Mijn Dilemma #5: puberteit

4april2013133 Mijn Dilemma #4: vriendjes en relaties

Goedemiddag, daar zijn we weer met ‘Mijn Dilemma’. Wat is het toch fijn dat deze series van ‘Mijn Dilemma’ zo gewaardeerd worden. De manier hoe jullie met elkaar omgaan bij de comments is echt hartverwarmend en we vertrouwen erop dat dat ook zo blijft. Dit keer gaan we praten over de puberteit. Denk hierbij aan opgroeien, ongesteld worden, ruzie met je ouders/zus/broer. Alles wat een beetje bij de puberteit en opgroeien komt kijken. Bij dit artikel inventariseren we alle problemen, klik verder als je wilt weten hoe het in zijn werk gaat en als je een dilemma over het onderwerp puberteit achter wilt laten of wilt lezen.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Bij ‘Mijn Dilemma’ geven wij een intro en vertellen wij het thema waar het over mag gaan. Dit keer gaat het over puberteit. 
  • Als je een probleem hebt dat je graag wilt delen over dit onderwerp, beschrijf hieronder in de comments de situatie. Dit mag vanzelfsprekend anoniem.
  • Het is de bedoeling dat niemand nu nog reageert op de beschreven situaties hier beneden, dat doen we namelijk 11 december! Dit artikel is bedoeld als inventarisatie van de dilemma’s.

En wat doen we 11 december?

  • Wij kiezen een aantal dilemma’s uit en zullen die bespreken in de video ‘Mijn Dilemma #5: puberteit.
  • Willemijn en ik gaan ons advies verwerken in een video. We kiezen per keer een vorm: artikelvorm of videovorm. Volgende keer dus een (‘psychologische’) video!
  • En dat doen jullie precies hetzelfde bij de comments! Geef op 11 december jouw mening en advies over de uitgekozen situaties.
  • Bekijk zeker dan het artikel nog eens van Mijn Dilemma #5 (dit artikel dus) en geef dan ook (als je wilt) adviezen op de situaties die wij niet besproken hebben in de video.
  • Als je helemaal niets weet (oplossing of advies) mag je natuurlijk altijd een reactie plaatsen om iemand bijvoorbeeld een hart onder de riem te steken! Het is niet zo dat je dan helemaal geen reactie achter kan/mag laten, haha! Hoe meer lieve en hulpvaardige reacties, hoe beter!

Op woensdag 11 december uploaden we de antwoorden via een Mijn Dilemma video met oplossingen en adviezen over het thema puberteit. PS: Er is niets waar je je voor hoeft te schamen en je kunt altijd anoniem reageren!

106 reacties

iemand -

hey, ik ben 12 (bijna 13) en heb maar een klein beetje borstgroei en dat is het.. Ik heb niet eens het lichaam wat bij een 12jarige hoort. Iemand tips om t sneller te laten gebeuren? groetjes

guusje -

Hoi,
wat fijn dat jullie dit doen! Ik heb een vraag. Ik ben 2 jaar voor het eerst ongesteld geworden,maar daarna niet meer en ik weet dat de eerste keren onregelmatig zijn, maar is 2 jaar wel normaal?

Milou -

In dit geval lijkt me het sterk dat je ongesteld bent geworden, hoe oud ben je? Maar als je het zeker weet zou ik je moeder inlichten (of heb je dat al gedaan?) en naar de huisarts gaan.
Xjess

Anoniem -

Wat nou als je, zoals in mijn geval van hun kant gewoon bevriend bent met twee jongens. Voor allebei voel ik meer dan vriendschap.. Wat moet ik hiermee en is het normaal dat je twee jongens tegelijk leuk vindt?

X

P.S. Volgens mij zijn ze beide niet verliefd op mij. Of iniedergeval niet voor zover ik weet.

Anoniem -

Ze zjnn ook nog eens beste vrienden en ik wil geen va beide kwetsen

Anoniem -

hoi, ik ben 15 jaar en zit in 4 havo. Mijn vraag heeft niet echt wat met de puberteit te maken maar ik wou hem toch even stellen. Nadat m’n ouders zijn gescheiden heeft mijn moeder een nieuwe relatie gekregen. Hij heeft ook 3 kinderen en ik kon het eigenlijk al vanaf het eerste moment heel goed met z’n oudste zoon van 17 vinden. Dat groeide steeds meer en na een tijdje hebben we dat ook uitgesproken en met elkaar gezoend. We hebben toen een week iets gehad en het ook aan onze ouders verteld alleen na die week hebben we besloten dat we onze vriendschap niet wouden opgeven door het risico te lopen dat we uit elkaar gaan. We vinden elkaar alleen nog steeds leuk en we houden nog steeds heel veel van elkaar. Ik wil wel met hem verder maar hij twijfelt nog heel erg. Ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. Onze ouders vinden het in principe geen probleem en we wonen niet samen in een huis. We zien elkaar alleen in het weekend.

XX Anoniem

Anoniem -

Hi. Op mijn nieuwe middelbare zitten allemaal haters, ze roddelen over al-les van mij! Wat kan ik hier tegen doen? :S

Sophia -

Heyy,
Mijn zus is al heel lang aan het puberen, ze is nu 16 jaar en het gaaat maar door. Vooral mijn moeder wordt er af en toe gek van en soms is zowat alles wat mijn ouders – vooral mijn vader – zeggen fout. En dan zit ik daar bij. Een beetje de vrede prberen te bewaken.. Maar ja… Mijn moeder heeft soms echt zin om haar het huis uit te zetten en mijn zus heeft wel eens wat gebroken (gelukkig maar een IKEA bekertje maar alsnog).
Verder is mijn zus slechtziend geworden dit laatste jaar vanwege een ziekte die o.a. in onze familie heerst. Hierdoor is ze soms een tikkeltje erger.

