Make-up in de zomer

Heerlijk, die zomer. Warm, zonning, vrolijke mensen… Maar soms is het wel heel erg warm en zweet je, je het leplazerus. Vaak dragen we in de zomer minder make-up. Soms draag je ook minder make-up dan dat je zou willen, omdat je bang bent dat het uitloopt of er na een paar uur niets meer op zit. In dit artikel bespreek ik de fabeltjes wat betreft make-up in de zomer, hoe je het beste make-up kunt dragen in de zomer, en hoe je die zo langdurig mogelijk kunt laten zitten!

Fabeltjes
Er zijn een twee fabeltjes wat betreft make-up en warm weer die ik even de wereld uit wil helpen…

    1. Als je foundation op hebt, word je niet bruin. Door de SPF die vaak in foundations zit verbrand je minder snel, maar de UVA/UVB straling komt nog steeds door je foundation heen. Hierdoor word je nog steeds bruin en kan je zelfs ook nog verbranden.
  1. Waterproof foundation, oogschaduw, eyeliner en mascara blijven gewoon zitten. Ook als ik een flinke duik onder water neem. No way… Neem ‘waterproof’ altijd met een korreltje zout. Het blijft inderdaad langer zitten tijdens een regenbui, een warme en zweterige dag, of de spetters van de tuinsproeier… maar waterproof (en zeker alles wat geen mascara of eyeliner is) zal nooit volledige het zwembad of de zee overleven als je een paar keer kopje onder gaat. Verwacht dus niet dat bijvoorbeeld een ‘waterproof foundation’ ook echt een dagje strand of wildwaterpark overleeft.

Ik zeg nu wel dat écht waterproof niet bestaat, maar hoe zit het dan met de make-up van deze dames? Wat is hun geheim?!

Make-up in de zomer
Tot zo ver de fabeltjes. Hoe kun je dan het beste make-up gebruiken? En hoe zorg je dat het lang blijft zitten?

Stap 1: begin altijd met een goede dagcremeen primer! Als je snel glimt, kun je bijvoorbeeld de Porefessional van Benefit gebruiken. Kies eventueel eentje met een hoge SPF, voor een optimale bescherming. Zit dat er niet in? Gebruik dan een zonnebrand na je dagcreme. Heel belangrijk!

Stap 2: gebruik concealer op je plekjes en donkere kringen (als je die hebt dan). Vervolgens kun je kiezen: de foundation die je anders ook altijd gebruikt, een getinte dagcreme of een dun laagje poeder om slechts je gezicht te matteren. De drie opties zal ik nu even bespreken.

Als je, je foundation die je anders ook altijd gebruikt tijdens de zomer met warm weer ook wilt gebruiken moet je het heel zorgvuldig aanbrengen! Met deze foundation loop je sneller ‘schade’ op, dan met de andere twee opties. Breng zo weinig mogelijk foundation aan, werk opbouwend, in dunne laagjes. Zo doseer je precies en krijg je geen over-do aan foundation. Als je zweet loop je de kans dat de foundation heel erg gaat vlekken en glimmen, dus hou ook je poederdoos bij de hand en neem deze, eventueel met je concealer mee in je tas. Wat ook handig is om mee te nemen zijn van die anti-glim papiertjes. Heb je die niet? Dan volstaat een tissue of een stukje wc papier vaak ook.

Wanneer je een getinte dagcreme gebruikt zorg je voor een beschermde, gehydrateerde en geëgaliseerde huid. Het voordeel van deze optie is dat het minder vlekt, natuurlijker oogt, je alles in één hebt en je op safe speelt. Het nadeel is dat je huid minder flawless is dan wanneer je gewone foundation gebruikt. Als je voor deze optie kiest, hoef je stap 1 niet te doen. En dat scheelt weer een laagje. Vaak heel prettig als je een normale tot lichtvette huid hebt.

Een dun laagje poeder is ook een optie. Hierdoor matteer en egaliseer je je huid een klein beetje, waardoor je te veel glans tegen gaat en een mooiere huid creëert. Deze optie is waarschijnlijk niet geschikt voor jou als je een zeer droge huid hebt! Dan ga je velletjes namelijk alleen maar meer zin. Deze optie is wel heel geschikt als je een vette huid hebt. Een laagje poeder is het minst egaliserend, maar tegelijkertijd ook het makkelijkste om te gebruiken op een hete dag. Ik gebruik zelf dan ook vaak poeder en daarnaast wat concealer op plekjes.

Aan jouw de keuze!

Het bronzer-seizoen is begonnen!

Stap 3: breng een mooie, zomerse blush aan. Denk aan een peachy of warm roze kleur. Breng ook wat bronzer aan op de gebieden, daar waar de zon je gezicht raakt, dus op je neus, voorhoofd en decolleté.

