóveel voor gedaan heb vind ik dat niet echt geweldig.. ;(
Ik heb dus het probleem dat ik er veeel te veel voor moet doen terwijl vriendinnen hogere punten halen terwijl ze er veel minder voor hoeven te doen. :(

Maud -

Ik zit nu in 2 HAVO. en ik sta prima/goed op m’n cijferlijst. Ik leer dan ook elk weekend en door de week. En steeds als ik een goed cijfer heb gehaald voor een moeilijke toets krijg ik te horen van ‘NERD!!’ Ik vind dit opzich niet zo erg maar om na elke toets dat te horen moeten krijgen. En als je dan een keer wat minder geleerd hebt en je zegt dat bijvoorbeeld tegen je vriendin dan krijg ik het antwoord ‘ja dat zeg je altijd maar toch krijg je wel een 8 ofzo’ terwijl ik gewoon weet dat ik niet goed geleerd heb. En wat blijkt ik had een 6 voor de makkelijkste toets die er was terwijl iedereen hoger dan een 7 had.

X -

Ik ben altijd bang om als laatste gekozen te worden met gym..

X -

Die foto die op de eenofandere manier bij mijn comment komt te staan: dat ben ik niet!!

jordy -

beter je gaat afvallen dan eh koe

anoniem -

Ik moet binnenkort een middelbare school kiezen ik heb keuze uit twee scholen en ze zijn allebei egt heel leuk hoe hebben jullie gekozen? 😡

anoniem -

hooi willemein en martine.
ik heb vaak het gevoel dat mijn mentor geen vertrouwen in mij heeft..
en daardoor raak ik onzeker.
en ben ik bang dat ik lage cijfers haal..

wil je dit alsjeblieft in je video bespreken??

Janneke -

Ik zit wel een dilemma. Ik ben 19 en zit in 6 vwo. De eerste keer in de vierde ben ik blijven zitten. Toen deed ik N&T, dat was gewoon te moeilijk voor mij. Het jaar daarna moest ik de vierde over doen en ben ik E&M gaan doen. Dat gaat wel goed. Mijn laagste gemiddelde is een 6.1. Ik ben wel altijd heel gestrest voor toetsen.

Ik twijfel tussen HBO en universiteit. Mijn moeder vindt HBO beter, maar alle andere mensen zeggen universiteit. Het heeft allebei voordelen. HBO is wel “veilig”, dan weet ik zeker dat ik het red en het is dichtbij. Maar universiteit is wel echt een uitdaging. Als ik dat geprobeerd heb, dan heb ik wel het maximale gedaan. Eerlijk is eerlijk, die salarisvoorspellingen zijn toch een stuk beter.

Ik weet gewoon niet wat ik moet kiezen en ik moet voor 1 mei al inschrijven!

Everdiena -

als ik advies mag geven,
ga dan voor de universiteit, zo als je zegt heb je dan het maximale uit je gehaald. en als dat lukt dan is dat toch iets om trots over te zijn.

misschien heb je er wat aan????

x -

Welke manier van leren spreekt je meer aan? Uni is vooral theoretisch gericht en je moet zelf meer discipline opbrengen om te leren. HBO is vaak meer praktijkgericht en werk je veel samen in groepen. Ik denk dat dat de belangrijkste afweging is die je moet maken. Succes!

eva -

Ik zit in klas 4vwo en ik werk heel hard voor goede punten, ik haal nooit hoger dan een 6 en het maakt me best wel teleurgesteld. Ik heb erover nagedacht om een stapje terug te doen naar havo, maar ik wil mijn ouders ook niet teleurstellen. Ik ben de laatste tijd vaak heel erg gestressed en ik merk het terug aan de conditie van mijn huid, haar en nagels, het wordt me soms echt een beetje too much. Als ik slecht sta voor wiskunde en goed voor talen, werk ik hard aan wiskunde maar gaan mijn talen achteruit. Wat raden jullie me aan? ps: jullie zijn echt super heel spontaan en geven altijd geweldig advies! 😉

