Off-topic Talk

De tijd dat de nieuwe (school)agenda’s weer in de winkels liggen, is weer aangebroken! Een nieuwe agenda kopen is voor mij altijd weer een feestje. Ik denk dan altijd: yes, alweer een nieuw (school)jaar afgerond en een lekkere nieuwe, frisse start maken! Vroeger kocht ik altijd Jan Vis agenda’s (je weet wel, die met die giraffe, koe en beer). Nu kan het me niet meer zoveel schelen, als ‘ie maar toonbaar, simpel en overzichtelijk is. Deze agenda kostte maar 1,95€ en is van de HEMA! I love HEMA…

Cimg1594

Harde kaft, wit met roze

Cimg1596

De binnenkant. Ruim en overzichtelijk.

Zodra ik een nieuwe agenda binnen heb, kan ik ook nooit wachten om ‘er in te beginnen’. Ik kan geen dag zonder mijn agenda, anders is het echt een chaos bij mij! Ik schrijf er alles in, van afspraken en schoolwerk tot ideeën en boodschappenlijstjes. Aangezien dit toch een off-topic artikel is en meiden wel benieuwd waren naar mijn studie, vetel ik jullie gelijk wat over mijn studie!

U11619552
Ik studeer Logopedie aan de Hanze Hogeschool Groningen, als je daarvan nog niet op de hoogte was. De opleiding Logopedie leidt studenten op tot logopedist (duh!), da’s niet zo gek. Maar als logopedist kun je in een heleboel stettings aan de slag. Zo kun je in een (eigen) praktijk werken waar je met name kinderen behandelt op gebied van articulatie en taal maar ook mensen met stemproblemen, dyslexie of stotteren. Ook kun je in het ziekenhuis gaan werken, waar je veel mensen tegen komt met verlammingen (zij moeten vaak weer opnieuw leren eten, drinken en spreken). Of je kunt in het (speciaal) onderwijs terecht komen, waar veel kinderen zitten die logopedische begeleiding nodig hebben voor hun taalachterstand of -stoornis. Maar met logopedie kun je ook buiten de zorg terecht komen. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij bedrijven die veel ‘beroepssprekers’ hebben (vertegenwoordigers, telefonistes), je leert ze dan hoe ze zo goed en zuinig mogelijk met hun stem kunnen omgaan. Verder kun je ook les geven bij opleidingen als de PABO, waar je de leraren in opleiding leert hoe ze met hun stem moeten omgaan zodat ze geen last van hun stem krijgen. Zoals je leest, kun je heel veel met Logopedie.

Ik zit nu in jaar één maar ik ga naar alle verwachtingen wel mijn propedeuse (eerste jaar) halen. Volgend jaar zit ik dan uiteraard in jaar twee, en dan ga ik ook vakken aan de universiteit volgen die meer theoretisch gericht zijn. Dat zijn vakken die gaan over taalontwikkeling, dyslexie en afasie (taalvindingsproblemen). In jaar één leer je heel veel over je eigen stem en articulatie. Ook leer je hoe de stem eigenlijk werkt (anatomie en fysiologie), hoe je articuleert, hoe je een kleine behandeling uitvoert en gesprekken houdt met patiënten. Logopedie heeft verschillende facceten: gehoor, stem, articulatie en taal. Blokken (een periode) staan vaak in het teken van één of meerdere faccetten. Aankomend jaar mag ik voor het eerst mensen behandelen! Best wel spannend, ookal zijn het nog eerste jaars logopediestudenten en PABO’ers.

De theorie gemengd met praktijk vind ik heel erg leuk. Ook de anatomie en fysiologie die je over het menselijk lichaam leert vind ik heel interessant. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mannen een lagere stem hebben? Of hoe komt het dat iemand na een hersenbloeding niet meer kan spreken? En hoe is de taal eigenlijk in je hersenen opgebouwd? Op al dit soort vragen krijg je in jaar één al een antwoord. Ik weet wel dat ik niet vijf dagen per week wil gaan behandelen. Het lijkt mij ook leuk om iets in de voorlichting te gaan doen of om bij de vakbond te werken, iets commercielers. Ach ja, ik kan wel heel lang blijven schrijven over logopedie, maar dat doe ik maar niet! Ik vond het leuk om jullie hier eens iets over te vertellen en hopelijk vonden jullie het leuk om iets over mijn studie te lezen. Until next time!

Reageer ook