Stap 4: Wil je de nadruk op je ogen of de lippen? Wat suggesties: felle lippen met nude eyes, nude look, sunkissed… Oh en vergeet zeker de highlighter niet! Hou het licht, vrolijk, luchtig en zwoel. ‘s Avonds kun je wat hefiger aanzetten, door uit te pakken met een donkere oogschaduw of een mooie gebronsde look bijvoorbeeld.

Favoriete zomerlipsticks: MAC Impassioned Lipstick, YSL Rose Culte Lipstick, Catrice Matt About Pink Lipstick

Titivate lippotlood van Illamasqua, longlasting en zomers!

Tip: voorkom een te matte look. Dat komt niet overeen met hoe het in de zomer er natuurlijkerwijs uit zou zien. In de zomer straalt een huid, en glimt het een beetje van de warmte. Te mat oogt onnatuurlijk.

Sunkissed look door Martine

Make it stay there
Ten eerste: doe stap 1! Gebruik altijd, maar zeker in deze weersomstandighede, een primer (voor zowel je gezicht als je ogen)! Gebruik waterproof eyeliner en mascara, omdat dit vaak net wat langer blijven zitten in natte, zweterige en klamme situaties. Maar gebruik waterpoof met mate! Het zijn erg hardnekkige producten, en zijn daardoor niet echt een lieverdje voor je ogen/huid/lippen. Ook kun je het beste cremeproducten (zoals creme blush, creme oogschaduw) gebruiken. Zij blijven net even wat langer zitten, mits je een basis gebruikt! Als laatste: poeder altijd goed af. Make-up gaat in lijntjes zitten, al helemaal je klam en zweterig bent. Voorkom (of in iedergeval verminder) dit, door goed af te poederen! Poeder eventueel in de loop van de dag even bij. Probeer verder zo min mogelijk aan je gezicht te zitten. Als je zweet, dep je gezicht dan af met een tissue.

Wat verder misschien ook nog leuk is om te lezen:

Voor zo ver mijn zomertips en dan ga ik nu weer lekker in de tuin chillen met een boek op schoot en een sapje in mijn hand. 😉 Fijne dag lieverds!

P.S. Mocht je nu denken ‘Heb ik dit niet eerder gelezen?’ Dat kan kloppen! Dan bezoek je LLG al een hele poos want dit artikel komt uit juni 2009, toen ik nog een web-log blog had! Ik heb hem iets aangepast en geactualiseerd. Ik vond ‘t wel leuk om ‘m te reposten!

41 reacties

Athena Wijsman -

Ahaha ik ben zelf ook een synchroonzwemster en het geheim is gewoon normale Etos waterproef make-up (na het zwemmen zie je er dan misschien niet uit maar tijdens wel ahaha)

Anouk -

Handige tips!!! Maar heb toch een vraag….als ik op dagen zoals nu eigenlijk op mijn ogen alleen een lijntje wil dragen bv eyeliner of een potlood of zwart oogschaduw lijntje hoe laat ik die langer zitten??? Ook als ik oogschaduwbasis gebruik gaat t lijntje glijden en zit t overal dus zowel zonder basis als met het heeft geen zin. Moet altijd oogschaduw gebruiken ook als ik daar nu met dit weer geen zin in heb. Hebben jullie tips!!! Dank je wel vast!!!

Saar -

Die zwemsters gebruiken haarlak om hun gezichts make-up te fixeren, heb ik ooit gezien op televisie… Getver, wat lijkt me dat een vies gevoel

Malou -

ik draag liever geen foundation in warm weer, dan zie ik niet goed of ik verbrand.

Eline -

De foto van al de bronzers ziet er mooi uit! Handig artikel ook!

Anna -

Wat een leuk en handig artikel!

Kayleigh -

Handige tips! Ik vind de look van Martine heel erg mooi! :heart:

azazella -

dit is hun geheim 😉

” It’s more or less a full face of makeup. We use Chapstick as a primer for our eyes, since it seems to work better than actual primers, and then we just cake on a ton of eye shadow. Up close it seems crazy, but from far away it looks normal.”

jasmijne -

waarom gaat het altijd over de lipstick / lippen van martine ?
het gaat toch om de kleur ?
martine, lees erover heen, zelfs ik vind het vermoeiend 😉

anne -

waarom kan Martine eigenlijk niet fatsoendelijk een lipstick opdoen?

Martine -

Dat kan ik prima hoor :) het is trouwens fatsoenlijk!

Anouk -

Nou lekker Martine het zal je maar gezegd worden!!! Jullie zijn een stel leuke dames waar ik graag naar kijk. En jullie zien er altijd goed uit XX

Charile -

Goed en handig artikel 😀

Kiss & Make-up -

Ik hou van de zomer, maar het is inderdaad wel vervelend dat veel zomeractiviteiten niet bepaald lief zijn voor je make-up. Tof artikel!