Carlijn -

Ik doe dit jaar examen op het vwo. Ik sta er niet ontzettend goed voor, maar nog wel op slagen. Ik ben alleen ontzettend bang om te zakken, want nóg meer leren kan ik echt niet. Dit schooljaar heb ik nooit tijd voor leuke dingen, omdat ik altijd maar moet leren. Ik wil daar niet aan onderdoor gaan, maar ik zal móeten leren. Als ik zak, krijg ik geen stufi meer en kan ik waarschijnlijk niet gaan studeren

Marleen -

mmm.., echt een probleem heb ik niet, maar ik vraag me wel af hoe jullie het deden met make-up en gym?

jordy -

gewoon niet lelijk zijn bledder

Jasmine -

mijn probleem met school, is eigenlijk alles. De school waar ik op zit heeft een hele nare sfeer. Ik wil ook erg graag naar een andere school, maar mijn ouders zijn daar tegen. Ze zijn bamg dat ik het op een andere school ook niet leuk vind. Ze zijn bang dat ik word buitengesloten. Maar ik weet ald ik het niet doe krijg ik er spijt van. Ik weet niet hoe ik mijn ouders moet overhalen om me naar een andere school te sturen. Ik hoop dat iemand tips heeft of iets wat er op lijkt. Groetjes Jasmine :haha:

Anoniem -

Dit is mijn eerste jaar op de middelbareschool en ik kan me nog niet echt in de klas vinden. Ik zit met 7 andere meisjes in de klas en 6 daarvan kennen elkaar allemaal al en zijn heel “close”. Ik zit dus altijd naast een meisje die een beetje raar is enzo en ze stinkt :blush: . Ik wil namelijk ook eens is een keer naast die meisjes zitten maar ze lopen letterlijk van me weg. Ze kennen ook IEDER meisje uit de andere klassen, ik kan er gwoon niet tussen komen. Een paar doen ook bitchie tegen me enzo. Wat kan ik doen om meer contact te zoeken met de meisjes? ( ik heb wel andere vriendinnen in een andere klas maar die zitten dan in een andere klas. ) xx

Megan -

Hoe kan je je makeup niet al te opvallend bijwerken op school? Ik heb namelijk last van een hele vette huid waardoor mijn makeup er maximaal 2 uur echt goed uit ziet en dan gaat het uitlopen, vlekken etc. Erg vervelend en tijdens de les bijwerken is echt heel awkward haha ! dan gaat iedereen je aankijken enzo >.<

Natascha -

Hoi, ik zit wel al op de universiteit (tweede masterdiploma al) maar ik dacht dat mijn vraag wel goed zou zijn voor meisjes (en jongens) in het middelbaar.
Hoe kan je het beste je motivatie terugvinden als je een hele moeilijke tijd achter de rug hebt? Ik bijvoorbeeld heb al een paar jaar te maken gehad met een depressie, nu in het laatste jaar van mijn tweede opleiding, heb ik het echt gehad. Ik heb enorm veel moeite om me aan mijn eindwerk te zetten ook al weet ik dat een tweede diploma goed voor me is, en ik de opleiding zeker wil afmaken. De fun van het leren is er gewoon af, en de omgeving op school (unief in mijn geval) valt me erg tegen.
Ik pieker heel veel over de toekomst, misschien daarom dat ik zo ontnuchterd ben over mijn leeromgeving?

Linda B -

ik ben 22 en zit nu op de VAVO, volgendjaar ga ik naar het MBO en ben bang dat ik buiten de boot ga vallen omdat er zoveel leeftijd tussen gaat zitten

Noa -

Wat moet je doen als je een super vervelende mentor hebt die alleen maar chagarijnig is en je neverever laat uitpraten & dat je elk moment kan ontploffen? [boooooem] << ontploft

Noa -

Al die freaky leraren die de hele tijd, maar dan ook echt de HELE TIJD te lopen zeuren!

annie -

ik word op school heel erg gepest en de leraren doen er niks tegen, wat kan ik er het beste tegen doen?