WAT MOET IK DOEN OM HAAR EN MIJN OUDERS TE KALMEREN!!???

Ik kan natuurlijk niet voor altijd de blauwhelm spelen, of het gewoon negeren. Ik ben overigens net “begonnen” met puberen, ben nu ongeveer 13 en merk wel dat ik de hele tijd “Jaaahaaaaa” roep tegnen me ouders en ze wegstuur en alles 😉

xx Sophia

Anoniem -

Hoe je het best puistjes kan camoufleren met make up en het dan zo natuurlijk mogelijk te laten lijken!!
Ik durf ook geen staart in naar school want ik denk dan dat mensen zo op mijn gezicht gaan letten, echt vreselijk irritant.. 😡

Anno -

hoe vraag je ja ouders of je tampons mag gebruiken?

Anna -

Word je ongesteld 4 weken na het begin of einde van de vorige menstruatie?

Kelly -

Vanaf de eerste dag dat je ongesteld bent dan duurt het terug 4 weken vooraleer je ongesteld bent. Hoe lang je maandstonden duren hangt een beetje af van je lichaam.

denyse -

Heeeii,

Ik ben een meisje van 16 en word altijd verliefd op jongens van 18 wat ik eigenlijk heel erg vind want hun zien mij toch niet staan en bij mij in de buurt zijn alleen maar rare jongens van 16. Hoe krijg ik dan ook aandacht van die jongens van 18?

Anoniem -

Hallo Willemijn en Martine,
Ik ben 15 en ik vind het heel erg raar dat ik nooit, maar dan ook nooit iemand leuk vind of leuk heb gevonden.
Mijn vriendinnen vinden wel eens jongens leuk en ik begrijp dan nooit wat ze leuk aan ze vinden.
Het lijkt wel alsof ik helemaal niet verliefd kan worden, maar dat wil ik wel graag.
Het lijkt me hartstikke leuk en het leuk me ook heel leuk om verkering te hebben, vooral omdat ik me vaak heel eenzaam voel.
Ik vroeg me af, weten jullie waarom dit is en hoe kan ik leuke mensen leren kennen, ook gewoon leuke vrienden enzo.
Want ik voel me zo alleen en ik heb echt heel erg behoefte aan een knuffel en iemand die mij wel leuk vind

Lisa -

Algemene tip voor alle meiden hier: wees niet zo onzeker!
Je bent hartstikke leuk en mensen vinden jou ook hartstikke leuk. En als je iets eng vindt om te doen: doe het!

Ik doe dit nu sinds m’n 17e en ik ben ontzettend blij dat ik ermee ben begonnen. :)

Anoniem -

Hoi!
Ik ben de laatste tijd heel erg onzeker geworden (ik ben 16). Onzeker over mezelf, over de dingen die ik doe, over alles eigenlijk. Er is als het ware een constante negatieve stem in m’n hoofd, die er vooral heel erg in goed is om kleine dingen heel erg groot te maken. Nou ben ik over het algemeen van mezelf al een vrij rustig en verlegen iemand, maar deze onzekerheid maakt het alleen maar erger. Op sommige moment heb ik er totaal geen last van, maar er hoeft maar 1 klein dingetje te gebeuren of ik hoef maar een 1 klein foutje te maken en bam daar is alle onzekerheid weer. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: hebben jullie tips om met onzekerheid en negatieve gedachtes om te gaan?

Anoniem -

Zo leuk concept dit! Dit is misschin een rare vraag maar ik heb echt heel schaamhaar (sommige haartjes wel 3 cm) en ik heb het al proberen te scheren alleen dat doet echt heel erg zeer… Wat moet ik nu doen?

Priscilla -

Misschien kun je je schaamhaar eerst knippen… en als het kortgeknipt is scheren (onder de douche). Korte haartjes zijn makkelijker om weg te scheren.

Anoniem -

Hoi. Ik weet niet of deze vraag iets te maken heeft met de pubertijd maar ik heb er wel last van van af m’n 11 ofzo (ben nu 13)
Ik ben voor veel dingen bang. En dan heb ik het niet over de achtbaan die over de kop gaat maar meer over de stomste dingen (maar ook andere dingen) die ikeigenlijk best graag wil doen maar doordat ik ga denken over ‘ja maar wat als?’ Dan doe ik het niet en daar heb ik later dan spijt van. Ik laat m’n leven echt een beetje leiden door angst.
Xxx

saskia -

Dat heb ik ook! Maar dan vooral als ik in bed lig denk ik: ‘wat als er dadelijk brand is?’ of ‘dadelijk sluipt er een inbreker binnen!
Mijn tip is om dan gewoon even op een rustige plek te gaan zitten en dan gewoon proberen ts ontspannen!

Ashley -

Puistjes.. Pff heeft bijna iedereen mee te maken toch? Zelfs nu in de twintig en af en toe nog last van

Anoniempje -

Ik ben nu 13 (bijna 14!!!!) en ik ben pas net voor de eerste keer ongesteld. En ik voel me echt verschrikkelijk. Wat helpt? En hoe doen jullie het met douchen?

