Prime it! Wat is het, wat doet het én hoe gebruik je het?

Primers lijken soms wel één van de meest ondergewaardeere make-upproducten. And I plead guilty, want ook ik deed het. Ik zag er het nut niet van in en zeker niet van primers voor het gezicht. En ook toen ik het wonder ‘oogschaduwbasis’ ontdekte, bleef ik bij mijn standpunt over primers voor het gezicht. Maar inmiddels ben ik wel om en gebruik ik regelmatig – maar niet dagelijks – een primer onder mijn foundation. Vandaag vertel ik je meer over primers. Wat is het, hoe gebruik je het én wat doet het nou eigenlijk?

Wat is een primer en wat doet het?
Het basisprincipe van een primer is dat je foundation langer houdt en mooier, vaak egaler of gladder, kan worden aangebracht, doordat de primer een laagje op de huid legt. Daarnaast hebben veel primers nog een ‘extra’ eigenschap, zoals het verminderen van je poriën (Benefit Porefessional), het corrigeren van je teint door bijvoorbeeld een groene of roze kleur (Clinique, Make-up Forever en L’oreal Studio Secrets hebben dergelijke primers) of het verminderen van rimpeltjes (Gosh Anti-Wrinkle Foundation Primer).

Een primer kan onder andere zorgen voor…

  • een gladde en egale huid door het opvullen lijntjes en grove poriën
  • een basis waardoor je foundation makkelijker uit te smeren is
  • een basis die er voor zorgt dat je foundation versmelt en mooier blendt in de huid
  • het verlengen van de houdbaarheid van je gezichtsmake-up (zoals foundation)
  • het corrigeren van je huidteint (verminderen van roodheid door groene pigmenten)

Silliconen
In veel primers zitten silliconen. Silliconen zorgen voor een laagje op de huid, waardoor vochtverlies tegengegaan wordt en hiermee de hydratatie van de huid bevordert. Ook vult zo’n laagje oneffenheden en onregelmatigheden van de huid waardoor het oppervlak egaler is en je huid zachter en stralender is. Daarnaast kun je vaak veel gemakkelijker je foundation uitsmeren/blenden door de silliconen van de primer. Silliconen zijn niet even geliefd bij iedereen. Volgens ‘tegenstanders’ verstikken ze de huid. Het klopt inderdaad dat silliconen een laagje over de huid leggen, maar het sluit de huid niet af! Daarnaast zijn de sillicoonmoleculen te groot om in je huid te dringen. De silliconen vormen meer een ‘gaasje’ over je huid, dan een echt verstikkend en dicht laagje. Ik ben persoonlijk dan ook geen tegenstander van een beetje silliconen, het geeft juist een mooi effect en ik ben dol op dat gladde gevoel!

Ze zorgen hier voor een betere structuur van het product. In foundation zorgen ze voor een makkelijke verspreiding op de huid en geven ze een beschermend en hydraterend effect met een stralend effect. In lippenstift zorgen speciale siliconen voor glans en langer houdende kleur op de lippen. Bij mascara verhogen ze het waterafstotende effect, maken ze de substantie zachter voor de ogen en helpen ze om een effect van langere wimpers te creëren. Bij nagellak verbeteren ze de houdbaarheid van de kleur en het soepel aanbrengen van de lak.

Hoe gebruik je een primer?
Een primer gebruiken is echt super simpel. Je brengt het na je huidverzorging aan en voor je make-up. Gewoon met je blote handen of anders een foundationkwast of BeautyBlender. Breng de primer met mate aan, een dun laagje is voldoende. En meer pakken kan altijd. Op je oogleden doe je in principe geen primer, want daar doe je al de oogschaduwbasis. Ook zijn er speciale oogprimers, zoals de Eye Primer van Gosh. Dit is geen oogschaduwbasis maar een primer voor de huid rondom je ogen.  Na je primer doe je gewoon je concealer, foundation en alles wat erna komt. Een primer gebruiken is dus helemaal niet ingewilkkeld, maar juist heel simpel.

Ik gebruik primer wanneer ik een lange dag heb, bijvoorbeeld als ik moet werken of een feestje heb. Zoals eerder gezegd, gebruik ik het niet elke dag, gewoon omdat ik het niet prioriteit vind en het soms niet nodig vind of heb.

Benefit Porefessional
Deze primer belooft je poriën als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen en de huid zacht te maken. En dat doet hij zeker! Dit spul doet echt wonderen voor grote poriën, ze verdwijnen gewoon en mijn huid wordt fluweel zacht! Verder matteert hij ook vrij goed dus het is bij uitstek een geschikte primer voor meiden met een wat vette huid en grove, grote poriën.

Clinique Redness Solutions Daily Protective Base
Deze creme-achtige basis heeft een groen tintje om je roodheden te verminderen. Daarnaast bevat het SPF15. Zo los vind ik hem niet zo bijzonder, maar gemixt met de Porefessional is het een geweldige combi!