- -

ugh dit vind echt heel erg! Sorry maar ik heb echt een hekel aan pesters, misschien zouden je ouders naar school kunnen gaan? Of naar de directie? x

Anne -

Ik moet stoppen met uitstellen !

anoniempje -

hoe ‘train’ ik mijn uitstelgedrag, ik stel altijd veel te vaak uit!
Ik word ook heel vaak misselijk onder een toets, faalangst, ik wil hier vanaf!

renee -

ik zit nu in de 1e en ben 11 jaar. ik woon een uur fietsen van school af ( maar in de winter ga ik met de bus :yay: )
het duurt dus een uur om thuis te komen en daardoor kan ik niet naar mijn vriendinnnen toe want dan weet ik niet hoe ik thuis moet komen :no: hoe ga je daar mee om??

marlotte -

Hoi willemijn en Martine,
Dit komt voor mij als geroepen!
Ik werk momenteel in de Horeca en zit in mijn examenjaar. (5 havo)
Voor school moet ik veel doen, maar dat vind ik niet erg.
Ik twijfel alleen tussen een aantal opleidingen, hoe kan ik het beste de keuze maken?
Alle opleidingen waar ik uit twijfel zijn hotelscholen, maar twee zijn particuliere scholen a 14.000 euro per schooljaar en de niet-particuliere school is engelstalig. Mijn engels is niet zo best..

Groetjes, Marlotte

lily -

Misschien is het juist wel leuk om het in het engels te doen! Dan kan je na die opleiding beter engels misschien :)

marit -

hoe je het beste je huiswerk kan maken zonder afgeleid te worden miss is dat iets om advies mee te geven

Marnel -

Wat een super leuk onderwerp weer! Ik heb best wel veel hobby’s dus ik moet heel erg goed plannen met wanneer ik alles doe van school. Ondanks dat ik weet dat het moet soms heb ik er geen zin meer in en stel ik het uit of weet ik gewoon niet hoe ik aan zo veel leerstof moet beginnen! Hebben jullie misschien tips hoe je goed kunt plannen en huiswerk of leerwerk beter te kunnen maken/leren. Hoe jullie bijvoorbeeld vroeger talen leerden of teksten (GS).
Alvast super bedankt!! Kan niet wachten op alle tips!! xxx :yay: :happy:

Anoniempje -

Hey ik vind deze dingen echt altijd heel fijn 😉
Ik heb altijd hele erge last van uitstel gedrag. Het is vaak zo dat ik het allemaal op het laatste moment moet doen, maar dan vaak doe ik het alsnog niet. Zo heb ik vaak mijn huiswerk niet af. Ik doe dit schooljaar al over, grotendeels door dit probleem maar het wil alsnog niet echt lukken. Ik heb al vanalles geprobeerd maar het lukt gewoon niet. Meteen eraan beginnen en belonen; het werkt gewoon niet voor mij. Ik hoop dat iemand de gouden tip voor mij heeft, maar tot nu toe wil het niet werken, ik heb er gewoon totaal geen zin in. Tijd is niet het probleem, ik heb tijd genoeg. (Ik zit nu trouwens in havo4)

xxxjullie zijn geweldig :love:

Joanne -

Als het echt puur komt doordat je er geen zin in hebt, heb je gewoon een schop onder je kont nodig. Je moet het gewoon doen, klaar. Niemand heeft er zin in. Maar het is belangrijk voor je toekomst en daarom doe je het. Als je het niet doet, blijf je weer zitten en verknal je je toekomst. Dat moet je inzien. Als dat geen goede motivatie is…

Maar je kunt bij jezelf nagaan of er niet iets anders aan de hand is. Misschien een ander onderliggend probleem, zoals bijvoorbeeld faalangst. Ik heb geen idee of dit bij jou zou kunnen spelen, maar ik ken iemand met faalangst en die schuift ook alles voor zich uit en doet niks uit angst om te falen. En het wrange is, dat ze daardoor juist faalt.

Maxie -

Beste Willemijn en Martine,
Ik heb nu sinds een maand verkering met mijn vriendje en we hebben het super leuk samen. Helaas, als we op school zijn, is iedereen zo vervelend bezig. Ze doen allemaal heel ‘kinderachtig’ en ik word daar in zekere zin onzeker van (bij gebrek aan een beter woord). Mijn vriendje kan niet eens zijn arm om me heen slaan of het commentaar vliegt ons rond de oren. Ik gedraag me daardoor wat afstandelijker tegenover hem, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik heb al gevraagd of ze daarmee op willen houden, maar ik had net zo goed tegen een muur kunnen praten. Hebben jullie advies?