Celine -

Hoi lieve willemijn en matrine,
Ik zit steeds met een naar gevoel. Ik ben een van de weinige die nog nooit gezoend heeft in mijn omgeving.
Dit werd mij extra onder de neus gewreven op het personeelsfeest toen iemand terwijl iedereen luisterde dat aan mij vroeg. Ik ben nu 16. Ik zat er zelf nooit echt mee. Maar ik zou wel graag een vriendje willen maar het lijkt wel alsof niemand mij wil. Het is niet dat erg onzeker ben ofzo. Ik snap niet dat niemand mij ooit heeft zien staan

ik wil wel een vriendje maar wat als niemand mij dan leuk vindt?

saskia -

Je moet geen vriendje willen! Als je iemand leuk vindt, moet je er gewoon op af stappen! Want liefde kun je niet dwingen, dat gebeurt gewoon vanzelf!
Suc6 xx

J -

Ik heb het zelfde, ben alleen een jaartje jonger dan jou. You’re not alone 😉

Anoniem -

Hoiii,

Ik heb een probleem. Ik ben 15 en ik heb nog steeds geen borsten. Ik ben hier heel erg onzeker over… Ik ben wel al ongesteld. Kunnen mijn borsten nog groeien?

anonieme llger -

Hey Willemijn en Martine!
Ik heb iets heel gênants: elke dag maak ik me zorgen over m’n eerste keer ongesteld zijn;

– waar moet die tampon nou in?
– wat als het op school gebeurt?
-Wat als m’n kleren vies zijn?

Enz enz…

Het is zelfs zo erg dat als ik buikpijn heb, ik gelijk naar de wc wil om te kijken of het zo is… :blush:

Hebben jullie tips en uitleg? :happy:

Liefs anonieme llg’er

Anoniem meisje -

Een van de grootste dilemma’s in de pupbertijd, de celeb crush! Je hooopt zoo dat hij ooit tegen je zal praten en hij je oooit leuk zal vinden! Maar dat gebeurt (meestal) niet.
Een meisje uit mijn klas ging zelfs huilen omdat haar celeb crush een relatie kreeg…

anoniem -

Ik heb een paar vraagjes.
Ten eerste: als je borsten in de groei zijn, zijn ze pijnlijk en voel je van die schijfjes, blijft dit zo? En hoe weet ik dat mijn borsten niet meer groeien?
Verder vraag ik me af wanneer ik wat meer vormen krijg, ik ben nog steeds behoorlijk recht zeg maar en nog niet ongesteld.

Dan heb ik ook nog allemaal vriendinnen die whatsappen enzo met jongens maar ik totaal niet…hoe kan ik dit aanpakken? Ik weet ook nooit wat ik moet zeggen rn dan loopt het gesprek weer dood.

Geweldig dat jullie dit doen! 😡

Lisa -

Wanneer je borsten niet meer groeien verschilt per persoon. Ik ben bijna twintig en opeens kwam er nog een cupmaat bij (hallo nieuwe lingerie, dag geld).

me -

Ik heb mijn pubertijd al heel lang geleden achter me gelaten maar interessant onderwerp.

Anomienpje -

Iets over ongesteld en pijnlijk/groeiende borsten en zweten yukkk, wat is het toch heelijk om puberrette te zijn 😉 😉

Puber! ;-) -

Heyy,
Mijn vriendinnen vinden allemaal jongens leuk en zijn verlieft enzo.
Ik heb dit niet en ik weet niet eens hoe het is om verlieft te zijn. Kunnen jullie uitleggen hoe het voelt om verlieft te zijn en hoe je het merkt??
En als je een vriendje hebt hoe je het dan aan je ouders verteld? Ik heb het er nooit over met mijn ouders. Ook niet over vrijen en dat soort dingen.
Plzz geef me antwoorden.
Xxx :)

Anoniem -

God ja, ik heb dat dus ook
Hoe the hell kan je verliefd worden?
Hoe kan je leuke mensen vinden, ik vind, heel kinderachtig gezegd, iedereen stom
En als je dan ziet dat vriendinnen verliefd worden en vriendjes krijgen en zelfs seks hebben (dat zie ik dan weer niet natuurlijk, dat is achter de schermen) dan kan ik me gewoon niet voorstellen hoe dat kan
Ik ben nog nooit verliefd geweest en ik heb nog nooit gezoend, en ik ben 15, werd toch wel eens tijd, vooral omdat ik wel echt behoefte heb aan iemand als een vriendje

Willemijn -

Hey Martien en Willemijn,
Ik heb heel vaak dat ik het ene moment we kan huilen, wat soms ook gebeurd, en het allemaal niet zie zitten, terwijl ik het volgende moment weer heel vrolijk ben, echt huppelvrolijk.
Mijn vriend wordt hier ook gek van, het ene moment moet hij me troosten om niks en heb ik een paniekaanval en het volgende moment zit ik vrolijk liedjes te zingen en wil ik cupcakes bakken :$. Ik moet ook overal om huilen, al zie ik een zielige reclame of ik lees een artikel over een geadopteerd kindje, huil ik meteen.
Best lastig dus, weten jullie of ik er iets aan kan doen?
Dankjewel!

Selma -

De laatste tijd voel ik me niet zo lekker en ben vaak chagrijnig en word snel boos terwijl het eigenlijk nergens op slaat :( . Hebben jullie misschien wat tips?

krista -

Hooi. Over dit onderwerp kan ik ook eens wat vragen stellen! Ik wil bijvoorbeeld graag beginnen met tampons. Ik ben al weer bijna 2 jaar ongesteld en ik durf het nog steeds niet.. Ook heb ik een conflict met mijn ouders. Ik ben 14 en er is een feest bij ons in de stad waar je vanaf die leeftijd heen mag. Ik ben al bijna een half jaar 14 maar ik mag nog niet van mijn ouders.. Is er iets hoe ik mijn ouders kan overtuigen? Ik wil zo graag met mijn vriendinnen mee..

