Persoonlijke update: Noa, mijn Mechelse herdertje

Goedemorgen deze morgen. Als jullie dit lezen is Noa ondertussen alweer een aantal keer uitgelaten en heeft ze waarschijnlijk haar ontbijt (rond half 8) alweer gehad. Vorige week zaterdag gingen Jorrik en ik ons kleine Mechelse herdertje ophalen en ik wilde jullie -als kattenmens zijnde- laten weten hoe het nu gaat.

Er komt nog een video over haar op Kletskerk & van Vlochem waarschijnlijk alleen was het de afgelopen keer in verband met de storm helaas veel te donker om te filmen. Maar omdat ik veel vragen krijg hoe het nu gaat, wijd ik er ook een artikel aan. Nou allereerst: het is echt een schatje (als ze slaapt haha…grapje!). Ik vind het heel bijzonder hoe aanhankelijk honden zijn en zo sociaal. Ze zijn altijd blij om je te zien en daardoor soms enorm enthousiast. Op dit moment ruikt ze nog zo lekker naar puppy. Maar kan ze ook enorm hard stinken, allemachtig!

Ze luistert al heel goed vind ik persoonlijk en is -zoals dat meestal zo is bij puppy’s- heel erg speels. Ze is gek op kauwen en dingen slopen. Vooral dat laatste hoort geloof ik ook wel bij het ras. Maar gelukkig zit ze vooral aan haar eigen speeltjes. Het corrigeren van iets niet mogen doen, vind ik nog wel heel lastig. Je hoort veel verschillende geluiden hierover. De een zegt dat het nog maar een pup is en als je er aandacht aan geeft, dat het juist een beloning is. Je kunt ze dan beter negeren en/of afleiden. Maar op puppycursus hoorde ik een man zeggen dat je best ‘nee’ mag roepen als ze iets doen wat niet mag. Dit vind ik nog lastig, omdat ik merk dat Noa bij mij ‘nee’ heel erg ziet als aandacht/spelen en dus meteen ravotten. Maar negeren is ook niets voor mij, hoewel ik het met mijn tanden op mijn onderlip gebeten wel probeer. Vaak werkt het wel beter maar wat een geduld kost het!

Noa is wel heel erg lief, ook naar anderen toe. Zodra je in kleermakerszit op de grond gaat zitten komt ze maar al te graag bij je kroelen, je handen likken en in je nek snuffelen. En het gaat verbazingwekkend goed met de zindelijkheidstraining. Ze is nu iets langer dan een week hier, maar doet alles vrijwel netjes buiten. Soms een ongelukje binnen, maar dat is vooral onze eigen schuld omdat we dan net even niet aan ons schema gehouden hebben. Het is wat dat te gaat net een kind! Maar dat het zo goed gaat met het zindelijk worden, daar ben ik heel blij mee. Ik vind het ook heel erg leuk om het verschil met Saar te zien. Wat sommigen met katten hebben (een kat is een kat en daarmee uit –> daar was ik het nooit mee eens), had ik met honden omdat ik die niet zo goed kende. Maar wow, wat een verschil.

Zo is Saar ontzettend lief voor Noa en wil die maar al te graag spelen. Noa ook, maar die vindt de heerlijke flaporen van Saar ook erg interessant en bijt er maar al te graag in. Noa eet brokjes omdat het zowat moet en is daar heel langzaam mee, terwijl Saar er al schrokkend van geniet (ook al is dat maar 10 seconden, haha!). Ik ben blij dat Noa en Saar het goed met elkaar kunnen vinden, vooral touwtrekken vinden ze erg leuk. Beiden weten ze ook van geen ophouden. Totaal uitgeput valt Noa dan op de mat in de hal in slaap na het uitlaten en Saar in de woonkamer. Als ze moeten slapen, moeten we ze echt van elkaar scheiden!