GOSH Velvet Touch Foundation Primer
Dit is een fijne primer. Hij maakt mijn huid heerlijk zacht en zorgt ervoor dat ik minder last van velletjes heb. De primer zorgt er voor dat mijn make-up de hele dag daar blijft zitten waar ik het op heb gebracht en houdt mijn huid ook iets matter. Toppertje! Wel is ‘ie vrij vettig dus minder geschikt voor de vette huid.

Catrice Prima and Fine
De primer voelt lekker zacht aan en heeft een crème/mousse substantie. Het is een mooie basis voor onder je make-up voor een fijn prijsje. Lijntjes worden minder zichtbaar, je huid wordt wat matter en poriën verdwijnen. Budget met een hoofdletter B, just how we like it.

Yves Rocher Perfect Primer
Deze primer van Yves Rocher is op een volledige andere basis dan alle bovenstaande primers. In deze primers zitten namelijk geen silliconen die de huid lekker glad maken. Het is meer een soort dunne creme die de huid een hydrateert. Het is een wit goedje met ook wat glansdeeltjes waardoor je huid wat opgelicht en geëgaliseerd worden. Een heel ander idee, maar niet per definitie minder fijn. Het werkt heel goed als primer, maar maakt het huidoppervlak niet gladder. Daarentegen wel wat ‘plakkeriger’ en niet vet, dus misschien wat meer geschikt voor de vette huid. Ook is hij heel erg geschikt voor een wat doffere huid, omdat hij wat oplichtend werkt. Wanneer mijn huid een beetje grauw is (door bijvoorbeeld weinig slaap of wat ziekig), pak ik deze. Hij is bijna op, snif!

Clinique, Benefit, Gosh, Yves Rocher, Catrice

Gebruik jij een primer? Zo ja, welke? En misschien heb je nog aanraders?

61 reacties

Laurien -

Ik heb van de week de primer van Catrice gekocht. Geen ervaring met de anderen van de foto, maar deze van Catrice vind ik heerlijk ! Voelt zo lekker soepel en zacht aan op je huid !

Cynthia-azieza -

Zelf gebruik ik die van catrice

Tugce Eker -

Leuk! :handkiss:

Amber -

Ik gebruik al een tijdje de primer van Gosh, maar ik vraag me eerlijk gezegd wel af welke nou beter is, die van Catrice of die van Gosh?

Liefs

kim -

Ik heb er meerdere gehad. Vooral om het probleem ” wijde poriën” op re lossen. Je moet even in de buidel tasten …maar.dan heb je aan idealist van estee lauder echt een super primer!!!

Stefanie -

Ooh heel handig, want mijn Pore Minimizer van Clinique is op, en ik wilde de Porefessional wel proberen, en zeker nu ik er zo’n goeie review over lees !

Sheela -

Ik kan niet kiezen tussen die van catrice en yves rocher.. misschien toch maar eerst catrice. x

Marly -

Wat een handig artikel, zo alles op een rijtje! Ik gebruik het zelf niet vaak, als ik het gebruik is het die van Catrice.

Savannah -

Interessant artikel!! Leuk :) X

Cynthiiaa -

Interessant artikel, zo leer je weer nieuwe primers kennen! Grappig ook om te zien dat ze eigenlijk allemaal wel van structuur wisselen. :) Zelf ben ik nog steeds in love met de Prep + Prime van MAC, die is gewoon geweldig. Hij maakt mijn huid glad door de siliconen, maar houdt mijn make-up goed op zijn plek. En ondanks dat het een primer is op basis van siliconen is het een heel luchtig laagje wat je nauwelijks voelt zitten op je huid!

Lindy -

Ik geef de voorkeur aan primer van kiko! Ruikt lekker, kost 7,00 euro en smeert heel fijn!

Leuke post. Liefs

claudia -

Ik vond zelf dat ik toch ook maar eens aan de primer moest, had die van catrice gehaald (lekker budget!) maar blijk er allergisch voor te zijn, mn hele voorhoofd onder de bultjes, geen gezicht!

Kelly -

Ik heb zelf een primer van Sephora en van Catrice. Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar die van Catrice, omdat die van Sephora erg vet aanvoelt.

Miranda -

Wat een leuk artikel. Ik gebruik zelf geen primer:$

julie -

hoeveel kost de primer van yves rocher? (:

Zazie -

Zeer leuk artikel! Ik gebruik ook de Porefessional en de die crème van Clinique. Love it! :)

Amanda -

Ik gebruik soms een primer, niet elke dag. Gebruik er eentje van Gosh met een witte substantie, stinkt wel maar vind hem wel fijn!