Eva -

Ik heb wel een soort van vraag, ik hoop dat ik het goed kan uitleggen. Kijk, bij mij heeft bijna iedereen nu wel een vriendje, of heeft wel iemand die hij’/zij leuk vindt en waarvan de rest dan weet dat het wederzijds is. En m isschien daardoor is er ook wel een soort van druk om ook een vriendje te hebben, of in elk geval, zo voel ik dat. Alleen dan heb ik weer het idee dat niemand mij leuk vind enzo. Weten jullie hoe ik hier beter mee om kan gaan?

xxx

Lotte -

Hoi
de laatste tijd voel ik me een beetje duf. Ik ben niet fit. Ik ben ook steeds chagrijnig en krijg daar door steeds vaker ruzie met mij ouders. Ze zeggen dan dat ik naar buiten moet of dat ik huiswerk moet gaan maken, maar daar heb ik helemaal geen zin in. Weten jullie misschien hoe je jezelf een oppepper kunt geven??

xxx

saskia -

Hoi Willemijn en Martine,
Ik heb soms echt zo’n ‘aanval?’ van allemaal random gevoelens (bijv. Verdriet, woede, verliefdheid enz…) wat Is dit!? Ik wordt er knettergek van en ga er gemeen tegen mn ouders van doen en ook soms huilen, gewoon terwijl er eigelijk niks is om verdrietig van te worden! (behalve die gevoelens) … ❓
Weten jullie wat dit is en wat ik eraan man doen om het te stoppen?
Xxx-jes
:?:Saskia

Eva -

Hey,
Dit heb ik soms ook! Ik weet niet waarom, maar soms krijg ik ook zo’n huilbuien, terwijl het kan dat ik daarvoor net heel vrolijk was. Soms heb ik het vaak, dan weer eventjes niet.
Hebben jullie tips?
X Eva

Pien -

Dat heb ik soms ook.
Dan ben ik heel erg verdrietig om iets heel kleins of niks.
Xx

Nora -

Bedank je hormonen daar maar voor, die zijn vooral in de puberteit een puinhoop! ‘t Enige wat je echt kunt doen is accepteren dat het zo is, proberen je tot tien te tellen wanneer je je woedend voelt, proberen je gevoelens ergens op af te reageren (praat erover met een vriendin, schrijf een dagboek) en vooral niet boos op jezelf worden omdat je dit soort buien hebt, want het is niet jouw schuld.

Nadia -

Daar heb ik soms ook last van inderdaad!
Dan ben ik heel somber en kan ik ieder moment in huilen uitbarsten en chagrijnig doen tegen anderen. Om de kleinste dingetjes.
xx

guusje -

heee,
dat heb ik ook en het zijn je hormonen. Er valt helaas niet veel aan te doen.

Manon -

Leuk artikel! Volgens mij ben ik de puberteit al wel voorbij ahaha, al kan iedereen op elke leeftijd wel een puberteit momentje hebben

Elise -

heey
ik heb altijd een hele goede vriend gehad
hij wist alles van mij en ik alles van hem (bijna alles dan )
we zijn namelijk een soort van samen opgegroeid.
hij woonde wel in het zelfde dorp maar op een andere school
alleen hij is nogal populair en ik dus niet dus ik had het gevoel dat als hij met zijn vrienden groepje (ook met meisjes hoor) durfde ik dus niet meer dan hoi te zeggen en ging dan bij mijn vriendinnen staan.
we hadden ook altijd veel watsapp contact we konden uren lang chatten met alleen maar onzin en nu komen we niet eens verder dan hoi hoeist en eigenlijk doet me dat best wel veel.
hoe kan ik er weer voor zorgen dat we net als vroeger weer uren kunnen chatten over niets en dat ik weer meer contact met hem krijg

julia -

Owh, ik vind dit echt rot voor je. Misschien is het toch het beste om er met hem over te praten! Heel veel sterkte meid! 😡

IsaxBIEBER -

Hi, Ik ben een belieber. :yay:

Mijn probleem is, is dat Justin dat niet zo leuk vind (Een jongen waar ik verkering mee heb gehad enz.) En ik ben verliefd op die Justin én Justin Bieber. Moet ik Bieber laten vallen voor Justin??? ❓

.?..... -

Niet gemeen bedoelt ofzo maar je kent Justin bieber toch niet echt en je weet dus ook niet hoe hij in real life is. Als ik jou was zou ik gewoon voor doe andere Justin gaan want hij staat veel dichterbij je…

anoniempje -

ik heb rond mijn tepels zwarte haartjes. Bij mijn rechter wel stuk of 10 en bij mijn linker ongeveer 3. Ik trek ze er vaak uit, maar ze komen terug en bij mijn rechter worden steeds meer.. Wat moet ik doen?

Nora -

Blijf ze er gewoon uit trekken als je je daar prettig bij voelt. Als je merkt dat de haartjes te veel worden, of overbehaard bent op ook andere plekken, zou dat kunnen komen doordat je hormonen wat uit balans zijn (dat is helemaal niet raar of erg) en zou je er even met de huisarts over kunnen praten.

Urmila -

Ik heb eigenlijk twee vragen :$ ,

Waren jullie vroeger onzeker zoja wat deden jullie daar tegen?

En wat is jullie beste tip om NIET door te lekken tijdens je menstruatie?