Gr. Maxie

Mirthe -

Hii, ik denk dat het het beste is als je ze gewoon negeert en ze geen aandacht geeft. Op een gegeven moment wordt het voor hun dan ook niet meer leuk. Ik zou als ik jou was je gewoon helemaal op je vriendje storten en alle andere mensen maar laten denken wat ze denken willen. Mag ik trouwens vragen waarom ze zo lullig tegen jullie doen? X

kim -

ik kan iemand uit mijn klas niet uitstaan!!!!!!!!!! we waren vroeger hele goede vriendinnen tot we opeens een hele grote ruzie kregen. Ik wil niets met haar te maken hebben maar zij zoekt wel contact met me. hoe moet ik hier mee omgaan?

krista -

Heeee. Hoe kan ik als ik thuis ben snel beginnen met huiswerk en leren? Ik wil graag in de avond nog kunnen ontspannen, of weer eens vroeg slapen.. leuk thema trouwens :)

Annemiek -

Tips tegen het soggen? Het duurt me zo vaak echt een eeuw voordat ik eindelijk ga studeren!

Femke -

Ah, goed onderwerp hihi. Hebben jullie misschien tips voor in je examenjaar? Doe over een aantal maanden examen en begin (nu al) een beetje zenuwachtig te worden… Misschien anti stress tips ofzo? :happy:

Marije -

Jaaaa hier nog eentje! Ik heb alle aantekeningen, stencils etc. goed gesorteerd in mijn kast. Dat geeft heeeel veel rust in je hoofd! Als je iets nodig hebt hoef je dan niet je hele kast overhoop te halen.

Carlijn -

Inderdaad, ik heb mappen van de afgelopen jaren, keurig gesorteerd op vak waar alle zooi in zit. En examenbundels, oefenexamens en bijles. Maar ja, die stress blijft ja. Ik ben benieuwd naar de tips!

Danique -

Ik zit in de eerste en inmiddels zijn we alweer over de helft, maar ik ben nog steeds niet gewend. Wel op mijn school enzo maar ik heb gewoon nog steeds geen regeling in mijn dagelijks leven. Ik moet 17km fietsen (doe ik een uur over) en als ik thuis kom is het dus 3, 4 of zelfs 5 uur. Dan moet ik nog huiswerk maken en leren en zo houd ik helemaal geen tijd over om ander dingen te doen. Ik baal hier heel erg van. Hebben jullie tips?

- -

Misschien zou je de bus kunnen nemen als je echt zo lang moet fietsen?

Floor -

Welke make-up is goed om naar school te dragen? Ik ben 14 jaar. 😉

sara -

Ja daar wil ik ook wel is een look van zien!
Ik ben 12

Kiss & Make-up -

Dit thema is niet revelant voor mij persoonlijk, maar ik ben wel benieuwd naar de vragen en jullie advies :-)

Ayla -

Ik zou wel eens willen weten hoe je al dat school werk nog met je blog combineerd.. Ook mag ik van mezelf niks anders meer doen dan leren.. Dillema!

Jessica -

Ik begin aan mijn laatste half jaar van mijn studie. Ik heb geen les meer, maar wel stage, mijn afstudeerproject, verslagen, reflecties en nog heel wat andere projecten tussendoor. Ik weet écht niet hoe ik dat allemaal moet doorstaan. Ik heb echt schrik om een burn-out op te lopen. Stress is echt niet goed voor me en het komende half jaar zal één en al stress zijn, vrees ik. :no: Ik zie er zo erg tegen op!

Jessie -

Mijn grootste dilemma momenteel is het combineren van school, werk en mijn blog. Ik werk namelijk full-time maar volg daarbij nog een masteropleiding communicatie. En dan ben ik ook nog deze blog gestart. Hebben jullie misschien tips om al deze zaken goed te organiseren? Ik denk dat wel meerdere onder ons school met een blog combineren en dat is zeker niet altijd even gemakkelijk. Laat staan als je dan ook nog eens een full-time baan hebt.

