MAC Lipstick Finishes

MAC heeft zeven verschillende lipstick finishes. Matte, Satin, Amplified Cream, Cremesheen, Frost, Lustre en Glaze. En om het jullie makkelijk te maken: de finishes staan op volgorde van meest gepigmenteerd naar minst gepigmenteerd. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Wat is het effect? 

Matte: een lipstick zonder glitters, shimmers, geen glans, mat dus. Matte lipsticks blijven vaak heel goed zitten, zijn zeer gepigmenteerd/dekkend maar kunnen wel een beetje uitdrogen. Zorg ervoor dat je lippen in topconditie zijn. Even scrubben, een beetje lippenbalsem (wij gebruiken daarvoor Carmex) en dan aan de slag. Het mooist is nog als je een mat potlood erbij gebruikt in dezelfde kleur. Maar vaak gebruik ik niet eens een lippotlood. Een matte lipstick -of het nu fel of donker is- staat prachtig bij een look met alleen eyeliner.

Bijvoorbeeld: MAC Candy Yum Yum

Satin: Een lipstick die een finish heeft met een goede dekking/pigmentatie. Lijkt op een matte finish, maar dan met meer glans en minder uitdrogend. Het smeert ook makkelijker uit. Het is niet mat, maar ook geen gloss. De houdbaarheid van deze finish is goed.

Bijvoorbeeld: MAC Red, MAC Toxic Tale en MAC Runaway Red

MAC Red, MAC Runaway Red en MAC Toxic Tale (die laatste swatch is Fusion Pink, een andere finish!)

Amplified Cream: houdbaarheid, dekking en pigmentatie zijn goed, net als satin en matte maar deze finish smeert meer uit als een crème. Ze zijn dikker en romiger, waardoor ze ook minder uitdrogend zijn als Matte of Satin.

Bijvoorbeeld: MAC Chatterbox, MAC Fusion Pink en MAC Watch Me Simmer

MAC Fusion Pink, MAC Chatterbox en MAC Watch Me Simmer (de matte Candy Yum-Yum staat er stiekem naast)

Cremesheen: dit is dikker en romiger (we hebben het niet over vla) dan Lustre finishes, maar lichter dan de Amplified Creams. Geeft iets minder dekking en hebben vaak geen glitter in zich. Deze finish dekt in één laagje. Het is een subtiele doch zichtbare finish, perfect voor naar school of werk.

Bijvoorbeeld: MAC Innocence, Beware! en MAC Crème d’Nude (toevallig twee nude lipsticks)

MAC Crème d’Nude en MAC Innocence, Beware!

Frost: deze finish heeft een glitterige, chrome achtige glans. Het is minder dekkend als matte, satin of amplified cream. Hij is meer sheer met een medium dekking. Frost finishes kunnen een beetje uitdrogend zijn door de glitters die ze bevatten.

Bijvoorbeeld: MAC Inez

Lustre: medium tot licht dekkend met veel glans. Lijkt een beetje op een lipgloss qua glans en is meer natuurlijk. Eigen lipkleur verschijnt hier sneller doorheen. Houdbaarheid is iets korter dan matte of satin. Wel staint de kleur heel licht waardoor je er altijd iets van terug ziet op je lippen.

Bijvoorbeeld: MAC Pink Popcorn, MAC Most Popular en MAC Viva Glam Cindy

MAC Viva Glam Cindy, MAC Most Popular en MAC Pink Popcorn

Glaze: de minst dekkende finish. Legt een glossy tint over je lippen heen, in plaats van een echte dekkende kleur. Deze finishes zijn het meest sheer. Dit kan misleidend zijn, omdat de kleur in de stick de pure kleur is. De houdbaarheid is korter dan matte of satin. Maar wel handig voor degenen die niet zo van lipstick houden, maar het toch eens een kans willen geven.

Bijvoorbeeld: Helaas hebben wij geen lipstick met een ‘glaze’ finish in onze stash. Maar Google maar eens op ‘Hot Tahiti’ van MAC, die vind ik persoonlijk heel mooi.

Heel mijn arm zat eronder na deze MAC shoot. Het paste niet eens helemaal op de foto! De finish die ik zelf fijn vind aanvoelen zijn de Satin Finishes en de Amplified Creams. Die zijn lekker dik, romig en verzorgend voor mijn gevoel. Ik denk dat ik toch ook ooit graag nog eens een lipstick wil proberen met een ‘glaze’ finish, maar dan wel een aparter kleurtje zoals Hot Tahiti. Ach weetje, elke MAC lipstick finish heeft zo zijn voordelen. En die eeuwige vanille huisgeur..die blijft geweldig!

Wat voor soort MAC lipsticks qua finish heb jij allemaal? Welke finish vind je zelf het fijnst/mooist?

43 reacties

Milotte -

Mijn favoriete MAC finish is matte of retro matte. Welke mijn favoriete is, ligt aan mijn bui. Telkens word ik weer verliefd op de kleur die ik op mijn lippen heb gedaan. I love MAC lipsticks.

Sylvia -

Ik hou niet van frost lipsticks en amplifaid is mijn fav
Ik heb er 12 ff kijken of ik ze uit mijn hoofd weet
Creme cup
Chatterbox
Please me
Show orchid
Viva glam nicky
Bomshell
Up the amp
Love lorn
Watch me simmer
Hybiscus
Naughty saute
Speed dial

Laura -

Dit artikel is zo ontzettend handig! Bedankt 😀 En ik ben zò jaloers dat jouw Viva Glam Cyndi nog heel groot is! Die van mij is bijna op helaas. Kan hem nergens meer vinden :'(

Levi -

Wauw! Ik vind ‘Watch me simmer’ een ge-wel-dige kleur! Ik ben echt helemaal gek van perzik kleurtjes, erg mooi.