Eva -

Zowel tampon als maandverband gebruiken, werkt als een tierelier:)

Nora -

Maandverband met vleugelsss!

julia -

Haha! :)

Jannah -

Als je vriendinnen klagen altijd dat ze geen vriendje hebben, maar juist zij hebben super veel succes bij de jongens, chatten en sturen en spreken er heel de tijd mee af. En dan zit jij daar en jij hebt nooit iemand en niemand vind je leuk
Of soms voel je je zo blij met wie je eigenlijk bent en 5 minuten daarna haat je jezelf weer

Kelly -

Ik ben mezelf hier maar wat aan het amuseren met antwoorden op vragen omdat ik als 21-jarige geen puberproblemen meer heb. Leuk dat jullie het doen, hopelijk komt het niet teveel in de trend van het filmpje relatieproblemen.

Marieke -

Het is toch nog helemaal niet de bedoeling dat je reageert? Of heb ik het nu verkeerd begrepen?

Kelly -

Cho, mijn exceses als dit niet echt de bedoeling was. Net zoals vorige keer zullen niet alle vragen beantwoord worden en dan zijn die mensen toch ook geholpen. Ik weet zeker dat het filmpje dat komt niet minder interessant zal worden als er al mensen geantwoord hebben.

Eline -

Ik ben verlegen in de klas maar dat wil ik niet zijn alleen bij mij vriendinnen heb ik het gevoel dat ik mezelf kan zijn ik voel me minder dan de rest
Xx eline plz geef advies
Ps zit in de derde 😉

Kelly -

Je hoeft niet verlegen te zijn, ieder persoon is uniek en een speciale persoon op zich. Borst vooruit en probeer je je wat minder aan te trekken wat andere van je denken. Hun probleem als ze je niet leuk vinden, lat je vooral niet klein en verlegen. Ik ken mezelf hier goed in, had weinig vriendinnen en men klas was echt niet leuk. Ik liet me altijd doen en had op den duur nog weinig zelfzekerheid. Probeer er eens over te praten met je vriendinnen, zij zullen je vast vertellen hoe geweldig je wel bent en dat je je daar allemaal niks van moet aantrekken. Hoe grof het ook mag klinken: er gaan altijd mensen zijn die je neit mogen maar dat ligt echt niet aan jezelf. Het is gewoon de normaalste zaak van de wereld. Dus hoofd omhoog en borst vooruit (letterlijk zo over straat lopen, probeer het eens, bij mij werkt het echt :p)

Lytje -

Dat heb ik ook… Zit ook in de derde trouwens.

Anoniem -

Heey,
Ik ben verliefd op een jongen, maar hij wordt zeg maar best wel gezien als een nerd. Ik weet ook niet of hij mij leuk vind, maar we zijn wel vrienden. Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor dat ik hem leuk vind, wat moet ik doen?
X

anoniempje -

Dit heb ik ook gehad! Ik kon mezelf wel slaan dat ik verliefd op hem was, maar het werd alleen maar erger. Ik besloot het aan 1 vriendin te vertellen bij haar thuis en die vroeg eerst een paar keer: ‘ Meen je dit, beloof je me dat je serieus bent?’ Ik snapte het wel, want het was niet het type wat ik normaal altijd heb gehad als vriendje. Maar ze vond het eigenlijk best wel grappig en leuk dat het zo was. Aan de rest van mijn vriendinnen heb ik langzamerhand een klein beetje laten merken dat ik hem leuk vond. Eerst als een soort ‘grapje’ dingen zeggen en daarna steeds serieuzer, ze zullen er aan wennen. Ik kwam er na 2 maanden ongeveer achter dat die mij ook leuk vond en toen kregen we en het was een hele leuke tijd! Schaam je vooral niet dat je verliefd op hem bent, het is juist heel erg leuk! Je vriendinnen zullen misschien in het begin een beetje gek kijken, maar uiteindelijk als ze echte vriendinnen zijn accepteren ze dit! Ervoor gaan dus!

Madelaine -

Je vooroordelen over hem opzij zetten :).

Lotte -

Hoi, ik heb een probleem! Ik vind een jongen heel erg leuk en we praten heel veel op whatsapp en snapchat. Maar toen hij 2 weken geleden vroeg of ik met hem zou willen wist ik dat nog niet zeker dus zij ik NOG nee. Nu 2 weken later ben ik er helemaal zeker van dat ik wel met hem zou willen en toen ik dat tegen hem zei vertelde hij dat hij het nu niet meer wist omdat hij ook iemand anders leuk begon te vinden. Maar dat hij mij ook nog steeds heel leuk vind. Ik weet dat dat meisje hem niet leuk vind maar ik ben bang dat als ik dat tegen hem zeg hij denkt dat ik haar probeer zwart te maken en mezelf goed… Ik wil niet dat het een wedstrijd wordt en dat als hij met mij zou willen dat hij er dan ook voor 100% voor gaat! We fiesten soms ook samen en dat is heel gezellig. Help wat moet ik nu tegen hem zeggen?! En kun je wel 2 personen tegelijkertijg leuk vinden? Willen jullie me alsjeblieft wat tips geven?!

XXX -

Hallo,
Mijn probleem is dat ik soms echt heeeel random heel verdrietig en gestressed wordt en alles lijkt dan mis te gaan en dan krijg ik van die gedachtes van ja wat wordt je later nou je wilt niet zo’n random iemand zijn die iedereen toch vergeet als je dood bent allemaal dat soort onzin en dit is echt heel vervelend. kan ik hier iets aan doen…
x

IsaxBIEBER -

Heb ik ook wel eens. Het beste is om daar niet aan te denken en jezelf dus af te leiden van die gedachtes! Suc6! :)

Anoniem -

Ik ben nu 19 jaar en ik heb nog heel erg de behoefte om thuis te wonen. Heel veel mensen willen juist uit huis op deze leeftijd maar ik wil dit echt nog niet. Het voelt een beetje als verlatingsangst ofzo. Ik heb gewoon een hele goede band met mijn ouders. Op vakantie gaan en weekendjes weg zijn geen probleem omdat ik altijd weet dat ik weer naar huis ga. Ik hoef nu ook nog niet perse uit huis, het is geen noodzaak ofzo vanwege mijn studie maar ik wil graag weten hoe ik me moet voorbereiden op het moment dat het wel moet.