Noa is een ondeugd maar ook een ontzettende kroelewoel. En heel slim! Zo kan ze al best wat commando’s die wij haar aangeleerd hebben. Op dit moment kan ze (wel met beloning hoor) kom, zit, af, poot. Ik ben blij dat we op puppycursus zitten, want ik vind het erg belangrijk om haar zoveel mogelijk te leren en ik merk dat ze heel leergierig is en dit ook leuk vindt om te doen. Na de cursus gaan we waarschijnlijk ook Gehoorzaamheid 1 en 2 volgen.  Ik zal wat foto’s nemen van al die schattige pups daar! Zo is er toevallig nog een Mechels herder teefje die even oud is als Noa, dat waren gelijk maatjes. Toen kwam er een heel lief rottweilertje aan, maar daar moest Ilva (die Mechelse herder pup) niets van hebben, aangezien Noa al haar maatje was!

Een puppy in huis halen is heel erg druk en je moet zeker consequent zijn. Vaak hoorde ik in de omgeving wel negatieve geluiden: ‘zou je dat nu wel doen?’ ‘ze hebben echt veel aandacht/tijd nodig hoor, wacht nog maar even!’ Dat maakte me weleens aan het twijfelen, maar ik heb er zeker geen spijt van nu ik Noa eenmaal heb. Ik kan haar niet meer wegdenken en ze hoort echt bij ons. Natuurlijk is het druk, maar je krijgt er ook veel liefde en gezelschap voor terug.

Als je gek bent op honden zou ik ons zeker volgen op Instagram voor leuke foto’s van Noa en Saar.

Willemijn en Saar: @willemijnvl
Martine en Noa: @martiniii10

Heb jij ook een hond en hoe is/was bij jou de puppytijd? Deel je leuke verhalen hier onder!

68 reacties

xx_Patries_xx -

uper leuk hoor, wat een lieverd

Annebelle -

Wat een lieve puppy!!

Jasmijn -

Ik wist niet eens dat jullie een hond hadden!

Moosz -

Wat een lieffie!

Amy -

Awwwwwwwwww

michelle -

wat een dotje!!
mijn puppy is geen pup meer 2 dec is ze een jaar geworden.
we hebben haar in huis genomen omdat ik dan weer naar buiten moest (depressie, kluizenaar enzo). en ik kan nu niet meer zonder haar 😀
ze is trouwens een halve mechelse herder dus een beetje famillie van noa 😛 (leuke naam trouwens)

lily -

Mechelse herders zijn vaak heel lief!, maar verharen ontzettend!!

Sandra -

Wat een schat! :linlove: Wij hebben een Witte herder, ook als pup gekregen! Het is een hoop werk, vooral in het begin… Maar zo ontzettend leuk. Veel plezier met Noa!!

Minke -

Super schattig hondje!

Sophie -

Ochhh wat een mooi en lief hondje! :heart:

Rosanne -

Awww wat een liefie! En wat leuk dat je honden zo goed samen gaan! :)

X Rosanne

Bianca -

Aaaah EINDELIJK een blogster die ook een mecheltje heeft! Ik heb er ook één, en ben ook echt een kattenmens maar Mechels zijn gewoon super :)
Zoveel meer dan een hond, echt, wacht maar tot ze volwassen is.

Als ik je misschien wat tips mag geven, want je hoort zoveel onwaarheden over dit ras :)

* Je mag zeker NEE roepen als ze iets verkeerds doet, het slopen zit inderdaad in het ras en hoewel men zegt dat negeren het beste is: in de meeste gevallen worden ze maar al te graag genegeerd zodat ze hun gang kunnen gaan ^^ Nee roepen, dat waarop ze kauwt afnemen en een speeltje in de plaats geven.

* Altijd heel consequent zijn, het zijn super slimme honden en een commande hebben ze in een paar minuten tijd geleerd, maar helaas leren ze ook de verkeerde dingen snel aan.

* De energie die ze nu heeft, dat zal ze als ze volwassen is wellicht nog steeds hebben. De meeste Mechelse herders zijn zenuwpezen en onvermoeibaar. Met mijn hond train ik dagelijks een uur in 2 sessies van een half uur (frisbee), zoniet verveelt ze zich en sloopt ze de boel.