Caro -

Leuk artikel, interessant om te lezen! :-)

Joyce -

goede tips! zo jammer dat waterproof zwemmen niet overleeft! ik draag met warm weer vaak alleen wat mascara:)

bij stap 1 staat ‘dagcremeen’ – ik denk dat daar nog een spatie tussen moet :)

Miranda -

Leuke tips. Primer is zeker een uitkomt voor warme dagen! Wanneer het echt warm is 27 gr dan draag ik eigenlijk hooguit alleen mascara, maar het kan ook zijn dat ik gewoon make-uploos ga. Het gevoel dat ik make-up op mijn gezicht draag vind ik dan helemaal niets. Als ik echt wegga ( naar festivals, uiteten of iets dergelijks dan gebruik ik wel gewoon full face make-up)

Lieke -

Bij dat zwemmen, gebruiken ze haarlak om het allemaal vast te zetten en daardoor blijft het zitten 😉

Anouk -

Leuke tips! Als het echt boven de 27 graden is draag ik het liefst geen foundation/bb of wat dan ook. Wel altijd mascara!

Rozemarijn -

haha daarom kies ik in de zomer vaak voor make up loos! Kan ik gerust in zwembaden springen!

Lytje -

Leuk artikel! Ik draag (qua make-up) ‘s zomers alleen waterproof mascara (Essence, zit als een huis) en een subtiel kleurtje op mijn lippen (NYC Applelicious). Ohja, ook nog waterproof SPF lipbalsem eronder.

Heartshapedrosepetals -

Inderdaad waterproof is niet echt waterproof :( Toch eens opzoeken hoe die dames dat doen.

Pernilla Blaak -

Als jullie niet geloven in mascara die blijft zitten in het water: probeer de Maybelline Waterproof mascara’s. Geloof me, die blijven zitten! :yay:

Dita -

Handige tips!

Cindy -

Ik heb wel eens gelezen dat die zwemsters lippenbalsem als primer gebruiken voor hun oogschaduw (erg veel oogschaduw). En de rest volgens mij vrij ‘normale’ (waterproof) merken, zo lang ze niet aan hun gezicht zitten schijnt het redelijk op zijn plek te blijven. Vooral veel vettige producten qua liners enzo.

Kelly -

Wat een heerlijke tips! Ik wat waterproof make-up ook tien keer niks als ik continu in het zwembad wil springen van de hitte. Liever alleen een beschermende factor op mijn gezicht en voor de rest geen make-up. Hoef ik mij ook geen zorgen te maken over uitlopende mascara!

Suzanne -

Oeh die bronzers! Wat een heerlijke tips!

MySimplySpecial -

Ik vraag me inderdaad af hoe die schoonzwemsters dat doen!

Black Sheep -

TIP ongebleekte bruine servetten werken het beste om het beste om je glimmende huid te verminderen. De V&D heeft ze bij de broodjes en in het restaurant. Handig als je op een hete dag aan het shoppen bent. 😉

Marnel -

SUPER HANDIG!! Dit had ik nou net nodig!! Dankjewel!!

Marnel -

Even tussendoor….die reclame van martini! (hahaha) :haha:

femketje -

Super handig artikel :3

Beautydagboek -

Handige tips, het is inderdaad moeilijk om een hele make-up te laten zitten met dit weer!

Dionne -

Heel handig en leuk artikel !

Ashleey -

Wat tof! Ik herkende het artikel inderdaad een beetje!

Just Love Life -

handig artikel! die foto van die zwemsters haha :)

als ik de deur niet uit hoef doe ik lekker niks op.. anders alleen m’n ogen en wenkbrauwen :)

Kimberly -

Mooie foto’s en handige tips weer! Met warme dagen draag ik het liefste helemaal geen make-up eigenlijk, dan voel ik me vaak zo vies in mijn gezicht doordat je er best door zweet. Al is een felle lipkleur wel altijd mooi :)

Sofie -

Leuk artikel en handige tips :)

Laura -

Handig artikel! Ik had hem nog niet gelezen, want zooo lang volg ik LLG niet. Zelf gebruik ik in de zomer vaak een BB cream met spf en alleen als ik echt ga zwemmen een waterproof mascara. Verder doe ik eigenlijk niet heel veel anders. 😉

martina -

wow die foto van al die bronzers! wat een prachtige foto :)
Ik draag trouwens altijd weinig make up in de zomer.
Maar er zit wel een verschil ik 18 graden of 30 graden.
zodra we boven de 30 graden komen raak ik het liefste helemaal geen make up meer aan 😉

Reageer ook