Alvast bedankt !

Marieke -

Hier ben ik ook wel nieuwsgierig naar :) Ik heb ongeveer hetzelfde, ik woon in een dorp in Groningen en studeer in de stad Groningen. Er is prima treinverbinding dus ik ga nu al een jaar dagelijks op en neer. Ik ga waarschijnlijk in februari op kamers, omdat hier aan toe ben en ik heb er ook wel zin in, maar tegelijkertijd is er ook een deel van mij dat helemaal niet weg wil. Ik heb inderdaad ook een prima band met mijn ouders en zit hier altijd in de woonkamer, met mijn laptopje op schoot, terwijl mijn ouders tv kijken. Het vooruitzicht om dan alleen op zo’n kamertje te zitten lijkt me dan eigenlijk helemaal niet fijn :/

marielle -

Lekker thuis blijven wonen :) Scheelt een hoop geld en werk. je merkt het vanzelf als je er aan toe bent om uit huis te gaan…

anoniem -

Hi,
ik ben 14 jaar en mijn probleem is dat al mijn vriendinnen allemaal dingen uitproberen waar ik geen behoefte aan heb, jointjes en sigaretten roken drinken en random jongens zoenen. Ik vind dit allemaal onzin en heb hier geen behoefte aan het is alleen zo dat ik hierdoor de ‘brave’ ben en dat vind ik erg vervelend. Het is niet zo dat ik het niet doe omdat het niet van mijn moeder mag maar gewoon omdat ik hier geen behoefte aan heb ik kan het ook leuk hebben zonder aangeschoten te zijn. Wat kan ik eraan doen dat zij mijn gedrag snappen en misschien zelf stoppen want het is natuurlijk hartstikke slecht. Ik heb allang uitgelegd dat ik er geen behoefte aan heb maar ze snappen dit gewoon niet…
xx

Jill -

Woow! We thinking the same 😮 Ik heb ook nog nooit gerookt (bewust) en ook niet random met een jongen gezoend ook deels omdat het er nog nooit van gekomen is, zelfs niet met een jongen waar ik eventueel wel van hou.. :$ Ik heb ook geen behoefte aan joints roken of sigaretten. En wordt daarom ook als het brave meisje gezien.. Terwijl ik 15 ben. Ik voel me ook heel erg onbegrepen en ben ergens ook wel blij om te lezen dat ik niet de enige ben.. Dit is dus ook mijn dilemma.

Liefs xx

Jill -

te grappig! Ik heet ook Jill, ik ben ook 15 en ik ben ook niet echt zo’n bad ass die zomaar zoent met iedereen (ik heb ook nog nooit gezoend, ben ik ook onzeker over) en ik rook en drink ook niet :) idd leuk om te lezen dat ik niet de enige ben :)

Jill -

woow zo toevallig! hahah xx

Marieke -

Ik was precies zo op jouw leeftijd, dus don’t worry! Ik ben nu 19 en mijn ervaring is dat je later alleen maar blij met jezelf bent, dat je niet talloze jongens hebt gezoend en niet je longen al vanaf je veertiende hebt lopen verpesten (drank had ik zelf wat minder moeite mee, zo rond mijn 15e). Ik zou me dus, hoe moeilijk het ook is, weinig aantrekken van het gedrag van je vriendinnen en wat zij van jou vinden. Je bent niet braaf, je bent verstandig! Ik denk overigens wel dat je je vriendinnen niet kan laten stoppen, net zoals zij jou niet met hen mee kunnen laten doen. Het is lastig, maar eigenlijk zou ik je andere vriendinnen aanraden (ook al komen die natuurlijk niet zo maar uit de lucht vallen). Zoals ik het lees, lijkt het te botsen en te frustreren en dat is natuurlijk nooit leuk. Daar zijn vriendinnen niet voor bedoeld. Als jij aangeeft die dingen niet te willen doen, dan moet dat voor je vriendinnen duidelijk zijn en moeten ze er verder over ophouden en zeker jou niet als braaf gaan bestempelen!

XXX -

Hartstikke bedankt!!!

Bo -

Ik heb wel een vraagje, ik heb sinds een tijdje heel veel puistjes, vooral in m’n T-zone en op mijn kin. Ik haal iedere dag m’n make-up eraf, gebruik goede huidproducten en gebruik een keer per week een masker. Helaas blijven ze zitten, en ik loop er heel erg tegenaan, ik vindt het echt heel lelijk zelfs met make-up.. Ik word er erg onzeker van. Hebben jullie iets wat me kan helpen?