* En verder goed blijven socialiseren. Mechels kun je eigenlijk prima zelf alles leren qua gehoorzaamheid (en nog veel meer) zonder hondenschool, maar het contact dat ze daar heeft met andere honden is wel erg belangrijk. Zo kreeg ik mijn hond pas toen ze 3,5maand was en ze was slecht gesocialiseerd en kwam daarnaast uit een lijn van bewakingshonden. Ze kan niet met andere honden en behalve mijn vriend en ik kan er niemand bij haar in de buurt komen. Maar voor ons gaat ze door het vuur, dat is het ras ook eigen :)

Geniet van je hondje, je hebt het beste ras gekozen :p

Minne -

Ik ken een mechelse herder die al een paar geitenoren heeft afgebeten!
Ze kunnen lief zijn, maar hebben echt een goede opvoeding nodig!

spik -

Wat een prachtige pup! I love herders!
Idd slimme honden, dus heel consequent zijn in de opvoeding maarrrrr…… dan heb je ook een geweldige hond. Misschien een tip: Noa heeeeel goed socialiseren met kinderen en andere honden. Nogal wat mensen zijn bang voor herders, wanneer hij hun kind of hond kwispelend tegemoet treedt heb je de helft gewonnen! (En nee, uiteraard vergelijk ik kinderen niet met honden :-0 )

Marnel -

Ooohw wat een schatje!! Goed dat je op curcus gaat (ik heb ze allemaal gedaan, resultaat: een goed luisterende hond) Dat van die oren…dat herken ik de honden die ik heb in de familie doen precies hetzelfde!! Hahaha :jep: :handkiss:

Marijke -

Wat een cutie!! :-)

Heleen -

Oh, wat een schatje!! Ik ben een 100% kattenpersoon, maar Noa kijkt zo lief dat zelfs ík uitkijk naar filmpjes met Noa :-)

jolien -

tip voor de voeding zoek is op vers rauw vlees
en alle voordelen die erbij komen kijken
let ook op het speleen pup mag niet te veel ongecontroleerd
bewegen dit om md en hd te verkomen
voor een herder is 10minuten per keer oke
verder mag corrigeren prima mits met een goede reden
iedere pup geniet er van de de theedoek te slope

Nora -

Ohhh wat een liefje :3 geniet ervan!!!

Kiss & Make-up -

Cuuuuutieeeeeee :-) Ik wou dat ik ‘m door het scherm kon trekken en eens goed kon knuffelen, hehe :-)

Eline -

Ah, gossie, wat een dotje!!!

Daniëlle -

Wat een schatje zeg! Geniet ervan!

Juliette -

Ohhh wat een lieverd!
Ik heb 2 golden retrievers, broer en zus.
Hun puppy tijd was fantastisch.
Wat heel erg scheelde, was dat ze elkaar ‘opvoeden’.
Loopt eentje te ver weg als ze los zijn, gaat de ander ‘m halen enzo, heel leuk om te zien haha.
Geniet ervan!

kim -

ooooo wat leuk. gaan jullie net als met Saar ook filmpjes maken/ ( dat metSaar is ook al lang geleden :))
echt een heel liev puppy lijkt het me :)

Dido -

Oww wat een schatje! Mijn hond wordt inmiddels al grijs, haha, en ze is pas 6! Ze gedraagt zich overigens nog steeds als een puppy :’)

Hester -

Leuk dat je nu ook aan de puppy bent! Ik heb mijn ouders nog niet zo ver gekregen dus houd het maar bij een kat. Dat was al een gedoe met opvoeden haha maar het is het wel helemaal waard! Veel plezier met haar, we zien de updates en foto’s vanzelf wel :) Oh en labradors zijn gewoon enorme schrokops weet ik uit ervaring (oppashond) haha!