X :yay:

Chantal -

Wauw, bedankt voor dit artikel. Ik vroeg me altijd al af wat de verschillen zijn.. Ik heb een lustre (lovelorn), satin (myth), glaze (hue) en cremesheen (cremecup) in m’n bezit en merkte wel wat verschil, alleen niet wat specifiek de verschillen waren.. Zelf vind ik een lustre of satin het fijnst :)

Diede -

PROPS! Goed artikel!!! Echt tof en ook leuk om alll die lipsticks eens op een rijtje te zien!! Nu wil ik er sowieso een haha!!

Mieke -

Wat fijn, zo’n duidelijke uitleg! Maarre, ik word er ook wel hebberig van hoor! Al die mooie kleurtjes! :)

Sofie -

Wat leuk dat je alles even op een rijtje zet! De foto’s bij dit artikel zijn ook prachtig #eyecandy

Cynthiiaa -

God, wat mooi al die swatches en lipsticks bij elkaar! Sowieso vind ik de finish van de MAC lipstick die ikzelf heb, Lady Danger, volgens mij een creme finish, of nouja hij is mat, maar zo romig. Echt amazing. Hij lijkt wel op de Candy Yum-Yum finish!

Martine -

Ik heb het even opgezocht en Lady Danger is inderdaad een matte finish! Nice!! <3

Jana -

Leuk om te lezen, erg handig :) x

Anja -

Matte is mijn favoriet, ik hou sowieso meer van matte dan glanzende lipsticks.
Vond de Catrice collectie waar 3 matte lipsticks in zaten ook zo mooi. :)
En ik wil Candy Yum Yum… Maar die is niet meer verkrijgbaar, toch?

Martine -

Nee helaas!! Die kwam uit de Quite Cute collectie, maar die komt vast en zeker nog wel een keer terug!

PinkFairy -

Matte en Amplified zijn echt mijn favorieten! Die blijven idd het langs zitten. Heb dat nooit zo met Satin gemerkt.

Dita -

Prachtige kleuren! :)

Jess -

Super handig dit! Ik was altijd een beetje verward door al die verschillende finishes XD

Sarah -

Handig dit artikel! zelf wil ik nog heel graan ‘angel’ van mac! 😉

Leonie -

Ladies, wat een super fijn artikel! Elke keer als ik een mac lipstick wil kopen, zoek ik op google naar de verschillen tussen de lipsticks, en dat was tot op heden niet goed te vinden ( ik heb daar serieus meerdere keren naar gezocht). Hulde :birthday:

AnnaSophia -

Wat hebben jullie mooie kleurtjes! Ik heb nog geen enkele lipstick van M.A.C

beautybysandra -

wat een prachtige kleurtjes!

Joyce -

wauw, prachtig!

Esmay -

Mooie lipsticks allemaal! Ik vind persoonlijk Frost niet zo mooi, maar da’s meer persoonlijke smaak. Bij anderen kan het dan weer heel goed staan! Zelf heb ik een Cremesheen (Shy Girl) en Satin (MAC Viva Glam Nicki)!

Myrthe -

Wauw, wat een prachtige kleuren!

Moosz -

Super handig artikel!

lonneke -

Sorry voor mn vorige comment!
Er ging even wat mis haha!
Maar wowie wat een top artikel!
X

lonneke -

:sunglasses:

Charlie -

Yes! Superhandig! Gister heb ik Snob en VG Nicki gekocht, en kwam tot de conclusie dat ik enkel satin en frost finishes heb, en dat nudus nog niet veranderd is. Leuk om deze omschrijvingen te zien, zodat ik makkelijker op jacht kan gaan naar een cremesheen of lustre kleur voor wat subtielers.

Eva -

Heel handig artikel, alsof jullie geraden hebben dat ik al een tijdje erover denk om een lipstick bij MAC de kopen :)

Ingrid -

Erg leuk en handig artikel! Ik vind de foto’s en swatches ook erg mooi!

Anne-Floor -

Wat een geweldige lipsticks, wauw!

Laura -

Wow, mooie lipsticks! En grappig dat het bijna niet op de foto paste van je arm!

Amanda -

Ik heb zelf allen Chatterbox. Wel een mooie kleur, maar blijft niet de hele dag hangen..:(

Femke -

Echt een heel erg handig artikel! Er zitten echt zuuuuulke mooie lipsticks tussen! Me want! :)

Jorinde -

Heel handig om te lezen welke effecten de finishes geven!

Jasmijn -

Oeewh kwijl!
Ik vind persoonlijk de cremesheen finish het fijnste! Je moet echt is naar de kleuren hue, creme cup, ravishing en Costa chic kijken! Dit artikel komt wel erg goed uit trouwens nu er een dagje Adam aan zit te komen;)!

Conny -

heel erg leuk artikel

Cute as a Cupcake blog -

Aargh, er zitten zo’n leuke lipsticjs tussen! Ik wil, nee MOET naar MAC :)

loubna -

De Mac Nude kleuren zijn yeey 😀 en de rode lipsticks zijn sexyy ;d de candy yumyum is dan weer om op te eten ;D Ik debk dat ik er mij is paar ga aanschaffen met het laatste geld dat ik bezit , wij , vrouwen, moeten er toch fabulous uitzien :dance:

Christel -

Ik vind Candy YumYum zo mooi! Ik houd sowieso wel van Matte Finishes:)

Lifesplash -

Handig! Ik ben in loooove met Candy yum yum en Fusion pink. Ik ben zelf nog geen eigenaar van een MAC lipstick maar nu ik dit allemaal lees..

Charile -

Echt een heel handig artikel, super!

Reageer ook