Anoniempje -

Hey lieve Willemijn en Martine,

Ik heb best wel een heftig weekend achter de rug..
Het begon allemaal zo leuk zaterdagavond op de Sweet16 van m’n beste vriendin. We hadden allemaal best wat drankjes op en toen we in de discotheek aankwamen was iedereen best wel dronken. Ik ben toen met 2 jongens geweest (ja ik weet dat dit eigenlijk al niet kan) Maar een van die jongens was de ex van een vriendin van me en het was nog maar een paar dagen uit. Wel heeft mijn vriendin het uitgemaakt omdat ze hem alleen zag als een goede vriend i.p.v haar vriendje. Maar mijn vriendin is suuuper boos op mij en mijn andere vriendinnen eigenlijk ook. Ik heb er ook spijt van en wilde haar absoluut geen pijn doen! Maar ik had die avond niet echt besef wat ik allemaal aanrichtte… What to do??

xxx

Kelly -

Tja jammer dat het zo is moeten lopen, zeker omdat het nog niet zo lang uit was tussen je vriendin en die jongen. De vraag is of je er weldegelijk iets voor voelt? Dat je vriendin toch nog eventjes boos zal zijn zal je niet kunnen vermijden vrees ik. Zeg haar duidelijk dat je er spijt van hebt. De rest zal wel slijten met der tijd als ze een goede vriendin is

Hilde -

Haai,

Super dat jullie het nu over puberteit doen! Aangezien ik er (voor mijn weten) genoeg van weet, zou ik toch willen weten. Als ik ongesteld ben schieten de puisten als paddenstoelen uit de grond, hoe kan dit nu eigenlijk? :heart:

sharon -

Ik ben nu al 2 weken niet ongesteld geweest wat moet ik doen ? Maar ik weet dat ik niks met iemand gedaan heb. En ik ben ook nog niet heel lang ongesteld .. ❓

Renée -

Als je sinds kort ongesteld bent is het nog niet regelmatig, dus je bent dan voor het eerst ongesteld, en dan ben je vervolgens 2 maanden er na nog steeds niet ongesteld, dan ineens weer wel en dan weer een poos niet. Dat hoort er bij, dat is helemaal gewoon. In het begin van je menstruatie is het nog heel erg onregelmatig, na ongeveer een jaar is je menstruatie constant. Als je al een een paar jaar ongesteld bent en nu ineens niet meer, dan zou ik eventjes een test halen, of naar de huisarts gaan. Succes :)

Lisa -

Ik ben heel lang om de drie maanden ongesteld geweest, daarna om de twee en daarna regelmatig (24e: is die dan!)

Wat Renée al zegt: maak je geen zorgen, het is heel normaal. :)

Diedeke -

Ik vind het nog steeds zo’n goed concept van jullie:) Ik ben zelf zeventien, dus ik zit bijna op het einde van mijn pubterteit, maar ik had toch nog wel vraagje. Ik ben namelijk best wel onzeker van mezelf en weet soms niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan. Hebben jullie gewoon van zelf je lichaam geaccepteerd ? Eh überhoupt gewoon wie je bent? Jullie komen altijd zo zelfverzekerd over, natuurlijk kun je niet altijd zelfverzekerd zijn en zijn er vast momenten waarop je onzeker bent, maar hebben jullie misschien tips? Hoe deden jullie dit op deze leeftijd?

Liefs, Diedeke

Nora -

“it’s hard 2 be sad about ur body when you think of it as a landscape. you don’t criticise a mountain for being too big, or a valley for being too winding, and no one ever complains about the vastness of the sea. u are part of the earth and u are so beautiful friends.”

http://thoughtcatalog.com/chelsea-fagan/2013/01/how-to-fall-in-love-with-yourself/ dit artikel lees ik soms als ik me rot voel over mijzelf. It’s a tough journey, maar het is het zo waard :). Liefs.

Anna -

Heel erg leuk! Ben benieuwd.

Anoniem -

Ik voel me altijd zoooooo kut als ik ongesteld ben dat ik me het liefste ziek meld

Merel -

ik ook, alleen dat vinden mijn ouders niet goed…

Anonieeem -

Ik heb datzelfde probleem gehad.. Inmiddels gebruik ik de pil en dat maakt het bij mij zo veel beter. En je bent het super regelmatig wat ook heel fijn is! Misschien ook iets voor jouw om over na te denken?

Sanne -

Ik snap het maar je moet gewoon iets bedenken dat misschien helpt

Gudrun Mertens -

Hoi,

probleempje nr 1: er is een jongen die ik zeer leuk vind, hij heeft gezegd dat ie me ook heel leuk, tof en knap vind maar dat hij verliefd is op een ander, nu ben ik dus wel teleurgesteld en sinds we het er over gehad hebben lijkt het alsof hij altijd kort tegen me doet (kan ook aan drukke schoolperiode liggen). Nu heeft hij het tegen dat meisje nog niet gezegd en wil ik natuurlijk graag dat hij uiteindelijk toch van gedacht veranderd en voor mij kiest, wat moet/kan ik doen?

Probleempje nr 2 (sluit min of meer aan bij het vorige): wat kan ik doen om meer relaxed en spontaan te zijn als ik in de buurt ben van een jongen, bij sommige lukt het gewoon, bij andere niet. Ik ben zelf wat stil (in het begin) en verlegen, maar wat te doen als die jongen dat ook is?! (graag een tip in beide gevallen, jongen ook verlegen, of net niet)

Ik vind het trouwens zeer fijn dat jullie zulke filmpjes doen, ik ben grote fan!! 😀 Ik kijk uit naar de video!!

Kelly -

Ik zou gewoon zeggen: wees jezelf en wees vooral niet bang dat ze je niet leuk vinden. Dat is dan pech voor hen. Ik was vroeger ook een stil en verlegen meisje en toen ik nare de hogeschool ben gegaan is die verlegenheid veel verminderd. Stap gewoon naar iemand toe en stel je voor, denk er niet teveel over na want dan is die spontaniteit weg. Ik snap dat het lastig is, ik herken mezelf. Maar de meeste mensen vinden iemand spontaan net leuk, doen ze dat niet dan hebben zij pech.