Laura -

Hoe grappig ik ben van Mechelen haha :happy:

! -

Aaaah lief :heart: :heart: Mijn hondje Bumper is al weer bijna 3! maar nog steeds lief en schattig! Het is een Engelse Cocker Spaniel :linlove: :linlove: Spelen vind hij het aller leukste! Maar ook lekker slapen met zn vriend kluut(knuffel van een soort appel met een gezicht en armen+benen 😉 ) xxx veel plezier nog met Noa! :heart: 😡 😡

Janneke -

Aaah wat een schatje! :heart:
Ik heb zelf ook een hond een beagle genaamd Joy.
Puppytijd was erg leuk, maar ook erg vermoeiend haha. mijn moeder heeft zelfs een keer gezegd dat als Joy haar streken (vooral heel bezitterig zijn over alles wat ze kon pakken van de grond, salontafel..) niet zou afleren dat ze eruit moest. Consequent zijn, heeel belangrijk! Negeren heeft na mijn idee weinig zin, als ze niet weten of en wat ze dan fout doen zal het gedrag ook niet veranderen. Inderdaad net een kindje, die moeten ook weten wat de grenzen zijn!:)
Joy weet wat haar grenzen zijn, wat ze wel en niet mag en we hebben er een geweldige hond aan!:D

Liefss

Vanessa -

Oh zo lief! :)

anniek -

Ah, wat een schatje! Vroeger was ik ook echt een hondenmens, en liet ik alle hondjes uit de buurt uit. Nu heb ik de tijd er niet meer voor, maar ik vind honden wel nog steeds super leuk!

anja -

super schattig ! ik hou van alle dieren maar heb zelf ook een trouwe viervoeter(hond)
het maakt je leven een pak grappiger en gezelliger vind ik.

Caro -

Ahhh wat een schatje!! Super leuk, veel plezier met haar! :-)

Kimmetje -

ZO lief!!!! Geniet er maar van!

Lindsay | izora.nl -

Wat een schatje! Wij hebben een kruising duitse herders / mechelse herder. Prachtig beest! Bouw van een duitse herder, grote kop en breed gebouwd, en de kleuren van een mechelaar. Echt een schatje ook! :)
Helaas nooit als pup gehad. Echt super schattig om ze als pup te zien!

Hester -

Wat is het een schatje! Wat is ze ook samen met Saar heel leuk.

ellen -

leuk beestje!!

vera -

Echt super cute!

justme -

wat een scheetje! Ik wil ook zoo graag een nieuwe pup, ik kan niet wachten tot ik genoeg geld heb om een echte pitbull te kopen.. zo zin in! 😀 honden worden echt je maatje

femketje -

wat een scheetje 😀

Isabel Cristina -

Ahh wat een schatje! :heart: Ik heb nog nooit een hond gehad, maar wilde deze wel altijd heel graag!

Elske -

Onze labrador Zara is nu 1,5 jaar oud. Heb haar grotendeels alleen opgevoed, omdat mijn vriend kapitein op een vrachtschip is en de helft van het jaar op zee is. Dit was soms best wel moeilijk en frustrerend, omdat ik cru gezegd overal alleen voor opdraaide. Ben met haar op puppycursus geweest, maar ben daar afgelopen mei mee opgehouden omdat het een moeten werd en Zara al hartstikke goed luisterde. Wil haar sowieso niet los hebben lopen, omdat ze dan al haar aandacht kwijt is en in haar eigen wereldje leeft. Vertrouw dit dus niet.
Verder gaat het n hartstikke goed met haar. Een echte knuffeldier en troosthondje :)

Hondentrainer -

Wat sneu voor Zara dat ze nooit haar energie kwijt kan door lekker los te lopen omdat jij de moeite niet neemt om haar daarin te trainen.
Het is namelijk helemaal niet moeilijk om de aandacht van je hond te krijgen tijdens het los wandelen. Het is gewoon iets waar je even tijd voor moet maken.

Hopelijk ga je dat alsnog oppakken, voor Zara.