Nicky -

Mijn grootste dilemma op dit moment is, om weer te gaan studeren. Voor mijn gevoel gooi ik mijn toekomst weg omdat ik nu werk wat ik niet mijn hele leven wil doen. Alleen ben ik bang dat ik misschien te oud ben als ik uiteindelijk klaar zou zijn met de opleiding (dan zou ik 28 zijn). Of dat de opleiding toch niet is wat ik wil doen.

Anouk -

Hier ben ik ook erg benieuwd naar. Ik werk zelf op dit moment ook fulltime, maar weet niet of dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen. Een nieuwe studie beginnen zie ik ook niet helemaal zitten, omdat ik graag een huis wil kopen/ huren met mijn vriend en anders komt dat weer op de lange baan.. Ik heb nu 6 jaar een relatie met mijn vriend en ben heel erg klaar voor de volgende stap..

Linda -

Ik zit hier ook heel erg mee… :S Ben nu 20, in mei 21, heb een jaar gewerkt en wil eigenlijk weer studeren… Ben eigenlijk helemaal niet gelukkig met hoe m’n leven is, maar zie er tegenop om weer te gaan studeren… Als ik eraan denk wat ik allemaal moet regelen en dat ik bij veel jongere studenten in de klas kom, ben ik eigenlijk bang om echt serieus op zoek te gaan naar een studie… Maar wil wel heel graag… (dacht serieus de enige te zijn die hier mee zat, ben wel blij dat er meer zijn die hier mee zitten… Hoe raar dat eigenlijk klinkt :”) )

Joanne -

Ik zou je leeftijd je echt niet laten stoppen! Ik ben zelf 27 en ben nog bezig met mijn master. Ik heb studievertraging opgelopen door chronische ziekte en ben waarschijnlijk pas op mijn 29e klaar. Je zou dus nog op jongere leeftijd klaar zijn dan ik. Het is ook helemaal niet raar om op die leeftijd nog te studeren. Er zijn zo veel mensen die dat doen. Als je nu al weet dat je dit niet de rest van je leven wilt doen, kan je dat beter nu veranderen. Hoe langer je wacht, hoe ouder je word (met oog op die studie) Een opleiding is echt een investering in de toekomst.
Of de opleiding toch niet is wat je wilt doen kan ik niets over zeggen, maar je leeftijd zou ik het niet van af laten hangen.

Joanne -

oh sorry, lees nu pas dat het niet de bedoeling is dat ik hier reageerde!

Lauren -

Ik zeg, zo lang mogenlijk door studeren! Werken doen we toch wel tot ons 80ste! Ik ben nog maar 19 maar ben niet van plan om over 5 jaar al te werken, echt niet! Zolang ik de motivatie heb zo lang mogenlijk op school zitten! Vakantie’s/studie dagen/ritme/klasgenoten/netwerken/etc etc.. Heerlijk! Zo lang ‘t nog kan, gewoon doen!!!

Tamara -

Je kunt eventueel ook deeltijd studeren in plaats van voltijd! Je hebt over het algemeen oudere “studenten” tegenover je, daarnaast zou je er eventueel ook naast kunnen blijven werken. Dan hoef je je ook niet helemaal student te voelen, mocht je daar geen zin meer in hebben. Een deeltijd studie is in de meeste gevallen niet eens veel langer. Hoe dan ook, ga studeren! Zet je schouders eronder en doe het. Nu kijk je er misschien tegenop, maar de tijd vliegt voorbij en je hebt daarna een lekker diploma op zak! Wat kan jou het schelen! :)

... -

Ik heb een soort fobie voor gym, ik zie er altijd al lang van tevoren tegen op. Er gebeuren geen nare dingen want mijn klas is best aardig… Ik ben gewoon niet sportief en probeer er altijd onder uit te komen. Hoe kan ik dit oplossen want ik vindt het overdreven dat ik er al 2 dagen van tevoren tegen op zie…

Hester -

Haha, dit is best herkenbaar. Hoewel het echt niet verschrikkelijk is, vind ik het al die jaren lang al stom en dat idee krijg ik ook écht niet meer uit mijn hoofd. Ik voel me gewoon echt niet op mijn plek in de gymzaal (of nog erger: op het veld), haha. Maar wat je eraan kan doen? Niets, ben ik bang 😛 Verder heb ik eigenlijk helemaal geen vragen of opmerkingen over dit onderwerp, maar ik ben weer erg benieuwd naar de video!