Om een antwoord te geven op je eerste vraag, ik zou gewoon naar hem toe stappen en vragen hoe je er voor staat, hoe hard het misschien kan zijn: een nee heb je al en een ja kan je maar krijgen. Moest ik die jongen zijn dan zou ik het leuk vinden dat een meisje naar me toe stapt om duidelijkheid, zo weet hij tenminste wat je voelt. Hoe langer dit aansleept hoe meer jij misschien ook gaat hopen en dat mag je jezelf zeker niet aan doen. Dus wees eerlijk tegen jezelf, eventjes voeten aan de grond en duidelijkheid vragen op een rustige manier.

Hopelijk helpt het een beetje 😉

Nora -

Zoals je zegt, kan het door de drukke schoolperiode komen dat hij wat kortaf doet; daarbij is het natuurlijk altijd een beetje ongemakkelijk als er een soort ‘spanning’ tussen twee mensen hangt en vond hij het vast helemaal niet tof om je ‘af te wijzen’, waardoor er wellicht wat tijd nodig is voor de band tussen jullie twee weer helemaal okee wordt, heb niet te veel haast want het lijkt een toffe jongen en jij een tof meisje!
Het is cliché, maar het enige wat echt tot een chille band met mensen brengt is acceptatie van hoe je zelf bent en niet willen veranderen, voor niemand… uiteindelijk zijn de allerbeste relaties (vriendschappelijk en in de liefde) gebaseerd op eerlijkheid en op hoe op je gemak je je voelt bij de ander, right? Het heeft weinig zin om een superleuke jongen aan de haak te slaan als je vervolgens jezelf altijd moet inhouden of zenuwachtig moet zijn om hoe je je moet gedragen.

Kelly -

ik kon het niet beter zeggen. Je moet jezelf kunnen zijn bij een vriend maar vooral ook bij je vriendje. Dat gevoel is goud waard en je voelt je jezelf ook stukken beter van. 😉

Charile -

Leuk! Ik ben er voor m’n gevoel alweer uit, maar ik kijk uit naar de video!

Daphne -

Leuk onderwerp! 😀
Ik heb ook niet echt nu gelijk een vraag maar ik denk dat misschien wat feitjes of weetjes over de pil wel leuk zijn om erbij te doen (is toch een groot onderwerp in de puberteit) :)

Yunaa -

Heel erg mee eens, er zijn zoveel soorten anticonceptie. Iets waar ik in de pubertijd tegen aan loop. Hoe kies je en wat zijn jullie ervaringen?

Em -

Dit is wel een goed onderwerp vind ik!
Persoonlijk ben ik van mening dat meisjes veel te vroeg met anticonceptie beginnen en dat eventuele gevolgen niet duidelijk door een huisarts verteld worden.

Ik heb er spijt van dat ik anticonceptie heb gebruikt omdat het schade aan je -nog ontwikkelende- lichaam kan aanrichten.
Ik heb de pil gebruikt en ook de nuvaring.
Over de nuvaring was ik erg enthousiast omdat het weinig hormonen zou bevatten, dus kreeg ik minder last van stemmingswisselingen. Echter is deze laatst ook in het nieuws geweest omdat het schade aan je lichaam kan aanbrengen.

De laatste jaren gebruik ik geen anticonceptie meer en ik merk dat mijn lichaam meer in balans is.
Vrijen doe ik met condoom en dat gaat prima.

Wat ik met mijn verhaal wil bereiken is dat meisjes over anticonceptie gaan nadenken en het niet als vanzelfsprekend zien.
Heb je het niet nodig, neem het dan niet.
Wil je echt aan de pil, lees je dan goed in, praat met moeders 😉 en denk na over de lichamelijke gevolgen. Niet alleen nu, maar ook op lange termijn.

Madelaine -

Niet alleen de lichamelijke gevolgen maar ook psychische! Het zijn hormonen en die kunnen veel doen met je gemoedstoestand.

Lisa -

Dat is wel de reden dat ik een spiraal heb. Ik heb deze wel pas op mijn 19e genomen toen ik daadwerkelijk regelmatig seksueel actief werd. Ik heb zelf toentertijd een spiraal gekozen omdat het een stuk veiliger is dan de pil (niet beïnvloedbaar met e.d.)

Maar, meisjes van 14 moeten echt niet over de pil nadenken. Je bent nog in ontwikkeling en de pil is niet bedoeld voor ongesteldheidsstopper, maar als bescherming bij seks. Als je dat al gaat doen op je 14e ben je ook volwassen genoeg om een condoom te kopen. :)

Merel -

Ik ben 15 en al 2 jaar aan de pil vanwege acne, dat is voor mij de enige reden om aan de pil te gaan.
Ik vind het een beetje raar dat jullie er vanuit gaan dat jonge meisjes daar niet goed over na denken en de pil als ongesteldheidsstopper zien, of alleen maar om de anticonceptie.
Dat is namelijk niet zo, ik heb m in overleg met huisarts en moeder, heb er heel goed over na gedacht en er veel baad bij

Daphne -

Leuk onderwerp! 😀
Ik heb ook niet echt nu gelijk een vraag maar ik denk dat misschien wat feitjes of weetjes over de pil wel leuk zijn om erbij te zijn (is toch een groot onderwerp in de puberteit) :)

Sofie -

Leuk onderwerp! Ik zit er middenin, maar er schiet me nu (nog) geen vraag te binnen :)

Aranka -

Wat een ontzettend goed idee om dit te doen! Als jullie nog psychologische onderbouwing nodig hebben, i’m here! (studeer sociale psychologie/seksuologie :dance: )

Reageer ook