Justme -

Bij ons hier in het dorp mogen honden niet eens loslopen? Alleen in speciale honden losloop gebieden, zoals bossen.
Ik kan mij goed voorstellen dat dat in meerdere woonplaatsen zo is en dat het niet voor iedereen makkelijk is om naar een bos te gaan.
Desondanks denk ik inderdaad dat het goed is voor honden om af en toe eens lekker rond te kunnen rennen zonder riem.
Misschien dus een goed idee om Zara eens mee de bossen in te nemen. Neem voor de zekerheid koekjes oid mee zodat je haar kunt roepen als het nodig is en haar daarmee kunt belonen als ze luistert. Op die manier zal ze vast beter naar je gaan luisteren!

Jitske -

Wat een poepie! Ik vind honden sowieso al zo leuk en lief, en als puppy hebben ze net even wat extra’s! Ik heb een chihuahua, dus die blijft altijd lekker klein en kroelbaar hihi!

MySimplySpecial -

Wat ontzettend leuk! Wij hebben nu een kitten in huis, ook heel gezellig!

Dionne -

aaah wat leuk!

beautybysandra -

Aah wat schattig! Echt een prachtig hondje :)

Ashleey -

Wat een super lieve hond!! Wij hebben een zwarte duitse herder van 2 en hij is zooo ondeugend maar zo lief !

Fleur -

Aah, wat een schatje!
Nog een tip wat betreft dat nee zeggen, bij onze hond werkte dat eerst ook niet zo goed, ze weten nog niet wat dat dan betekent. Wij hebben toen telkens wanneer hij iets kapot maakte of wat dan ook met een plantenspuit op z’n kop gespoten, zodat hij schrok en daarbij ‘nee’ gezegd. Zo leren ze best wel snel. Lijkt zielig, maar tegen water kunnen honden wel 😉 Ohja, en ik weet niet of jullie dat al doen, maar het is heel goed om puppies regelmatig op hun rug te leggen met je hand er bovenop. Worden ze onderdanig van, dan weten ze dat jij de baas bent in huis. Noa zal wel groot worden later en dan is dat toch wel handig 😉
Maar geniet vooral van d’r, tis geweldig leuk zo’n beestje in huis!

Jelka -

Dat plantspuitje lijkt niet verkeerd :) Bij ons op de puppycursus moest hij blijven liggen terwijl wij over hem gingen staan mt gespreide benen als onderdanigheidsoefening.

Hondentrainer -

Ik weet niet wanneer die puppycursus was, maar de methodes en theorieen van tegenwoordig zijn gelukkig niet meer zo..
Wat betreft de plantenspuit, dit is een manier om nee aan te leren middels correctie (plantenspuit is naar, dus vertonen ze het gedrag niet mee. De koppeling van het commando nee met de plantenspuit, zorgt ervoor dat ze bang worden voor dat commando, omdat daarna normaal die nare plantenspuit komt).

Een betere manier is om het commando nee aan te leren middels beloning. Dit kun je doen door op je knieën voor je hondje te gaan zitten, met in elke hand een brokje. één hand laat je open en presenteer je aan de hond. Op het moment dat de hond het brokje wil pakken dan zeg je het commando nee. Stop de hond met naar het brokje gaan, dan beloon je hem met je andere hand waar ook een brokje in zit. Stel je hond blijft ondanks het commando nee toch naar het brokje gaan om het te pakken, dan doe je je hand dicht en probeer je het opnieuw.

Je zult merken dat je hond het na drie keer correct gedaan te hebben door heeft en bij het commando nee al direct naar je andere hand gaat voor de beloning.

Het voordeel hiervan is dat wanneer je hond bijvoorbeeld op de stoelpoot aan het knagen is en jij het commando nee geeft, je hond weet dat hij moet stoppen met wat hij aan het doen is, en vervolgens bij jou een beloning krijgt voor het stoppen van het gedrag.

Dit lijkt me prettiger dan wanneer je hond uit angst voor een plantenspuit stopt met wat hij aan het doen is. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat een positieve manier van trainen (dus met beloning in plaats van correctie) honden veel sneller leren en het ook beter blijft hangen.