Femke -

Een heel erg goed artikel!
Ik heb er echt wat aan gehad:)

Milou -

Kan je primer ook bij bb creme gebruiken of is het echt alleen geschikt voor foundation? ;)

Gabriëlla -

Ik heb die van Catrice maar gebruik ‘m nooit. Ik merk eigenlijk geen verschil als ik hem namelijk wel gebruik. Een primer die de huid matteert en/of roodheden verminderd klinkt mij heel goed in de oren! :jep:

Jorinde -

Die van Benefit lijkt me erg fijn, maar ik gebruik bijna nooit een primer.

Jessica -

Ken jij toevallig een budgetvariant van die benefit porien tube? ik heb namelijk ongelooflijk grote porieen en heb gehoord dat dit het enige middel is dat er echt tegenwerkt :(

Anne-Floor -

Ik gebruik zelf nooit primer, maar een handig artikel dit!

janne -

Super handig! ik weet dat primen best wel belangrijk is, en toch sla ik het regelmatig over.. oepssieeee

Amy -

Handig artikel!! Ik gebruik de primer van catrice omdat die zo goedkoop is en hij de foundation toch best goed laat zitten.

Sharon -

Ik ben zelf nog opzoek naar de ideale primer om te voorkomen dat mijn foundation in de lijntjes gaat zitten (die van m’n mond naar m’n neus zegmaar en onder mijn ogen), want daar heb ik best wel last van. Misschien dat er hier eentje tussen zit!

Mirjam -

Handig! Ik gebruik zelf elke dag de primer van Catrice plaatselijk onder mijn ogen. Zo zit de concealer veel mooier en blijft beter zitten.

Lisa -

Kan je primer ook gebruiken als je alleen concealer gebruikt, maar wil dat dat langer blijft zitten??

Willemijn -

Ja hoor, zeker :) Maar afpoederen bij concealer helpt vaak ook al een heleboel :)

Miss Langhaar -

Ik heb er eentje van l’ Oreal en ben er echt heel blij mee! Was er aangenaam door verrast :-)

Allissa -

Ik gebruik die van Sephora, en praktisch elke dag omdat ik 20km fiets op een dag en ik heb toch het idee dat mijn foundation er nog wat fijner uit ziet na die ritjes dan wanneer ik het niet gebruik (:

Sarah -

Ik gebruik nu die van Catrice, daarvoor gebruikte ik eigenlijk nooit primers.. daarom dat ik eerst eens met een budget wou proberen maar mijn ik heb een vette huid en dan ga ik meten blinken en dat is niet zo fijn ;s
dus ik weet niet zo goed welke primer nu echt geschikt is voor mij, ik wil graag dat mijn makeup lang blijft zitten (bij shoppen of uitgaan, werk enzo) maar ook dat ik er geen blinkende huid van krijg.. -searching for the perfect primer- :D

Joyce -

wat een fijn artikel, ik ben echt een noob wat dit betreft dus het komt goed van pas! Ik heb zelf een tijdje een primer van de HEMA gebruikt, maar ik kreeg er altijd het gevoel van dat ik opgesloten zat ofzo. Het voelde heel erg geplamuurd als ik er dan nog foundation overheen deed, dus ben maar gestopt!

Jantje -

Die van clinique lijkt me fijn! Ik mis trouwens de prijzen in dit artikel!

Petra -

Ik was zelf eerst ook nooit zo van de primers. Had de L’oreal studio Secrets een tijd geleden gekocht toen die uitkwam maar vond m 3keer niks. Nogal vettig en kreeg er sneller puistjes van. Toch heb primers later nog een keer een kans gegeven omdat ik goede verhalen had gehoord over de MAC prep n prime Skin base.

En oh my….! Deze primer is zoooooo fijn, maakt je huid heerlijk zacht, matteert, mn makeup zit er mooier door (wat ‘gladder/natuurlijker’) en mn makeup blijft uuuren goed zitten. Ook ik gebruik m alleen op dagen dat ik weet dat ik een feestje heb of bijv in de avond nog moet werken. Op andere dagen gebruik ik serum van loreal onder mn makeup, ook met siliconen wat een vergelijkbaar effect geeft (maar niet HET). In combinatie met de MAC prep+prime transparent finishing powder blijft mn makeup echt suuuperlang zitten.

Dit is dus echt mijn holy grail geworden, ik zou t aan iedereen aanraden :P (jammer dat er ook een flink prijsje aan zit)

ValleyDoll -

Ik gebruik altijd altijd altijd een primer en mijn favo is de Clarins baume beauté eclair ! Ik zie er altijd op mn best uit met die primer, mn make – up blijft lang zitten en ik heb een mooie glow. Een echte aanrader is het !

