Ondertonen in foundation

Een goede kleur foundation kiezen, is een hele klus. Je ziet dan ook vaak mensen lopen met een totaal verkeerde tint. Dat kan aan twee dingen liggen: de foundation is de licht/donker of de ondertoon is verkeerd gekozen. Ondertoon? Huh? Misschien heb je er nog nooit van gehoord… Dan hier een artikel waarin duidelijk wordt wat het is en wat dat voor je foundation betekent.

Je huid heeft ondertonen. Een ondertoon is een benaming voor onderliggende kleur van je huid. Een Afrikaanse heeft een donkere huid, maar kan een groene/rode/gele ondertoon hebben, bijvoorbeeld. Er zijn verschillende ‘kleuren’ ondertonen. Vaak zijn er meerdere benamingen voor één kleur zoals geel/goud rood/roze en groen/olijf. Het kan ook zijn dat je bijna geen ondertoon hebt, bijvoorbeeld als je een heel donkere huid hebt of juist heel licht! Vaak (dus dat gaat niet altijd op) hebben de warmere types (donker haar, donkere ogen, getinte huid) een gele ondertoon in tegenstelling tot koele types (licht haar, lichte ogen, lichte huid) die vaak een rode ondertoon hebben. Ik zeg met nadruk vaak, omdat het niet altijd op gaat. Zoals bij mij: ik ben blond, lichte ogen, lichte huid, couperose.. You do the math! Maar toch heb ik een gele ondertoon.

Hoe kun je jouw ondertoon vinden?
Stap 1: ga in goed daglicht staan, zonder make-up. Bekijk je hele gezicht, maar ook je lichaam. Wat zie je bij de huid boven je mond? Je voorhoofd? Wat zie je aan de huid van je pols? Pas op: als je rode gebieden op je gezicht hebt, betekent dat niet gelijk dat je een rode/roze ondertoon hebt! Ik heb bijvoorbeeld een erg rode neus en rode wangen (couperose), maar een gele ondertoon. Dat kan ik zien aan de huid boven mijn lippen, voorhoofd, halsgebied en de binnenkant van mijn arm. Kijk dus naar de meest neutrale huid!! Ga opzoek naar een de onderliggende kleur. Als je er niet uit komt, kun je naar een goede parfumerie gaan (Douglas, ICI Paris, Bijenkorf, MAC), waar ze je kunnen helpen.

Stap 2: ga naar de winkel en ga opzoek naar jouw match. De foundation moet dus voldoen aan twee eisen: de juiste kleur wat betreft ondertoon en de goede kleur wat betreft licht of donker. Als je deze twee dingen van jezelf weet, kun je al een heleboel foundations schrappen.

Foundations met een gele ondertoon heten vaak beige, sand of olive. Een foundation waar rode ondertonen in zitten heten vaak porcelein, rose, natural of ivory. Een plaatje waarin je verschillende kleuren foundations ziet, met verschillende ondertonen:

Foundation_ondertonen_2

Ook in de swatches van mijn eigen vloeibare foundations zie je verschil in ondertonen:

Foundation_3kleuren_5

De bovenste is erg geel van ondertoon, terwijl de onderste meer roze van ondertoon is (minste goede match voor mij). De middelste is wat donkerder en heeft een gele ondertoon.

Het belangrijkste is dus: ga dus opzoek naar jouw ondertoon!!! Als laatste kan het ook nog zijn dat de ondertonen op je gezicht verschillend van de ondertonen van de huid op je lichaam. Je kunt dan twee dingen toen: matchen bij je gezicht, en minder matchen bij je lichaam of matchen bij je lichaam en minder bij je gezicht. Kijk wat jij het mooiste resultaat vindt geven. Succes!

3 reacties

Noa -

Ik vind het heel lastig om een goede kleur voor mij te vinden, ik heb een gele huid maar kan geen goede gele/olive kleur foundation vinden. Weten jullie een goed merk?

Anna -

Ik vind het echt heel lastig om de goede te vinden haha! Alleen weet ik niet wat mooier is. Matchen bij lichaam of matchen bij gezicht. Want mijn gezicht heeft een rode ondertoon, maar mijn hals een beetje geel.. Dus wat moet ik dan kiezen? En rode?

Reageer ook