Alexandra -

Ik heb me gewoon voor altijd van gym afgemeld, zogenaamd door voetproblemen. Die heb ik wel echt, maar kon heus wel gymmen. Toen moest ik alleen een vervangende opdracht maken eens per jaar. Bah wat haatte ik gym.

P -

Precies dit. Erg vervelend ik heb vaak ook het idee dat als ik eindelijk wel een keer goed mee doe dat het er raar uitziet ofzo? En sportkleding.. Ik kom er maar niet uit mijn broek scheen zo erg door dat ik maar een briefje schreef maar of hij dat geloofde… :/

MySimplySpecial -

Ik ga zelf niet meer naar school, maar wel een goed thema!

Celeste -

De schoolfeesten zijn altijd wel leuk maar ik durf nooit iets echt te doen want er zijn ook altijd nog bovenbouwers bij… Wat zijn jullie tips? ❓

Daphne -

Bovenbouwers zijn echt niet eng hoor, hihi :) Ik zou gewoon lekker doen wat jij leuk vind op een schoolfeest en trek je maar niks aan van de bovenbouwers!

Marije -

Ik zit in 6 VWO en een aantal mensen uit mijn jaar voelen zich soms geïntimideerd door onderbouwers, haha. Het ligt er gewoon aan hoe zelfverzekerd je overkomt. Als jij het duidelijk naar je zin hebt op een feestje zou ik me verder niet druk maken om de bovenbouwers :)

Sophie -

Ik draag altijd veel te veel make-up op naar school. Maar anders ben ik onzeker dat ik nare opmerkingen krijg over mijn uiterlijk. Ik gedraag me ook anders op school dan thuis. Ik moet meer mezelf zijn, maar hoe?!

lily -

Dat heb ik dus ook

liever annoniem -

hee, ik heb een beetje zo´n zelfde iets.. Ben dit jaar in een nieuwe klas gekomen met vooral jongens en 5 meiden incl. ik. Alleen die meiden hebben niks tot mascara op hun gezicht. En ik die begint met cremé en eindigt met poeder enalles, voel ik me gewoon echt anders.. En af en toe heb ik het in de klas dan over beautyblogs .. en dan snappen gewoon niet wat er leuk aan is en dat ik er alleen maar geintreserd in ben omdat beautybloggers ” alleen maar over make-up reviewen en praten” zo zien zij het. En hoe vaak ik het ze laat zien & vertel wat er leuk aan is ze snappen me niet. En over veel make-up zelf vind ik het leuk om te doen en om op te hebben omdat ik me anders een stuk onzekerder voel. Dit is natuurlijk maar een klein gedeelte van school issues haha. Naja wou het even kwijt.. kus x

Pien -

ik ben net ziek geweest, en nu moet ik super veel inhalen.
Hoe kun je dat het beste doen?

Jenneke -

Wat rot voor je!

Wat ik doe als ik veel in moet halen is een duidelijk schema maken waarbij ik stapsgewijs dingen inhaal, dan is het niet zo enorme berg waar je tegenop ziet. Ook heb ik gemerkt dat leraren het vooral fijn vinden als je met dit soort vragen naar hen toe komt, vaak zijn ze dan wel bereid je te helpen!

Charile -

Hmm even denken! Ik zit best wel met het volgende; ik doe de pabo, jaar 1 (hbo). Op dit moment heb ik nergens anders tijd voor. Ik ben alleen maar bezig met leren, opdrachten en stage. Daarvoor kan ik bijv niet bloggen en andere leuke dingen doen. Hoe hebben jullie je hbo opleiding gecombineerd met de andere dingen?

Queenies -

Goed uitgekozen! Ik heb geen school, dus ook geen gerelateerde problemen.

Sofie -

Goed thema! Ik heb hier jammer genoeg geen vragen over 😉

Just laura -

Fijn toch?! Dat betekent dat alles goed gaat of niet? 😉

kim -

Alle stress die komt kijken bij school.. Al die toetsweken.. werkstukken en dan je examens nog. Hoe ga je daarmee om?

Reageer ook