Esmay -

Leuk artikel! Zelf heb ik voor m’n gezicht de primer van GOSH, maar die gebruik ik niet heel vaak. Voor m’n ogen de Too Faced Shadow Insurance <3

Esther - Blosh Blog -

Ik gebruik de primer van Sephora. Die is ook best fijn! Maar zou wel eens een primer zonder siliconen willen proberen.

Anne -

Misschien is het voor mij ook een idee om een primer te gaan gebruiken. Ik heb altijd het idee dat mijn foundation + poeder + blush in de loop van de dag van mijn gezicht af waait ofzo xD Als ik kijk naar wat ik ‘s morgens op mijn gezicht smeer (veeeel) en wat ik er ‘s avonds afhaal (weinig)…

Annabella -

ik heb die van Catrice..alleen gaat mijn foundation er eerder af als ik die primer gebruik dan als ik hem niet gebruik :( (en ik heb ook meer of minder primer geprobeerd maar de foundation is er na een paar uur echt helemaal af) :no:

Lily -

Leuk artikel! Ik gebruik de primer van Catrice :)

Wendy -

Echt een handig artikel! Ik heb al even een primer in de kast staan van Sephora, maar ik wist nooit zo goed hoe ik hem moest gebruiken. Vond het maar een vaag product, maar ik zal hem nu zeker gaan proberen!

Ingrid -

Handig artikel! Hier heb ik veel aan. Ik was al benieuwd naar de Benefit Porefessional. Die gaat op mijn wishlist.

Annemiek -

Onder foundation gebruik ik altijd primer. Nu ben ik echter sinds een paar maandjes overgestapt op BB Cream van Misha en vraag me heel erg af of ik hieronder ook primer kan gebruiken… Ik doe het tot nu toe nog niet, omdat ik het gevoel heb dat de eigenschappen van de BB Cream dan teniet worden gedaan en dat het niet de bedoeling is om er primer onder te doen. Ik wil alleen wel graag primer gebruiken, om een paar vergrote poriën te verbergen….
Weet iemand of dit gewoon kan?

Madeli -

Goed artikel! Ik heb de perfecting en de mattyfing primer van Sephora, en de Lumi Magique. Werken mooi! Mattyfing matteert écht, en perfecting en lumi magique doen ongeveer hetzelfde; mooie glans. Maar werken niet echt tegen velletjes ofzo.

Joyce -

Ik gebruik de primer van sephora :)

beauties -

die van benefit staat vanaf nu op de wishlist :)

Lotte -

Ik ben fan van GOSH! Afgelopen tijd heb ik vooral de doorzichtige variant gebruikt. Straks ga ik een keertje de witte primer uitproberen.

Desirée -

Ik gebruik zelf altijd een primer onder mijn make-up, merk echt een groot verschil met wanneer ik het niet gebruik.

shimmer-pie -

Uik heb die van clinique en catrice.

Die van clinique heb ik eigenlijk het idee dat ie bij mij niet echt diet wat ie hoort te doen! En die van catrice vind ik zo vies voelen! Haha al die siliconen!

shimmer-pie -

Dus nu gebruik ik er eigenlijk geen een! Ik heb ook niet echt t idee dat ik het nodig heb!

Ceren -

Jij moet echt ophouden met je dubbele sneeky comments! Je doet het al bij andere blogs en nu ook hier.
Mensen komen vanzelf naar je blog, je kunt dit niet forceren.

Paola -

Handig artikel! Ik gebruik regelmatig de Catrice prime and fine primer.

charile -

Wat een handig artikel :)

Ilse -

Ik gebruik de Studio Secrets Primer van L’oréal ; vind hem géweldig! Echt een aanrader; heb hem trouwens bij een Glossybox gekregen; onwijs blij ermee.
x

Eva -

Wat een fijn artikel. Zelf gebruik ik nooit primer, maar het is opzich wel handig spul.
Welke van deze primers is jou favoriet?

Willemijn -

Hmm moeilijk…. Ik gebruik die van Yves Rocher en de combi Clinique+Benefit denk ik beide even graag. Het verschilt alleen wanneer ik ze gebruik. Als mijn huid dof is, pak ik YR. Als ik een lange dag heb, dan Benefit+Clinique. :)

Cherel -

Handig atikel! Ik gebruik nooit een primer.

LottedeJ -

Heel handig! Ik wist dit zelf al wel, maar dat je daaronder wat primers kort hebt besproken vind ik wel erg handig. Ik gebruik eigenlijk nooit een primer, ik heb het niet echt nodig.

Myrthe -

Wat een handig artikel! Zelf gebruik ik die van Catrice, deze vind ik ook erg fijn en lekker budget :D

Evelien -

Leuk artikel. Zelf gebruik ik de budget primer van catrice, want ik heb het niet echt nodig zo’n primer maar het is leuk als je make-up toch ietsjes langer blijft zitten!
Ik mis wel de prijzen in dit artikel!:)

Reageer ook