Voor wat betreft het overheen staan en het op de rug leggen. Dit is een achterhaald dominantie model wat gelukkig niet veel meer toegepast wordt. Die rangorde bevestigende handelingen zijn helemaal niet nodig als je gewoon consequent je hond opvoed op een positieve manier. Naar mijn idee wil je een hond die vanuit wederzijds respect naar je luistert in plaats van een hond die uit angst luistert. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan.

Groetjes,

Een hondentrainer.

Jelka -

Bedankt voor het woordje uitleg :)

Jelka -

Wat een lieverd! Ik begrijp volledig wat je bedoelt met, ik weet niet goed wat nu mag en wat niet, iedereen zegt iets anders… Ik denk gewoon dat sommige commando’s of technieken niet werken bij bepaalde honden. En je leert gaandeweg ook heel veel wat nu bij je hondje past. Mijn hondje (1,5j) die kan heel erg goed zeuren als mijn vriend en ik druk bezig zijn in het huishouden met poetsen enz. En wij hebben jammer genoeg moeten ondervinden dat negeren de enige optie is die helpt in dit geval. Heeel erg moeilijk, maar wat moet dat moet, dan zeurt hij een kwartier en daarna is hij terug rustig. Anderzijds als hij nu stiekem iets vast heeft wat niet mag (zoals sokken) dan moet ik wel ‘nee’ zeggen. Dan kijkt hij me wel aan alsof ik hem de huid vol gescholden heb, maar het werkt. Als ik hier niet op reageer heb ik binnen de kortste keren geen sok zonder gaten meer :) Als Noa wat ouder is dan denk ik dat canicross wel wat voor d’r kan zijn. Dat is hardlopen samen met je hond. Saartje is een labrador en van nature wat rustiger maar ik denk dat mechelse herders toch vaak met teveel energie zitten. Mijn lieverd heeft wat van een labrador en een jachthond, het zachtaardige van de labrador maar energie voor 20 jachthonden, dus als we een lange dag van huis zijn gaan we eerst nog een half uurtje hardlopen met hem zodat hij wat rustiger is binnen :) Hij vind het echt heerlijk, samen als een team steeds sneller lopen :)

Hondentrainer -

Leuk en herkenbaar verhaal. Canicross is inderdaad een geweldige uitlaatklep en ook nog eens goed voor het baasje! :)

Lotte -

Noa is echt een scheetje, die oortjes zijn zo schattig! Puppy’s vragen inderdaad enorm veel aandacht, letterlijk en figuurlijk, maar je raakt zo snel gehecht aan zo’n beessie dat de voordelen overduidend groter zijn dan de nadelen.

Sofie -

Ik wil ook graag een pup volgend jaar (wanneer ik met m’n vriend ga samenwonen) en m’n moeder is ook erg van ‘wacht daar mee’ ‘zou je dat wel doen’ maar ik weet echt zeker dat ik er eentje wil! Geen grote hond, maar een kortharige tekkel. Die zijn wel klein, maar ook niet ‘chiwawaklein’ (want da’s te klein).

Esmay -

Ze is zooo schattig! <3

Beau -

Aww hoe schattig! :)

Beautydagboek -

Wat fijn dat Noa en Saar goed met elkaar overweg kunnen, wat een verschil in grootte trouwens!

pamela -

wat schattig!!

Dita -

Wat leuk om te leze

Paola -

Wat een poepie is het toch! Zelf heb ik geen hond!

Lisanne -

Wat een schatje! Ik geniet van al jullie foto’s op instagram! Wij hebben zelf twee honden en een kat. Het kost inderdaad wat tijd en energie maar je krijgt er zo veel voor terug! Geniet er maar lekker van!

Kimberley -

Ze ziet er zo lief uit! <3 Fijn dat het zo goed gaat!

Martina -

Wat een schatje! Ik heb al genoten van alle instagram foto’s van dit kleintje!

Laura -

Wat lief en goed om te horen dat het goed gaat! Wij hebben ook een hond (Tigo een kooiker) en wat was zijn puppytijd leuk, maar nu natuurlijk ook hoor! Het gaat alleen zo snel, dus geniet er echt van en maak veel foto’s! 😉

Reageer ook